• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Homologované tažné pro BMW i3 5:20
    e-Salon 2025: Největší novinky elektromobility! Co mě opravdu překvapilo?
    https://www.youtube.com/watch?v=hbIB4vXpVuw
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Mě tam nejvíc zaujali Číňani. MHero tank bych bral hned ... ve všem lepší než Cybertruck ... akorát ta cena :(

Jinak na muj vkus až moc hybridů a zastaralejch modelů od legacy automobilek. Pak mě ještě zaujal Ford tím, že neměli koule ponořit ten jejich Ranger s brodivostí 80cm do vody, ale trapně kolem něj postavili ohrádku.

BTW díky navigaci v Tesle jsem měl parkování i vstup zdarma ... zavedla nás přímo do vjezdu pro zkušební jízdy :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    24 příjemných minut o bateriích, z pohledu české vědkyně.

Bateriová vědkyně Zukalová: Čína je o světelný rok napřed a HE3DA není podvod | Vysoké napětí #81
    https://youtu.be/udZwlMirBi0?si=RH-CmPdvvvegUO8t
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    STETKINS: Ta nabídka je zatím salbá.

Kdo se nedostal na e-salon a zajímá ho to, tak tady:
    Největší novinky e-SALONU 2025! Útok Číny a dostupné elektromobily | BACINA.TV
    https://youtu.be/PnmA6tSTW-M?si=AMaROe-VWGUguC6s
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    W_NOICE78:
    Mě taky zajímají dodávky a pracovní auta, ale ta PV5 teda není hezký auto.
    Dělá se něco jako caddy - prostě něco osobně pracovní?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Dávám si trasu zároveň do mobilu s Waze a zároveň do navigace v Tesle. Nejvíc bych si přál, ať je ta Waze přímo v autě / aby se nějak dohodli. Jen na telefonu mi navigace nestačí, potřebuji i aby to auto vědělo, kam se jede. Tím nic proti jiným use-cases, než mám já.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Byl se někdo podívat na e-Salonu?
    PRE rozdává speciální čipy, kde je akční tarif bez měsíčního poplatku – AC vychází na 7,60 Kč za kWh.

Zajímala mě hlavně malá auta do města a elektrické multivany.
    BYD Dolphin Surf se mi moc líbil, jen jsem neseděl v základní verzi. Přijde mi ale, že má pro cestující vzadu víc místa na nohy než nový Renault 5. Ten je taky pěkný, ale už za jinou cenu.

Nissan Micra vypadá dobře, zřejmě sdílí stejnou platformu s R5.

Kia PV5 – trochu je poznat, za jakou cenu to prodávají. Design je hrozná krabice, ale myslím, že se bude prodávat líp než ID.Buzz.

Pak se mi líbil BYD Seal Touring, škoda, že to není full EV.
    Nová Kia EV4 je uvnitř pěkná, jen má málo místa vzadu.
    Nový Ioniq 6 a Ioniq 9 👍🏻
    XPENG a Lynk & Co vypadají dobře.

Volvo, VW, Ford ani Škoda mě moc nezaujaly.
    BYD měl ještě reálnou prezentaci 1MW nabíjení 👍🏻

Z motorek se mi líbily endura Talarie.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jakoze mapsy a waze najdu nejaku casovo este vyhodnejsiu trasu? lebo mne to na ukor tohoto obcas nachysta aj taku ja to volam ze scenic route... ze ma to povlaci po nejakych kotehulkach, kde to ani nepoznam :)))
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: Planuje to blbe, porovnano mockrat s Google maps a Waze
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: ja pocuvam hudbu z YT music, pripadne si mozes pustat z mobilu cez bluetooth

ze Tesla navigacia nezohladnuje dopravu mi je novinka, mne to obvykle planuje najkratsiu cestu (casovo) a ked su niekde zacpy tak ten usek vidim oranzovou az cervenou farbou podla intenzity zacpy
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: Mi Waze a ABRP dost chybí, a to s Teslou jezdím jen občas. Akorát teda asi znovu utřu, protože Android :D
    PEPAZZ: Jestli to tam chcou ti, co ji nemají a nekoupili si ji (i) kvůli tomu, tak jedině dobře, že to přidaj :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PEPAZZ: Teslu máme a chceme to :)
    Všimnul sis, kolik držáků na telefon se prodává? K čemu je dobrý carplay v Tesle:
    - alternativní navigace. Ta Teslí je občas na palici a nezohledňuje dopravu
    - ta samá navigace nefunguje dobře ve výběru nabíječek, pokud nejsou od Tesly - a neumí vůbec plánovat průjezd přes něco jiného
    - Tesla podporuje jenom Spotify/Apple Music. Nic moc.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JYRKA: jo jenže to chteji do Tesly jen lidi co Teslu nemají :)
    LAUNCHER: on je i problém v tom jak k cenam pristupuje legacy kdy delaji dealy na 2+ let ale za ty dva roky spadne cena klidne na 50% , to se pak blbe zlevnuje pokud revidujes kontraky jednou za 2 roky v takhle rychle se vyvíjejcím se prostředí
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tak schválně, za kolik se bude prodávat u nás?

GWM Ora 5: Nové elektro-SUV za 390 tisíc korun míří na čínský trh | EV Magazin
    https://www.evmagazin.cz/gwm-ora-5-nove-elektro-suv-za-390-tisic-korun-miri-na-cinsky-trh
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OT: Mne teda v chatgpt vyslo porovnani 1,5t auto vs 13t trojnapravovy autobus jako 790x :) pneumatiky muzou pry mit vliv 20-30% (ale nechce to pocitat presne a me uz to taky nebavi :D )
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Čína chce omezit extrémní zrychlování nových automobilů - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-cina-chce-omezit-extremni-zrychlovani-novych-automobilu-40548742

Vozidla by tak po každém nastartování mohla být například v Eco či jiném hospodárném režimu, zatímco plné schopnosti by mohly být odemčeny až po přepnutí do jiného jízdního režimu. Požadavky nového návrhu tak mohou být dosaženy například jen úpravou softwaru.

to je rozumny navrh, ja tiez vacsinu casu jazdim na chill, nie je totiz problem zrychlit, ale ubrzdit :)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    Jsme hodne odbocili od "toho bohda nebude, aby elektroauta jezdily lacine" k vrstvam vozovky a jejich zatizeni :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    GOR: Též by mě zajímalo.

O všem dole jsem nevěděl, naštěstí mám chytré kamarády. Tzn zmínil jsem, že sice "nekouří" je super, ale že mě mrzí váha EV a dostal jsem mini přednášku takto.

Určitě to bude v praxi mnohem složitější, ale obecně.

Jestli to chce nějaký dopravák nebo stavař zkorigovat, tak mu zatleskám a podekuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Ha, mám i graf.

Building the right roads for the right loads - Rutgers CAIT
    https://cait.rutgers.edu/building-the-right-roads-for-the-right-loads/

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    AXTHEB: Za trest k tomu pls hoď graf, jsem jen na mobilu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam