• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    OT_
    OT_ --- ---
    BOBASH: offtopic, ale překvapuje mě, že ta videa s IX3 na webu mají vyrendrovaná místo natočená, takovéhle šetření bych u BMW nečekal...
    BMW iX3 (NA5): Přehled, konfigurátor a ceny
    https://www.bmw.cz/cs/all-models/x-series/ix3/bmw-ix3.html
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jo a k tomu to prý s ježděním 150 po dálnici ujede Praha - Mnichov na nabití. To teda tvrdil PR týpek, že to zkoušel, takže uvidíme, až to zkusíme my :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIGHTHUNTER: Ten graf, co jsi poslal, je spíš ještě zajímavější. Je tam dobře vidět, jak dlouho to drží vysoký výkon.
    Když to přepočítáš na energii, je ten rozdíl docela velký. iX3 nabije zhruba 79 kWh za 25 min, zatímco Enyaq kolem 54 kWh za 29 min.
    To znamená skoro o 25 kWh víc energie za kratší čas, takže reálná rychlost nabíjení je výrazně vyšší.
    Na delších trasách, kde se typicky nabíjí mezi 10–50 % SOC, se tak auto dokáže přesouvat opravdu velmi rychle.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    W_NOICE78: z toho tvého grafu na mě žádné nadšení nekoukalo - chápu omezení nabíječky na 300 kW, takže netuším kolik zvládá auto, vidím celkový čas 9-81% (což je ekvivalent standardních 10-80%) za 25 minut a to je vcelku standard když i Enyaq to umí za 28 minut a Kia EV6 to uměla před lety za 18 minut, ale vidím, že tohle má větší baterku, když těch 80% je něco kolem 87 kWh (do baterie se asi uložilo míň kvůli ztrátám atd)... takže zrovna tenhle obrázek za mě nic převratného neříká - našel jsem lepší ;-)

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Musím uznat, že takovou nabíjecí křivku, jakou má iX3, bych taky bral. Pokud se auto časem s těmito parametry bude prodávat kolem 1 M, tak už prakticky mizí obava z dojezdu i rychlosti nabíjení. Dálkovou trasu, kde dnes strávím třeba 30–45 minut nabíjením, bych s takovou křivkou zvládl spíš za 7–15 minut.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Mercedes přichází s elektrickým MPV
    115 kWh baterie
    700km WLTP
    800V architektura
    300kw+ nabíjení
    Cena 79 000€ (1,9mio Kč)

Revolúcia vo svete elektrických MPV: Prichádza aerodynamický Mercedes-Benz VLE s dojazdom 700 km
    https://www.mojelektromobil.sk/elektricke-mpv-mercedes-benz-vle-2026
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    ABS: Fleetově se dostaneš někam na 19-20%, takže 16% pro plebejce je celkem dobrý.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ALESH: To jsou ty zuby. Kvůli nim je zejména čtyřková řada terčem mnoha humorů na téma “fajny bober”.

Ale u Neue Klasse (počínaje právě testovanou iX3) mi přijdou ty ledvinky už v pohodě, nejsou nijak přehnané. A pro BMW je to základní prvek identity, musí tam být.
    ALESH
    ALESH --- ---
    NIKDAS: ja zvazoval bmw i4. Nevim co jsou zuby, ale u elektrickych bmw me irituje ta mrizka chladice, ktera tam je jen na "ozdobu" a k chlazeni neslouzi. Kdyz jsem to videl nazivo, neveril jsem ze to je tak z tovarny a ze to neni dilo nejakeho vesnickeho tunera. To fakt nepochopim.
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: dik. no přiznam se, uplně cejtim jak ve mě vře krize středního věku a chce hračku :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NIKDAS: Mně se to takhle, přiznám se, moc líbí. Oproti obřím, LEDkama nasvíceným ledvinám je to za mě krok správným směrem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: 40, která bude slabší a mít menší baterku, přičemž základ bude 40 sDrive (zadokolka), prý o asi 200 tisíc levnější než ta 50, ale nějak se mezi ně ještě má vejít 40 xDrive. Nejspíš bych se nedivil, kdyby 40 RWD byla třeba za 1 499 000 a někde kolem 1,6M pak 40 xDrive.

Pak bude ještě M60, asi o 250 tisíc dražší než tohle. A hádám, že nakonec přijde i iX3M.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Vrátili se k normální velikosti ledvinek, který jsou tradiční prvek značky už právě od první Neue Klasse z roku 1962, respektive v trochu jiný podobě od 30. let.

A naživo to vypadá docela dobře, i když to asi bude lepší bez toho černýho paketu.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    KURE: planujou 40
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: Nevis, planujou nejakou slabsi (čti levnejsi) motorizaci nez jen tu "50" ?
    KURE
    KURE --- ---
    NIKDAS: No oni se k tomu vratili, upustili od tech ledvin
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Mě strašně odrazujou ty bobří zuby. Myslel jsem, že od toho BMW ustupuje. Proč to nemůže mít přední masku jako iX...

ALESH: Toto se musí dělat pod zátěží, a když už člověk ty data má, tak si je musí vyhodnotit sám(odborníkem) a nemůže se spolehnout, že autorizák řekne, že baterka je 100% a čau.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Co sedan, hlavně kombík. Jinak na iX3 už v Debrecínu navyšovali výrobu o jednu směnu (z jedný na dvě) a možná budou na tři, prodává se to jak vzteklý. U nás docela taky, první kvótu 200 aut už vyčerpali, teď maj skoro prodanejch dalších 60. Na auto, kterým ještě víceméně nikdo nejel (my byli první) slušný.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: jo s timhle udelaj diru do svet, nasledny sedan bude totalni parada
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    I Slept In The Cheapest Tesla At -12°C With No Charger
    https://www.youtube.com/watch?v=oCnFZV_WDrw
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam