• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    FINSON
    FINSON --- ---
    LELI: Ano, koukám. Na té nabíječce je zvenku při příjezdu vidět, kolik mě bude stát 1 kWh? Tak, abych po přečtení té ceny ani nemusel sjíždět ze silnice a mohl pokračovat dál, když se mi ta cena nebude líbit?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LELI: Ano, přesně tak to dělám – blížím se k pumpě a už z dálky na ceduli vidím, za kolik prodávaj litr zkapalněných dinosaurů. A je mi fuk, že kdybych měl věrnostní kartičku, tak můžu mít litr ještě o kačku laciněji.

Jednoduchý jak žebřík.

Podobně by to mělo bejt i u nabíječek: jasně deklarovaná (třeba maximální) cena za kWh.
    LELI
    LELI --- ---
    FINSON: na stojan se pred tankovanim koukas kolik stoji palivo? Treba kdyz jedes v cizine, tak koukas jestli maji za 1,5 eura nebo 2 eura na dalnici naftu, kdyz planujes kde dotankujes, jestli tuhle pumpu, nebo az dalsi dve nebo tri? Tohle je +- to samy, co lidi bezne normalne delaj, aniz si to uvedomujou...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    FINSON: stačí se podívat na ceník roamingu PRE a to nadšení tě přejde https://www.pre.cz/Files/emobilita/cenik/cenik_roaming_partner/
    FINSON
    FINSON --- ---
    W_NOICE78: Hlavně tazatel potom v komentech od zkušených EV kolegů dostal bídu, že je debil, když si ty ceny neumí pohlídat.
    Přiznávám, že mně se tohle taky řešit nechce, když o tom BEV výhledově uvažuju - a jedno, jestli na to jsem blbej nebo ne, prostě si tímhle nechci zasírat kapacitu.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Z FB

Tohle lepší adopci taky nepomáhá.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Neni u NACS problem, ze neumoznuje 3f AC?
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Ty dvířka jsou fakt nedomyšlený. Hlavně to při ledovce celý promrzne a nejde otevřít. U VW Caddy 2025 se to stalo v zimě už několikrát, u BMW i3 2018 sem to už jednou taky musel několik minut promačkávat.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GOR: Ne, pri rychlonabijeni oba
    GOR
    GOR --- ---
    LELI: Diky, uz tomu rozumim.

RSZ: Ja to chapu, kdyz jsou konektory 2, tj. vzdy se pouziva jen jeden.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LELI: Škoda, že se v EU nepoužívá NACS jako v USA, je výrazně menší a praktičtější než CCS2.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LELI: Strašná debilita ty krytky.. jako kdybys otevřel dveře a chtěl si sednout a tam byla ještě gumová zástěna proti prachu na zip. Těsný dveře umí vyrobit každej výrobce auta, nepochopíš, že se na to vykašlali u deklu na nabíjecí konektor.
    LELI
    LELI --- ---
    LELI: U tesel se bájilo o robotický ruce, co ti sama zasune kabel do konektoru, u ostatnich aut je to nepredstavitelny diky tem extra dvirkum, atd...
    LELI
    LELI --- ---
    GOR: u Zoe a jinych mas dvirka nad konektorem na karoserii a vevnitr pak jeste dalsi dvirka nebo gumovy zaslepky co musis odklopit nebo vyndat, abyses dostal ke konektorum. Obcas se to cely musi jeste nekde odemykat/odjistit, nebo to ma detekci ze jsi to zavrel, tak to nelze urvat a vyhodit. :-) Tesla ani starej fiat 500 nemely nic, jen dvirka na karoserii, u tesly jeste ani nemusis se spravnou nabijeckou sahat na ty dvirka a odklopi se samy... Jinej vesmir v tomhle detailu.

BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Myslel jsem všechny mimo Tesly. Ale i tak se radši opravím na "skoro všechny", mám pocit, že to možná ještě nějaký nemá. Ale drtivá většina jo.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: TMY nemá vůbec nic
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: To mají všechny auta, liší se jen jak moc to mají/nemají idiotsky řešený. Většina to dneska má jako nějakou odklápěcí krytku.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    GOR: i-pace má zaslepku DC části CCS konektoru. Asi aby ti tam nenapršelo, když nabíjíš jen AC
    GOR
    GOR --- ---
    LELI: Ja mam dementni otazku. Jaky gumovy zaslepky mate vsichni na mysli? Zoe ani i3 jsem nikdy nenabijel...
    LELI
    LELI --- ---
    Ja vam nevim - mam elektromobil asi tak patym rokem cca, v podstate nikdy nenabijenej doma, zpravidla nekde verejne. Fiat se dobijel max 6,5 kW na AC, nic jinyho neumel. Kousek od baraku mam hotel, kde je PRE stojan s AC (22) a malym DC (44). Bylo u toho potreba premyslet, planovat jak se jezdi a v podstate kdykoli to nabit, ale jezdilo to skoro zadarmo i tak, 24 kWh baterka byla sice mala, ale na jezdeni po praze to slo. Stacilo vyridit PRE chip, CEZ chip a nahrat kartu do lidl app, dodnes nic jinyho nemam. Premejslet neni o cem, u cez se pouzije cez, u pre pre a jinde v roamingu pre, prijde to na fakturu a stejne to pouzivas strasne malo, tak je to jedno. Po fiatu prisel renault zoe, 40 kWh baterka, 22 kW nabijeni AC a neumel DC. Tam uz to bylo na urovni nabijeni jednou az dvakrat tejdne, s 22 kW AC bylo mozny i dojet z prahy do opavy, kdyz byl v pulce obed v litomysli. Po zoe prisel Model Proč, 57 kWh, 11 kW AC a 175 kW DC. Pribyla moznost superchargeru, ktery pouzivam mimo prahu, jednou i kreditkou Ionity, obcas Tesla destination chargery, kde nabijes teslu zadarmo zatimco obedvas treba v mariottu, jinak je to porad stejny, akorat to uz nabijim spis kdyz se mi to hodi a podle situace bud preferuju AC, nebo pouziju DC, kdyz za malo casu potrebuju nabit vic baterku, nebo je AC obsazeny a vim ze do hodiny cca prijdu zpatky...

To s jednoduchosti tesla kabelu versus vyndavani gumovejch zaslepek u zbytku je taky pravda, ta jednoduchost je v podani tesly navykova a fascinujici, ze to zvladli udelat tak, aby te to co nejmin stvalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam