• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO: tak vcera na greenway v dalitranse bolo prazdno, tak sme v poho nabili za 0,00 eur v ramci akcie, akurat s teslou 3 sa 400 kw UFC neda otestovat
    DIM_
    DIM_ --- ---
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NIKDAS: Tak cena čezu za UFC je 18kč, za 11kč je leda DC a to musí mít ještě tarif, jinak za 13kč.

Btw, půjde cena veřejného nabíjení nějak dolů, když se přesune POZE do rozpočtu anebo vzrostou marže?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ALESH: nevím za kolik jezdíte spalovákem, já měl benzín se spotřebou 7,5L a vytcházlo to dráž.
    možná s vykuchanými filtry by to žralo míň?
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Narazil jsem na fb na někoho, kdo nabíjí pouze na UFC ČEZ (90%) a SC (10%), ujel 70 000km za rok a stálo ho to 150 000Kč. Takže více méně to, co jsem tady odhadoval NIKDAS: .

Kdyby polovinu nabíjel na AC za 8kč, tak ho to vyjde na 130 000Kč.

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    🔋Nakecal jsem dva díly v podcastu🔋

Když máme ty Vánoce, tak pokud teď na poslední chvíli trávíte čas v autě "zběsilými přípravami na vánoční pohodu", můžete jej zpestřit poslechem podcastu Elektromentor Honzy Dedka, který mě po půl roce překecal a v jeho přenosném nahrávacím studiu jsme si povídali přes dvě hodiny.

Nějak se to sesříhalo a dá se to najít na Spotify i Apple Music. Já moc na odkazy nejsem, ale minimálně na spotify hledání: "elektromentor zima" vede k cíli celkem rychle. Rozseklo se to nakonec na dva díly - jak ve videích mluví hlavně Vojta, tak tady jsme se naopak dostali k tomu, co mě přivedlo k elektromobilitě, jak jsem nezanevřel na spalovací vozy... ale vlastně i k tomu, jak jsme se s Vojtou dali dohromady a začali Yotubeřit, jakou roli v tom sehnál Martin Vaculík a podobně. Primárně se ale probrala témata elektromobility, kde vidím problémy, kde vidím nepravdy (hlavně tedy ze strany nekritických příznivců), jak jsem byl zklamaný ze zkušenosti s EV Clinic,... pobavili jsme se trochu i o vodíku, o našich projektových autech, ale i co je dál v plánu. Takže kdo chce, ví kde hledat... 🤭
    https://open.spotify.com/episode/60KD6zTnbQquboYCHugjnM?si=49f71ea80c1342eb
    https://t.co/JAfigjCOUw
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: Vevnitř je to podle všeho o něco menší, ještě jsem v tom neseděl, ale viděl jsem to a mám další indicie. Jakože místo na zadních sedačkách jako v Golfu nebude.

Kufr asi jo, díky tomu, že bude hodně hlubokej.

A stejně jako jsem tipoval Elroq na nejprodávanější EV v Evropě minimálně na pár měsíců, tak tyhle dvě věci tipuju na mega prodejní hit – jakože Epiq bude nejprodávanější EV v Evropě, ale ještě navíc o hodně a Epiq, ID.Polo i Raval budou tak v Top 5.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ADAM: 😃 Schwa má Teslu 3 a bez nabíječky neodjede. Ty se ale bez veřejného nabíjení obejdeš. Stačí si přes noc nabít auto z domácího wallboxu nebo klidně z obyčejné zásuvky. A když jedeš někam dál mimo domov, žádné veřejné nabíjení řešit nemusíš, prostě si zajedeš pro benzín.
    ADAM
    ADAM --- ---
    W_NOICE78: Co to je za blbost? Mluvím o vyhledávání nabíječky v appce, jejím dohledání na miste, modlit se, že funguje, že tam je kabel a nejen konektor, pak pípat čipy či aplikace, a opět modlit se, ať se to rozjede. To vše je šílený opruz. V čem to je u bev jiné?

Mam DC nabíjení 50kw, takze když jsem to jednou vyzkoušel, stačilo mi na nabíječce asi 8min, abych nabil co jsem potřeboval, takže v délce nabíjení taky není moc rozdíl.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ADAM: Nemůžeš srovnávat nabíjení PHEV s BEV, to je úplně jiný svět. 😃
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SCHWA: V létě jsem byl překvapený, že AC nabíjení je v Alpách stejně drahé jako u nás u UFC. Platíš i časové poplatky a často už po hodině nabíjení. Platil jsem kartou, pak jsem zjistil, že přes Electroverse je to levnější a možná bych ušetřil ještě víc, kdybych si stáhl aplikaci provozovatele, ale na to už jsem byl moc líný. Takže AC nabíječky ber jako nouzovku a nabíjej hlavně na Superchargerech nebo Tesla destination chargerech.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: nebylo to i tady ta recenze na nové VW ID.Polo? Docela pozitivní, vnitřek skoro jako Golf, cenovku slíbili dodržet na původních 25k € (610k CZK) a stejná platforma bude i Škoda Epiq (ale to bude vyšší).

Volkswagen ID. Polo - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_ID._Polo
    ADAM
    ADAM --- ---
    SCHWA: Dnes je to přesně měsíc, co mám PHEV s EV dojezdem 70-80km (VW cali/multivan). A hodnotím velmi pozitivně. Do těch 80km se vejdou všechny takové ty denní cesty kolem komína, takže nejezdím se studeným motorem a za levnou cenu elektřiny. A když jedu dálku, tak prostě jedu na benzín. Nabíjet má cestách nemá smysl. Jednak to vychází dráž než benzín a navíc to je oproti benzince děsná pruda. Sice už mám aplikace a čipy, ale stejně to je opruz hledat. Ale díky hybrydu mám i čistě na benzín stejnak nižší spotřebu.

Najeto mam 4tis a aplikace mi ukazuje spotřebu 6.6l a 6.6kwh k tomu. Což se mi zda moc pěkný. Za obrovské 2m vysoké auto me km stojí asi jako předtím s nízkým sedanem.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tomuto pocitaniu kazdej koruny nabijania alebo tankovania pri vylete niekam do talianska 1x za rok nerozumiem, nebudem riesit, ze za cestu dam o 1000 korun viac, ked v cieli utratim 1000 za 15 minut v restauracii :)

ceny by som riesil, keby som jazdil dialky sluzobne, ale tam by mi to asi preplacala firma, tak by mi to opat bolo jedno

anyway, koncern mozno predbehne teslu v dostupnejsej elektromobilite, pokial sa im podari nejaky model okolo tych 20k eur

Malá auta se spalovacími motory to mají spočítané, varuje Volkswagen - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-mala-auta-se-spalovacimi-motory-to-maji-spocitane-varuje-volkswagen-40554352
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Tesla zprovoznila nový Supercharger v Hradci Králové.
    https://www.tesla.com/cs_CZ/findus/location/supercharger/4002705
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    a to moc neresim, i kdyz u Porsche s BMW uz teda nabijet nebudu...
    Faktury BMW Charging pokryvajici vylety UK/FR/IT a UK/FR/DE/AT/CZ/PL/SK.

SCHWA
    SCHWA --- ---
    Po necelem roce s TM3 RWD LR Highland je můj mindset cca takový (najeto 17k km): Provoz toho auta je extremně levný - nabíjím jednou za týden až 10 dnu u nás v kanclu za 5Kč za kwh. Autem jezdí hlavně žena kolem komína, já cca 1-2 týdně pracovně po Praze a pak víkendy s dětma výlety. Jednou za měsíc 180km tam a 180km zpět na chalupu (z toho je půlka po dálnici). Jezdím s tím autem stejně jako s předchozím 330d bávem, tedy celkem svižně. Spotřebu mám dle apky 17 kwh / 100km ted v zimě. Na podzim pamatuju, že to ukazovalo 14. Výjezd do zahraničí zatím jen jednou. To že jsem dal za nabíjení více v pohodě offsetuju tím, že doma jezdím za 1/4 nákladů oproti spalováku. Popravdě jsem to nikdy nepočítal a spíš si užíval to UFC nabíjení, které v Praze nikdy nedělám. Na superchargeru jsem byl jednou a to ve Vestci v den kdy jsem auto vezl z Průhonic, čístě ze zvědavosti. Kolem Prahy 6 žádný SC není. V únoru jedeme do Rakouska, tak pak můžu podat report. S paní na penzionu už mám nabíjení domluvené u nich přes zásuvku u domu. ani nevím, jestli za to bude něco chtít...
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    ALESH: na delší cestě se ty 300 za iontiy tarif rychle rozpustí. Pak zase nahodíš free tarif, netřeba to platit celý rok.
    ALESH
    ALESH --- ---
    JYRKA: zkousel jsm si pohrat s nastavenim, zadal jsem tam ze mam predplatne Ionity motion 365 za 1400 kc rocne a ze mi nevadi prodlouzit jidzdu o cca 20 minut a cena hned klesla o cca 25 eur. Takze uz pri 2 delsich zahranicnih cestach, se vyplati mit nejaky tarif.
    ALESH
    ALESH --- ---
    JYRKA: jasny, proto se ptam. Vzeslo to z toho, ze po Praze a okoli budu nabijet v praci zadarmo, takze zadne cipy a predplatne asi nevyuziju. Zajimalo me, jak to vypada kdyz 2x, 3x za rok vyrazium nekam dal.
    AXTHEB: ja teda spise vznesl dotaz :)
    DOCKINEZ: pocita to se sepotrebou 22. Coz na dalnici v tomto pocasi tak nejak dopovida si myslim...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam