• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ADAM: Jen ty emise se jaksi produkujou nadale
    ADAM
    ADAM --- ---
    TOFI: Skvělý. To dává mnohem víc smysl než phev a zároveň než cpát do bev nesmyslně velké a těžké baterky na dojezd 1000km.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TOFI: Vysloveně tam píší o odlehlých oblastech. Tam to může mít smysl. Naopak počítám, že ve městech Číňani žádnou úzkostí z dojezdu netrpí.

A podobně by Evropa měla imho jít spíš cestou budování infrastruktury pro BEV než vyrábět rovnák na vohejbák.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TOFI: jeste by to mohlo byt odendavaci a pujcovaci. Ze vymenou za, ja nevim, 80 litru zvavazadloveho prostoru si prodlouzis dojezd o 400km (napojis na zasuvku a vyfuk)
    TOFI
    TOFI --- ---
    VW šokuje: Konec stresu z nabíjení? Tahle revoluční novinka změní všechno a Češi si ji zamilují - Electric Drive
    https://www.electricdrive.cz/vw-sokuje-konec-stresu-z-nabijeni-tahle-revolucni-novinka-zmeni-vsechno-a-cesi-si-ji-zamiluji/
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    W_NOICE78: díky. přes FB jsem se dostal k https://zoeservis.cz/ .
    Zitra tam auto vezu na výměna ložisek, oleje a těsnění. Pak dám vědět, jak jsem dopadl
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Klidně desítky let. Automobilky naprosto běžně přežijou roky po sobě v těžký ztrátě, dokonce i bankrot. Jsou prostě too big to fail.

Maximálně je zase někdo koupí nebo se s někým spojí, udělá se restrukturalizace, ale značky zůstanou a fabriky taky.

Automobilovej průmysl fakt funguje jinak než vyrábění rychloobrátkových věcí.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    https://x.com/i/status/2019476511875899399

Masakr kde tenhle člověk uvažováním je ...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KORKMAZ: tak to je ostrý, jak dlouho jim tohle vydrží ty jo
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    HOWKING: Já nečetl pátou mocninu, ale že je to extrém jsem četl taky. Něco jako že jeden kamion odpovídá deseti tisícům osobáků, nebo tak.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Kazdopadne by z toho vyplyvalo ze auta budou platit 0 za dalnice a kamiony tak tisic korun za km.
    Takze tak je skvele mit vsechny ty sklady a amazony a furt vlacky kamionu jezdici republikou zleva doprava a zpet.
    JANOS
    JANOS --- ---
    HOWKING: Pred par lety jsem narazil na publikovany clanek z jakehosi peer reviewed zurnalu. Neulozil jsem si ho ale tento vysledek si zapamatoval.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JANOS: Páté? To snad ne. To je extrémně strmá křivka. Kde jsi to vyčet?
    JANOS
    JANOS --- ---
    Opotřebení silnice závisí od páté mocniny váhy vozidla...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ALESH: OK, tak nákladní vozidla do 3,5 t mýto neplatí.
    ALESH
    ALESH --- ---
    W_NOICE78: kamiony plati myto.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Ekologická motivace pro 1 % elektromobilů je problém, zatímco kamiony, které silnice reálně ničí, nikoho moc netrápí. Tak to pojďme narovnat a plaťme dálniční známku podle hmotnosti, ne podle pohonu. 🤡
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: Překvapivé, Stellantis opět krachuje. Naštěstí to nikoho nevyvede z míry, protože ta sběř odložených automobilek průběžně krachuje už tak 20-30 let :)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    KORKMAZ: Tak akcie prej padaj o 27% a firma musí vydat okamžitě dluhopisy aby nezkrachovala, takže ty papíry budou asi pěkně drahý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam