• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    ALESH: na delší cestě se ty 300 za iontiy tarif rychle rozpustí. Pak zase nahodíš free tarif, netřeba to platit celý rok.
    ALESH
    ALESH --- ---
    JYRKA: zkousel jsm si pohrat s nastavenim, zadal jsem tam ze mam predplatne Ionity motion 365 za 1400 kc rocne a ze mi nevadi prodlouzit jidzdu o cca 20 minut a cena hned klesla o cca 25 eur. Takze uz pri 2 delsich zahranicnih cestach, se vyplati mit nejaky tarif.
    ALESH
    ALESH --- ---
    JYRKA: jasny, proto se ptam. Vzeslo to z toho, ze po Praze a okoli budu nabijet v praci zadarmo, takze zadne cipy a predplatne asi nevyuziju. Zajimalo me, jak to vypada kdyz 2x, 3x za rok vyrazium nekam dal.
    AXTHEB: ja teda spise vznesl dotaz :)
    DOCKINEZ: pocita to se sepotrebou 22. Coz na dalnici v tomto pocasi tak nejak dopovida si myslim...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALESH: čili počítáš optimální případ pro diesel a víceméně nejhorší možný případ pro elektriku a divíš se, že to nevyjde pro elektriku příznivě.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ALESH: Dělal jsi to správně a logicky. Blbý je, že ty služby logicky a správně dělaný nejsou. Takže:
    - navigace tam tupě namlátí nabíjení, jak jí to vyjde, ale nebere zřetel na ceny
    - velmi často ani nedovolí filtraci na sítě, kde máš předplatné a nebo mají solidní ceny
    Výsledkem je, že vhodným nastavením stáhneš náklady na polovinu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ALESH: Když si vybereš zrovna hladovej Ionic 5, kterej žere cca 26, tak to asi nikdy nebude vycházet kdovíjak senzačně ekonomicky.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Ja na to prisel tak, ze jsem zadal adresu nekde v italii do https://abetterrouteplanner.com/ a zadal tam, ze vyrazim ionicem 5 s 90% baterii a prijizdim do cile s 10% baterii. Ukazalo mi to kde a kolik mam nabit. Jednou za 30 euro, podruhy za 50 a potreti za 20.
    Porovnavam to s moji C5, kde bych nemusel tankovat vubec a dojel taky 10% nadrze.
    Chapu ze kdyz si clovek plati nejake pausaly a ma karticky, cipy, tak to vyjde o neco levneji - ale tohle me trochu zarazilo :)
    Neberete to spatne, ja jsem fanousek a na svuj EV se tesim... spis me zajimalo, jak se tyhle dlouhy cesty jednou za cas resi, jestli proste vyplaznete tohle, nebo si zapnate nejake preplanetne jen na dobu kdy je potreba, nebo sjizdite z dalnice nabujet nekam k Lidlu atd.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Pokud si vystačíte se Superchargery od Tesly (k čemuž nepotřebujete Teslu), tak například v Rakousku tankujete za 0.5-0.6 € / kWh. Záleží, jestli ve špičce nebo mimo.
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    NIKDAS: diesel v Evropě tankovaný poblíž hlavních tepen je kolem 2€/litr, což je pak přes 50 kč.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    NIKDAS: Na dalkach neni EV vyhodnejsi nez ICE, spise naopak. Ceny UFC nabijeni jsou vsude vysoke. Platit pausal pomuze jen castecne, musis to taky “pronabijet” aby se ti pausal vyplatil. Pro obcasne jizdy daleko (v lete k mori, v zime do hor) se nevyplati ani s pausalem, resp. max si ho zaplatit na mesic a pak si hledat cestu pouze pres nabijecky toho operatora.

Zakon schvalnosti: Vzdy je vhodna/volna zrovna ta nabijecka, kde nemas pausal.

EV bylo pro me vyhodnejsi pouze po meste, s nabijemnim doma za 6 Kc/kWh.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIKDAS: Já jsem si nevšiml, že by Aleš vyjížděl s nádrží zdarma na 450 km. Pak by ho dalších 350 km vyšlo na 1,43 €/1kWh, což je nesmysl.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Je to tak.
    I když i o tomhle by se dalo polemizovat.
    Když to člověk srovnává s ICE ve stejny kategorii, tak tam rozdíl je.
    S předchozím spalovákem (F pace okolo 300koni) jsem jezdil za 12l benzinu, což už je nějakych 4kč za km) Švagr s kodiakem jezdi za 10l nafty, ačkoliv to nechce přiznat, když řešíme cenu provozu, takže je na 3,5kč/km.

Plus jsou teď phm dlouhodobě levné, ale za covidu byly za 45kč/l.

Ale souhlas, když jsi odkazany na veřejné nabíjení, tak se šetří hůř, to každopádně.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIKDAS: Pokud jsi odkázaný na veřejné nabíjení, momentálně vychází provoz EV podobně jako u dieselu. To se ale může změnit s příchodem ETS 2.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ALESH: Není.
    Nevím z jakých dat vycházíš, ale zcela zběžně bych to vypočítal takto:

Spotřeba 22kWh/100km.

400km (z domu) za 6kč/kWh (528kč)
    400km (UFC) za 11kč/kWh (968Kč)
    400km (nabíjení v cíli) za 8kč/kwh (704Kč)
    400km (UFC) za 11kč/kwh (968Kč)

Celkem 3168Kč za 1600km, tzn. tato konkrétní jízda 2Kč/km.

Nevím kolik bereš ceny u dieselu, ale kdybych bral spotřebu 6l/100 za cenu 35kč/l, tak jsem na 2,1kč/kWh.

K tomu pár poznámek:
    Spotřeba Teslisti budou tvrdit, že jezděj za 15, ale 22 jsem uvedl jako střízlivý dálniční celoroční průměr
    Cena UFC Nejezdím dálky, třeba to tu někdo opraví, ale opět 11kč beru jako střízlivý průměr, dá se to dosáhnout i s uplně obyč paušálem (nebo bez paušálu jde uvádět nesmysly jako 22kč/kWh, zdravíme PRE), Tesla SC je nejlevnější, k tomu nějaké karty automobilek (powerpass) atd. Obecně čím častěji budeš jezdit dálky, tím se ti vyplatí platit paušály a dostaneš se na lepší cenu.
    Elektromobilem šetříš hlavně při nabíjení doma (v levném tarifu). Já osobně mám dlouhodobou spotřebu (100 000km) za 0,5kč/kWh, je to průměr nabíjení z FVE, levného tarifu, destination charging a UFC na cestách.

Takže YMMV, ale tebou uvedená cena je IMHO extrém, kterému se jde lehce vyhnout.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (Aha, tak koukám, že mě kolega předběhnul.)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ALESH: Kdybys měl EV s průměrnou spotřebou 20 kWh/100 km, pak by cena za 1 kWh vycházela na 0,625 € při 100 € za 800 km. Pokud bys startoval s plnou baterií, nabitou třeba na PRE za 0,33 €/kWh, máš už buď levnější cestu, nebo delší dojezd. S Teslou Y by 800 km tam a zpátky na hory do rakouských Alp stálo 57,90 €. Cena na SCH v Rakousku je 0,43 € pro Teslu, PRE v ČR 0,33 €. To mi přijde ok na 350 koňové auto.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ALESH: Koukám, že kromě spotřeby auta (s čím člověk nehne) ty ceny lítaj jako prase a při spotřebě auta třeba 19 kWh v tom může bejt člověk klidně za dvojnásobek co za naftu.

Tak budeš holt muset mít kartičky, appky a účty, protože ceny pro hejly ve výši např. 21 Kč / kWh asi nikdo normální neplatí.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Zkousim si planovat, kolik by me stala enjake ceta po evrope .. cca 800 km. Zadal jsem to do online planovace. A i v pripade ze bych mel auto s real dojezdem cca 450km a mel plne nabitou baterii (zdarma), tak cestu za tankovani dam 100 EUR a dojedu s vybitym autem. Kdyz natankuje diesel do sveho soucasneho auta, tak dojedu do cile bez tankovani a se spotrebou za cca 1500. Jakoze to je opravdu o tolik drazssi?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tu fyziku proste nejde tak lahko oblafnut :)

Opravdu nás spasí e-paliva?
    https://oenergetice.cz/nazory/opravdu-nas-spasi-e-paliva
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    O 300 km dojezdu by nebylo, ale 26+ kWh spotřeba mi taky přijde dost.

A ty elektronický boční zpětný zrcátka, vypadaj, jako kdyby v autě přilepili starou navigaci TomTom :) Ale to jde asi řešit klasikejma zrcátkama.

Hyundai Ioniq 5: Facelift mu pomohl, je ale hladový | Recenze & testy | Autíčkář.cz
    https://www.autickar.cz/clanek/2025-12-16-ioniq-5/
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NEWS: Volkswagen has announced that it is cancelling the all-electric ID. Buzz in the U.S. after just a year on the market.

“Following a careful assessment of current EV market conditions, we have made the strategic decision not to move forward with model year 2026 ID. Buzz production for the U.S. market.”

The ID. Buzz started at $60k with a 234 mile range and a 91 kWh battery.
    VW Cancels ID. Buzz For 2026 As Dealers Warn It Might Be Over | Carscoops
    https://www.carscoops.com/2025/12/vw-cancels-id-buzz-for-2026-as-dealers-warn-it-might-be-over/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam