• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LELI
    LELI --- ---
    GOR: u Zoe a jinych mas dvirka nad konektorem na karoserii a vevnitr pak jeste dalsi dvirka nebo gumovy zaslepky co musis odklopit nebo vyndat, abyses dostal ke konektorum. Obcas se to cely musi jeste nekde odemykat/odjistit, nebo to ma detekci ze jsi to zavrel, tak to nelze urvat a vyhodit. :-) Tesla ani starej fiat 500 nemely nic, jen dvirka na karoserii, u tesly jeste ani nemusis se spravnou nabijeckou sahat na ty dvirka a odklopi se samy... Jinej vesmir v tomhle detailu.

NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    GOR: i-pace má zaslepku DC části CCS konektoru. Asi aby ti tam nenapršelo, když nabíjíš jen AC
    GOR
    GOR --- ---
    LELI: Ja mam dementni otazku. Jaky gumovy zaslepky mate vsichni na mysli? Zoe ani i3 jsem nikdy nenabijel...
    LELI
    LELI --- ---
    Ja vam nevim - mam elektromobil asi tak patym rokem cca, v podstate nikdy nenabijenej doma, zpravidla nekde verejne. Fiat se dobijel max 6,5 kW na AC, nic jinyho neumel. Kousek od baraku mam hotel, kde je PRE stojan s AC (22) a malym DC (44). Bylo u toho potreba premyslet, planovat jak se jezdi a v podstate kdykoli to nabit, ale jezdilo to skoro zadarmo i tak, 24 kWh baterka byla sice mala, ale na jezdeni po praze to slo. Stacilo vyridit PRE chip, CEZ chip a nahrat kartu do lidl app, dodnes nic jinyho nemam. Premejslet neni o cem, u cez se pouzije cez, u pre pre a jinde v roamingu pre, prijde to na fakturu a stejne to pouzivas strasne malo, tak je to jedno. Po fiatu prisel renault zoe, 40 kWh baterka, 22 kW nabijeni AC a neumel DC. Tam uz to bylo na urovni nabijeni jednou az dvakrat tejdne, s 22 kW AC bylo mozny i dojet z prahy do opavy, kdyz byl v pulce obed v litomysli. Po zoe prisel Model Proč, 57 kWh, 11 kW AC a 175 kW DC. Pribyla moznost superchargeru, ktery pouzivam mimo prahu, jednou i kreditkou Ionity, obcas Tesla destination chargery, kde nabijes teslu zadarmo zatimco obedvas treba v mariottu, jinak je to porad stejny, akorat to uz nabijim spis kdyz se mi to hodi a podle situace bud preferuju AC, nebo pouziju DC, kdyz za malo casu potrebuju nabit vic baterku, nebo je AC obsazeny a vim ze do hodiny cca prijdu zpatky...

To s jednoduchosti tesla kabelu versus vyndavani gumovejch zaslepek u zbytku je taky pravda, ta jednoduchost je v podani tesly navykova a fascinujici, ze to zvladli udelat tak, aby te to co nejmin stvalo.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Ja myslel, ze reaguju na pohodli domaciho nabijeni.

Jinak jasne, jiny nez domaci nabijeni a mimo Superchargery je pro "normalni" lidi nepochopitelny.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Ne, je úplně jedno, jak to otvíráš a strkáš do toho kabel. Problém je, že nevíš, jestli ta nabíječka bude fungovat, musíš přemejšlet, přes kterej tarif, čip a kartu jí použít, abys neplatil nesmysl, a tak.

Jo, Tesly na Superchargerech jsou fajn, stejně jako třeba Škodovky nebo cokoliv podobnýho na Ionity. Ale jakmile se vydáš do džungle malejch providerů, tak je to peklo.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    RSZ: Citim obrovskej rozdil dobit v garazi Teslu a BMW i3. U Tesly je to megasmooth. Mam i pistoli s Tesla tlacitkem, tak pohoda. U BMW je fakt jak tankovani. Jeste ty gumovy krytky. Obcas se mi port nechce otevrit (i kdyz je to manualni) atd. Pokazdy ho zapomenu po nabiti zavrit (zvyk z Tesly), atd. Kdyby kazdy auto slo nabijet hladce jako Tesla, tak to nikdo neresi.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Jo, ale to by se muselo uvažovat dál než na dva roky dopředu a nesměli by tam sedět fosilové, podle kterých by energetický společnosti měly provozovat hlavně elektrárny na uhlí a živit z nich maximálně elektrovlaky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GOR: Já bych neriskoval a hrál na jistotu.

RSZ
    RSZ --- ---
    GOR: ano, pro mazlíčky, děti a uklízeče s mokrým mopem je to asi lepší
    GOR
    GOR --- ---
    RSZ: Nebo radeji tohle?

RSZ
    RSZ --- ---
    DOCKINEZ: dokud každé bev nebude mít tohle, s protikusem v garáží, tak to pořád bude jako rukou otvírat bránu..

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JYRKA: Nebylo by v jejich komerčním zájmu, aby BEVka mělo co nejvíc lidí a nic jim nebránilo v nabíjení ve veřejných sítích?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DOCKINEZ: Protože tady jdou proti pohodlí komerční zájmy energetik a jejich IT neschopnost.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mě fascinuje, že ve jménu velkého POHODLÍ se v moderních autech nachází kdeco včetně vychytávek typu automatický parkování, ale věc, která reálně dokáže otravovat každej den, ta vyřešená není.

To je jako kdyby v Tesle nechali manuální převodovku nebo stahování okýnek „švihadlama“.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: Jsi v debatě o autech!
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    GOR: Nabijim doma. Obcasne dobijim na navsteve, pokud by mi to nestacilo na cestu zpet. Pokud vyjmecne potrebuji venku, tak se vyhybam AC. Mam s AC venku jen ty nejhorsi zkusenosti, prijde mi ze velke procento nefunguje i prave protoze to nikdo nepouziva:

Spatne zkusenosti: Lipno, Novy Smichov

Ale zejmena bych vypichl:

POP Airport - Kdyz tam mam deti ve Vcelce Maje, bylo by logicke nabijet na AC, ale nabijim na DC, nemam nervy tam kolem toho tancovat, ktera z nich bude fungovat.

Go Parking Praha - Tak tohle me dostalo. Uzasne slecne z obsluhy (dekuji!) jsem auto na dalku odemknul a odvezla mi ho na jine misto, tak uz to fungovalo.

Po vyse uvedem fakt uz ne. Asi jedine pokud bych fakt musel a nikde nebyla DC.
    RSZ
    RSZ --- ---
    A co STOP vypínače? To bude mít nějaký řešení? Třeba sekání rukou? Žena byla s dítětem na zápase, nabít musela poměrně daleko a nějaký jelito to vypne a nenadelas nic (lidl).
    GOR
    GOR --- ---
    DZODZO: Jo, kdyz si to nabijecka vykomunikuje s autem, je to fajn, ale rezim jako na samoobsluzny benzince (volim castku, mavnu kartou, zasunuju) je za me OK :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOR: ja nechcem klikat nic, iba zasunut :)))
    GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Za me je tohle hned po porizovaci cene nejvetsi vrah BEV.

Ja v 98 % priadu nabijim doma. Po dlouhy dobe jsem chtel nabit u Lidlu. A hadej co? V mezicase aktualizovali aplikaci a ja tam jak debil vejral do mobilu, protoze polozku eMobilita presunuli nekam, kde jsem ji necekal.

O tom drobnym detailu, ze nekdo chce nejdriv zasunout konektor a pak klikat v appce a jiny chtej nejdriv naklikat a pak zasunout radsi vubec nemluvim.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: vsetko je to nakoniec o peniazoch, napr. u zeny v bauhausu si vsetci traja manazeri poctivo zapajaju svoje phev na nabijacky, lebo im to firma preplaca, zvysny plebiscit to ma za 5kc/kWh (skrz https://evmapa.cz/), takze boli by blbi, keby si nenabijali a zbytocne palili beno :)

moj veduci to robi tiez tak, kupil si nejaky phev a chodi si ho ku vystavisti nabijat a pak cez obed preparkovat, lebo je to kolenovrt co sa ohne pre kazdu korunu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam