• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    AXTHEB: :-))))))) OK. Díky. Takže pravidlo č. 3 zní "Bez spalovacích motorů, prosím, na to jsou na Nyxu vhodnejší boardy." A nějaké další pravidlo vyhrožuje vyhazovem za porušení předchozích pravidel. Takže přišedší zájemce aby se tu bál zmínit spalovací motor, coby Ďábla rohatého. :-D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    IKSIK: internal combustion engine, v tomto kontextu auto na ropné produkty.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj. Hledám/ vybírám druhé ev jako první auto do rodiny. Něco kolem 500kkc. Zatím mám v hledáčku tm3 a id.4. 5ti místné s tažným.
    Je tu někdo, kdo by byl ochotný mi ukázat tyto auta ve odpovídající výbavě a nájezdu a řekl mi jaké jsou servisní náklady, negativa a tak? Jsem z Východních Čech, ale rád dojedu i jinam. Případně pokud znáte bazar, kde jsou ochotni zapůjčit/ pronajmout tyto vozy na týden nebo víc, tak je to pro mě taky cesta. Díky
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    LAUNCHER: Header, SFW, ICE, jestli ty pravidla maj lidi dodržovat, tak jim musí v první řadě rozumět. Jinak z toho děláš sektu pro zasvěcené.
    Co v toto případě, prosím, znamená ICE?
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    NIKDAS: Tak promiň, ale ten dotaz jsem psal bezprostředně po umístění fotky auta a přímo do dotazu jsem psal, že se to snažím obrzdit po vyřazení na neutrál.
    Bez urážky, ale ta tvoje univerzální rada zřejmě funguje, ale tohle se dělalo někdy v EV-pravěku, ne? On ten vývoj je teď tak rychlej, že to jeden nestačí sledovat. Jak svýho času komponenty do PC. :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CERMI_FOX: 2021 a ano tažné ma
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PEPAZZ: rok vyroby? Ma tazny?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NJAL: Pročíst rules na header, konkrétně #3, #4 a zejména #5. Díky 👍
    NJAL
    NJAL --- ---
    GOR: Ja to nedelim na podvozek a zbytek, ale komplet. :-) Pravda, jeste jsem s ni 300K nedosahl, ale vekove ji uz tahne na 20.
    GOR
    GOR --- ---
    NJAL: Tak podvozkove dily O2 jsou vsechno, ale urcite ne buhvijak lacine a trvanlive :-)
    (Mam 02 doma).
    NJAL
    NJAL --- ---
    TOMBRIDER: Tak ono to nebylo vyctove, ale klasicky "mene pohyblivych casti, mene casta a levnejsi udrzba, blabla" :-) Ale tak mozna je chyba, ze pocitam v absolutnich financnich castkach proti koncernovemu drzaku O2.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    NJAL: Nevim co jsi kde slyšel.
    Já teda jsem nikdy neslyšel ani nečetl, že technika podvozku by měla být u el auta jiná. Takže pořád jsou tam čepy, poloosy, ramena, tlumiče, ložiska, uložení. A jelikož je podvozek docela těžkej díky baterii. Nečekal bych nějakou doživotní funkčnost. No a pak jsou tam další věci co se hýbou, stahovačky, serva. Vyhřívání sedaček co se po letech začne lámat... A to všechno má nějakou životnost.
    Ta jednoduchost proti spalováku byla vždy zmiňovaná vůči komplikovanosti klasického motoru. A třeba i u 4x4 absence spojek a kardanu...
    Určitě tě napadne těch věcí víc.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    NJAL: zkus spočítat, kolik by spalovák dal během těch 300k km třeba za výměnu oleje, když interval předepsaný výrobcem je cca 30k km.
    Nebo za brzdové destičky a kotouče. Kolik by dal za nové rozvody. Atd atd.
    NJAL
    NJAL --- ---
    AXTHEB: To urcite maj (a diky vetsim hmotnostem nejspis i vic namahane), jenom proste pak nemelo valny smysl zminovat jednoduchost jako prednost v oblasti nakladu, kdyz je to tak ci tak za raketu... Trosku si si zacinam pripadat jak s ledkovyma zarovkama, kde marne cekam na tu vydrz 20000 hodin, nebo kolik to zminovali :-)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    IKSIK: Bude to fungovat, čím blíž je baterka úplnému nabití, tím klesá její schopnost přijímat energii, takže jakmile je baterka nad 90% rekuperace má omezený výkon. Zajeď si s 90% SOC na rychlonabíječku a uvidíš kolik toho baterka zvládne...bude to pár kw, stejný princip je při rekuperaci.

To stejné u studené baterky, není schopna přijímat tolik proudu, proto nedovolí (tolik) brzdit motorem.

Některé auta umožňují uživateli rekuperaci vypnout, nebo alespoň snížit, některé ne. Nevím co máš přesně za vůz, proto jsem psal univerzální radu, která funguje u všech.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    NIKDAS: Tomu moc nerozumím. To mám nabít na 100% abych vyřadil rekuperaci? Než to rozjedu na tu svižnější jízdu tak tam mám 99% a už to nebude fungovat, ne? Vypnout rekuperaci umím vyřazením pohonu na neutrál.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Snad jsem na to přišel. Zadní kotouče se dají obrzdit nouzovým brzděním. Při jízdě se zatáhne za (P) a drží. Ono to pak zabrzdí sice všema brzdama, ale bez rekuperace. A sice to zabrzdí docela razantně, ale pořád s adhezí bez ABS. Bál jsem se, aby mě to nehodilo do smyku. A je to tak akorát na suchý asfalt.

AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    NJAL: Jako že EV nemají brzdy, ložiska, tlumiče a tak?
    NJAL
    NJAL --- ---
    TOMBRIDER: Teda s temi rozpravkami, jak jsou EV jednodussi a proto maj lepsi udrzbu, bych cekal, ze na sekacovym EV budu resit jen baterii a ne take "vsechno, co se hejbe." :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    FINSON: napis co hledáš a neco najdeme za lepší doufejme cenu nez u energy cars--> pošta
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam