• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    IKARI
    IKARI --- ---
    LAUNCHER: co ja mam na pocitacich a elektronice nejradsi je prave to, ze s ni nemusim mluvit nahlas :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Neznám nikoho, kdo by v autě reálně běžně používal hlasové ovládání nad rámec navigace a drtivá většina mých známých nikdy nepoužívá ani Siri. Nevybavuju si nikoho, koho bych vídal to používat.
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: hlasoval jsem pro tlacitka, tocne volice, automatismus a automatiku. Ale chci dodat, že posledni dvě automatické možnosti bych viděl jako hodně hodně konzervativní ve smyslu když je tma rozsviť. nepouštět se do komplikovaných odhadů co by kdo mohl chtít.

LAUNCHER: povídat si s počítačem je hrozně fajn.
    ale ovládání rychle jedoucího auta a spoléha na to že zrovna v krizové situaci kdy to potřebuješ nejvíc neni venku či uvnitř auta kravál, nebo nebudeš koktat....
    hlasovy povely jsou extremě otravny když jsi mezi lidma, bud oni ruší tebe, nebo ty je.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Husty. Myslel jsem, ze v tehle dobe uz vsichni mobily a pocitace do velke miry ovladame hlasem. Ucim to me deti :-) Tim vubec nic proti gustu, jen jsi me prekvapil.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: ja teda povazuju hlasovy ovladani za nejhorší možný.
    přijde mi, že vyjádřit slovně nějaký přání zabere asi 10x víc času a dá 10x víc práce než zmačknout čudlík nebo otočit ovladačem.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---

Ohledne ovladani auta preferuji

74 hlasy od 30 respondentů

BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Ono to začalo i bez toho, zejména prémiovky zjistily, že se zákazníci vztekaj.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: No, je otázka, co jaký míry je opatření „autům bez fyz. ovladačů nedáme 5 kvězdiček v hodnocení bezpečnosti“ ukázka volnýho trhu, ale výsledek jako BFU kvituju.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Trh rozhodnul, většina tradičních automobilek se aspoň částečně vrací k fyzickým ovladačům.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: K tomuhle dotazu dodám, že jsem nečetl manuály k žádnému svému autu a nečtu ani k novinářským, protože nutnost číst manuál kvůli běžným věcem (už jsem párkrát otevřel manuál kvůli věcem typu "jak vypnu airbag) považuju za známku špatného UX.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: Hele, znám lidi, co na PC/Macu úplně _všechno_, dokonce i funkce ve Wordu, ovládají myší nebo touchpadem místo pomocí klávesových zkratek na klávesnici.

A vyhovuje jim to. Já to nechápu (bolí mě, když musím při práci překonat lenost, sundat ruce z klávesnice a udělat něco myší), ale kdo jsem, abych soudil druhé, navíc dospělé a studované lidi?

Tohle mi přijde podobný. Já tomu nadšení pro touchscreen coby ryze humanitně vzdělaný vysokoškolák ofc nemůžu rozumět a přinejmenším bych chtěl mít v autě možnost volby, ale počítám, že nic jinýho než hlasování peněženkou v kapitalismu nefunguje, tak jsem s tim v míru – trh rozhodne. No a nebo prostě budou jako záložní řešení hlasový příkazy, to mi přijde úplně v klidu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Mimochodem ad UX infotainmentů a palubek...

Já teď třeba hodněkrát narazil na to, že někdo sedne do (typicky čínskýho) auta, zadívá se na displej, kterej je v 8K rozlišení, něco tam pomačká, pokliká, zjistí, že autíčkem, který ukazuje stav auta, se dá točit a má správnou barvu a blikaj mu blinkry. Koukne, že všechno běhá rychle a je tam spousta voleb a všechno je tam popsaný místo nějakých obrázků.

A usoudí, že to je o generaci dál než trapný automobilky, který mají místo barevňoučkýho displeje bílý, červený a žlutý písmo na černým pozadí, primitivní piktogramy coby ikonky a zapomínají na věci jako aby auto v infotainmentu mělo stejnou barvu a kola jako to v reálu.

Jenomže pak s tím chvíli jezdíš a zjistíš, že třeba ten jemně barevnej displej s krásným gradientním pozadím a kopečkama a malým filigránským fontem je krásnej, ale není na něm dobře vidět, co potřebuješ. A že totéž platí o tom infotainmentu.

Nebo že pak někoho napadlo, dát ovládání střešního okna do třetí úrovně menu v infotainmentu (to není nadsázka, to je Lynk&Co) a přidat extrémně agresivní hlídání pozornosti, takže když jedeš s otevřeným střešním oknem a ono začne pršet, tak na tebe auto řve, cinká, tahá ti volant z ruky, protože si myslí, že jsi usnul, a ty se jenom snažíš najít, kde to okno zavřít.

A pak sedneš do BMW iX3, kde to pořád všechno vypadá jak ze starýho Atari a není to barevný, ale uvědomíš si, že si někdo musel dát tisíce nebo spíš miliony hodin práce s tím, aby všechno bylo tam, kde by sis myslel, že to má bejt, a abys musel co nejmíň přemejšlet nad tím, co sleduješ a co děláš.

Jinak dneska jsem vracel Dacii Bigster a upřímně je to z hlediska UX úplně geniální věc, i když je na tom vidět, že všechny komponenty stály asi tři padesát (dohromady).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---

Manual ke svemu autu (autum)

31 hlasy od 31 respondentů

BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Určitě, taky jsem narazil na podobný případy.

Jediný, kde je závislost téměř 100%, je to, jak moc jsi "autař" a jak moc jsi tím pádem zvyklej na UX a ergonomii normálních aut. Čím víc, tím míň ti bude sedět přístup Tesly a platí to skoro vždycky.

A dokonce si myslím, že to není bug, ale feature.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Kamarad koupil sve mamince ojetou 3ku. Maminka se toho hrozne bala a ted naopak rika, ze je to prvni auto, ktere se naucila ovladat. Tihle lide nectou manualy, v menu na displayi vse najdou, ale ta tlacika se i boji pomackat.

Coz mi pripomina, ze kamaradku jsem ucil v jeji Octavce pouzivat tempomat 🙄

To ale nevyvraci to, co pises Ty - jen doplnuji, ze svet je slozite misto a nemusime vzdy odhadnout komu co sedi nebo za rok bude sedet ☺️
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Není to mýtus. Je to věc závislá na tom, jaké ovládání ti vyhovuje.

Jenom vy Teslisti jste přesvědčený, že protože to vyhovuje vám, musí to vyhovovat každýmu.

Já rozumím tomu, proč to tech-nadšencům vyhovuje, ale taky rozumím tomu, proč to spoustě lidí nevyhovuje nebo to dokonce považujou za nebezpečný.

Jezdil jsem v dost Teslách a UX je pro mě samo o sobě důvodem, proč nikdy žádnou nebudu mít doma, mimo prvního Modelu S, kterej měl ještě UX normální.

Přístup "všechno na displej" považuju za věc motivovanou čistě úsporou nákladů, stejně jako ostatně spoustu dalších vlastností Tesly, a to pro mě tu značku řadí co se týče hierarchie od "low cost" po "premium" někam na úroveň Dacie.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Špatné ovládání Tesly přes display je jeden z těch klasických mýtů, co pořád kolují internetem. Jakmile si na to zvykneš, přestaneš to řešit.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS: Vybavuji se, jak nekdo vzal sparomer do dealerstvi MB v USA a veci se dely. Tim nechci rikat "Mercedesy maji stejnou kvalitu licovani" nebo dokonce "vsichni auta maji stejnou kvalitu licovani". Neumim posoudit jestli to z MB dealership nebylo staged video.

Gemini mi neporadila to co jsem hledal, ale tady pan pomackava interier a exterier MB a ruzne to skripe, no. Nehledal bych za tim skandal, napr. ten volat by mel fungovat a nemel by te zabit pri kolizi. Nebude jednoduche vsechno skloubit, ale bude (je) pomerne jednoduche kompromisni vysledek kritizovat.

New 2022 Mercedes-Benz C200 - HORRIBLE BUILD QUALITY | City Test Drive POV | 0-100 | Infotainment
    https://youtu.be/UhTB_qyzFnU?t=764
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MISO: Tyhle "kulty" kolem aut vidim teda opacne. Kdybych si chtel poslechnout zdrcujici kritiku na BMW, tak bych volal kamaradovi co strida Mka. Nejvic hejt na Subaru jsem slysel od Subaristy. VW scena v DE byla tak vyhrocena, az to muselo VW resit a ustupovat. Mozna je to trosku zkresleny na netu, coz bych neresil vubec - ale komu IRL sednu do auta, tak popisuje a ukazuje co ho bavi i co ho stve. Nebo mam teda velke stesti na lidi, nevim. Ostatne Tvoje recenze na Porsche mi prijde dost uprimna IMHO :-)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    MISO: Taky jsem nedaval minus, ale za me je "mizerne dilenske zpracování" hodne old news. Neco na urovni "s elektromobilem nikam nedojedeš".

Ano, driv to tak mozna bylo, i kdyz se to lisilo kus od kusu a navic to bylo hodne nafouknute. Plus treba mi je uprimne uplne jedno, ze zadni blatnik nekde licuje o 1mm v pravo vic, nez vlevo, hlavne ze je to opravdu funkcni elektromobil.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mobilni baterka, kde som to len videl... :)

MISO
    MISO --- ---
    Kuci, diky za peci o minuska, ja to ustojim, aj keby to bolo od vas :) Tesla je pre spustu ludi kult a z podstaty veci takito nasledovatelia nestrpia kritiku. Viz ine kluby na nyxe alebo vsade inde na internete. Este by som na tuto temu mohol ocitovat pomerne znameho EVistu Jirku Swarma, ale to uz by bolo neproduktivne celkom.

K inej teme, v Cesku vznikol zaujimavy produkt Mobilni baterka: https://www.mobilni-baterka.cz/produkty/bess/
    Majitel je trochu crazy, Ruda z Ostravy s nim robil rozhovor v ramci tohoto videa: https://youtu.be/_eLMtfyuMMk?t=456 . Som zvedavy, jak im to dopadne, drzim palce, flat-rate UFC charging za 9,90/kWh je za mna palec hore.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ADAM: Muzes napsat 10 slov s nejakou myslenkou. Vytku ohledne spousty textu chapu a souhlas, reseni bohuzel neznam. Tady mi to prislo lito, protoze Miso ty auta kupuje a jeho recenze nize na jeho Porsche byla top. Jen hodit minus mi pak prijde skoda, zvlast kdyz se tam snazi pojmenovat co mu vadi + osobni zkusenost s Hyundai.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam