• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    BOBASH: Díky 🙂 Tak to si radši počkám na toho elektrického Caddyho nebo jetého Epiqua nebo ID.4 nebo něco takového...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FINSON: Nebude, ale půjde to dovézt individuálně.
    FINSON
    FINSON --- ---
    BOBASH: Super - a to bude mít homologaci pro ČR? 🙂
    Plus nevidím možnost nakonfigurovat to s tažným, to mě zajímá víc než to audio 😁
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FINSON: Slate to byl, mi to vypadlo...

https://www.slate.auto/en
    FINSON
    FINSON --- ---
    LAUNCHER: Malej kufr a moc větru na pleši - psal jsem, že až na ten pohon mi jinak vyhovuje VW Caddy 🙂
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Zajímavý, mě tvrdili, že všechno, co to umí z autonomie, bude standard. Ale možná se to týkalo jenom těch nižších úrovní.

Zeptám se, půjčovat si to budu začátkem června.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Právě že ani v DE to není normálně vidět, ceny jsou schovaný za loginem. O to víc to vypadá, že to BMW zatím neumí normálně nabídnout.

BMW receives driver assistance system approval for new iX3 - electrive.com
    https://www.electrive.com/2025/10/30/bmw-receives-driver-assistance-system-approval-for-new-ix3/

https://www.bmw.de/de/shop/ls/dp/bmw_highwaycityassistant_de
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Mohl jsem nedávat pozor. Zjistím od českýho PR při testu.

Jinak, koukal jsi do německýho konfigurátoru? Hands-off funkce jsou zatím jenom tam.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FINSON: Pls mě v tom svez, až ho budeš mít 😊 Dune buggy, klasika klasik, je i EV verzi, Meyers Manx gen2 EV.

The Future is Fun: The Meyers Manx 2.0 Electric Vehicle
    https://youtu.be/yNHwfgdC91o?is=zbcGnrGdD0BfP5mu
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Tady tvrdí, že to má být za příplatek 1400€ a jen na 2 roky.
    Autobahnassistent im BMW iX3 im Test | Symbiotic Braking | City Assistent |Beeindruckendes Lenken
    https://www.youtube.com/watch?v=uaaB3mv1mqU
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Pokud si to správně pamatuju z prezentace na oficiálním launchi, tak si to nemůžeš koupit, protože to aktuálně není aktivní, a dostaneš to později přes OTA. Ale platit bys za to furt neměl, tvrdili mi, že všechny ADAS systémy jsou a budou standard.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FINSON: Není, no. BEV co se dá umejt wapkou zevnitř zatím asi nekoupíš, ale čekal bych, že to bude umět takovej ten americkej minipickup.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jeden můj známej si takhle před tak 15-20 lety koupil Audi A3 bez klimatizace.

Černý.

Nicméně ten konfigurátor na tu iX3 je na dřívější poměry BMW docela jednoduchej. Jediná "zrada" je tady, kde si nemusíš všimnout šipky doleva, kde se vracíš ke standardní verzi (viz fotka).

Defaultně je tam M paket, kterej má:
    - jiný kola (ale pořád základní 20", což je stejně asi nejlepší volba, na 21" nebo 22" to bude drncat)
    - sportovní detaily karoserie
    - sportovní volant
    - sportovní čalounění

A můžeš si doobjednat jiný kola, dražší interiéry a tak.

Jinak v základu to z funkčních věcí má skutečně Driving Assistant Plus (včetně Symbiotic Drive), což je to, na co se ptal W_NOICE78:

Z funkční věcí lze doobjednat
    Paket innovation (50 tisíc):
    - třízónová klima
    - 3D Head-up displej
    - Harmann Kardon audio

Parkovací asistent plus (15 tisíc):
    360 kamera a 3D pohled

Parkovací asistent professional (23 tisíc)
    jako Plus, k tomu ještě ovládání přes telefon

Head-up samostatně, 3zónová klima samostatně (když si neobjednáš ten paket), oboje něco pod dvacku.

Multifunkční sedačky (masáže a tak).

A to je zhruba tak všechno, co se na to auto dá koupit z funkčních věcí.

To, co většině lidí posune cenovku někam nad dva miliony jsou kola, laky a interiéry – kola můžou stát až kilo, nejdražší kožený čalounění taky, M-paket taky něco.

Moje konfigurace "bílý holátko se vším" vyšla na 1 869 256 Kč a má úplně všechnu funkční výbavu (parkování Pro, sedačky se vším, panoramatickou střechu za 40 tisíc).

BMW konfigurátor
    https://configure.bmw.cz/cs_CZ/configid/68z137ra

Na takovýhle auto za víc než dva miliony se to dostane jen M-paketem, většíma kolama a hezčím lakem a čalouněním (plus paket Iconic Glow, což je svítící maska):
    BMW konfigurátor
    https://configure.bmw.cz/cs_CZ/configid/c94tha4c

A na 2,3M se to dostane ještě většíma kolama, ještě hezčím lakem, nejdražším čalouněním atd.:
    BMW konfigurátor
    https://configure.bmw.cz/cs_CZ/configid/4l8u5tzd

Takže za funkční věci se dá utratit asi 130 tisíc a za design skoro půl mega.

BTW fun fact, pokud chcete WLTP udávaný dojezd přes 800 km, tak musíte mít aerodynamický 20" kola (skoro základní), protože větší kola snižují dojezd až někam k 780, a ještě musíte vyhodit třeba panoramatickou střechu, protože je těžká.

A nemůžete mít M-paket, protože s tím nejdou ty základní kola a navíc je asi míň aerodynamickej :)

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Základní ADAS jo, ale ten pokročilej hands-off (SA 5AU) tam zatím vůbec není, ani v konfigurátoru, ani v ceníku. Je to záhada a zajímalo by mě, proč už to nenabízí.
    FINSON
    FINSON --- ---
    BOBASH: Ten ale není BEV, ne?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Mustang i Tesla to mají taky. Odejdeme, zamkne se.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Tohle mají BTW skoro všechny auta s bezklíčovým vstupem. Jediná výjimka, která mě z hlavy napadá, jsou Renaulty a Dacie, který se ale zase zamykají automaticky poté, co se klíček vzdálí asi tři metry od auta. A u obojího je to standardní fungování už pomalu 20 let :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Tak speciálně Porsche má ten konfigurátor úplně extrémní a můžeš si to auto individualizovat do nesmyslu. Třeba 911 může mít kůží čalouněný výdechy ventilace. Viděl jsem to na fotkách asi na jednom autě.

Ale to je prostě pro stejnej typ lidí, který si nechávaj dělat hodinky na zakázku a obleky choděj nechat šít ke krejčímu. Ti si prostě nakonfigurujou svoji 911 to posledního detailu a přemejšlej nad tím půl roku a potom další rok a půl natěšeně čekaj, až jim to vyroběj.

Pokud chceš Macana na ježdění do práce a nepotřebuješ přesně nakombinovaný tři druhy čalounění v interiéru, tak dává smysl ta skladovka.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NIGHTHUNTER: To je dobře, že mají stejnou cenovou politiku jako na domácím trhu, kde byla tak nějak politicky nastavená - flat a pro všechny. Takhle nějak si představuju působení "regulátora" na trh :-)
    KURE
    KURE --- ---
    DIM_: ja ani nechtěl klukum odporovat. :) jen nabidnout alternativni nazor. ja měl vždycky víc chuti hrát si, než peněz, takže mě ty konfiguraky bavěj. :)
    a teda věřim, že entry level BMW bude mit míň možností než porše :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FINSON: Tak to si musíš koupit Ford Bronco. Ten má i špunty v podlaze aby odtekla voda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam