• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    GOR: Nemusí být. Je to podle všeho dáno konstrukci. Bohužel u Zoe je dost specificky usměrňovač..

Zde staré video od Bjorna na toto téma u Tesly model 3

Charging loss on Tesla Model 3 on AC and DC
    https://youtu.be/iLmIIe9N_aI?si=6Qt58Vak-6DfnuOm
    GOR
    GOR --- ---
    SMRGL: Nedela to nejaka vlastni spotreba? Presneji kombinace ztrat a vlastni spotreby?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jinak jsme teď dotestovali konektivni sluzby u VW ID.7 a musim rict, ze udelal velmi dobry dojem.
    Pokud tedy vynechame user management
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    DZODZO: Ano, přesně tak. Nevím tedy kolik je ztráta u tesly, ale bohužel se to tak děje. Například u Zoe mám u pomalého 1f nabíjení účinnost cca 70% a u 3f rychleho účinnost 90% (obojí podle Renaultu). Zatím jsem to nemeril. Tzn. Asi si vezmu diagnostiku a měřák a zkusím to..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SMRGL: ako to myslis s tym zhorsovanim ucinnosti? ja doma dobijam na 1x5A co je minimum co ide u tesly nastavit iba z toho dovodu, lebo nabijam maly dojazd do 50km denne, znamena to ze ta nabita 1kW spotrebuje viac elektriny nez keby som nabijal napr. na 10A?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    sodikovky do elektrickych skutrov, asi hlavne kvoli bezpecnosti, na jazdenie po meste dojazd asi az tak moc nehra rolu

How electric scooters are driving China's salt battery push
    https://www.bbc.com/future/article/20250530-how-electric-scooters-are-driving-chinas-salt-battery-push
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DIRTJUMPER: Jak rika ELIJEN: silovy kabel minimalně cyky 5x4 + ovladaci kabel, zvolil bych alespoň cat5.

Prozatim to klidne muze ukoncit petikolikem, z toho jde prenosnou nabijeckou taky nabijet a az dojde na nakup wallboxu, tak se to jen predela.

Jen pozor na jištění, musí tam být chránič typu B (proti unikajicim AC i DC proudum)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    W_NOICE78: hele, tohle mi uniklo, no to pro ioniq nevypada dobre:( tak to jsem pak nahrany, budu muset rozhodnutí odložit...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DIRTJUMPER: Urcite wallbox (CCS maji v podstate vsechna auta), zasuvka je k nicemu. Pripravil bych to rovnou na dva. Dimenzovat alespon na 22kW, tri faze a natahl bych tam rovnou i Cat 6.
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    Shoj, resim u novostavby domu pripravu na nabijeni elektroaut. Bude se tam stridat vic znacek, takze potrebuju neco univerzalniho. Nemam s tim zadny zkusenosti. Co mam rict elektrikari at tam udela za pripravu? Vytahnout kabel a udelat trifazovou zasuvku? A staci zasuvka, nebo do budoucna dat nejakej wallbox?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Tak kdyby to bylo jen o tom vykonu, tak to chapu.

Nastesti mame svobodu volby, ja radeji volim nove veci nebo pouzite s tim, ze vim od koho to kupuju.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SCHWA: Pocitaji se registrace. Ne vsude ty prodeje padaji treba v Norsku je narust o 213% Ty prodeje uz tak vysoky nebudou a pochubuju ze EU korporatni car policy by umoznily nakup Tesly. Teslu kupuje hlavne retail a soukrome firmy.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    SCHWA: To nevim, ale uz se chova dementne dlouho, tak je to asi jedno :D
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: a raději kupuji použité věci, než nové.. proto bych i v případě jiné alternativy koukal po ojetinách...
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    W_NOICE78: tak ono "lepší" lze asi definovat různě a také od nějaké chvíle je to už jedno (alespoň u mě). Jestli ujedu na nabití o 50km více nebo jestli mám o 50koní víc je mi fuk, když je dojezd a výkon "dostatečný". Já beru auto prostě jako nějakou věc, která když mě neštve a dá se používat, tak je to v pohodě.

Úplně chápu, že za stávající situace si lidi vezmou raději evropské/korejské/japonské auto, než USA nebo Čínu...
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    DIM_: Docela by me zajimalo, jak se to pocita. U noveho auto (moje zkusenost) je mezi prvotni objednavkou auta, uhrazenim faktury, dodanim a registraci na magistratu (vystaveni spz) cca 3-4 mesicni gap.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    SCHWA: Nicmene prodeje furt padaj a padaj. Bohuzel (?).
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: me se ty Ionicy libi, ale nubudu si kupovat ojety auto za cenu novy lepsi Tesly. Nahradni dily ma asi levnejsi, ale servis Tesly v CR je taky marnej.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    W_NOICE78: Já jsem Teslu kupoval v prosinci. Přišla mi v únoru a všichni mí kamarádi si klepali na čelo a posílali mi neustále nějaké memy s Muskem, Trumpem, Hitlerem, WW2 atd. Ten tlak byl fakt obrovský a skoro jsem si říkal, že bych to auto nejradši vrátil :))
    Tohle trvalo cca měsíc. Pár lidí jsem za tu dobu v autě svezl a nechal řídit, a všichni nakonec uznali, že je to výjmečné auto. Můj nejvěťsí hater si nakonec elektroauto na základě svezení půjčil i na dovolené (vw) aby mi pak dal za pravdu, že je Tesla vychytanější. Prý do toho půjde jakmile bude mít na Letné kde nabíjet :D
    Zdá se mi, že teď už ten hate na Teslu víceméně pominul, a nikdo to už neřeší (v rámci mé bubliny).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam