• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    W_NOICE78: díky. přes FB jsem se dostal k https://zoeservis.cz/ .
    Zitra tam auto vezu na výměna ložisek, oleje a těsnění. Pak dám vědět, jak jsem dopadl
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Klidně desítky let. Automobilky naprosto běžně přežijou roky po sobě v těžký ztrátě, dokonce i bankrot. Jsou prostě too big to fail.

Maximálně je zase někdo koupí nebo se s někým spojí, udělá se restrukturalizace, ale značky zůstanou a fabriky taky.

Automobilovej průmysl fakt funguje jinak než vyrábění rychloobrátkových věcí.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    https://x.com/i/status/2019476511875899399

Masakr kde tenhle člověk uvažováním je ...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KORKMAZ: tak to je ostrý, jak dlouho jim tohle vydrží ty jo
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    HOWKING: Já nečetl pátou mocninu, ale že je to extrém jsem četl taky. Něco jako že jeden kamion odpovídá deseti tisícům osobáků, nebo tak.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Kazdopadne by z toho vyplyvalo ze auta budou platit 0 za dalnice a kamiony tak tisic korun za km.
    Takze tak je skvele mit vsechny ty sklady a amazony a furt vlacky kamionu jezdici republikou zleva doprava a zpet.
    JANOS
    JANOS --- ---
    HOWKING: Pred par lety jsem narazil na publikovany clanek z jakehosi peer reviewed zurnalu. Neulozil jsem si ho ale tento vysledek si zapamatoval.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JANOS: Páté? To snad ne. To je extrémně strmá křivka. Kde jsi to vyčet?
    JANOS
    JANOS --- ---
    Opotřebení silnice závisí od páté mocniny váhy vozidla...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ALESH: OK, tak nákladní vozidla do 3,5 t mýto neplatí.
    ALESH
    ALESH --- ---
    W_NOICE78: kamiony plati myto.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Ekologická motivace pro 1 % elektromobilů je problém, zatímco kamiony, které silnice reálně ničí, nikoho moc netrápí. Tak to pojďme narovnat a plaťme dálniční známku podle hmotnosti, ne podle pohonu. 🤡
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: Překvapivé, Stellantis opět krachuje. Naštěstí to nikoho nevyvede z míry, protože ta sběř odložených automobilek průběžně krachuje už tak 20-30 let :)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    KORKMAZ: Tak akcie prej padaj o 27% a firma musí vydat okamžitě dluhopisy aby nezkrachovala, takže ty papíry budou asi pěkně drahý
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Prozatimní výsledky Stellantisu a jeho experimentu s EV...

Automaker Stellantis books 22.2 bln euro writedowns in H2 2025 in EV pullback

Stellantis was booking charges of around 22.2 billion euros in the second half of last year as the automaker scales down electric-vehicle development plans and launches a "strategic shift".

The company said it now saw a preliminary loss of between 19-21 billion euros in the second half of 2025.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CEEFA: To je přesně stejný u všech čínských aut, co jsem zatím měl v ruce.

Čínský auta působí naprosto skvěle na první pohled a možná krátký svezení, zejména pokud jde o infotainmenty a podobný věci. Ono to má jemnější, detailnější grafiku, je to barevnější, je na tom víc vidět top kontrast a rozlišení...

... ale nikdo nad tím nestrávil milion hodin testováním toho, jestli tady ten buttonek má bejt vlevo nahoře nebo vpravo uprostřed, a jestli má tohle fungovat jako slider nebo jako něco jinýho, a jestli se má odpor pedálu při brzdění měnit tak nebo trochu víc, a tak.

Já si dokážu představit cílovku třeba toho Seal 6 DM-i, co mám teď doma, ale nedokážu si představit, že to masově nahradí hybridní Golf nebo Octavii.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Ono se to týkalo (a do jistý míry týká) i amerických aut, který se do evropsky vešly. Samozřejmě, že Chevy Caprice, co jsem míval kdysi, si tady koupil jen magor, protože je to gigantický a má to pětilitr se 170 koněma a tak. Ale Buick Rendezvous, co mám teď, sice zabere půdorysně asi stejně místa jako Enyaq, ale furt to má ty americký věci jako že je to na jednu stranu skoroluxusně se tvářící auto (Buick byl třeba ekvivalent Volva, těsně pod skutečnou prémiovkou) a je to plný výbavy, na druhou stranu je to celý udělaný lacině a z lacinejch plastů a moc to neumí zatáčet a tak. Přesně všechny klišé o US autech na tom fungujou.

Mě akorát přišlo vtipný vlastnit luxusní verzi Pontiaku Aztek alias americkou Multiplu. Lidem, co si to tehdy tady koupili, to mohlo připadat hrozně praktický a zajímavý tou výbavou a tak, ale třeba v Čechách jsou asi čtyři.

Číňani tady asi budou o něco populárnější, ale furt pochybuju, že se získají převahu.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    CEEFA: U Enyaqa bych měl taky mnohem větší důvěru v to, že za 2, 3, 4 roky budou nejrůznější věci fungovat a držet na místě.
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    PEPAZZ: Kolega ted kupuje novy auto, chce jen bev, rozhodoval se mezi zeekr z a enyaqem rs coupe. zeekr vyrazne luxusnejsi vybava za tu cenu, ale po tydnu testovani toho zeekra se rozhod pro enyaq, protoze ho extremne sralo ovladani vseho pres ne uplne dokolanej infotaiment vcetne zrcatek, na toho enyaqa navic dostal od prodejce 300k slevu... 100 lidi 100 chuti
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Stihne Elon dalších 8.9mio do deadline 3 září, 2035? #deadline #noteformyself
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam