• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Jo, to jsem byl moc optimistickej 😄 Koukal jsem pak na tu charging curve a při 70 % SOC by to reálně bylo spíš pár desítek km navíc než 100.

Ale při nízkým SOC už za 10 minut nabiješ kolem 15 kWh, což u tak malýho auta může být klidně přes 100 km mimo dálnici.
    Alpine A290 GT charging curve & performance | EVKX.net
    https://evkx.net/models/alpine/a290/a290_gt/chargingcurve/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Alpine A290 GT charging curve & performance | EVKX.net
    https://evkx.net/models/alpine/a290/a290_gt/chargingcurve/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Neměl, protože auta s malou baterkou obvykle taky pomalu nabíjí. V případě téhle věci tuším asi 100 kW.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: V tvým případě jsi měl na Šestce HPC od E.ON/PRE a za 5 minut na nabíječce bys měl hned 100 km dojezdu navíc.

Horší by bylo, kdybys byl někde bez infrastruktury. Ale kdo si kupuje EV s menší baterkou, tak většinou ví, pro jakej use case to auto je.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Dnešní anekdotická ukázka toho, proč jsou elektromobily s malýma baterkama blbý:

Vracel jsem Alpine A290. Což je mimochodem šarmantní věc, ale za ty prachy (v testovaný specce asi 1,2 milionu) pro HODNĚ specifickou cílovku.

Bydlím u Slanýho. Měl jsem nabito na 70% když jsem jel z domu. Video o A290 jsem natáčel na střeše Šestky, cestou do Průhonic, kde se vracej. A když jsem ho dotočil a uklízel mikrofony, tak mi došlo, že jsem dement a klíče od svýho spalováku, kterej stojí v Průhonicích, jsem si nechal doma.

Takže jsem spěšně (potřeboval jsem to vrátit včas a pak jsem ještě někam musel) vyrazil domů. Vzal jsem klíče, vyrazil do Průhonic... a už jsem musel jet v režimu Save a maximálně kilo dvacet, abych s tím třeskutým sporťákem dojel do Průhonic s dojezdem 20 km a 5% baterky.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEDROBEAR: Jo, přesně tak. Auto na IČO můžeš normálně používat i soukromě. Jen:

- vedeš knihu jízd,
    - a pokud jsi plátce DPH, tak krátíš odpočet podle reálného poměru služební/soukromé využití.

A pokud máš IČO a nedáváš auto do nákladů, tak je to prakticky skoro stejné, jako kdybys ho koupil jako fyzická osoba. Žádná kniha jízd tě netrápí, protože není co krátit ani dokazovat finančáku, ale využiješ výhodnější financování na IČO a je to úplně legální.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    W_NOICE78: tesla 0% financovani je pouze pro ičo. Fyzicka osoba financuje po vlastni ose jako jakykoliv jiny auto.
    TOFI
    TOFI --- ---
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DOCKINEZ: To je sice pravda, ale furt je ošklivější, než jeho nadčasově elegantní předchůdce…
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    W_NOICE78: Tady je pár postřehů:

Tesla Model Y RWD

Kdo shání prostorné, rychlé a efektivní rodinné EV s LFP baterkou, dobrým softwarem a levným/nativním nabíjením po celé EU, tak je TMY kolem 1M aktuálně asi nejlepší poměr cena/výkon.

* nejlepší software a ovládání
    * efektivita a pohon úplně jinde
    * delší reálný dojezd
    * Supercharger síť bez řešení aplikací a karet
    * LFP → bez řešení 20–80 %
    * 0% financování aktuálně dělá obrovský rozdíl
    * minimalistické ovládání mi osobně sedí mnohem víc než klasický automobilový chaos
    * Sentry Mode, vision only systém a celkově působí auto o generaci dál
    * HW připravený na budoucí FSD
    * funkční OTA updaty
    * Chill mode je super pro klidné každodenní ježdění
    * cca o 100 koní víc než Elroq
    * podvozek mi nakonec přišel jistější a dospělejší než u Elroqu
    * super audio

Po Tesle jsem měl naopak u některých jiných aut skoro úzkost z množství tlačítek, submenu a nepřehledného infotainmentu 😄 Chápu ale, že pro někoho, kdo celý život jezdil spalováky, může být Tesla naopak moc velký šok.

− horší poloměr otáčení
    − horší odhlučnění motorů v kabině, mně to nevadilo, ale někomu to může vadit

Škoda Elroq

Příjemné, normální EV bez zbytečných experimentů. Elroq působí jako plnohodnotné moderní EV, jen úplně jinou filozofií než Tesla.

* matrixy
    * HUD s rozšířenou realitou
    * 360 kamera
    * lepší manévrovatelnost (poloměr otáčení 9.2 m vs cca 12 m u Tesly je ve městě fakt znát)
    * klasické parkovací senzory a tradičnější přístup
    * Eco režim auto příjemně uklidní a není tak agresivní na plyn jako Tesla

− creep při couvání mi po Tesle vadil
    − efektivita a pohon nejsou na úrovni Tesly
    − podvozek mi přišel až moc měkký/gumový a nerovnosti byly slyšet podobně jako v Tesle
    − proti Tesle působí technologicky o generaci starší
    -horší kamera

Volvo EX30

Designově a image super, hlavně jako městské EV.

* hezký interiér
    * prémiovější pocit
    * kompaktní rozměry

− plyn je až moc citlivý a auto má takový nepříjemný „kopanec“ při rozjezdu
    − dost uskakané
    − creep/reverse behavior mi nesedl
    − UX mi úplně nesedlo

MG

Hardware vlastně ok, interiér a materiály překvapivě taky v pohodě, ale software strašně slabý.

* cena
    * relativně ok hardware
    * interiér a materiály nejsou špatné

− infotainment laguje
    − ovládání nejslabší ze všeho
    − drahé garančky kvůli záruce
    − působí spíš jako kompromis než auto, které bych chtěl dlouhodobě

Kdybych se měl rozhodovat čistě mezi auty pro sebe, tak bych osobně Volvo a MG z výběru vyřadil a rozhodoval se hlavně mezi Teslou a Elroqem podle způsobu používání auta 🙂
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Což mi připomíná, že jsem včera konečně potkal Junipera. Naživo je o dost hezčí než na fotce.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    PEPAZZ: Tak trochu jednooký mezi slepými, ale není to tak zlý
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    STETKINS: ani ten elroq neni žádnej krasavec teda :))
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    W_NOICE78: Tak to je celkem jednoduchý - Elroq, páč ostatní jsou ošklivý nebo čínský :-D
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Včera se mi podařilo otestovat 5 EV 😄 Který byste brali vy?

DZODZO
    DZODZO --- ---
    MISO: toto je ten lepsi pripad, nie ako ked prides na 400kW a tlaci ti to tam 75 aj ked na ziadnom stojane okolo nikto nie je :)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Jasně, ale takto vypadají zátky a servisní otvory na všech motorech/převodovkách. Ještě jsem neviděl auto, kde by byla třeba červená šipka/kolečko a nápis - tady to vypusť! anebo otevři zde, jako krabice mlíka. Takový návody jsou pro koncové spotřebitele, ale ne pro servisní techniky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KORKMAZ: Je tam i fotka, z níž je zřejmé, že jsou možná označený ve schématu, ale na motoru to je jen jedna z mnoha neoznačených děr…🤷🏽‍♂️

Nicméně, kdyby to konzultovali aspoň se třemi lidmi, co mají přístup ke schématům, tak by se (snad) takhle neztrapnili…🤔
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Ve skutečnosti označený jsou, na schématu normálně uvedeno jako: zátka šroubová a je jich tam samozřejmě víc. Úplně stejný modus operandi jako na drtivé většině VW převodovek (i pro ICE) za poslední víc než půlstoletí. Takže lepší by asi bylo sednout ke schématu a pak teprve vyrábět kauzu na twitteru a nebejt nakonec za balkanskýho vola.

Olej se tam dává stejný, jako do nejběžnějšího novýho DSG automatu (interval 120tkm), jen ho bude násobně méně. Cena za litr je nepěkných 45,7 euro bez daně, což je na horní hranci cen originálních VW olejů, ale kdo o jejich skříních trochu něco ví, tak to překousne. Kdo neví nic a nenajde ani ty zátky, tak to je amatér :-)

Jo a samozřejmě je to jiný olej, než ten co mají na fotce v tom tvém "opravném" odkazu, takže dvojitej fail :-D
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    sejdeme se o víkendu v Pelhřimově? Je ElektroFest.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam