• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Jsem zvědavý co řekneš na spotřebu, až to otestuješ. Mě tam nepřijde fyzikálně možná nízká spotřeba při 150km/h, ale to zrovna Tobě vysvětlovat nemusím a na to auto bych se za to nezlobil / za řeči marketaka to BMW nemůže.

Každopádně mi vždycky udělá radost EU auto, které se povede a to tady snad máme.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Myslel jsem hlavně čas na trase. Pokud má auto takovou křivku a zastávka je 10–15 minut, většina lidí řeší spíš rychlost přesunu než cenu jedné zastávky.
    BMW má navíc vlastní tarif na Ionity kolem 13-14 Kč/kWh, takže těch 20 Kč/kWh je spíš nejhorší scénář bez tarifu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jinak já teda, ač nemajitel, preferuju když za nabíjení platím sám nabíječky u Lidlu. Bez karty jsou nejlevnější a v Lidlu stejně typicky nakupuju, takže sice obvykle utratím za nákup víc než za nabíjení, ale nejspíš bych ty věci stejně koupil.

A děti se mi tam nají, pokud tam mají kapsičky :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS: Obecně ano, ale nesmi to stát čas (protože pak je to nejdražší), nebo to stressovat (protože toho si všichni užijem dost i tak).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jako obecně bych asi tipoval, že to bude celkem jedno, prostě lidi, kterým to vadí, si budou platit nějaký tarif.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: U té iX3 bych docela čekal, že si to lidi budou kupovat lidi, kterým jde právě o ty dlouhé cesty, a tak to budou využívat – a budou potenciálně řešit, že nabití třeba 80 kWh (což je tak zhruba těch 10-80%) bude stát třeba 1600.

Na druhou stranu, právě tím, že to ujede fakt hodně na nabití, je to možná zase míň důležitý, protože když z Prahy dojedu někam do Villachu a pak mě to do Puly bude stát právě to jedno nabití, tak je mi asi buřt, že to jedno nabití stojí 1600. Zvlášť když si můžu na tu cestu koupit nějaký předplatný a mít to za míň.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Moje bublina vypadá tak, že majitelé EV přes 1.5mio nabíjí primárně doma a pokud občas potřebují na cestách, tak tam výrazněji neřeší*.

Zajimá mě, jestli bude nabíječka dost rychla a jestli se mi tam nají děti. Zejména nesnáším takové ty 50 kW a 75 kW za každým bukem v CZ a úplně nejvíc nesnáším AC které leckde nefungují (nebo jsem na ně měl smůlu).

Jak nebo jestli je toto přenositelné na celou populaci majitelů těchto aut, nebo dokonce všech majitelů EV, to netuším.

*Jasně, kdybych nabíjel jenom na cestách, nebo primárně na cestách, nebo v zahraničí riskoval $$$ roaming, tak bych to též řešil.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Čím dražší auto, tím větší kolenovrt...milionářem se nestaneš tak, že utrácíš, žejo. Korunka ke korunce a šup, máš auto za dvě mega :)
    Zdroj: mám auto za dvě mega :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Range Roverů se pořád prodá nejvíc v naftě, i když by se mohlo zdát, že u auta, který jen na ztrátě hodnoty bude stát litr denně, nikoho spotřeba nezajímá a dávalo by smysl, aby si všichni koupili osmiválec.
    ADAM
    ADAM --- ---
    W_NOICE78: Absolutní blbost.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KORKMAZ: Když máš 1,7 M na auto, tak účet za nabíjení většinou neřešíš 😉
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    W_NOICE78: Jenom teda až na tu obavu z ceny nabíjení, jelikož jestli má auto umět nasávat takhle rychle za sazbu 20kč/kw, tak na rozročenym účtu kreditky by sis mohl nabrousit všechny nože v domácnosti :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    NIKDAS: prvni mpv vlastovka v eu .. skoda te cenovky ...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OT_: Nemusí to být jen šetření, jedna nejmenovaná lokální automobilka třeba má všechny fotky aut v katalozích CGI, přestože je to ve výsledku mnohem dražší (fotí se reálné auto v reálné lokaci, pak se to reálné auto nahradí CGI autem). Má to výhodu v tom, že když se na tom autě něco změní, dá se to rychleji upravit.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ALESH: Jenom pro srovnání, jak to může vypdat, když si to člověk testuje sám.
    Jedná se o appku Realdash pripojenou pres OBD, tohle konkretni auto má po 110k km nejlepší modul 94% a nejhorší 88%.

Dělá se to s plně nabitou baterkou a trvá to pár sekund, bohužel se nejedná o zátěžový test, takže se tam může objevit nějakej bubák, ale jako základní info před koupí dobrý, navíc je to freeware.

DZODZO
    DZODZO --- ---
    nie uplne elektromobily, ale dalo mi to taky nejaky obrazok toho preco vyrobcovia aut zacali ako prve tlacit elektricke SUV a nie male auta, z ich pohladu je to urcite hlavne kvoli cene a marzi, ale vedlajsi efekt bude, ze to z ciest rychlejsie odstrani ICE SUV, ktore maju mizernu spotrebu oproti malym autam

How Your Parents Ruined Driving
    https://www.youtube.com/watch?v=JPm4de6-eTg
    OT_
    OT_ --- ---
    BOBASH: offtopic, ale překvapuje mě, že ta videa s IX3 na webu mají vyrendrovaná místo natočená, takovéhle šetření bych u BMW nečekal...
    BMW iX3 (NA5): Přehled, konfigurátor a ceny
    https://www.bmw.cz/cs/all-models/x-series/ix3/bmw-ix3.html
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jo a k tomu to prý s ježděním 150 po dálnici ujede Praha - Mnichov na nabití. To teda tvrdil PR týpek, že to zkoušel, takže uvidíme, až to zkusíme my :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIGHTHUNTER: Ten graf, co jsi poslal, je spíš ještě zajímavější. Je tam dobře vidět, jak dlouho to drží vysoký výkon.
    Když to přepočítáš na energii, je ten rozdíl docela velký. iX3 nabije zhruba 79 kWh za 25 min, zatímco Enyaq kolem 54 kWh za 29 min.
    To znamená skoro o 25 kWh víc energie za kratší čas, takže reálná rychlost nabíjení je výrazně vyšší.
    Na delších trasách, kde se typicky nabíjí mezi 10–50 % SOC, se tak auto dokáže přesouvat opravdu velmi rychle.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    W_NOICE78: z toho tvého grafu na mě žádné nadšení nekoukalo - chápu omezení nabíječky na 300 kW, takže netuším kolik zvládá auto, vidím celkový čas 9-81% (což je ekvivalent standardních 10-80%) za 25 minut a to je vcelku standard když i Enyaq to umí za 28 minut a Kia EV6 to uměla před lety za 18 minut, ale vidím, že tohle má větší baterku, když těch 80% je něco kolem 87 kWh (do baterie se asi uložilo míň kvůli ztrátám atd)... takže zrovna tenhle obrázek za mě nic převratného neříká - našel jsem lepší ;-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam