• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BOBASH: xakru, to já přesně taky, jneříkej mi, že skončím u Tesly!
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: A390 je právě pro lidi jako ty. Ve skutečnosti by chtěli A110, což je naprostá řidičská nirvána a mnohem lepší Porsche než Porsche – mimo jiný i díky tomu, že je POMALEJŠÍ. Protože už s Boxsterem nebo Caymanem si nejde užít opravdu ostrou jízdu, abys nebyl moc rychlej a neměl sám ze sebe strach. A110 je tak akorát rychlá, má dokonalý vyvážení, můžeš si hrát plynem s přenosama hmotnosti, což tě to naučí úplně přirozeně, cítíš přesně, co ti to pod zadkem dělá a proč... reálně je to asi nejlepší řidičský auto od mainstreamový automobilky, co se teď dá koupit (lepší jsou různý Caterhamy a Murraye a podobný úchylnosti).

A390 se snaží replikovat totéž – pořád má nízko těžiště a skvělý vyvážení, pořád můžeš přidáním nebo ubráním měnit to, jestli je to přetáčivý nebo nedotáčivý, a pořád to můžeš dělat i v příčetných rychlostech.

Jenomže na rozdíl od A110, která je dvoumístnej sporťák se dvěma minikuframa, je A390 sice malý, ale pořád i pro rodinu akceptovatelný SUV, který je sice drahý na to, co to je (reálně je Enyaq RS užitečnější auto), ale je to jen o kus dražší a jen o kousek menší a pořád je to díky tomu v kategorii, kdy dokážeš manželce vysvětlit, že kupuješ racionální rodinný vůz, a zároveň si s tím fakt užiješ i okresku cestou ze školky do práce poté, co jsi v tý školce vyložil děti.

Vlastně je to fakt moderní ekvivalent hot hatche. Starej Mégane RS taky stál na francouzskej hatchback nesmysl, nebyl moc velkej a prostornej, ale byl to zážitek skoro na úrovni ryzího sporťáku s dostatečnou praktičností a dostatečně snesitelnou cenou, aby sis mohl sám před sebou a manželkou omluvit, že jsi to vlastně koupil jako normální auto na ježdění a nemáš hračku v garáži, na kterou se práší, protože nemáš čas.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: Tak můžeš si dát na střechu Macanu stan :) Jsou dokonce lidi, co mají stan na 911...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Nikdo, ale opravdu NIKDO nečeká, že Alpine A390 bude hit, kterej bude na vrcholu žebříčků prodejů.

Nicméně třeba iX3, která je taky dost řidičská, jen je k tomu i špičková technologicky a prostorná (což A390 taky není), bude na poměry svojí cenový kategorie hit určitě.

A za bublinu jsem neoznačoval majitele Tesly, ale vás tady v auditku – je spousta majitelů Tesel, který si to koupili prostě proto, že jinej elektromobil v daný cenový nedával smysl, ale nemají pocit, že je to jediná možná cesta vpřed. Já jsem si TM3 (ojetou) taky málem koupil.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: A já tu cílovku vlastně chápu. Jen mi přijde zajímavý, jak hlasitě automotive svět mluví o „opravdových řidičských autech“, zatímco reálný prodeje pak většinou vypadají úplně jinak 🙂

Nakonec totiž většina lidí stejně skončí u auta, který je pohodlnější, praktičtější a technologicky dává větší smysl.

A trochu úsměvný mi přijde označovat majitele jednoho z nejprodávanějších aut na světě za „extrémní bublinu nerdu“ 😄

Navíc mi přijde, že se u EV statistik občas dost ohýbá metr podle toho, co se zrovna hodí 🙂

Když vede Tesla jedním modelem, začne se sčítat celá platforma. Když vede platforma, tak zase celý koncern. A když ani to nestačí, začnou se řešit regiony, fleetový prodeje nebo firemní auta 😄
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mě řídit neskutečně baví. Hrozně dlouho jsem to tak neměl, naopak jsem si život důsledně zařizoval tak, abych auto vůbec nepotřeboval.

Pak jsem se oženil a vzal si sportovní kynoložku. A to už pak to auto prostě potřebuješ, nemůžeš jet na závody nebo i jenom na tréninky vlakem nebo autobusem. A přišel jsem tomu na chuť do tý míry, že je to pro mě relax podobně jako třeba návštěva střelnice. Prudí mě něco? Hodinka a půl až dvě náhodnýho ježdění po kraji to spraví :)

Nejsem absolutně žádnej petrolhead a pojmy jako „apex zatáčky“ znám akorát z článků od Kraba, tím méně pak abych zkoušel meziplyn atd., ale to je mi fuk. A zajímavý je, že mě baví nejen řízení a jízda, ale i vlastní interakce s autem. Něco jako když posloucháš hudbu z gramofonu a užíváš si fyzický obracení desek, čtení vnitřňáku atd.

Už mě i napadlo, koupit si vozidlo na blbnutí, ale nemaje garáž, byla by to škoda. Tak až za pár let odrostou dětičky (hurá) a bude barák (ach jo), bude i EV. Docela se těším.
    ADAM
    ADAM --- ---
    BOBASH: Já nikdy v pořádným autě neseděl. Ale vůbec to nemám ani za potřebi zkoušet.
    Místo i peníze na Porsche by se nasly. I se mi líbí. vazne jsem se nad tím zamyslel a už jsem si párkrát taycana i zkusil nakonfigurovat. Ale neumím si představit vesmír, kdy bych raději na prázdnou kolikatou silničku vyjel v Porsche než v Californi, nahoře ve stínu zakempil, udělal si kafíčko, vybalil ebike a projel se tam v lese pěkně na něm. Teď jsem asi měsíc v pyrenejich a že tady těch ÚPLNĚ prázdných klikatych silnicek s perfektním asfaltem je!
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: S dobrým sportovním/sportovně laděným autem je právě zábava jezdit i když nejedeš zas tak rychle. To je třeba rozdíl mezi Porschema nebo Alpinama (který to umí) a třeba Audi RS, který to většinou neumí a začne být zajímavý až drtit je na krev.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Podle mě možná ani potom ne. Automobilky věnovaly neuvěřitelný úsilí na to, aby se naučily dělat ESP (protiprokluz), kterej ti dovolí jezdit smykem.

Dneska má většina sportovněji laděných aut možnost nechat ESP zapnutý, ale omezeně, takže tě auto nechá do jistý míry jít do smyku, ale hlídá, aby to nebylo moc, respektive sleduje, jestli to děláš naschvál – třeba Škodovky v ESC Sport normálně driftujou (i Haldexový Octavie), pokud konzistentně držíš plyn a působíš, že to je naschvál, jakmile ubereš plyn, tak zasáhne ESC a srovná tě.

U autonomie dost pravděpodobně přijde to samý. Bude existovat sportovní režim "kopilota", kdy tě to nechá jezdit do jistý míry jako hovado, ale zasáhne to, než si rozbiješ hubu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Zatáčky nejsou jen o tužším podvozku, ale o celkovým naladění toho auta, což je právě věc, kterou Tesla moc neumí, respektive se o to nesnaží. Ta Alpine nebo třeba Porsche (nebo BMW) jsou skvělý právě v tom, jak to dělá všechno dohromady.

Pro laika je u tý Alpine asi nejvíc poznat vektorování točivého momentu – na výjezdu ze začátky přidá mnohem víc zadní motor na vnější straně než na vnitřní, takže se to auto "otočí plynem", i když je A390 GT moc málo výkonná na to, aby šla reálně do smyku (GTS už na to prý má výkonu dost i na suchu).

Plus samozřejmě sladění ovládacích prvků a tak, v čemž taky Tesla poněkud zaostává, i když má TM3 skvělej základ, ta nízká stavba kastle a jak vidíš její okraje, to je úplně skvělý – v podstatě to hrozně připomíná Porsche 911. TM3 s lepším podvozkem a interiérem třeba z Porsche by bylo perfektní auto.
    ADAM
    ADAM --- ---
    Co me připomíná, že jsme měl tendenci jezdit adrenalinové v autě přesne do doby, než jsem si našel jinej sport, kde se ten adrenalin vyplavi. Od to doby jezdím úplně v klídku. Doporucuju všem (v mem případě enduro biking, ale tech možnosti sportů je asi hodně)
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: skoro myslim, že z toho co píšeš, zabije sportovní auta až to když bude ilegální vypnout autonomni řízení.
    nebo, buďme realisti, to že tě to auto samo nabonzuje, že jezdíš riskantně a moc rychle. Takže budou lidi blbnout na jinym samohybu kterej nebude tak regulovanej.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: presne, ale pritom aj s tou teslou sa da vyblbnut, ma to podvozok tuhsi nez mala mazda, takze zatacky to zvlada v poho, ale 90% percent casu stravim popojizdenim v zacpe kde mi je jedno kolko to ma koni alebo ake ladne to ma krivky, dolezite je ze to ma fakt dobre sedacky, takze ma z toho neboli chrbat :)
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    PEPAZZ: ano. LFP 91,3kw baterka 250kw nabijeni max
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ty jsi právě ten typický majitel Tesly, protože nemáš rád auta, hledáš jen gadget na přepravu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Druhá věc - směrování k autonomii nezabije sportovní auta, dokud nebude univerzálně dostupná skutečná L5 autonomie a nebude nejen použitelná úplně vždy a všude, ale dokud nebude ilegální ji vypnout.

Do té doby budou automobilky dělat auta, která ti umožní vypnout nebo omezit autonomii stejně, jako dnes umí vypnout nebo omezit ESP.

Lidi, co mají rádi auta a řízení, jsou většinou nadšené otevření tomu, aby to po dálnici umělo jezdit samo, ale taky tam chtějí mít tlačítko Sport, které je nechá užít si na okresce, že opravdu řídí.

Btw ta Alpine je jedno z mála nových aut co ještě umí fakt vypnout ESP do úplného vypnuta.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Musím psát podpatky, že tohle není konkurence pro TMY, ale relativně niche produkt cílený na specifickou skupinu zákazníků, která ho ocení?

A tahle skupina je mimochodem o dost větší, než myslíš - tohle auditko je z velké části extrémní bublina nerdů, co nemaj moc rádi auta, ale milujou technologie a tak mají Tesly.

“Tam venku” je většina lidí mnohem konzervativnějších, což je taky důvod, proč se prodá mnohem víc elektrických Volkswagenů na MEB než Tesel.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Pratele, ja chapu ze je patek, ale prosim bez vulgarit, bod #1. Dekuji.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    W_NOICE78: autickar hlada na aute ine funkcie ako bezny clovek, teraz tym nemyslim konkretne novinara, ale cloveka co je fanda aut, z tohoto pohladu je pre nich TMY ozaj iba nudna krabica, lebo to je to co je podstata toho auta - prakticke, funkcne auto pre masy, myslim ze preto aj stale dokola opakuje ze tesla je v sucasnej dobe najlepsie EV na trhu co sa tyka pomeru cena/vykon, ale sam jazdi jagom, lebo mu poskytuje nejake quirks and features co vacsina aut nema, pripadne nejaku nostalgicku hodnotu

za mna su vsetky auta prostriedky na presun z bodu A do B a myslim si ze vsetky tie reklamy a pozlatko je iba marketingova snaha automobiliek predat ti nalestene hovno, lebo s kazdym autom budu nejake problemy vzhladom na to, aky komplexny stroj to je :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Ten původní post o zakládání Autíčkáře a „automotive pohledu na auta“ mi vlastně přišel zajímavější než ta editnutá verze 🙂

Obecně mi to trochu připomíná vítězný filmy, co dostaly ceny od akademiků, ale do kina na ně skoro nikdo nechodil 🙂

Auto, který reálně kupují statisíce lidí po celým světě a objektivně v mnoha věcech posouvá segment, dostane nálepku „lednička“.

A niche EV pro úzkou skupinu petrolheadů s průměrnou EV technikou je najednou „opravdový auto“ 😄

Možná je za tím trochu nostalgie po době, kdy auta byla hlavně o motoru, podvozku a řízení. Jenže dneska automotive svět očividně směřuje spíš k softwaru, AI a autonomii. 🤷🏻‍♂️

The legacy of Model S & X will live on in Tesla's vision for autonomy
    https://youtu.be/eGHjJ6Tb7q0?si=HrXfx4FZsm-m_XPq
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam