• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Tohle mají BTW skoro všechny auta s bezklíčovým vstupem. Jediná výjimka, která mě z hlavy napadá, jsou Renaulty a Dacie, který se ale zase zamykají automaticky poté, co se klíček vzdálí asi tři metry od auta. A u obojího je to standardní fungování už pomalu 20 let :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Tak speciálně Porsche má ten konfigurátor úplně extrémní a můžeš si to auto individualizovat do nesmyslu. Třeba 911 může mít kůží čalouněný výdechy ventilace. Viděl jsem to na fotkách asi na jednom autě.

Ale to je prostě pro stejnej typ lidí, který si nechávaj dělat hodinky na zakázku a obleky choděj nechat šít ke krejčímu. Ti si prostě nakonfigurujou svoji 911 to posledního detailu a přemejšlej nad tím půl roku a potom další rok a půl natěšeně čekaj, až jim to vyroběj.

Pokud chceš Macana na ježdění do práce a nepotřebuješ přesně nakombinovaný tři druhy čalounění v interiéru, tak dává smysl ta skladovka.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NIGHTHUNTER: To je dobře, že mají stejnou cenovou politiku jako na domácím trhu, kde byla tak nějak politicky nastavená - flat a pro všechny. Takhle nějak si představuju působení "regulátora" na trh :-)
    KURE
    KURE --- ---
    DIM_: ja ani nechtěl klukum odporovat. :) jen nabidnout alternativni nazor. ja měl vždycky víc chuti hrát si, než peněz, takže mě ty konfiguraky bavěj. :)
    a teda věřim, že entry level BMW bude mit míň možností než porše :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FINSON: Tak to si musíš koupit Ford Bronco. Ten má i špunty v podlaze aby odtekla voda.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Všechny ADAS jsou pokud vím standard.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: V druhém kroku mas standardně navolený M-paket.
    Klikni doleva a máš základní verzi bez M nesmyslů, ale funkčně stejnou - M paket jsou sportovnější nárazníky, kola a tak.

Jinak látkový sedačky v základu jsou v pohodě, někdy to je příjemnější než levna kůže nebo koženka, kterou mají v základu ostatní.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DZODZO: O víkendu už jsem na obchvatu Chebu nabíjel - 6 ks 400 kW stojanů, cena 11 Kč/kWh a placení platební kartou na terminálu s předautorizací 800 Kč, nebo čipem nějakého poskytovatele, co to má jako roaming (třeba E.ON, jen přes něj už to pak je za 15 Kc/kWh).
    Hlavní problém je v tom, ze na velkém displeji nesmíte ťuknout platbu kartou, když vám dává na výběr, ale všechno začít řešit na malém displeji terminálu, kde je i možnost zahájení nabíjení, ukončení nabíjení, tisk účtenky…
    Normální TanKarta co používám na platbu za naftu není ta ChargeKarta, kterou to bere, takže se těším na aplikaci ;-)

DIM_
    DIM_ --- ---
    Btw jak me tu BOBASH poucoval, ze bezklicovy odemykani je fajn a ja kontroval, ze klice stejne musim vyndavat na zamykani, tak on mel pravdu.
    Muzu zamknout tim, ze prilozim ruce ke klice na dverich. Vubec jsem to nevedel, ze to mam. Jsem lama, omlouvam se BMW, BOBASHovi i vsem :))
    DIM_
    DIM_ --- ---
    KURE: Jaroslav Beck vypravel, jak vzal svy miliony a nevedel co, tak si chtel koupit Porsche a dopadlo to presne jak pisou kluci dole. Byl tak otravenej, ze si sel pro skladovku. Z obou duvodu. A) slozitost B) hned jezdis.

Dalsi pohled je, ze jak se rika "BMW v plny palbe neexistuje", protoze je to udelany casto tak, ze se volby vylucujou a nejde koupit max verze. Schvalne.
    Ale treba uz je to jiny. Nevim.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    aha teraz jak som to postol tak sa divam ze titulok upravili :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    heh tuto fikane v nazve daju clickbait o slevnovani, ale v texte to uz tak jednoznacne nie je, naopak to rychle podrazelo, chcelo by to nejaku statistiku kolko ludi vyuziva predplatene tarify

A zatímco ceny paliv v posledních týdnech rostou do nebe, nabíjení elektromobilů průběžně zlevňuje. I proto, že poptávka po ultrarychlém dobíjení vzrostla loni dvojnásobně, snížil ČEZ jeho cenu od 1. dubna o 12–17 % (podle tarifu). V předplacených tarifech tak dobíjíte na rychlých (do 150 kW) i ultrarychlých (150 kW a více) stojanech (kterých je v síti ČEZ více než 200) za stejnou částku – a zatímco benzinová a naftová auta se nákladově pohybují kolem 3 Kč/km a výše, na elektřinu můžete jezdit zhruba za cenu do 2 Kč/km (při využití šetrnějšího AC dobíjení pak ještě levněji, z domácích solárů dokonce „zadarmo“).

Strategie rozvoje nabíjecí sítě ČEZ a aktuální ceny
    https://www.garaz.cz/clanek/reportaze-ceny-paliv-rostou-ceny-nabijeni-klesaji-elektromobilita-se-stava-jeste-lakavejsi-alternativou-21016781
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zeby som oprasil svoju staru benzina tankartu? mozno tam budem mat este aj nejaky kredit :)

Orlen chystá síť ultrarychlého nabíjení. Nabídne výkon, který většina elektromobilů ještě nevyužije - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-orlen-chysta-sit-ultrarychleho-nabijeni-nabidne-vykon-ktery-vetsina-elektromobilu-jeste-nevyuzije-40574904
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: No lie detected. Kuze je az to druhe nejlepsi, na cem se da sedet. Jenze do auta si Herman Miller sebou nevezmes, takze porad v topu...
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: jsem si toho vědom, že existujou vyhrejvany a chlazeny sedacky. Ale to je workaround, ne popřeni faktu že kůže prostě neni to nejlepší na čem se dá sedět.

DZODZO: jako jo, rozšlapany tatranky jdou líp utřít z koženky než s hadru. :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    To je mmch dobry namet na diskuzi... Co poustet v aute detem?

Moje tipy:
    * Ivan Mladek (a nasledna diskuze, co to znamena "JZD", "tranzistoraky", atp). Minus takova ta zkratkova pisnicka, protoze tam pulce zkratek sam nerozumim.

* Lehka anglictina. Vcetne pripadne souteze detecek, kdo prvni slovicko prelozi z EN do CZ.

* Proste jejich oblibene YouTubery. Asi i at je clovek trosku v obraze, na co to ty deti koukaji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: "V zimě studí" - vyhrivane sedacky jsou i v te Octavii, co jsem kritizoval nize. Nevim co z toho ma vyhrev i zadnich sedacek, u me ano.

"V létě pálí" - Auto mam primarne v garazi, pripadne zapnute udrzovani teploty. Ale muze byt. Neprijde mi to teda na pripadnem prehratem aute to nejhorsi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE: zalezi ci mas male decka, napr. ta kozenka co je v tesle je dost odolna a velmi lahko sa cisti aj ked mas biele sedacky, ktore sa v lete nezahrievaju od slnka
    RSZ
    RSZ --- ---
    FINSON
    FINSON --- ---
    Tvl já potřebuju ojetinu v holobytu, kterou umeju wapkou zvenku i zevnitř 😆
    Audio je nice to have, když jsem v autě sám, jinak je ale cestujícími vítané ticho, takže kritérium výběru to není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam