• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM: Tak ještě oprava k té Itálii. Appka mi ukazovala špatně ceny a napsal jsem to sem předtim, než jsem to poprvé zkusil. Španělská sleva nefunguje a z 0.4 je najednou 0.75, takže úplně k ničemu...

Tak vlastně v Itálii nevím, jak a kde nabít levně...
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KORKMAZ: Kody do jednotek nedela VW (s velkou oravdepodobnosti). Jednotky maji svuj vlastni pocitac a SW, ktery resi dodavatel.
    Do okamziku, kdy VW neprejde na zonovou architekturu, je tento problem v podstate neresitelny.
    Zrovna o zmenu v SW klimatizace jsem se pokousel ve Skodovce a pohorel jsem.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ADAM: já jen opravím, že jde o síť IZIVIA...
    a na Slovensku doporučuju eJoin GO - https://ejoin.eu/cs/ - mají teda partnery/roaming i v Rakousku a ČR, ale ceny už nejsou tak výhodné jako třeba 0.38 €/kWh na 400 kW nabíječce... jen se tam po registraci musí poslat peníze, ze kterých pak nabíjíte (a když si pošlete CZK, tak mění kurzem 26 Kč/1 Euro)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    LAUNCHER: Já nemám slepici, ale VW appka je fakt bída a přesně se to řeší takhle formou přílepků. Třeba...na chvíli tam dali u hybridů i objem spotřebované elektřiny a pak to potají zmizelo a člověk musí v hlavě násobit - za mě ostuda.

Že je těch týmů více - někdo dělá appku pro VW (to si představuju jako nebinárce na sojovém laté) a někdo píše kódy do jednotek (to už beru jako vyhraněnější lidi, ale na takový drsňáky jako lidi z VCDS si mají ve znaku armalitky), tak to jsem si vědom.

MESTREY_: SOS jednotky zlobí od přestavení někdy 2021. Nejnovější fenomén je pak to, že je neumí ani pořádně nemontovat a zalamujou jim kabeláže u aut s nebesama. Takže u VAG teď platí klasická monte carlo poučka - kup auto s minimální výbavou, nemá se tam co posrat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    DZODZO: Jj, koukal jsem na hodně různých míst. Tak nějak obecně jsem vypozoroval, že ve Francii v noci brutálně levne, až k 0.2, asi jak mají ty jaderky. A naopak v Itálii draho ve dne v noci...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ADAM: tie tesla ceny su dost rozdielne, napr. v trencine mas 0,38 den a 0,31 noc asi podla toho aku maju kde drahu elektrinu
    ADAM
    ADAM --- ---
    Report z dalších zemi:
    Francie - našel jsem velmi levnou síť IZVIA cena kolem 0.35eur. Platit jde buď přes chargemap nebo i kartou.
    Levně vychází i ionity - mívají jeden pomalejší 50kw stojan, tak ten.
    Tesla so, so. Extreme levná je ale v nočních hodinách.

Italie:
    Ceny obecně brutálně drahé. ten enel tarif 3eur/mes, co mám ze Španělska platí i tady a vychází velmi levně. Kolem 0.3 v noci, 0.45 přes den. Sit mají celkem hustou, nic jinyho jsem nenašel. Tesla kolem 0.65 a v noci moc neklesá.

Opakuji Spanelsko:
    Enel a evcharge/etecnic asi nejlevnější. Lidl zdarma, ale často nefunguje.

(Jak mám možnost jet na benzín i elektriku, tak z toho vyplývá, že hledám vždy levné nabíjení. V okamžiku, kdy to vychází stejně jak benzín, postrádá pro mě nabíjení smysl)

Uvítám další tipy na levné nabíjení.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    LAUNCHER: Tym starajici se o se auta (Cariad) to ma na salamu. Kazda aktualizace auta neco rozbije, naposledy SOS modul. Skoda se to snazi resit takovymito workaroundy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KORKMAZ: Ja jim k tomu nesvitil, ale pokud smim spekulovat:

Tusim v tom spise zoufalou snahu tymu, ktery se stara o tu appku, zachranovat situaci. Navzdory tymu starajicimu se o SW auta, ktery to ma uplne na salamu (mozna pouze ve vysledku, protoze nesmi, protoze bezpecnost a "bezpecnost").
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    MESTREY_: To je právě pěknej důkaz uvažování VAG. Už dekády se jejich jednotky uspí po půl hodině neaktivity, tak proč měnit mind set, že?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: tipuji LFP protože to ma hodne cyklů ale nenašel jsem
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: Ok, tak do hloubky jsem to nezkoumal.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Akorad ze vubec. Tohle je chaby workaround pres mobilni aplikaci, takovy lepsi reseni nez to na koleni zalozene dosud na Apple Automation. Aplikace posila opakovane pokyny autu na start funkce Stationary heating/Cooling. Ta samotna jede pouze 30 minut (toto casove omezeni je dane debilnim softwarem auta) a tak je potreba posilat opakovane kazdych 30 minut pokyn na opetovny start teto funkce. Proto to funguje jen pri mobilnim pokryti.

Na displayi auta nesviti zadne upozorneni. Funkci musis rucne v aplikaci deaktivovat, jinak se ti po startu bije s nastavenim auta.

Aneb proc to delat jednoduse upravou softwaru auta (staci doplnit timer anebo prodlouzit defaultnich 30 minut), kdyz to jde udelat slozite takto.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Jsi si jistý?

Můžu to jako v Tesle nastavit jednou pro vždy na max 40/35/30 C a přenechat to automatu, at si to sám hlídá? Nebo si musím pokaždé vzpomenout a jít to zas a znova do mobilu zapnout, po každém letním zaparkování mimo garáž?

Protože si lidi dělají na interwebz srandu, že to ve VW nepochopili a cabin overheat protection tomu údajně prý pořád chybí.

Ale doma EV Škodovku nemám, může a nemusí být JPP.

Pokud to tam fakt není, tak alespoň doufám, že promptně doplní.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak jsem si dneska vyzvednul na test GLC EQ, zatím mi přijde, že je to lepší než iX3. Rozhodování by ale asi bylo těžký.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Tak další USP Tesly, který "normálním" značkám chybělo, vyřešeno...

https://www.wired.cz/news-beat/oblibena-funkce-tesly-prichazi-do-skodovek
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PEPAZZ: nie je k tomu detail ku chemii? ze ci to je nejake nmc lfp alebo uplne nova chemia
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    8C baterka od CATL uz tu byla?

CATL unveils new light commercial vehicle battery that charges to 80% in under 7 minutes

The battery can be charged to 80% SOC (state of charge) in 6 minutes and 48 seconds, and fully charged in 8 minutes and 56 seconds, roughly matching the refueling time of gasoline vehicles, CATL said.

The new battery supports superfast charging, and also offers an ultra-long warranty of up to 10 years and 1 million kilometers, achieving "battery lifespan matching vehicle lifespan," and helping to boost the residual value of used vehicles, CATL said.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    China’s 10-million-population Hainan province to become first to ban ICE vehicle sales by 2030
    https://carnewschina.com/2026/07/13/chinas-10-million-population-hainan-province-to-become-first-to-ban-ice-vehicle-sales-by-2030/

inspirational : )
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO: vyzera ze maju nejake problemky, holt nie je lahke nastartovat automobilku

Čínský startup má problémy s vývojem elektrického tahače. Podobá se Tesle Semi - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-cinsky-startup-ma-problemy-s-vyvojem-elektrickeho-tahace-podoba-se-tesle-semi-40587709
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam