• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DIM_
    DIM_ --- ---
    LAUNCHER: Jasne, to jsou minipycovinky, co ti delaj celkovej dobrej dojem. Me treba rusi, ze v jednom aute musim nasednout+zaradit+rucni brza. V tesle jen nasednout + zaradit. Je to uplne pitomost, ale obcas jak skacu mezi autama, tak na tu rucku zapomenu a rikam si "wtf, tak chci snad jet ne". Nebo jedno auto odemykam a startuju bezklicove, ale zamyka se bezklicove? NE. Takze klic mam krasne nekde v bunde, ale kdyz koncim jizdu, tak ty klice stejne hledam jak dement.

Uplny prkotiny, ale hlavne souhlasim - veci jako tohle jsou podle dobra a spatna ergonomie.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: opět - bavíme se o iX3, která tohle všechno má. Ne o X let starý Octavii.

Btw třeba ad telefony a nabíjení, i ty Škodovky budou mít Magsafy, což je zase dost upgrade proti normálnímu nabíjení, kde stačí aby se telefon posunul o půl cm a přestane se nabíjet.

Btw2, uložit nastavení sedaček, rádia, jízdních režimu a podobně umí v appce i ta blba Octavia.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: (Abych jen nehanel - přístup 2 zucastnenych servisu byl příkladný, buď máme obecně štěstí na místní servisy Škoda Auto, nebo mají toto vychytané, chválím.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ja pořád nechápu co konkrétně je na Tesle neergonomickeho, za mě naopak. Jediné co mě napadá je chybějící páčky pod volantem u pár let TM3, už to naštěstí zmizelo.

V týdnu měla žena náhradní Kodiaq místo svoji služební Octavia 4. A jednak teda O4 2.0 TDI chyba hnacího pohonu po 33k km, necelé rok staré auto. Snad lemon a není to častější, neřeším, ICE jdou mimo mě.

Druhak nebylo kam dát mobil, ani jeden (v její O4 k mio CZK je jedno místo). A jedna dírka na USBC, asi aby si lidi losovali, nevím. Špatně přístupná, pak to hledaly s kolegyní.

Protože náhradní auto, tak to nemělo ani elektrické sedačky, což je v každý jedny Tesle. Vážení tohle je rozdíl v ergonomii u prostého člověka, resp dvou.

V Tesle ani já ani ona neregistrujeme, co by nám mělo chybět nebo přebývat (mě tam teda chybí dalších 70kWh baterie a dalších 500hp, ale to je jiný příběh).

Tohle je prostě jednostranná slepota novináře, ne prvního ne posledního, proto je už málokdo bere vážně a proto se můžou leda divit, proč se to prodává jak housky na krámě i v Německu (viz čísla březen níže).

Prostě některý lidi mají rádi tlačítkový telefony a asi i mapu tlačítkek na volantu. A jiný mají rádi smartphone. To je v pohodě a tam bych to uzavřel - trh si to přebere. A jsem rád že je tu možnost volby. Ale nemůžu se divit, že lidi jsou takový a makový a nemůžu jedno z toho tvrdit že ergonomie je (včetně sedačky bez elektriky, bez místa na telefon) a druhá není. To dospělý jedinec nedělá, promiňte.

JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: tak nevím, jestli je to tak jednostranné. Ergonomie podle mého taky je, že ti funguje a okamžitě reaguje mobilní aplikace. Nebo že se ti i u nejlevnějšího modelu automaticky přenastaví volant a sedačky podle tvého profilu. Nebo že nabíjíš a dopředu znáš cenu a nemusíš hledat přiblblé kartičky nebo čipy. Nebo že si nastavíš rychlost domácího nabíjení přímo v autě. Mohl bych pokračovat třeba sentry modem a nebo automatickým nahráváním za jízdy z několika kamer současně.
    Tohle oceníš, když máš aplikaci a reálně ji používáš tak, jak se používat má.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: no moment, pod ergonomiu ale spadaju aj sedacky a tie ma tm3 pohodlnejsie a lepsie tvarovane nez mazda6 (aj vzadu)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Když už jsme u objektivity, „žádná ergonomie u Tesly neexistuje“ je docela úlet 😃
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To je expresivní vyjádření objektivního hodnocení.

U Tesly prostě žádná ergonomie neexistuje, a je to mimochodem feature a ne bug – Tesla od začátku mluví o tom, že jejich cílem jsou auta bez řidiče a že to, že tam musí bejt volant a pedály, je vlastně jen takovej dočasnej nedostatek.

A cílem je minimalizovat ovládací prvky, ať už z důvodu úspor, nebo toho, že Elonovi přijde minimalismus cool. Proto jdou do takových extrémů jako odstranění páček pod volantem, což se ukázalo být takovým ergonomickým průšvihem, že je nakonec začali montovat znovu.

BMW naproti tomu dělá auta primárně zaměřený na to, aby byla radost je řídit, a schopnost semiautonomního řízení je pořád sekundární. A protože cílí na zákazníky, kteří právě tohle chtějí, se jim vyplatí utrácet obrovský prachy za vývoj řešení, který je ideální pro řízení a ne pro použití auta coby gadgetu na přepravu osob.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Nenačet se mi obrázek, tak tady. I ergonomicky k tématu, tohle je nejlepší éra ergonomie BMW.

BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: Ty rychlosti jsou taky pro různý auta různý, z mojí zkušenosti se to většinou udává v kvaltech, ale možná jsi to zažil jinak.

Já rozhodně řeším kvalty a ne rychlosti, a závodníci to dělají stejně - je to rychlejší a nemusíš tolik koukat na budíky/displej.

Ostatně proto taky auta ve sportovním režimu mívají otáčkoměr a číslo kvaltu jako největší informaci na displeji.

TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    COMODOR_FALKON: No vida, jsem zas o něco chytřejší. To jsem nevěděl že to má 75kW, a těch 125kW je tam je jen peak na na nějakou desitku vteřin.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    TOMBRIDER: To je rozdíl mezi "continuous power" (75 kW) a "peak power" (125/135 kW).
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    COMODOR_FALKON: Je zajímavé že tam píšou že je to pouze pro motory s výkonem 75kW...
    Ale i3 má 125kW?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Vypadá to, že hlavní slabina BMW i3 byla odstraněna…

LELI
    LELI --- ---
    BOBASH: ehm, vis treba ze 911 ma s manualem prevodovej pomer 1:18 na ctyrku a s PDK 1:18 na petku... Prevodovej pomer diferaku je stejnej. Stejna zatacka v 911 pojedes na stejny otacky stejnou rychosti na jinej kvalt s manualem a s automatem a kdyz ti nekdo bude vysvetlovat v normalnim svete, jak mas nejakou zatacku jezdit, tak ti z my zkusenosti zpravidla rekne rychlost a mas to snaze a jasnejc dany. Proto jak jsem psal - Rychlost chces ve dvou pripadech nejvic - abys nedostal pokutu nebo kdyz mas nekde na okruhu jet do zatacky, abys ji mel dobre nabrzdenou. - jinak k rizeni tu rychlost jako takovou vlastne moc znat nepotrebujes. :-)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: „O galaxii jinde“ už nezní moc jako objektivní hodnocení.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: A stejně jako mají různý auta různě poskládaný kvalty, tak zvládnou různě rychle projet tu zatáčku, takže je to furt jedno.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DAN_F: Pravej okraj je našikmo jen proto, aby to nevypadalo blbě.

A všechny nadcházející modely BMW budou mít stejnej displej. Pro 3rd party apps bude fungovat ten obdélník uprostřed.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Není. Základem mojí práce je, že jsem se musel naučit nenechat svoje preference proniknout do mého hodnocení.

Proto nikomu nebudu doporučovat jezdit 20 let starýma Jaguarama, přestože to rád dělám, protože to objektivně nedává smysl.

A proto akceptuju spoustu důvodů, proč může být Tesla dobrou volbou a vždycky se snažím svoje názory formulovat tak, že to záleží na tom, co uživatel chce.

Jsou lidi, kterým Tesla Model 3 poslouží mnohem líp než elektromobil tradiční automobilky, protože to, o čem tady mluvíme, je nezajímá a naopak mají radost z toho, že jejich auto funguje víc jako iPad než jako auto.

Ale pro lidi, kteří uvažujou o iX3, je Tesla prostě ergonomicky blbě a iX3 je o galaxii jinde.
    LELI
    LELI --- ---
    BOBASH: vetsina koučingů co jsem zazil bylo "nabrzdi si cca na XYZ, pak tady otvirej, tady pridavej". Otacky a kvalty mas jasne dany u nejakyho jednoho auta, rychlost mas univerzalni (na stejnou zatacku bude mit M3/Giulia QV jinej kvalt nez treba 911, nebo jen u tech porschat treba sestikvalt manual vs 7 PDK vs 6 sekvence bude taky jinak poskladany... (plus to cupovy auto treba vubec nema otackomer tak jak popisujes, vetsinou mas cislo kvaltu, mensi rychlost a nahore ty diody na razeni)

JYRKA: v seriovy tesle mas nahore na displeji zamecek, porad na stejnym miste, tim to odemknes. Nebo vezme dcera za kliku a objevi se ti tam obdelnik jak hovado na kterej kliknes a je to... Vetsi otrava je teda pokazdy u jinyho auta hledat ten cudlik, nez kdyz ti v konkretni sutiaci vyskoci konkretni popup, za me...
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIKDAS: Je mi 56. Fakt si myslíš, že SOUČASNĚ vidím na blízko i na dálku?
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: ale vzdyt nahore na displeji je obrazek zamku, ne? Tam kliknes a je odemceno
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: no to je ale potom problem, ze zastavujes na zastavke kde na teba trubi autobus ze nemas cas na 1 extra pohyb, t.j. stlacit park (miesto stlacenia odomknutia dveri) a pak potiahnut packu radenia nadol a vypadnut zo zastavky, to zasa podla mna nie je take velke zdrzanie, maximalne sekundu :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam