• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tady je pěkné shrnutí CATL day

CATL Super Technology Day 2026 (better than BYD?)
    https://youtube.com/watch?v=lGpJGYkzdXI&pp=ugUHEgVlbi1VUw==
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FEDAJKIN: Nevim jestli link bude takhle fungovat a jak dlouho, ale pro dalsi co nemaji predplaceny Bloomberg:

https://archive.ph/yrQpP
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CATL, the world’s largest battery manufacturer, has unveiled its 3rd-generation Shenxing LFP battery.

• 10% to 35% charge in 1 minute
    • 10% to 80% in 3 minutes & 44 seconds
    • 10% to 90% in 6.5 minutes.
    • Even at temps as low as -30°C (-20°F), CATL said it can recharge from 20% to 98% in as little as 9 minutes
    • CATL claims the new LFP battery can retain over 90% of its original health after 1,000 ultra-fast charging cycles
    • World-record internal resistance of 0.25 milliohms, ~50% lower than the average
    • New self-heating pulse technology for better charging performance in cold weather
    • New Cell Shoulder Cooling Technology, which is 20% more efficient

“We always deliver what we promise,” Gao Huan, the company’s CTO, told reporters today at an event in Beijing.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    CATL Tech Day včera docela masakr co se týče nových produktů. A dostal jsem CATL powerbanku :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Hups.

20% of Tesla Cybertrucks Bought by Musk’s Other Companies, Says Report
    https://www.motortrend.com/news/tesla-cybertruck-lackluster-sales-report
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Tohle tu bylo? Pokud mate Teslu s HW3, tak se muzete zaregistrovat (i bez koupeneho FSD). Konecne by mohla byt nejaka hromadna zaloba.

Tesla tells HW3 owner to 'be patient' after 7 years of waiting for FSD | Electrek
    https://electrek.co/2026/04/17/tesla-hw3-owners-be-patient-7-years-fsd/
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Aktuální situace s FSD v EU

1/ Ereignisse der ersten Tage nach der historischen FSD-Zulassung in den Niederlanden:
    Das Bild in Europa wird überraschend gemischt. Manche Länder rollen den roten Teppich aus, andere sagen bereits "Nein, so nicht."
    Der Stand der Dinge, Land für Land

🇫🇷 Frankreich: überraschende Absage
    Das französische CNRV hat öffentlich erklärt, dass FSD nicht UN R-171-konform sei: Das System initiiere Spurwechsel auch in städtischen Umgebungen, was die Regulierung so nicht erlaubt.
    Frankreich wartet auf die formelle EU-Kommission-Entscheidung. Keine nationale Anerkennung.

🇩🇪 Das erste KBA Statement frisch von heute nach anfrage von @RonnyGolisch (Zusammenfassung): 1.Keine eigene Position, KBA wartet auf das EU-Verfahren nach Art. 39 (4) VO (EU) 2018/858
    2.Ball liegt bei der RDW, sie muss erst ein Dossier an EU-Kommission und Mitgliedstaaten schicken 3.TCMV-Gremium entscheidet, erst danach positioniert sich Deutschland
    4.Kein Zeitplan: „zeitlicher Verlauf wird durch das EU-Verfahren bestimmt”

Fazit
    Das Bild der "schnellen Dominoeffekte" war zu optimistisch.
    ✅ Schnelle Anerkennung: Belgien, möglicherweise Norwegen
    ⚠️ Warten auf EU: Italien, Spanien, Skandinavien
    ❌ Aktive Ablehnung: Frankreich (derzeit)
    ❓ Unklarheit von deutscher Seite
    Sommer 2026 EU-weit? Eher Herbst.

wie konnte ich 🇦🇹 Österreich vergessen ? wollte es wahrscheinlich verdrängen, da die Situation ziemlich deprimierend ist:
    Keine öffentliche Stellungnahme vom BMK. Keine Position im FSD-Tracker. Nichts.
    Österreich folgt traditionell dem deutschen KBA bei Fahrassistenz-Systemen. Da Deutschland schweigt, schweigt auch Wien.
    Realistischer Start: Q3/Q4 2026, eher Q1 2027.

https://x.com/tundemagazin/status/2046195244492853707?s=46
    MISO
    MISO --- ---
    Prosim vas, netusite preco je zrazu na predaj tolko Siemens wallboxov za nizke ceny? Boli na to dotace alebo co? :)

https://auto.bazos.cz/prislusenstvi/?hledat=wallbox%20siemens&rubriky=auto
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    po senegale sa pridava aj etiopia, sice zatial iba v hlavnom meste, ale kazda usetrena kvapka dino juice dobra :))

From Diesel to Electric: Ethiopia’s Bold Bet on EVs
    https://www.youtube.com/watch?v=GYAhSlmkkY0
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: No na Neue Klasse nebudou určitě slevy ze začátku, protože aktuálně jsou na X měsíců vyprodaný. Ale to přejde.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Hehe, kombinace EV a V8 (akorát já se chci vrátit k britský, ne k americkým který jsem měl předtím) je přesně věc, co mám v plánu.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DIM_:Btw přišel nám do korporátu aktualizovanej ceník na auto na big fleet a BMW EV z něj úplně vypadly, předtím tam byl jen takovej ten divnej předělanej bobří jakoby-sedan ze dřevoplynu na EV. Čili bych na ty neue klasse nečekal moc významný občanský slevy :(
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    🔋Lidi nakupují elektromobily jak smyslu zbavení 🫣🔋 Dopoledne jsem byl asistovat kamarádům při nákupu Tesly. Můj názor znáte, že panické nákupy elektromobilů kvůli vyšším cenám nafty, neberu jako úplně nejlepší nápad (teda obecně panické nákupy). V tomto případě to teda sice vypadalo na stejný případ, ale rodina už byla rozhodnutá předtím. Půl roku zpátky pořídili ojetou elektrickou Konu (64kWh) a najednou z auta na popojíždění se stalo to hlavní a dva diesely doma jen stály. Jezdilo se s nimi, jen pokud bylo nezbytně nutné, když Konou už odjel někdo jiný. S Konou se najednou jezdily i dálky (ona má sice dobrý dojezd, ale rychlost nabíjení nic moc).
    Prostě bylo brzo jasno, že ke Koně se pořídí ještě Tesla a diesely půjdou z domu (nechá se už jen benzínový americký osmiválec).
    Každopádně mě zarazilo, že bazar, do kterého se vyrazilo, se evidentně z italských aut postupně přeorientoval silně na Tesly. Tolik jsem jich pohromadě asi ještě nikdy neviděl. Doufal jsem, že zůstaneme inkognito, ale prodejce po příchodu k nám rovnou začal otázkou, zda náhodou nejsem ten, co točí videa 😅 (děje se mi to nějak často na to, že jsem téměř výhradně jen za kamerou a v záběrech se nevyskytuju)
    Nakonec se koupila jedna TM3 Long Range 2020 early refresh (už LED matrix, ale ještě bez vyhřívaného volantu). Baterka v pohodě... no, vlastně nic zajímavého...
    Ale zakecal jsem se s bazaristy a říkali, že už tam protočili skoro 200 tesel, takže jsme si povídali o problémovosti. Ta je u nich prý hodně malá. Měli tam padlé baterky snad jen tři, ale něco se vyloženě tak už kupovalo, protože na záruku se baterka nechala pak měnit. Jinak baterky a pohon celkem v klidu. Teď řeší jednu závadu HV systému, která se tváří, že by měla být v kabeláži (tedy podle ofiko servisu), ale to zatím zkoumají.
    Výhodou Tesly je, že nemá moc problém s uznáváním záruky i u dovozu, servisně se nebrání (diagnostika, přístup) a díly jsou velmi levné (někdy nové z tesly levnější, než kolik si účtují vrakáče). Oni se specializují z EV vyloženě na Tesly a neženou se do ID/Enyaqů a podobně, i když zájem by byl u kupujících. Ale ono už jen zjistit, zda nějaké to auto ze zahraničí má ještě vůbec platnou záruku u těchto značek umí být samo o sobě problém (což jsem slyšel i z jiných zdrojů... vzpomeňme i na tu aféru s nepřiznanými testovacími vozy úplně bez záruky v inzerci).
    Každopádně od ropné krize stoupl zájem o Tesly cca dvakrát. Prodává se to teď snadno. Horší je to ale s nákupem ze zahraničí - je teď toho mnohem méně a ceny šly dost nahoru.
    https://www.facebook.com/diagonswarm/posts/pfbid0WhDXgYCEW7rCYX5DEXb1r7NbvQFAti1VraFLee5zLN9VoGgLzQGv9jDnoEWueeGl
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Ano, elektrickej volant v základu u Tesly je pořád docela výhoda proti ostatním levným značkám.
    RSZ
    RSZ --- ---
    RSZ: resp spíš déle
    RSZ
    RSZ --- ---
    JYRKA: já to smazal, protože jsem si řekl, že tu diskutovat nechci, jen jsem chtěl říct, že tahle možnost je tu už 20 let (když ji chceš a zaplatíš si)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RSZ: nepřenastaví ve všech modelech, ale jen těch s touto výbavou (u Tesly u všech). Volant se nepřenastaví skoro na 100 % u střední třídy (C-klasse, Superb). A ještě k tomu musíš tahat klíček - jsme v roce 2026 a klíček fakt není potřeba.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Děláš blbě to, že na začátku necháš defaultně nabízenej M-paket za asi 110 tisíc, kterej z toho udělá právě těch 1 833 000 bez další výbavy.

Sériové provedení bez M-paketu je za těch 1 725 000 Kč, automatickou klimatizaci samozřejmě má (za příplatek je třízónová místo dvouzónový), má kompletní sadu asistentů, připlatit se dá vesměs za vizuál (větší kola, hezčí interiéry, laky a tak), a za pár technologickejch věcí navíc – třeba HUD je za příplatek (IMHO díky panoramic vision není potřeba), stejně jako to chytřejší parkování s možností parkovat přes telefon, audio Harmann-Kardon a takový věci.

Ale i ten základ je plnohodnotně použitelný auto, jen trochu hnusný. A to je ještě otázka, kolik dostaneš na tu výbavu slevu, IMHO po opadnutí počátečního přetlaku poptávky bude za 1.7 v klidu koupitelný auto s výbavou.

A samozřejmě budou ještě méně výkonný verze, který budou stát míň, základ iX3 bude pravděpodobně pod 1.5M.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam