• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: Donut Lab Solid State Battery Update 2. Gathered more bits of info, some about the German side of the equation.

- < $100/kWh. Donut Lab is doing the packaging and Nordic Nano the cells
    - Solid-state salt batteries are manufactured by printing from nanofluid, which enables the efficient use of space and the production of batteries in varying shapes.
    - Environmentally friendly, non-hazardous materials
    - Based on nanoprinting technology, which utilizes expertise developed at the University of Eastern Finland.
    - The second main component is a nanomass developed in German research.

Digged a bit on who is researching in this space from Germany. Found this:

Researchers at the German BAM (Federal Institute for Materials Research and Testing) are developing solid-state battery electrolytes based on sodium super-ionic conductors (NASICON) to replace liquid electrolytes, aiming for improved ionic conductivity at room temperature and better chemical stability — crucial steps toward high-performance solid-state batteries.

Might be the Germans that are silent partners in this whole thing or they may not.

We keep digging. ✌️
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    FEDAJKIN: New info on the new amazing Donut Lab battery that ignited the internet. Technology is not theirs but company called Nordic Nano group and Vesa-Pekka Lehto from Eastern Finland University. They have a partnership with them. These guys form Nordic have all the patents to this battery. They already manufacture these and opened a new factory in Finland
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj. Po roce a půl provozu renault zoe ze40 začal nějak divně hucet/brucet motor. Znáte někoho, kdo by se na to uměl podívat? Díky
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    FEDAJKIN: Nezávisle na tom, jak ta baterka působí neuvěřitelně, rok je v automotive strašně krátká doba a zároveň nějaké produkty využívající ty motory už kupodivu existují, takže s hodnocením bych zas tak nespěchal.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JYRKA: Taky jsem dneska po započtení vampire drainu a ranního nahřátí na 28 stupňů jel za 51.75 kWh/100 km (24 km celkem). Na zítra skusim nastavit automatické nahřátí na nějakou rozumější teplotu.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PEPAZZ: Donut Lab claims...

Minulý rok: Donut Lab claims their wheel-hub donut motor is a game-changer for the auto industry.
    mqee comments on Donut Lab wheel hub motor launch event
    https://old.reddit.com/r/DonutLab/comments/1i9sf1h/donut_lab_wheel_hub_motor_launch_event/m94vqxk/

A rok později, o Donut Lab v automotive nikdo nic neví.

Tento rok: Donut Lab claims their vaporware battery is a game-changer for the auto industry.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    33.3 kWh baterie, 200 kW charging speed

World’s First Solid-State Production Vehicle | Say Goodbye to Range Anxiety
    https://www.youtube.com/watch?v=cy_mXYItqXU
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MISO:
    Fňukání EVčkaře aneb sbohem ČEZu 2026 👍
    Ráno odešla poslední platba za paušál a další už jsem rovnou zrušil. Proč?
    👉 ČEZ u paušálu 100 zdražil nejrychlejší nabíjení z 13 ➡️ 15 Kč/kWh.
    👉 Paušál 300 nedává smysl – platit jen proto, abych se dostal na 13 Kč/kWh, když E.ON mi 13 Kč/kWh dá BEZ paušálu 👍👍👍
    Další „klasika“ u ČEZu:
    Poslední nabíjení v Příbrami na nové nabíječce „až 320 kW“ jelo sotva polovinou výkonu.
    Už jsem si zvykl, že kouzelné slovo „AŽ“ u nabíječek nad 150 kW znamená v praxi:
    ➡️ plný výkon jen pro 800V auta
    ➡️ 400V auto = poloviční rychlost=smutek
    Fňuk fňuk🤣
    Abych byl fér – jedna věc mi u ČEZu bude chybět 👍
    Jejich mapa aplikace ❤
    Z domu jsem si předem přehledně našel, kde budu nabíjet.
    Co mi chybět nebude❌- spousty nečez nabíječek má nedostatečné info(jaká je to firma), což appka eon má dokonalé❤
    E.ON hledat moc neumí – hledá jen nabíječky v okolí.
    Pro delší cestování po ČR a plánování z domu nic moc,
    pro běžné řidiče zvyklé ze spalováku "teď mi došla šťáva, potřebuju nabít v okolí" asi v pohodě 👍
    Co ale E.ON fakt nezvládá❌❌❌
    špatně rozlišuje vlastní E.ON nabíječky
    a spoustu jich bere na mapě jako cizí (roaming). Přijde mi, že co není na pozemku eon, vidí jako roaming? Nechápu a je to obrovský mínus.
    Řešení?
    Zapnout eon=zobrazí to jen pár.
    Zapnout vše vč roaming=ručně hledat E.ON v desítkách nabíječek. Ukázkový opruz… ale dá se.
    Dokonalé věci neexistují,
    ale vzít to nejlepší z obou aplikací a spojit dohromady = ideál ✅
    Takto si hledám nabíječky v čezu a pak často zjišťuju, co je to za firmu až v appce eonu😀
    No nic… pofňukáno 😄
    Snad co nejvíc kWh padne na Tesla Superchargerech za 5,80–10,40 Kč/kWh ❤️
    a s reálným nabíjením do 30 minut ⚡
    Máte 400 nebo 800v auto?
    Jak často a u koho nabíjíte na UFC?
    Elektromobily CZ/SK | Fňukání EVčkaře aneb sbohem ČEZu 2026 👍
    https://www.facebook.com/groups/638557907324722/permalink/1609882093525627/
    MISO
    MISO --- ---
    W_NOICE78: Ja mam skusenosti s UFC od CEZu skor pozitivne, platim si obcas ten ich 300 Kc tarif, potom je UFC za 11 Kc/kWh a vykon davaju plny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JYRKA: Tak nahoď test kolik to udělá za pár dní v -20°C. -7°C ještě taková darda není.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MISO: V ČR je nabíjecí infrastruktura ve většině případů scam.
    Výjimkou jsou Superchargery od Tesly.

Jak píšeš, u E.ONu mají na stojanech velké nápisy typu 400 kW, ale realita je úplně jinde. Nebo kde mají UFC stojany a pomalejší 50 kW nabíječky tak si účtují stejnou cenu jako za UFC.

Ceny u ČEZu ani nemá cenu komentovat. Zatím jsem jeho nabíječky nepotřeboval a doufám, že to tak i zůstane.

PRE má v Praze v podstatě monopol na veřejné AC nabíjení a za celou dobu nebyla schopná si u nabíjecích míst vyjednat vyhrazené stání. Přitom dobíjecí místo není kapacita pro parkování, ale technologický bod.

V praxi to teď po zrušení parkování zdarma funguje tak, že v modrých a oranžových zónách nezrušili časové omezení. Takže i když je u nabíječky značka stání max 8 h, parkování si koupíš jen na 2 nebo 3 hodiny a ještě s tím, že tam klidně může stát i spalovák. Jako bonus pak máš nabíjení dražší než na dálnici s UFC.

Na tohle jsem poslal stížnost na magistrát a TSK, ale vím, že je to boj s větrnými mlýny. Struktura v Praze není nastavená na poskytování služby, ale na rozdělování odpovědnosti. Dokud se bude nabíjení brát jako parkování a ne jako infrastruktura, tak se to tady nikam neposune. ČR je malý trh a celková skepse k elektromobilitě tomu taky vůbec nepomáhá.
    MISO
    MISO --- ---
    KORKMAZ: Moja skusenost je, ze mobilna app i web eonu je traga, nespravne ukazuje niektore manijacky ako partnerske, pricom uctovane ceny su za ich vlastne. Treba vyskusat.

Dalsi eonacky scam je, ze s velkou pompou otvoria UFC, kde su 3 stojany, kazdy ma 2 konektory, deklaruju 400 kW a v okamihu, kedy sa k inemu stojanu pripoji, tak splituju vykon
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Well not bad

World's First All-Solid-State Battery in Production Vehicles | Donut Battery
    https://youtube.com/watch?v=Y-aPS2AwMbc
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Nemá někdo zkušenosti s novými nabíječkami e.ON u Kauflandů? Mně tlje to v aplikaci e.ON ukazuje jako roamingové a cena je někdy i vyšší než u sousedního ČEZu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JYRKA: no ale zrovna dneska bylo -12 ráno tak to není úplně berná mince :D
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: ta tabulka je ukrytá v půl hodině keců :)

JIMIQ: jen jsem si ráno 10 minut ohřál auto na 21 stupňů a pak vyjel. Nic momořádného
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JYRKA: tos topil na 26 stupňů, nebo co se dělo?
    MISO
    MISO --- ---
    JYRKA: mas kontakt na tago za 3,50 Kc/km? Good for you :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: no ta tabulka je na tom najlepsia :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: 26 minut videa, kde by stačil krátký článek s tabulkou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam