• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: ja pocuvam hudbu z YT music, pripadne si mozes pustat z mobilu cez bluetooth

ze Tesla navigacia nezohladnuje dopravu mi je novinka, mne to obvykle planuje najkratsiu cestu (casovo) a ked su niekde zacpy tak ten usek vidim oranzovou az cervenou farbou podla intenzity zacpy
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: Mi Waze a ABRP dost chybí, a to s Teslou jezdím jen občas. Akorát teda asi znovu utřu, protože Android :D
    PEPAZZ: Jestli to tam chcou ti, co ji nemají a nekoupili si ji (i) kvůli tomu, tak jedině dobře, že to přidaj :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PEPAZZ: Teslu máme a chceme to :)
    Všimnul sis, kolik držáků na telefon se prodává? K čemu je dobrý carplay v Tesle:
    - alternativní navigace. Ta Teslí je občas na palici a nezohledňuje dopravu
    - ta samá navigace nefunguje dobře ve výběru nabíječek, pokud nejsou od Tesly - a neumí vůbec plánovat průjezd přes něco jiného
    - Tesla podporuje jenom Spotify/Apple Music. Nic moc.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JYRKA: jo jenže to chteji do Tesly jen lidi co Teslu nemají :)
    LAUNCHER: on je i problém v tom jak k cenam pristupuje legacy kdy delaji dealy na 2+ let ale za ty dva roky spadne cena klidne na 50% , to se pak blbe zlevnuje pokud revidujes kontraky jednou za 2 roky v takhle rychle se vyvíjejcím se prostředí
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tak schválně, za kolik se bude prodávat u nás?

GWM Ora 5: Nové elektro-SUV za 390 tisíc korun míří na čínský trh | EV Magazin
    https://www.evmagazin.cz/gwm-ora-5-nove-elektro-suv-za-390-tisic-korun-miri-na-cinsky-trh
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OT: Mne teda v chatgpt vyslo porovnani 1,5t auto vs 13t trojnapravovy autobus jako 790x :) pneumatiky muzou pry mit vliv 20-30% (ale nechce to pocitat presne a me uz to taky nebavi :D )
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Čína chce omezit extrémní zrychlování nových automobilů - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-cina-chce-omezit-extremni-zrychlovani-novych-automobilu-40548742

Vozidla by tak po každém nastartování mohla být například v Eco či jiném hospodárném režimu, zatímco plné schopnosti by mohly být odemčeny až po přepnutí do jiného jízdního režimu. Požadavky nového návrhu tak mohou být dosaženy například jen úpravou softwaru.

to je rozumny navrh, ja tiez vacsinu casu jazdim na chill, nie je totiz problem zrychlit, ale ubrzdit :)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    Jsme hodne odbocili od "toho bohda nebude, aby elektroauta jezdily lacine" k vrstvam vozovky a jejich zatizeni :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    GOR: Též by mě zajímalo.

O všem dole jsem nevěděl, naštěstí mám chytré kamarády. Tzn zmínil jsem, že sice "nekouří" je super, ale že mě mrzí váha EV a dostal jsem mini přednášku takto.

Určitě to bude v praxi mnohem složitější, ale obecně.

Jestli to chce nějaký dopravák nebo stavař zkorigovat, tak mu zatleskám a podekuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Ha, mám i graf.

Building the right roads for the right loads - Rutgers CAIT
    https://cait.rutgers.edu/building-the-right-roads-for-the-right-loads/

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    AXTHEB: Za trest k tomu pls hoď graf, jsem jen na mobilu...
    GOR
    GOR --- ---
    GOR: Jeste jedna vec, nelze delat zatizeni s rozvahou jedna naprava jako jedna naprava, ten autobus bude mit vetsi stycnou plochu jednak sirsima pneumatikama a jednak velkym prumer a jejich balonovosti.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LAUNCHER: Díky.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: The fourth power law (also known as the fourth power rule) states that the stress on the road caused by a motor vehicle increases in proportion to the fourth power of its axle load. This law was discovered in the course of a series of scientific experiments in the United States in the late 1950s and was decisive for the development of standard construction methods in road construction.

Fourth power law - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_power_law
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    GOR: True. Dole o tom i píšu, já bral 2 tuny. Odpovídal jsem s 1t pro snadnost výpočtu. Ani ta fabie pokud v ní sedíš.
    GOR
    GOR --- ---
    LAUNCHER: Puvodne jsem se nechtel do diskuze poustet, nejsa stavar. Ale jako sotouse me trklo do oci neco jineho. 18t ma 12m autobus, kdyz je totalne natriskanej (100 dospelych chlapu) a 1t nema ani "blba" Fabie, kdyz je prazdna. V EV klubu tedy dam za priklad Nissan Leaf o 1,6 t.
    Takze budme fer a pocitejme autobus 13t a osobak 1,5t ;-)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CERMI_FOX: Ještě dodám, že ojeté elektromobily budou levnější než spalováky.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LAUNCHER: Tak ty tady hlásíš nějaké svoje pravdy, tak předpokládám, že je máš něcím podložené.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CERMI_FOX: To by se nemělo stát, protože zároveň s tím budou města muset investovat do veřejné dopravy a rozvíjet robotaxi. V budoucnu tedy ve městě vlastní auto skoro nebudeš potřebovat. Samozřejmě to závisí na našem ekonomickém růstu. Pokud budeme „pátou kolonou“, půjde to těžko.
    Například v Singapuru si musíš koupit oprávnění k vlastnictví vozidla, ale to už je jiný extrém.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    AXTHEB: Moje empirická zkušenost je taková, že se nenechavam ukolovat random ID z Nyxu. Hledej, když Ti to takhle nestačí.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Pozor, na průjezd toho autobusu nebo nákladního auta je moderní komunikace stavěná. Ale dobije jí průjezd o 20% přetíženého autobusu nebo spíše nákladního auta, viz odstavec skoro dole.

Nechci z toho mít propagandu proti busum, leckde a pro leckteré účely jsou nejlepší řešení a počítá se s nimi.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LAUNCHER: No, empirická zkušenost tomu neodpovídá. Máš nějaký lepší zdroj než zkoksovaný autocomplete?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam