• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: jj poustim taky obyc klimu na 10min vetsinou davam 17C a zatim bez problému , tak doufam ze to tak i zustane :) predni sklo je draha prdel u Tesly
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PEPAZZ: pred tymto ma varoval predajca, zatial som defrost nikdy nepouzil ani na zasnezenom aute, stacila obyc klimka a 10 minut
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ALESH: pockej si par let na novej xpeng p7 :)
    W_NOICE78: G6 ma fakt dobrej zvuk, solidni kufr, ale chybí mu uplně frunk a spotřeba oproti juniperu bude vyšší, nabíjení zase asi lepší. Vubec netuším jak u xpengu frčej updaty, dost pochybuji ze to bude jako u tesly kdy prijde update v podstate kazdych 14 dni. Zvlast pokud se bavíme o čínském autě v EU. Tam se obavam ze se bezne stane ze ti nebude na nekterych nabíječkach vubec nabíjet ..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: Diky za super post a dulezite varovani, pridano na home, at tam postupne budujeme knihovnu. // Kdyz mi (nebo kolegovi) sem / do posty / na Whatsapp napiste dalsi tipy na podobne posts, budu moc rad. At to tu trosku zuzitecnime :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: nominal full pack je v service menu jo, to je pro me novinka, kvuli tomu jsem koupil diagnostiku, resp redukci na obd 2 kterej mam uz leta. dobré vědět
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ALESH: videl jsi velikost kufru u ioniqu 6? jako vevnitr je to pekne prostorne ale ten kufr to je jak na taycanu
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    pozor na agresivní defrost v opravdu nizkych teplotách ala -15 stupnů .

bezpecnejsi varianta je bud dog mode- nefouka na čelní sklo nebo normalni klima ale ne na plny kule jako to dela defrost
    Tesla Klub CZ/SK
    https://www.facebook.com/groups/teslaklubczsk/permalink/1938727203689803/

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Potencial tu je velky, jen jsme z toho pohodli trosku zaspali. Jsem rad za snahu napr. pana kanclere, viz "So kann das Jahr 2026 ein Moment des Aufbruchs werden". Dal bych si (Evrope) opatrne pozitivni vyhled :-)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DZODZO: Známej projezdil s Omodama a podobnýma produktama od Chery kus Evropy a říká, že interiér je na velmi slušný úrovni. I jízdní vlastnoisti. Jízdní výkony pro promo účely je třeba brát tak trochu s rezervou, ale to je u automotive klasika.

Co bude ale asi horší je servis, hlavně mechanika po bouračkách. Třeba i čekačky na mechanicky díly na propírané kundaj jsou dost velký i u ICE montovaných v CZ. Tady je prostě mega výhoda VAG - ta servisní síť. Že si do značný míry neví rady se SW bugama a univerzální řešení je odpojit baterku a dát do tepla/sucha, tak to je jiná věc :-D
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Korea nemá OTA, ale Čína je má, jen se zpožděním kvůli GDPR.

Naopak je dobré se o tom bavit, protože Čína je reálná hrozba pro EU, jak ekonomicky, tak politicky. To, co se teď povedlo Xiaomi, že za rok prodalo to, co Tesla budovala deset let, je gamechanger a vážná hrozba pro evropskou prémii.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: CN má nejméně posledních 5 let limity na toxické látky v interiéru srovnatelné s EU, ale teda typicky vyšší tresty za průšvihy. Co se horka týká, pokud se model prodává i v UAE, bude to OK. Pro export do EU nejméně to lepší z CN splňuje REACH (nejen deklaruje). Testy viz např. green NCAP.

Green NCAP assessment of the BYD SEAL U Design electric FWD automatic, 2024
    https://www.greenncap.com/assessments/byd-seal-u-2024-0208/

(Mmch, pravidelně jíš příchutě dovezené z CN, používané i v brand names EU potravinách, opět stejný příběh. Ale jasně, tím neříkám, že není třeba být obezřetný.)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    u tej ciny by som si pohlidal ci to splna EU normy na bezpecnost, netyka sa iba jazdnych vlastnosti a asistentov, ale aj kvality a zlozenia interierovych materialov, ked som videl niektore tie videjka ako sa im na slnku pri vysokej teplote zacali tie plasty deformovat alebo osupavat volant po par mesiacoch pouzivania, nehovoriac o uvolnovani nejakych chemickych rakovinotvornych dobrutek v kabine

este tu nie su na cestach dost dlho, aby sa dala posudit kvalita
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: Omlouvám se, myslel jsem to v určitý nadsázce. Každopádně rozlišuju mezi Číňany (mezi kterými mám spoustu obchodních partnerů) a extremistickou státostranou.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Přátelé prosím, rule 7 a 6. Myslím že CN dala světu hodně, ne kazdy si vybírá své politické zástupce dle své libovůle. Chápu že je problém komplexní, ale snazme se chovat přátelsky k 1.4mld lidí, děkuji. (případně zkusme i sebekritiku za některé naše ústavní představitele, nebo relativně nedávnou minulost)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Nenabral jsem z toho úplně ten pocit, že by Hyundai/Kia měly OTA na úrovni Tesly nebo CN, co se týká frekvence, přidaných fcí. Ale doma to nemám, plést se můžu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Dilema „Elon vs partaj rudých vrahů“ je dobrá poznámka.

Jinak když kolega zmínil Porsche, šel jsem předevčírem k autu a po ulici jelo EV Porsche. A překvapilo mě, jakej to i při nižší městské rychlosti dělalo randál. Elektromotor nebyl slyšet, ale kola fakt hodně. Je možný, že některý pneu jsou tak hlučný?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ALESH: Takže hledáš ‚Tesla zážitek‘ bez Tesly. Reálně zbývá jen Čína (Xpeng, Nio, Zeekr, Lynk & Co) nebo Volvo / Polestar.
    To jsou zatím jediní, kdo ten styl fakt převzali. Jen vyměníš Elona za filozofii strany. Třeba XPeng G6 je v podstatě čínský Model Y a naživo vypadá fakt dobře.
    Pak už zbývá německá prémie (Neue Klasse, MB, Audi, Porsche) nebo risknout Rivian/Lucid bez servisu. Takže vylučovací metodou je ta Korea nakonec asi fakt nejlepší volba.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALESH: Xpeng, NIO, BYD...
    ALESH
    ALESH --- ---
    W_NOICE78: tak me naopak Tesla laka filosofii a tim odlisnym pristupem Treba jen tim, jak pristupuje k updatum. Je to proste neco jinyho, nez vsechny ostatni auta co vypdaji a ovladaji se jako spalovaky. Vlastne heldam neco jako Tesla, co neni Tesla :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mně se nějak začal líbit dlouhej Enyaq, prostě takovej nafouklej kombík, žádný škaredý SUV.

Začínám mít o sebe strach, tak s testovací jízdou počkám až po státnicích :) Třeba to do tý doby přejde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam