• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    AXTHEB:
    CUKI:

Aha, tak to nevim. Neměl jsem s Googlem problém, tak jsem mapy.cz neměl potřebu testovat. Ale třeba satelitní mapy mají o dost pozadu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Neznám zemi kde by mapy.cz nebyly 100x lepší než google. V Čechách máš pár f-cí navíc, ale základ je OSM
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELIJEN: V kterém zahraničí? V Německu, Švýcarsku, Itálii a Chorvatsku navigují mapy.com líp než google.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KASPAREK: No mapy.cz jsou super u nas, ale v zahranici tam moc nenajdes. Tam pouzivam vsude Google, protoze se mi nechce instalovat v kazde zemi nejakou lokalni appku.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    CUKI: Vzdyt tech zpusobu mas hafomoc: W_NOICE78.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DIM_: Strácím běžně klíče i mobily a nebo je ničím vybíjím. Kolikrát jsem venku na tůře, přijdu do auta s mrtvym telefonem a nebo bez něj. V karoserii mi zatavenej jinej klíč pro případ kdybych přišel i o druhej co mám s sebou (celkem mám 3). Jako je pěkné otevřít telefonem, ale rád bych měl možnost otevřít jako ve středověku klíčem (a nastartovat). Bez potřeby hlídat jakoukoliv baterii. :-(

Tedy to beru jako super řešení, ale jen tehdy pokud je možné použít i alternativní analogové řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    W_NOICE78: A jak se otevírá (a startuje) auto pokud náhodou nemám mobil? Má to i nějaký alternativní způsob mechanický?
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Muzes mit fyzickej klic, pokud vim. Prece ten ve tvaru auta.

Jeste jsem ho rychlopoguglil.

Ja mam 2 auta. Jedno s klicem, jedno bez. A jedno reseni je stredovek, druhy ne.

Kdyz jsi pobliz Tesly, tak pouziva bluetooth. Kdyz daleko, tak internet. Jako moc nechapu, co na tom jde vylepsit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: U Tesly nemusis vyndat telefon z kapsy ani jednou. K odemknuti, nastartovani, ani zamknuti.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH:
    How Does Hands Free Trunk Work on My Tesla? 🤔😳
    https://youtube.com/shorts/WVIqft79PQw?si=5V3uP6eNteoPymz0

Na delší vzdálenost to jde přes appku v hodinkách, na kratší funguje stejně jako s mobilem. Můžeš si taky nastavit zkratku a otevírat hlasem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: A mají ho tak, že se otevře jen když chci a zároveň nemusím mít nic v ruce?

A na jakou vzdálenost to umí smart hodinky? Já z těch expertů na organizaci ještě nedostal Highlanda ani Junipera, takže si pamatuju jen preFL, kde jsem musel jak idiot tahat kartu nebo telefon z kapsy a někde s ní mávat.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Highland i Juniper mají hands-free trunk.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: To lepší řešení by mě zajímalo. Teslu můžeš kromě karty a mobilu otevřít i přes smart remote, hodinky nebo smart ring.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Většina appek umožňuje telefonem auto odemknout v appce, tedy na libovolnou vzdálenost. Ale vyžaduje to aktivní použití appky (je tam na to button).

Otevírat telefonem tak jako klíčkem (tedy na několik metrů, otevření dveří podle toho na které straně jsi, virtuální pedál) je úplně jiná věc, která s appkou nesouvisí.

Tohle třeba Tesla pokud vím neumí, třeba poznat, že stojím u kufru a aktivovat virtuální pedál nezvládne, kufr lze otevřít jen aktivně v appce, což je s nákupem v ruce nahovno.

Proto preferuju klíček v kapse, který mě nijak neomezuje.

Lepší bude až to, kdy nějaká automobilka bude umět odemykat auto Jakl klíčkem, ale pomocí telefonu. A sdílet klíč třeba pomocí peněženkami v telefonu.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Pokud musíš mávat telefonem u dveří, je problém v telefonu (uspal aplikaci). Taky se mi to projevovalo, dokud jsem nenastavil prioritu, od té doby ani jednou, na ani jednom telefonu.

Já zas nechápu řešení, že telefonem můžeš celé auto ovládat, ale nenastartuješ. Proboha proč?

A už teda vůbec nechápu řešení škodovky, ICE ovládat appkou můžeš a BEV ne? WTF???
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    ELIJEN: kdyz kombinujes rizeni auta s jakymakoliv jinyma aktivnima aktivitama (cyklo, pesko, plavani, trasy, plaze, zajimavosti) tak to najit ne na gugl mapach uplna tragedie. Aktivne pouzivam oboji, po cely evrope, gugl mapy vetsinou jen na delsi presuny.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Já si třeba dokážu přestavit lepší řešení než má Tesla, ale úplně do tohohle tématu nemůžu zabíhat.

Každopádně řešení od Tesly mě spíš irituje a radši bych měl klíč v kapse než telefon, kterým musím mávat u dveří nebo neco mačkat abych otevřel kufr.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Proc ale potrebuju porad klic? Tesla uz to umi 11 let :(
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Otevírání telefonem je věc, kterou jde doplnit později, hw tam pokud vím je.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NIKDAS: hohooo, zeby som oprasil svoju tankartu? este mi tam nejaky litranek na beno ostal, tak by som to aspon vyuzil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam