• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ELIJEN: No a to je jen za nedovoleny pretok, tzn nahlasil jsi ERU FVE (vyrobnu, baterie etc) ale nedojednal sis pretoky.
    Pak jeste dostanes flastr za to, ze jsi to vubec nenahlasil.

Ona spouata lidi si mysli, ze na stridaci zakazou pretoky a maj hotovo, jenze ona ta sit si nekdy proste "cucne", a zarizeni, ktere by tomuhle zabranilo uz ma malokdo...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIKDAS: Pokuty za nepovolene dodavky do site jsou celkem vysoke.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DIM_: Kdyz mas ostrov, muzes si delat co chces.
    Kdyz jsi pripojeny na grid, tak je tohle zakazane, ale znas to: kde neni zalobce...
    DIM_
    DIM_ --- ---
    ABS: Je na tohle potreba V2G? Ja bych to taky chtel, ale moje predstava je, ze potrebuju chytrej wallbox a auto V2H. Prijde mi to jako marneni, ze tohle nema kazdej s elektroautem a garazi.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: V2G technicky funguje, ale u nás zatím nejde používat, protože legislativa. A pokud vím, tak kvůli tomu u nás žádná automobilka nenabízí ani V2H.
    ABS
    ABS --- ---
    ELIJEN: spot ceny za elektřinu a využití 10% baterie na vyrovnání odběru. Tedy spíše V2H. Nabíjení za levno a vybíjení pro potřebu domu ve špičce
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    ABS: V2G uz nekde funguje? Naposledy, co jsem koukal to byl porad vaporware. V cem si predstavujes tu usporu? Auto porad musis z neceho nabijet.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Tesla vyřešila fyzikální problémy, aby bezdrátové nabíjení bylo bezpečné, efektivní a vhodné pro masové nasazení v autonomních vozech.
    Zde jsou ve stručných bodech hlavní problémy, které řeší patent společnosti Tesla (US20250357799 A1):
    • Velké výkyvy souhlasného napětí (±200 V) → vyhlazeny téměř na nulu pomocí nevyvážených pracovních cyklů (duty cycles).
    • Vysoký unikající proud → drasticky snížen (o několik řádů).
    • Silné elektromagnetické rušení (EMI) → výrazně potlačeno, což je bezpečnější pro okolí i elektroniku vozidla.
    • Spínací tepelné ztráty → sníženy, což vede k vyšší celkové účinnosti nabíjení.
    • Problémy s vysokým napětím (až 1000 V) a nepřesným zarovnáním → systém je adaptivní a tolerantní vůči odchylkám.
    Výsledek: Bezdrátové nabíjení se stává efektivnějším, bezpečnějším a praktičtějším pro masové nasazení (např. v modelu Cybercab, který nemá fyzický nabíjecí port).

https://x.com/tslaming/status/2005244456690401692?s=20
    ABS
    ABS --- ---
    mate nekdo primou a praktickou zkusenost s V2G funkci? zajimalo by mne kolik se da efektivne usetrit a kolik stoji setup samotny.
    Delal jsem si nejake vypocty a prijde mi, ze se to spise nevyplati - pocital jsem s ioniq 9.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    FAEKAL: FYI. Mně se jednou u nich u zabugovaném stojau podařilo nabíjet zadarmo.
    Občas když vypnu nabíjení přes auto a ne přes aplikaci, tak mi to pak běží do nekonečna, ale penalizaci za nevyužitý stání jsem nikdy nedostal..
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    DOCKINEZ: Určitě jo, napsal jsem jim ofiko oznámení o neoprávněném užití mého účtu, tak uvidíme.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DZODZO: Od pohledu ten nový motor vypadá lépe než ten starší HEM v egolfu, crafteru a aktuální ehybridy, sic je slabší co se týče momentu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tu je mozne hlasovat za to, kde maju byt dalsie superchargery (5 hlasov), ale vyzaduje to tesla ucet https://www.tesla.com/en_eu/supercharger-voting
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FAEKAL: Zkusíš to nějak rozporovat?

Držím palce.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    FAEKAL: Tak ještě jinak to bylo, já jsem tam ten den vůbec nenabíjel. Naposledy cca 3 dny zpět a z toho mám evidenci na cca 15 kwh, což odpovídá realitě. Evidentně to lze nějakým způsobem hacknout.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Koukám teď na výpis nabíjení v PRE Charge apce a nechápu jak je to možný, ale mám tam poslední nabíjení asi čtyrnásobnou spotřebu cca 50 kwh, přitom jsem tam stál asi hoďku a půl a nabíjel tak max 16 kwh. Má někdo podobnou zkušenost ?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    https://cleantechnica.com/2025/12/22/evs-take-98-4-share-in-norway-bev-fleet-overtakes-diesel/#google_vignette

The Norwegian OFV noted that the size of the BEV fleet has now overtaken that of diesels to become the plurality powertrain in the passenger car fleet. As of the end of November, BEVs comprised 31.78% of the fleet, while diesels comprised 31.76%.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zase a opat dobre video od Vaculika, tentokrat ID.Polo :)

Martin Vaculík vyzkoušel nový elektrický Volkswagen ID. Polo. Bude to přelomový model? 🤔
    https://www.youtube.com/watch?v=HywcfI-RVv0
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DIM_: Aha, tak možná s nějakým tarifem. Bez něj to bylo vždy 18. Což mě vždycky docela nastalo u jediný nabíječky v Harrachově.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Co to?
    China to enforce world’s first mandatory EV energy standard in 2026, capping two-tonne models at 15.1 kWh per 100 km
    https://carnewschina.com/2025/12/26/china-to-enforce-worlds-first-mandatory-ev-energy-standard-in-2026-capping-two-tonne-models-at-15-1-kwh-per-100-km/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO: tak vcera na greenway v dalitranse bolo prazdno, tak sme v poho nabili za 0,00 eur v ramci akcie, akurat s teslou 3 sa 400 kw UFC neda otestovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam