• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Vidis, me zrovna tohle zacalo casem hrozne stvat, kdyz odpadlo prvotni nadseni z elektromobilu. Ze muj zivot ridi nabijecky, a ze musim zastavovat na hroznych mistech s blbym kafem, nevrlou obsluhou a tristni moznosti si dojit na zachod. A ze nemam jistotu, ze vubec nabiju.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    W_NOICE78: Jako tisíc lidí, tisíc chutí. Můžeš mít bambiliony a jezdit v popelnici, to takhle měl tuším majitel ikei jedničkovou ovci a byl spoko. Halíře dělaj talíře :-)

Já mám teda PHEV ceníkově za 1,7 (totál úlet, tolik jsem samozřejmě nedal) a ekonomiku docela řeším - EV mód mám rád kvůli trochu lepšímu komfortu a ekologii, ale pokud je prostě nabíjení drahý (vypočetl jsem si na 13kč/kwh a více), tak jedu na benzín. A pak jsou tady další faktoru. Např nabíjení při nakupování vede ke zbytečnému nakupování a v důsledku vlastně stojí prachy. Typicky AC v lidlu, páč DC moc nemají.
    A pak je tu ještě sociální aspekt. Snažím se děti naučit, co je přestávka na nabíjení a zatím spíš takový smíšený úspěch, protože jsem odpůrce shitu z mekáče a benzínek a hraní na mobilu.

Ale jinak ix3 se mi taky líbí, až bude něco podobného jako fotrwagen, tak by se mi to líbilo ještě víc. A počkám si na nabídku slev, zatím máme od BMW jen loňský nabídky.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Vo tom žádná. A tipoval bych, že tak druhá generace elektrického Mercedesu E v kombíku bude to rodinný auto, který to bude umět.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: stresovat
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Tak tahle spotřeba je velká paráda 👍👍👍 Díky za super link, pane.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Všechno souhlas, ale zrovna já budu nejradši, až v těch autech budeme mít 150 kWh baterie, protože doma je doma ☺️ a u jezera zastavovat chci, ale proč tam hledat nabíječky a tak.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Results: 22,9 kWh/100km

Average speed: 92km/h
    Tires: 22inch wheels - 275/255

Temperature: around 11 degrees celsius

Additional information: Cruise control was set to 150kmh/h (where possible), driver was stuck in traffic jam during the test

BMW iX3 Neue Klasse: Der erste Autobahn-Realtest! Reichweite & Laden #ev
    https://youtu.be/6FPs8-20KmQ

Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/iX3/s/4ozZMhvS6c
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Přesně tak. Jednou jsem takhle nabíjel cestou z Chorvatska zcela dobrovolně na 22 kW nabíječce. Byla totiž u jezera Bled, takže mě nijak netrápilo, že nabíjím tři hodiny, protože jsem šel plavat do toho jezera a pak na kafe k jezeru. To kafe teda bylo hnusný, ale jezero to vyrovnalo.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Ano, tys to napsal lépe než já - nejde o čas nabíjení, ale o ztracený čas.

Zrovna Lidl mi též vyhovuje, právě z důvodu které píšeš.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jde o to, co považuješ za "nízkou spotřebu". Já docela věřím tomu, že to bude mít nízkou spotřebu na to, co to je – tzn. že to třeba při 150 km/h bude žrát 23-25 a ne 30.

Nějakému zázraku typu "bude to žrát pod 20" nevěřím.

Jinak teď jsem koukal, kolik je to do mnichova, že to Haidingerovi z BMW vyšlo na nabití, a ono je to 384 km. Takže to, že to dojel na nabití, znamená jen to, že mu to žralo do asi 27 :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Jsem zvědavý co řekneš na spotřebu, až to otestuješ. Mě tam nepřijde fyzikálně možná nízká spotřeba při 150km/h, ale to zrovna Tobě vysvětlovat nemusím a na to auto bych se za to nezlobil / za řeči marketaka to BMW nemůže.

Každopádně mi vždycky udělá radost EU auto, které se povede a to tady snad máme.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Myslel jsem hlavně čas na trase. Pokud má auto takovou křivku a zastávka je 10–15 minut, většina lidí řeší spíš rychlost přesunu než cenu jedné zastávky.
    BMW má navíc vlastní tarif na Ionity kolem 13-14 Kč/kWh, takže těch 20 Kč/kWh je spíš nejhorší scénář bez tarifu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jinak já teda, ač nemajitel, preferuju když za nabíjení platím sám nabíječky u Lidlu. Bez karty jsou nejlevnější a v Lidlu stejně typicky nakupuju, takže sice obvykle utratím za nákup víc než za nabíjení, ale nejspíš bych ty věci stejně koupil.

A děti se mi tam nají, pokud tam mají kapsičky :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS: Obecně ano, ale nesmi to stát čas (protože pak je to nejdražší), nebo to stressovat (protože toho si všichni užijem dost i tak).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jako obecně bych asi tipoval, že to bude celkem jedno, prostě lidi, kterým to vadí, si budou platit nějaký tarif.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: U té iX3 bych docela čekal, že si to lidi budou kupovat lidi, kterým jde právě o ty dlouhé cesty, a tak to budou využívat – a budou potenciálně řešit, že nabití třeba 80 kWh (což je tak zhruba těch 10-80%) bude stát třeba 1600.

Na druhou stranu, právě tím, že to ujede fakt hodně na nabití, je to možná zase míň důležitý, protože když z Prahy dojedu někam do Villachu a pak mě to do Puly bude stát právě to jedno nabití, tak je mi asi buřt, že to jedno nabití stojí 1600. Zvlášť když si můžu na tu cestu koupit nějaký předplatný a mít to za míň.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Moje bublina vypadá tak, že majitelé EV přes 1.5mio nabíjí primárně doma a pokud občas potřebují na cestách, tak tam výrazněji neřeší*.

Zajimá mě, jestli bude nabíječka dost rychla a jestli se mi tam nají děti. Zejména nesnáším takové ty 50 kW a 75 kW za každým bukem v CZ a úplně nejvíc nesnáším AC které leckde nefungují (nebo jsem na ně měl smůlu).

Jak nebo jestli je toto přenositelné na celou populaci majitelů těchto aut, nebo dokonce všech majitelů EV, to netuším.

*Jasně, kdybych nabíjel jenom na cestách, nebo primárně na cestách, nebo v zahraničí riskoval $$$ roaming, tak bych to též řešil.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Čím dražší auto, tím větší kolenovrt...milionářem se nestaneš tak, že utrácíš, žejo. Korunka ke korunce a šup, máš auto za dvě mega :)
    Zdroj: mám auto za dvě mega :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Range Roverů se pořád prodá nejvíc v naftě, i když by se mohlo zdát, že u auta, který jen na ztrátě hodnoty bude stát litr denně, nikoho spotřeba nezajímá a dávalo by smysl, aby si všichni koupili osmiválec.
    ADAM
    ADAM --- ---
    W_NOICE78: Absolutní blbost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam