• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOR: ja nechcem klikat nic, iba zasunut :)))
    GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Za me je tohle hned po porizovaci cene nejvetsi vrah BEV.

Ja v 98 % priadu nabijim doma. Po dlouhy dobe jsem chtel nabit u Lidlu. A hadej co? V mezicase aktualizovali aplikaci a ja tam jak debil vejral do mobilu, protoze polozku eMobilita presunuli nekam, kde jsem ji necekal.

O tom drobnym detailu, ze nekdo chce nejdriv zasunout konektor a pak klikat v appce a jiny chtej nejdriv naklikat a pak zasunout radsi vubec nemluvim.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: vsetko je to nakoniec o peniazoch, napr. u zeny v bauhausu si vsetci traja manazeri poctivo zapajaju svoje phev na nabijacky, lebo im to firma preplaca, zvysny plebiscit to ma za 5kc/kWh (skrz https://evmapa.cz/), takze boli by blbi, keby si nenabijali a zbytocne palili beno :)

moj veduci to robi tiez tak, kupil si nejaky phev a chodi si ho ku vystavisti nabijat a pak cez obed preparkovat, lebo je to kolenovrt co sa ohne pre kazdu korunu :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: No třeba v Bjørnově "banana box testu" je na tom Enyaq Coupe stejně jako TMY a mě osobně to přišlo taky podobný, a to jsem ty auta měl nějak těsně po sobě. Jinak zrovna Škodovky maj jak prostor pod podlážkou, tak odkládací prostory na bocích.

iX3 nevím, tam jsem kufr viděl naživo jednou a nebyl moc čas.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: A ad kufr – Tesla pokud vím měří kufr po sklo, ostatní po plato. Reálně má při srovnatelným způsobu měření třeba 600 litrů nebo tak něco. O kousek větší než Enyaq, ale ne o moc (měl jsem ty auta doma těsně po sobě, že by to byl takovej rozdíl, jak naznačujou čísla, je nesmysl).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Obě jsou teď úplně nový auta. GLC je první model postavenej na nový platformě MB.EA, což je ekvivalent Neue Klasse u BMW. Není to na MMA, kterou používá CLA a která je ještě sdílená se spalovákem (byť elektrika je primární a spalovák odvozenej), je to úplně nová, čistě elektrická platforma.

EX60 samozřejmě furt vychází ze starý platformy, ale je otázka, jak moc to vadí a kolik tam z ní vlastně je – dost pravděpodobně jen nápravy a takový věci. Taktéž je to úplně novej model, má mimochodem z těch tří největší dojezd, byť v reálu je to úplně jedno – bude to něco jako 795 vs. 805 vs. 810 km (Mercedes/BMW/Tesla).

Nejel jsem ještě ani jedním, ale předpokládám, že do léta stihnu všechny.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: GLC jsem myslel, že je nejaka stará technologie, ne? (Stará myslím ve smyslu telefonů okolo roku 2015, kdy loňskej model byl out).
    Volvo jsem zase myslel, že je postavenej na společny platformě pro ICE a BEV.

Jinak chtěl jsem si srovnat velikost iX3 a TMY na carsized.com a bohužel tam mají jen starej model, co mě ale strašně zaujalo je, že ačkoliv je iX3 trochu větší, než TMY, Tesla má o 20-40% větší cargo space (dle metriky) a to má zkosený zadek.

To fakt nevím, co tam BMW vyvádělo v tom interiéru, ale doufám, že se u novyho modelu poučili.

Třeba I-Pace jsem viděl rozebranej a teda kdyby si inženýři dali trochu záležet, tak tam taky takovejch 20% najdou...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Docela ti rozumím, já bych jí tam měl asi taky, i když bych spíš čekal na i3 Touring. Jako ještě bych se šel projet GLC a EX60, na souboj tady těch třech jsem dost zvědavej, ale můj tip je, že se mi bude nejvíc líbit iX3.

Nebo Alpine A390, což je sice o kus menší, ale taky o dost levnější a mnohem víc divný a excentrický, což je pro mě zásadní :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Předplatný za konektivitu mě sice taky trochu sere, ale o dost míň, je to služba, navíc to dělaj skoro všichni (Klobou dolů Tesle, která má zdarma alespoň základ - klima, odemknutí, zapnout vypnout nabíjení...).
    Takže pokud by to bylo tak, tak iX3 vracím na vrchol :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Tak 360° kamera je součást balíčku Parkovací asistent Plus za 14 898 Kč.

Vypadá to ale, že na předplatný je BMW Digital Premium, kterej zahrnuje taky něco s kamerama, ale to, zdá se, je něco jako Sentry s nějakým posíláním do Cloudu nebo tak. Takže je možná zmátlo tohle, tam ale očividně má být následně předplatný na konektivitu, ne na samotný kamery.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Já se na to zeptám v BMW na launchi iX3 (bude v půlce března) pro náš trh, ale mám pocit, že i ty věci co šly jako subscription bylo taky možný koupit normálně. Třeba ty sedačky.

Předpokládám, že cloud-based věci možná jinak než předplatným nepůjdou, protože mají provozní náklady, ale že by nešla koupit 360° kamera je blbost.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    NIKDAS: určitě to půjde hacknout. Ukrajinci s John Deer mají spoustu zkušeností...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    HENRICK: O tom, jak funguje dobíjecí infrastruktura, nejlíp vypovídá to, jak dlouho to musíš nováčkovi v elektromobilitě vysvětlovat.

Nabíjecí tarify, karty, čipy, terminály, ceny podle výkonu a místa a tarifu a milion dalších věcí, to je reálně třeba na 20 minut ultra nalejvárny, kterou si ale nikdo nezapamatuje.

A někde v momentě, kdy se dozví, že s elektromobilem může sice jezdit za 0,60 Kč/km, ale taky za 4 Kč/km, se na to typickej kupec novýho auta vykašle a půjde si koupit další diesel.
    HENRICK
    HENRICK --- ---
    JYRKA: K tématu i video od Kubrta, ale úplně mimo nestříílí. Při tankování spalováků by podobně komplikovaný procesy a vůbec UX neobstály. 51:00 a dál
    Když zbývá pár km dojezdu… Kde to funguje lépe? Česko vs. Německo | Test nabíječek. Předání Vita !
    https://youtu.be/GWvo7S7DcYo?si=Be7xaFasfEUNkfv7
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BMW iX3 pry bude mit 360° kameru za měsíční předplatné. Tak tohle je pro mě veliký no-go a z první příčky výběru novýho auta (za rok cca), se propadl hodně hluboko.

BMW iX3 Has A 360 Camera, But You’ll Pay Monthly To Use It | Carscoops
    https://www.carscoops.com/2026/02/bmw-ix3-has-a-360-camera-but-youll-pay-monthly-to-use-it/#Echobox=1770343608
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    není tam nic, co bysme nevěděli a nezažili, ale je to hezky shrnuté: https://www.evmagazin.cz/platba-u-nabijecek-nova-studie-uscale-odhaluje-frustraci-ridicu-ev-proc-brzdi-rozvoj#google_vignette

BOBASH: je to celoevropský problém. Bohužel.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: Rozdíl může být už to, že EREV s dojezdem 200 (nebo třeba taky 400) kilometrů nabiješ jednou, dvakrát za tejden, kdežto PHEV musíš nabíjet denně, aby to mělo smysl.

Já třeba testovací PHEV skoro nikdy nenabíjím, protože nabíjení je pro mě mírnej opruz (parkuju aktivnějším autem jako druhým od vrat, zásuvka je za vratama, wallbox furt není nainstalovanej, protože se stejně budeme stěhovat) a za to, abych najel 40 kilometrů na elektriku, to prostě nestojí (a jak to funguje nabitý otestuju po vyzvednutí).

A dokážu si představit, že už situace "wallbox je v garáži a musím tam zajet" může někomu nestát za to, aby to denně dělal.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Jo, ale situace "neumíme proplatit nabíjení doma, protože máme potřebu dělat všechno složitý" není problém EREV, ale problém ČR :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    BOBASH: V tom domácím přes noc asi žádný rozdíl nebude
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Dobíjet PHEV, který většinou dobíjí jen na AC, dobíjí strašně dlouho a ujedeš na to 50 kilometrů, a dobíjet EREV, kterej klidně může mít baterku normálního elektromobilu a dojezd v nižších stovkách kilometrů (a rychlý nabíjení) bude nejspíš uživatelsky dost rozdíl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam