• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    W_NOICE78: vubec nic, protoze ty MCU jsou rootnuty a jsou offline z pohledu Tesly. stejne to lze udelat i aktualne u tech FSD krabicek - porad fungujou ale je potreba odpojit LTE antenu nebo vyndat SIMku a nepripojovat wifi
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RATTKIN: Mě by zajímalo, co udělá Tesla s těmi, kteří mají hacknuté nabíjení a na Superchargerech neplatí.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Zitra je ten den ze?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FSD v Evropě přestalo fungovat dřív, než vůbec začalo.
    FSD v Evropě přestalo fungovat dřív, než vůbec začalo.
    https://youtu.be/-72yL5T8b-Q

Fňuk.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    : )
    Proč tradiční automobilky PROHRÁVAJÍ EV válku? | BACINA.TV
    https://www.youtube.com/watch?v=Pj2Tfyq8rAU
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Electric vehicles have surpassed petrol cars in monthly new car registrations in Germany, driven by a new government subsidy program and sharply higher oil prices due to the war in Iran.

Pure electric car registrations jumped 66% year-over-year in March 2026 to nearly 71,000 units, according to the country’s Federal Motor Transport Authority (KBA).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KULA: mimochodem, to je zřejmě důvod, proč jsou ID4 nejlevnější relevantní SUV na trhu. Až po nich je Mustang Mache-E s menší baterkou.
    KULA
    KULA --- ---
    PEPAZZ: krom toho, že VW vypadá jako ocumlaný bonbon, má dotykové plochy na volantu. Já mám hrozně nízkou frustrační toleranci, to nepůjde :D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KULA: 2023 id 4s 70 tis km je do 600 s dph když tak ale jAk bylo napsano níže lepší je refreshs novym motorem a sw. Ty vidim v nabídce ale jen v rocnicich 2025 tedy vlastně funglovky kolem 33 tis eur bez dph
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KULA: jj od 2024 uz by meli být nové verze s novym motorem a 5.x softwarem. Paradoxně podle me bude id4levnejsi .. kouknu se ti na oboje
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    FYI, v HR prý už funguje robotaxi, jako první v Evropě.

First commercial robotaxi service in Europe launches in Croatia | Croatia Week
    https://www.croatiaweek.com/europe-first-robotaxi-service-zagreb-verne/#google_vignette
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    LELI: 3. Píšu, že to mám na míchačku.

TOMBRIDER: Díky. No to máš pravdu, že tu 3f zásuvku jsem mohl nechat volnou a WB zapojit rovnou do krabice. Ale nehřeje se nic. Vodiče jsou tlustý dost, jsou měděný, utažený s citem, ale silně, a občas tyhle svoje instalace kontroluju pod zátěží termokamerou v telefonu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    DZODZO: Taky mám na chatě omezeno na 7A a na dobití přes noc to stačí.... (auto to dle GPS lokace umí omezit samo automaticky btw)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CAL: ja nabijam zo zasuvky na 7A a to sa nezahrieva, ale denne najazdim iba 50km, takze to dobijem vzdy cez noc
    LELI
    LELI --- ---
    IKSIK: v tom petikoliku mas osazeny 3 faze nebo jen 1?
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    IKSIK: Pěkný a jednoduchý. Jen teda není lepší když už to máš přidělané pevně na zdi. Přívod od nabíječky rovnou napojit do té krabice? Já jen že by jsi měl o jeden spoj/přechod méně. A nemusíš se bát že by se někdy něco hřálo v zásuvce.
    KULA
    KULA --- ---
    NIGHTHUNTER: hrozně to šlo nahoru, za čtvrt roku ty ojeté auta šli i o 200 papouchů hore. Co bylo na Vánoce za 450 je teď klidně za skoro 700.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    KULA: jen aby to nezapadlo, tak obecně od toho roku 2024 už jsou nové 210 kW motory, které mají větší výkon a přitom menší spotřebu než předchozí 150 kW motory... verze 85 pak nabízí i možnost ručního spuštění předehřevu, novější infotainment verze 5.x a další příjemné vylepšení... jen teda s cenou je to blbé, nejlevnější s tažným co jsem teď rychle našel je tohle:
    Škoda Enyaq Tour 85 210 kW | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/skoda/enyaq/208517318

takže já to řeším tak, že stále šetřím ;-)
    CAL
    CAL --- ---
    ADAM: souhlas a já sháním někoho, kdo to zhodnotí a navrhne co je nejlepší udělat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CAL: CALHorká by být neměla, pokud je, tak to je chyba instalace. Možná stačí vyměnit jen samotnou zásuvku, což je záležitost za stovku...

Jinak lepší nabíječky mají v zásuvce senzor teploty (protože špatne zásuvky jsou celkem časté) a taky umí snížit napájecí proud ručně. U mě umí snížit nabíjecí proud i přímo auto.
    CAL
    CAL --- ---
    IKSIK: jo, to je přesně to, co si nechci dělat ani sám, ani to dávat nějakýmu strejcovi co v životě neviděl elektromobil. Máte na někoho takovýho kontakt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam