První dojmy Bláhy s FSD v Belgii:
První dojmy s oficiálním EU FSD
Ahoj kamarádi,
momentálně žiju v Belgii, kde je od včerejška oficiální povolené FSD. Měl jsem štěstí a byl jsem v první vlně rolloutu, takže hned dneska jsem dostal update. Jedná se o FSD verzi 14.2.2.6. SW 2026.17.5.
Mám za sebou prvních 100 kilometrů, tak jenom rychlé dojmy:
Hned na začátku nás čekal komplikovaný výjezd z podzemní garáže, co mám u bytu. S tím auto trošku bojovalo, což je smůla. Ale vlastně se ani nedivím. Máme na zemi úplně nelogicky nakreslené šipky a čáry. Kdyby se jimi měl řídit lidský řidič, asi se točí dokola. FSD se snažilo to vymyslet, ale pak mi došlo trpělivost
Cesta po Belgii (mix město + dálnice) úplně v klidu. Auto je bezpochyby dost ohleduplné. Např. při nechráněném odbočení vlevo počkalo na zdálky přijíždějící auto a "galantně" pustilo - já bych to tam dávno střihnul 📷
Auto jezdí absolutně plynule a přirozeně, "lidsky". Žádné trhané pohyby, nic, co by člověka vyděsilo. Můj spolujezdec po chvíli přestal vnímat, že neřídím.
Kontextové přizpůsobení rychlosti zatím funguje skvěle, ale musím na něj dávat pozor, jinak budou chodit pokuty. V části Belgie, kde bydlím, se často tak trošku kašle na rychlostní limity. A auto prostě jede "s davem". Což je na jednu stranu fajn, ale je třeba dávat pozor na radary. Úsekových měření je tady spoustu. Třeba mi vletěl do tunelu o 15 km/h rychleji, asi proto, že to tak dělali všichni kolem (rychlost měl přitom načtenou dobře! Akorát kontextově zvolil vyšší nastavenou maximální rychlost). Ostatní třeba na pokuty mají, ale já se toho bojím 📷
Na jednom úseku dálnice se musím připojit pruhem, který se pak okamžitě mění ve vyhrazený BUS pruh. Prostor na vybočení pryč (přerušovaná čára) je docela krátký. Auto prostě suverénně jelo dál v BUS pruhu. Musel jsem mu blinkrem naznačit, ať vypadne. A to pak v klidu udělalo i přes plnou čáru. Nelegální, ale můžu za to já - chtěl jsem to po něm, když už nevybočil dřív.
Monitorování pozornosti mi přišlo v pohodě. Když člověk kouká na cestu jak má, tak to neotravuje. Změnit písničku a nastavit navigaci jsem normálně zvládl (údajně teď v poslední aktualizaci tu přísnost trošku rozvolnili). Nevadilo mi to. Jediné vtipné, čeho jsem si všiml, bylo, že sice nevadí, když máte ruce v klíně nebo křížem. Ale jakmile jsem si do ruky vzal hrnek s kávou, ačkoliv jsem ruku měl víceméně pořád na stejném místě v klíně, tak auto po chvíli začalo řvát. Takže evidentně monitoruje předměty v rukou, a ty po pár vteřinách vadí.
Shrnutí: Stoprocentní to určitě není, ale to lidi nejsou taky. Stokilometrová trasa byla úplně na pohodu, odpočinul jsem si. Pořád bych si s klidným svědomím vzadu nedal dvacet, ani kdyby to šlo, ale relax to je, to jo
Neexistuje podle mě žádný relevantní důvod, proč to rovnou nepustit ve zbytku EU, včetně našeho Kocourkova.
Michal Bláha on X: "První dojmy s oficiálním EU FSD
Ahoj kamarádi,
momentálně žiju v Belgii, kde je od včerejška oficiální povolené FSD. Měl jsem štěstí a byl jsem v první vlně rolloutu, takže hned dn...https://x.com/michalblaha/status/2065530553990881437?s=46