• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    W_NOICE78: Jasně, ale ICE jsou mnohem efektivnější a lépe filtrují všechny částice včetně UFP.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Z druhé strany - máte někdo pls nějaká hezká data o čističkách vzduchu doma? Mám tu jen takové to Xiaomi Air Purifier co každý druhý, ale zajímalo by mě, jak a co funguje/pomůže/nakolik.

Že se potom méně práší, jsem si všimnul při pravidelném čištění PC. Ale zajímalo by mě jak jinak, zejména částice menší než ten prach.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUTAS: Ja jsem občas docela překvapený, když z té Tesly s HEPA filtrem jen vylezu ven. Zvlášť teď v zimě s inverzí.

Znervózňuje mě, že ta valící se ICE auta čmuchá drtivá většina žáků základní školy cestou nejméně tam (pri cestě zpět je té dopravy méně). Přičemž opozdilci si vedle těch zakouřených silnic ráno i zaběhají.

Neříkejte mi, že se tohle neprojeví ne zdraví těch děcek, pokud tohle dělají 9 let * 10 měsíců v roce.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    W_NOICE78: Strašnej AI slop :(
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Když výfukové plyny nejsou cítit, neznamená to, že jsou méně škodlivé. Zápach tvoří hlavně chemické látky, které dokáže zachytit lidský čich, ale tyto látky nejsou hlavním zdravotním rizikem.

Moderní motory mohou produkovat málo zapáchajících složek, ale zároveň vytvářet velké množství ultrajemných částic (PM2.5, PM1 a hlavně UFP pod 0,1 μm). Tyto částice jsou zcela bez zápachu, nelze je vnímat čichem a patří mezi nejnebezpečnější složky výfukových emisí.

Čím menší částice jsou, tím dál pronikají v těle — dostávají se hluboko do plicních sklípků, mohou přecházet do krevního oběhu a ukládat se v orgánech. Způsobují záněty, oxidační stres a zvyšují riziko kardiovaskulárních a dalších nemocí.

Z toho vyplývá, že situace bez zápachu může být zdravotně horší, protože přítomnost nejmenších částic není čichem rozpoznatelná.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    FINSON: Čím dřív si strejcové motor zničí, tím dřív si koupí elektro. ;-) #kecy
    FINSON
    FINSON --- ---
    DZODZO: Stabilní šum dítěti nevadí (ani mně moc ne), ale debil, co nám na té hlavní silnici u baráku projede v Mustangu na dvojku, to dítě vzbudí. O motorkách v noci, co si tam dávají měřenou rovinku, radši ani nepíšu. Been there seen that.

DOCKINEZ: Ono i my se starým dieselem bez rozmrazování na sklo stříkneme glycerol, dvakrát stáhneme škrabkou a jedeme. Osobně mám auto zaparkované se zařazenou jedničkou a po nastartování jenom pouštím spojku a rovnou odjíždím. Studený diesel na volnoběh to auto stejně prd ohřeje, má být v zátěži, aby se rozhýbal, takže ti strejcové, co to nechají půl hodiny ráno brumlat na parkovišti, nejenom že topí později než já, ale ještě si tou půlhodinou nastudeno ten motor ničí...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PEPAZZ: Nechápu, že si ve 21. století někdo koupí auto bez rozmražování skel a drbe to jak šašek ráno ručně. By mně hráblo. Zapnu tlačítko a za dvě minuty stačí zapnout stěrače, pohoda.

A moderněji zařízení kolegové to vyřídí přes appku ještě z domova <3
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    STETKINS: ono stačí jet na motorce/kole v provozu v Praze to je normlane na respirator.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: souhlas, jakmile je zima tak ty studeny motory jsou o to horší, násobně. My mame ložnici nad parkovištěm a kdyz jsou ted rano mrazy tak klasika spalovaci nastartovany xy minut a skrabou se okna jinak se s autem nikam nejede
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Mě taky hrozně štve ten hluk ale teda i smrad. U školky jsem v zimě zažil i 4 auta, které maminky nechali běžet aby jim pak nebyla zima.
    A že auta smrdí, si třeba pěkně uvědomím, když jedu Bedřichovem a předjíždí mě kolona aut (a to jsou většinou dražší a novější auta...)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DOCKINEZ:
    jednou me malem prejel na lesni ceste dobytek na ctyrkolce. tak me nadadlo, tady by se dalo krasne susit pradlo.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NANUQ: Hele, já uznávám, že na světě nejsem sám, tak holt přes den musím strpět i věci, který mě vytáčej – třeba když někoho napadne v blízkým nákupáku uspořádat celodenní festival a od rána do večera ti řve do oken hip hop.

Ale po 22. hodině už bych vážně chtěl mít klid.

Já mám taky některý hlučný koníčky (kapela, střelba) a neotravuju s nima okolí, tím méně pak noci.

(humory)I když možná kdybych pěstoval noční zážitkovou střelbu z balkonu, možná by to brzy vyřešilo problém řvoucích motorek(/humory)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DIM_: hm tesly toto nemaju, preto ked sa pohybujem niekde na parkovisku, tak idem velmi pomaly, lebo viem, ze ma chodci nemusia pocut

najlepsie ked jazdim sam, to mam vyhulenu hudbu na max, takze ludia uz zdialky vedia ze prisli kolotoce
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DOCKINEZ: já musim říct, že mě vytáčí i ten blbej smrad... jak jsem ještě loni vodil mladýho do školky (jsme vyloženě vesnice za Prahou, takže žádný centrum) a prostě už jen přejít blbej přechod bylo dejchání smradu, protože ranní provoz a křižovatka, kde se auta rozjížděly. Nebo, když jsme šli blíž ke školce jednosměrkou a předjelo nás nějaké mamataxi...
    Mně přijde, že prostě po nástupu BEV si toho víc všímám a to jsem teda zatím pořád ve skupině těch co smrděj taky.
    NANUQ
    NANUQ --- ---
    DOCKINEZ: Jen chci říct, že mě to taky strašně sere a mám pocit, že je toho čím dál víc.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    DZODZO: Ale jako samozrejme. Treba i3 divne bzucej pri rozjezdu a jak zrychlujes, tak se to tlumi a kolem cca 25 uz je to vyply. Docela me to sere, ale prej to je ochrana chodcu :)

Nicmene, zvuk se scita, takze elektro dela rachot jak jede, ale spalovak dela rachot jak jede + mu vrci motor.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    DZODZO: Zrovna kdyz uspavas dite, tak je to obracene:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DZODZO: Tu pos***ou motorku jsem včera slyšel ještě několik minut poté, co minula náš barák. Jo, musela bejt už x kilometrů daleko a stejně byla v nočním tichu zřetelně slyšet.

Počítám, že zvuk pneu bych neslyšel za prvním rohem.

Ale to je fuk, netřeba se točit na detailech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam