• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Currently, Tesla vehicles do have Grok, and you can chat with it

We have our own audio model that's not meant for natural language interaction right now; it's more for understanding the noises around the car, like sirens and emergency vehicles

In the future, we will have fully integrated voice control commands that can control the vehicle. It's just a bit too early for that. It opens up an entire area of testing that we have to do for example, you shouldn't be able to tell the car to crash, and it shouldn't crash

There's a lot of safety that needs to be done to protect against adversary attacks using voice, and it's just not worth the trouble right now"

- Ashok Elluswamy (VP of AI at Tesla)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Good times ahead:

TSLA PROMOTES PHIL DUAN TO DIRECTOR OF AUTOPILOT ENGINEERING

• Tesla has promoted Phil Duan, former software lead for Full Self-Driving, to Director of Engineering for Autopilot
    • Duan previously held the role of Principal Software Engineer and led the FSD v14 release as well as the launch of Tesla’s Robotaxi ride-hailing service using unsupervised FSD
    • He joined Tesla in 2017 as a Senior Software Engineer, became perception tech lead, briefly worked at Zoox (2019–2020), then returned and built the Occupancy Network and helped create the world’s largest physical AI data engine
    • As Sr. Staff Software Engineer he co-led FSD v12 and v13; as Principal he led v14 and Robotaxi
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Šéf Tesla AI to rika na plnou hubu. Kamery jsou dostatečné pro autonomní provoz https://x.com/i/status/2018849696299548710
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    toto uz tu bolo, ale je to cool, tak stoji za pripomienku, paci sa mi ta moznost vidiet v appke chybove kody az clovek vie co sa mu na aute pokazilo a aj moznost prestavat si to z 2-miestneho pickupu na 5-miestne SUV, ked sa mu zmeni zivotna situacia, takze nemusi kvoli tomu kupovat cele nove auto

The $25K EV Truck You Can Repair Yourself: Meet The Slate Truck | Jay Leno’s Garage
    https://www.youtube.com/watch?v=L6_9_HHLOSY

jo a v NACS standarde, takze sa to bude dat nabijat na superchargeroch

Charging Your SLATE | Fast, Simple, Everywhere
    https://www.slate.auto/en/charging
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Kompaktní to fakt není, je to zvenku velký skoro jako Superb, ale zevnitř spíš jako Golf.

A ano, základnímu Superbu odpovídá až top verze, ale ono i těch 940 v základu je "skoro jako Superb", protože na Superb dostaneš slevu a na BYD pokud vím ne.

Jinak jo, velká nádrž je fajn (zvlášť když to dostaneš na test s plnou), zpracování vevnitř je fakt hezký, zvlášť s bílým interiérem to vypadá super.

Ale jinak je to ve spoustě ohledů pořád blbý. Je to velký zvenku a malý zevnitř, což je dost fail (předminulej tejden jsem měl Octavii, tohle je podobně velký v kabině a má to menší kufr), nejezdí to moc dobře, žere to tak nějak přijatelně, ale žádný zázrak, nejezdí to moc příjemně.

Plus samozřejmě po čínsku tak neuvěřitelně prudící asistenti, že bych si to nekoupil už jen kvůli tomu – protože to má zase vypínání lane assistu a sledování značek někde za třetím rohem v infotainmentu, a oboje (plus sledování pozornosti) je nastavený tak, že má člověk chuť tu věc zapálit.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: já v tom seděl jen krátce a líbil se mi, jak je kompaktní a má pěkné zpracování. Základ je o trochu levnější než Superb se 110 kW mild hybridem, zatímco ten Seal má 156 kW. PHEV Superb je o 200 tisíc dražší. Ta velká nádrž je docela příjemný bonus, ne?
    BYD Seal 6 Touring DM-i driving REVIEW - the 1.500 km range estate for (or against) the Germans!
    https://www.youtube.com/watch?v=mx7QS-1iyiQ
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ad asijská auta – teď mám na test BYD Seal 6 DM-i nebo jak se to jmenuje (PHEV kombík asi jak Octavia). Nejdřív jsem si říkal, že jakožto levná alternativa k Octavii nebo Golfu v hybridu je to vlastně docela dobrý.

Pak jsem zjistil, že to stojí skoro jako Superb.

Je to teda naložený výbavou, ale opět mě fascinuje, jak Číňani, kterých se všichni obávají kvůli jejich top palubním systémům a elektronice, jsou schopní udělat auto za milion, kterýmu trvá zapnout couvací kameru po startu delší dobu, než mě trvá vycouvat z příjezdovky, otočit se a vyjet, takže kamera se stane dostupnou ve chvíli, kdy už jí nepotřebuju.

Plus je to samozřejmě zvenku velký skoro jako Passat a zevnitř jako Golf, a úžasného dojezdu 1300 km na jedno nabití + natankování, kterým se všude chlubí, to dosahuje díky tomu, že to má...

...velkou nádrž na benzín.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Pokračování analýzy čínských aut v ČR
    Asijská auta jedou do Evropy ft. Martin Vaculík a Michal Dokoupil
    https://youtu.be/AtLNQqYv4TE?si=fcloMb8hcYsv0pDR

a rozhovor o tom, jestli je Tesla scam a co je lepší pro autonomní řízení, jestli neuronka, nebo digitální tramvaj.
    Tesla Fanatik vs Nejtvrdší Kritik - Lži, Podvody a Jedno Velké Nepochopení
    https://www.youtube.com/watch?v=WyuXE5Lg1S0

Tesla fanatik mě přišel vyzvat...
    https://www.youtube.com/watch?v=TpdXfFgX9w8
    DIM_
    DIM_ --- ---
    DZODZO: Jsem to zkoukl a to je plny nesmyslu. Nektery veci samozrejme trefil (dementni rozpoznavani rychlosti, panikarici autopilot), ale jinak ty vytky jsou hodne vychteny, az vylhany.

Tak.. to jsem chtel rict:)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    PEPAZZ: Vsichni chou V8, ale kupujou ofci v čipu, co tahne vocpoda :D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: jj nikdo to nechce, všichni chtěj jenom V8
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Takový to když v místním Kauflandu přistaví e.ON nové nabíječky, takže alternativa k ČEZu. Pak dokonce nová aplikace e.onu ty nabíječky vidí jako vlastní, tak si říkáš že se všechno začíná v dobrý obracet... No a najednou celý to parkoviště na několik měsíců zavřou a zaměstnanec obchoďáku my na dotaz k nabíjení řekne stroze: Smůla!

Well plyed Schwarz gruppe! Future is Now.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    DZODZO: Super info, bych nečekal, že má tohle horem dolem přechvalovaný auto tolik zásadních uživatelských nedokonalostí.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Zájem o první BMW z řady Neue Klasse předčil očekávání. Automobilka musí zrychlit výrobu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-zajem-o-prvni-bmw-z-rady-neue-klasse-predcil-ocekavani-automobilka-musi-zrychlit-vyrobu-40560439
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CATL shared details of its latest 5C ultra-fast charging long-life battery in an official video published on January 29, 2026. In the video titled 5C Charging: 1,000,000 KM Made Easy, the company states that the battery “retains 80% of its capacity after 3,000 full charge-discharge cycles under ideal conditions,” equivalent to a theoretical driving distance of approximately 1.8 million kilometers. CATL notes that this cycle life is about six times the current industry average and may exceed the vehicle’s lifespan, as reported by IT-home.

CATL attributes the improved cycle life to three main technological innovations. First, a denser, more uniform cathode coating reduces structural degradation and limits metal-ion loss during high-rate charging and discharging. Second, a proprietary repair additive in the electrolyte identifies and seals microcracks while reducing irreversible lithium loss. Third, a temperature-responsive coating on the separator surface slows ion migration when local temperatures rise, providing self-regulating protection and reducing the risk of thermal runaway.
    The battery management system has also been upgraded. The new system can direct coolant to hotspots within the battery pack, improving thermal consistency and extending overall pack lifespan. CATL states this approach enhances everyday usability for electric vehicles.

CATL began developing ultra-fast charging technology in 2020 and launched its first-generation 4C Qilin battery in 2023. The new 5C battery is designed to meet growing demand for rapid charging and lower total lifecycle costs, particularly for high-frequency applications such as electric heavy trucks, taxis, and ride-hailing vehicles.

5C Charging: 1,000,000 KM Made Easy
    https://www.youtube.com/watch?v=XOEGg5jxZQk
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    China sets 28 million charging facility target by 2027, including V2G expansion :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Chinese online reports indicate that BYD’s second-generation megawatt flash charging system could support up to 1,500 kW and 1,500 A. This represents a 1.5-times increase over the first-generation system introduced in 2025.

Technical specifications cited in forums and news posts indicate a maximum DC voltage of 1,000 V and an input capacity of 2,100 kW to support grid management.

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    tesla posledním updatem zdvojnasobila stack pro AP, pozorujete někdo nějaký rozdíl?
    MISO
    MISO --- ---
    KORKMAZ: ano, nikdy som ju nepouzil :)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Btw taky vám přišel email ze Shell recharging appka končí v CZ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam