• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIKDAS: Pokud jsi odkázaný na veřejné nabíjení, momentálně vychází provoz EV podobně jako u dieselu. To se ale může změnit s příchodem ETS 2.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ALESH: Není.
    Nevím z jakých dat vycházíš, ale zcela zběžně bych to vypočítal takto:

Spotřeba 22kWh/100km.

400km (z domu) za 6kč/kWh (528kč)
    400km (UFC) za 11kč/kWh (968Kč)
    400km (nabíjení v cíli) za 8kč/kwh (704Kč)
    400km (UFC) za 11kč/kwh (968Kč)

Celkem 3168Kč za 1600km, tzn. tato konkrétní jízda 2Kč/km.

Nevím kolik bereš ceny u dieselu, ale kdybych bral spotřebu 6l/100 za cenu 35kč/l, tak jsem na 2,1kč/kWh.

K tomu pár poznámek:
    Spotřeba Teslisti budou tvrdit, že jezděj za 15, ale 22 jsem uvedl jako střízlivý dálniční celoroční průměr
    Cena UFC Nejezdím dálky, třeba to tu někdo opraví, ale opět 11kč beru jako střízlivý průměr, dá se to dosáhnout i s uplně obyč paušálem (nebo bez paušálu jde uvádět nesmysly jako 22kč/kWh, zdravíme PRE), Tesla SC je nejlevnější, k tomu nějaké karty automobilek (powerpass) atd. Obecně čím častěji budeš jezdit dálky, tím se ti vyplatí platit paušály a dostaneš se na lepší cenu.
    Elektromobilem šetříš hlavně při nabíjení doma (v levném tarifu). Já osobně mám dlouhodobou spotřebu (100 000km) za 0,5kč/kWh, je to průměr nabíjení z FVE, levného tarifu, destination charging a UFC na cestách.

Takže YMMV, ale tebou uvedená cena je IMHO extrém, kterému se jde lehce vyhnout.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (Aha, tak koukám, že mě kolega předběhnul.)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ALESH: Kdybys měl EV s průměrnou spotřebou 20 kWh/100 km, pak by cena za 1 kWh vycházela na 0,625 € při 100 € za 800 km. Pokud bys startoval s plnou baterií, nabitou třeba na PRE za 0,33 €/kWh, máš už buď levnější cestu, nebo delší dojezd. S Teslou Y by 800 km tam a zpátky na hory do rakouských Alp stálo 57,90 €. Cena na SCH v Rakousku je 0,43 € pro Teslu, PRE v ČR 0,33 €. To mi přijde ok na 350 koňové auto.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ALESH: Koukám, že kromě spotřeby auta (s čím člověk nehne) ty ceny lítaj jako prase a při spotřebě auta třeba 19 kWh v tom může bejt člověk klidně za dvojnásobek co za naftu.

Tak budeš holt muset mít kartičky, appky a účty, protože ceny pro hejly ve výši např. 21 Kč / kWh asi nikdo normální neplatí.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Zkousim si planovat, kolik by me stala enjake ceta po evrope .. cca 800 km. Zadal jsem to do online planovace. A i v pripade ze bych mel auto s real dojezdem cca 450km a mel plne nabitou baterii (zdarma), tak cestu za tankovani dam 100 EUR a dojedu s vybitym autem. Kdyz natankuje diesel do sveho soucasneho auta, tak dojedu do cile bez tankovani a se spotrebou za cca 1500. Jakoze to je opravdu o tolik drazssi?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tu fyziku proste nejde tak lahko oblafnut :)

Opravdu nás spasí e-paliva?
    https://oenergetice.cz/nazory/opravdu-nas-spasi-e-paliva
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    O 300 km dojezdu by nebylo, ale 26+ kWh spotřeba mi taky přijde dost.

A ty elektronický boční zpětný zrcátka, vypadaj, jako kdyby v autě přilepili starou navigaci TomTom :) Ale to jde asi řešit klasikejma zrcátkama.

Hyundai Ioniq 5: Facelift mu pomohl, je ale hladový | Recenze & testy | Autíčkář.cz
    https://www.autickar.cz/clanek/2025-12-16-ioniq-5/
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NEWS: Volkswagen has announced that it is cancelling the all-electric ID. Buzz in the U.S. after just a year on the market.

“Following a careful assessment of current EV market conditions, we have made the strategic decision not to move forward with model year 2026 ID. Buzz production for the U.S. market.”

The ID. Buzz started at $60k with a 234 mile range and a 91 kWh battery.
    VW Cancels ID. Buzz For 2026 As Dealers Warn It Might Be Over | Carscoops
    https://www.carscoops.com/2025/12/vw-cancels-id-buzz-for-2026-as-dealers-warn-it-might-be-over/
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Škoda Elroq 2025 - Oprava baterie po nárazu od 3rd party servisu (Sami o sobě píšou: Jsme nezávislý servis, jen se více specializujeme na EV a elektro opravy/dostavby.)

LUKAS AUTO - 🔋Škoda Elroq 2025 - oprava baterie po těžkém...
    https://www.facebook.com/LUKASAUTOtrebic/posts/pfbid0xFUPRp6GXtgmWh8MVrTj283r51NNW1ysrMx5Bv99FMewJuJBpS6W7rjF5ycsWPHql

V diskuzi píšou, že se jedná o oficiální opravu podloženou výrobcem.
    Dále, že kontrolují deformaci hliníku a těsnos packu.
    Baterce byla jen odpálená pyropojistka

Škoda na celém autě 300 000Kč, cena téhle opravy 30 000kč.
    Cena: jak u které baterie, práce kolem 20 000Kč bez DPH, cena modulu podle ceny nových nebo dostupnosti použitých...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nemyslim ze autopilota budu nejako dalej zasadne vylepsovat
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Dneska jsem jel po delší odmlce v kolonach na zakladniho autopilota a musím říct že Tesla to updaty hodně poladila. Rozjezdy máslově plynule to same brzdeni,. Velky posun jsem z toho unesenen. Z Říčan cca 30 km po kutnohorske (kde jsem končíl) me to auto vezlo v podstatě samo jen pred kruhacem jsem to vypnul a za nim zapnul. Super je ze se to nevypne ani kdyz autu clovek prida plyn a jede klidne 30km/h nad limit i tak to porad řídí, zatáčí. Zároveň Očekávám ze se to bude jen a jen zlepšovat.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    P7 vypada super

NEW Xpeng P7 Review — I Drove Both AWD & RWD… This Car Is INSANE!
    https://youtube.com/watch?v=dSj4vLo4AcI&pp=ugUHEgVlbi1VUw==
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Však jsem psal, že je to novinářská licence. Kdybych o tom nic nevěděl, myslel bych si, že i ta základní baterka nabíjí těch 320 kW.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    BOBASH: Je to tak, 170hp a 60kwh vs 218 a 87
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jinak jsem na tohle koukal a ano, NMC je můj klasickej "překlep", kde myslím jednu věc a píšu jinou. A o tom, že by konkrétně 58 kWh měla nabíjení 320 kW, jsem nikde nepsal, píšu o tom autě obecně.

Ale tu chemii nechám opravit, no :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Bacha ale na to, že to je verze s malou baterkou, která se u nás vůbec neprodává. U nás to sice stojí milion, ale má to rovnou velkou baterku a tuším že i víc výkonu, mám pocit, že to má 200 koní.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KORKMAZ: Aha, diky. Rikal jsem si, jak je to mozny
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    JYRKA: To bude i s jejich EV bonusem -10 až 20k euro.

Já mám teda většinou italskou IP a ukazuje mi to i tak od 35k euro, takže asi ne zas tak daleko od našich cen po slevě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Čína
    China energy and emissions trends: December 2025 snapshot – Centre for Research on Energy and Clean Air
    https://energyandcleanair.org/china-energy-and-emissions-trends-december-2025-snapshot/
    Bus, Semi a Truck docela síla

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam