• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: Kromě jiné kapacity a chemie baterky je HW i SW stejný, jen tam chybí komfortní výbava, ale i tak má výbavu, o které si Enyaq může nechat zdát. Enyaq Selection 60 v základu začíná na 1M.
    LELI: ještě má standartní podvozek
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LELI: A baterka/dojezd jsou stejný?
    LELI
    LELI --- ---
    KURE: Nechybi tam zadna z tech podstatnejch veci, nemas treba vyhrevy vzadu, mas 7 namisto 15 repraku, nemas tablet vzadu, nemas ventilovany kozenkovy sedacky ale mas latkovy, nemas prosklenou strechu (coz je pro nektery lidi spis plus nez minus)... Jako za tu jednicku vcetne dph novy se zarukou je to porad dobra volba imho.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: v poště detail
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    A ano potvrzuji že od 1.4 uz na novou Teslu nebudou takové podmínky min pro úvěry jako jsou nyní.
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78: bacha, on v tom neni jen ten pohon.
    je to takovy nefer srovnani, v tom standardu relativně dost věcí neni.
    kolega co ma Y tvrdi že by ten standard nechtěl. bohužel si nepamatuju konkretne co tam vsechno neni.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    TOMBRIDER: Chápu, že se AWD může hodit, ale cenový rozdíl mezi RWD Standard a AWD Premium je u nového Juniperu už 300k. Pokud nebydlí v horách nebo to vyloženě nepotřebuje, tak RWD na běžné cestování stačí a z vlastní zkušenosti to můžu potvrdit.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Enyaq jsou dražší
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEDROBEAR: za 900 s doh je tohle například
    VIN: WVGZZZE22SP014080
    Značka : VOLKSWAGEN
    Model: Volkswagen ID.4 Pro electric 210kW 1-speed automatic 4 doors
    Najetých kilometrů: 8.374 km
    První registrace: 28/08/2025
    Druh paliva: Electric
    Typ karoserie: limousine
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    W_NOICE78: To už je takový osobní úhel pohledu.
    Ten můj je, že výkonu není nikdy dost, čím víc tím líp. A awd i když ho využiju jen 10x za celý rok. Ale vytáhne mě z prekérky jak v zimě, nebo na něčem promočeném. Tak za to stojí.;)
    Aneb mám doma awd, a nikdy už nechci jinak..
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    TOMBRIDER: Pokud má 80 % jízd po městě, AWD nepotřebuje.
    Juniper Standard je dynamikou blízko Enyaqu 85/85x, Enyaq je papírově o něco rychlejší.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    PEDROBEAR: Koukám že budu opakovat co je níže napsáno.
    Pro tebe je ideální tesla Y, perfka netřeba. Dual long range je samo o sobě výkonově dostačující.
    Vím že ti tesla neštimuje "politicky". Ale třeba pro mne je jakákoliv totalitní komunistická čína, na tom 1000x hůř..
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEDROBEAR: Tesla Model Y Standard stojí rovný milion. Pokud jsi OSVČ, je teď navíc s 0% úrokem. Má víc úložného prostoru než Enyaq, hlavně díky frunku.

Když už Enyaq, tak ten aktuální facelift, který se teď začíná prodávat.

Pokud se ti líbí BYD, klidně ho vezmi, při jízdě převážně po městě nebude vyšší spotřeba takový problém.
    LELI
    LELI --- ---
    PEDROBEAR: hodne zalezi jak dlouho to chces mit. Jestli rok, dva, pet nebo deset. Cinan je na tech 10 a tesla ma a bude nejdyl mit zdaleka nejvyssi resale value, kvuli ekosystemu, cenovy urovni servisu, tomu ze je to z toho asi nejlepsi elektromobil, … zbytek mas nekde mezi tim. U koncernu se porad dokola zpiva pisnicka jak tohle auto uz je dobry a lepsi nez ty predchozi, ktery byly z nejakyho duvodu kramy, to u ty tesly nemas, tam to funguje porad tak nejak stejne, proto to ma tu vyssi resale value, proto to drzi lip cenu. Kasli na to ze existuje musk a nekde se projevoval jako blbec, koupil bych si novej Y a byl dobrej. Kdyby se ti to casem nelibilo, furt se ho rozumne zbavis, u zbytku je to jakobys tema penezma zatopil v krbu.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Navic Mustang Mach e ma fakt malej kufr.
    ABS
    ABS --- ---
    PEDROBEAR: hledám skoro to samé a skončil jsem u Enyaq vs BZ4x touring -rád jezdím do hor a do přírody a chci vyšší světlou výšku, jakkoliv je to 99% jenom přítež. Musím počkat pár měsíců, slevy z ceníku dává škoda o cca 4pp vyšší, tak ještě vyjednávám, ale měl jsem vždy slabost pro Subaru outback (mimo poslední verzi) :/

Toyota je objektivně horší EV v dojezdu, dávám na první místo spolehlivost a ta tam je. Moje to KPI je počet neplánovaných dní auta mimo provoz za rok. Za léta jsem s Toyotou na 0.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    BOBASH: sealiona mi soused pujcil takze jsem mel moznost to projet a otestovat, slape velmi pekne, velka skoda toho kufru Jinak cenovku skrz nej bych mel asi nejlepsi. Diky ale :D jsem nahlodanej ted vsema smerama to se mi bude dobre usinat :)
    TMY vs enyaq vs ten sealion vs rest.. decisions decisions
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEDROBEAR: jo sorry, až teď jsem si všimnul, že EX60 je moc peněz. Takže iX3 nic.

Řešení může bejt Mach E, ale na ten ti Jyrka řekne, že čtyřkolka strašně žere, a ten, kterej skutečně jede, což je Mach E GT, je nejen drahej, ale navíc žere ještě víc a taky trpí tím problémem, že fakt hustě jede jen chvíli, pak se mu unaví baterka.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEDROBEAR: Ad živější motor – pokud budeš koukat na Enyaqy 85, tak máš stejnej motor jako ID.7, tedy 285 koní ať už je to dvoukolka nebo čtyřkolka, a 340 koní když je to RS nebo GTX.

To je míň než Sealion 7, ale ten upřímně působí, že těch 500 koní nebo kolik má oficiálně mít buďto nemá, nebo je má jen někdy.

Kdybys chtěl úplně všechno, co máš v požadavcích, a ještě o kousek víc, tak si kup iX3, což už ti možná někdo navrhoval, ale je dost drahá – 1,7 na malejch kolech a s hadrovým vnitřkem, a ještě dlouho jí nekoupíš se slevou. Ale máš 500 koní a 800 km WLTP.

Alternativa, když chceš "živý" auto je TMY Performance.

Ale tady bych ještě připomněl, že elektriky působí rychlejc než spalováky se stejnejma koněma. 285k Enyaq se v běžným provozu mimo vysoký dálniční rychlosti chová jako něco o notnej kus živějšího než Kodiaq RS. iX3 50 nebo TMY Peformance mají dynamiku, kterou ze spalovacích aut podobný velikosti dokáže napodobit tak možná něco jako X3M.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    dekuju vsem

TOMBRIDER: nejsem rozhodnutej jestli funglovka nebo neco jeteho. Vim jen ze chci full elektro.
    LELI: 80% mesto ~30-50km, 19% delsi trasy kolem 150-250km vcetne navratu + pripadne 1x-2x rocne do chorvatska 700km
    W_NOICE78: na volvo ex60 jsem se dival, ale uz je to moc penez
    BOBASH: Preferuju zivejsi motor, a to me puvodne odrazovalo od Enyaqu, ale je pravda ze vypada zajimave.

BUNDA:
    NIGHTHUNTER: bude to znit malicherne, ale ID7 se mi vubec nelibi vzhledove.

velkej kufr chci protoze hraju hokej, cestujem s kajakem nafukovaci, cestuju s hudebnim nastrojem a aparaturou + rodina, decka.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: PHEV většinou žerou víc než odpovídající BEV.
    ADAM
    ADAM --- ---
    DIRTJUMPER: Mám vw California. Dodávka s prov. hm. 2530 a max 3t. Spotřebu mám tak okolo 26kwh/100, kdyz jedu čistě na elektriku. Počítal bych u ostatních podobně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam