• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: tipuji LFP protože to ma hodne cyklů ale nenašel jsem
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PEPAZZ: nie je k tomu detail ku chemii? ze ci to je nejake nmc lfp alebo uplne nova chemia
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    8C baterka od CATL uz tu byla?

CATL unveils new light commercial vehicle battery that charges to 80% in under 7 minutes

The battery can be charged to 80% SOC (state of charge) in 6 minutes and 48 seconds, and fully charged in 8 minutes and 56 seconds, roughly matching the refueling time of gasoline vehicles, CATL said.

The new battery supports superfast charging, and also offers an ultra-long warranty of up to 10 years and 1 million kilometers, achieving "battery lifespan matching vehicle lifespan," and helping to boost the residual value of used vehicles, CATL said.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    China’s 10-million-population Hainan province to become first to ban ICE vehicle sales by 2030
    https://carnewschina.com/2026/07/13/chinas-10-million-population-hainan-province-to-become-first-to-ban-ice-vehicle-sales-by-2030/

inspirational : )
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO: vyzera ze maju nejake problemky, holt nie je lahke nastartovat automobilku

Čínský startup má problémy s vývojem elektrického tahače. Podobá se Tesle Semi - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-cinsky-startup-ma-problemy-s-vyvojem-elektrickeho-tahace-podoba-se-tesle-semi-40587709
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Normální=5mistne elektro
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    LELI: To nevím:) jedna alternativa je 7seater + něco na postrky do práce (nyní fabie). Nebo "normální" auto a ponechat picaso... Nevím co je nejlepší řešení.
    LELI
    LELI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: hleda 7 mist elektro na daily do 700k, nebo jaky je zadani?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    VW chce být pružnější. Otázkou ale zůstává, do jaké míry se v Evropě podaří řešit i snížení ceny energií a omezení vlivu odborů.

VW vs Workers: A Battle Over Jobs and Germany’s Auto Future
    https://youtu.be/DvdzWlzqz0g?is=Gr_FzlPlnyfR9ms6
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Nebo jestli Peugeot e5008 je rozumná varianta k picasu...
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    Řešim opět nákup elektroauta, pro kolegu (já jsem jasny, beru tm3).. kolega má 4 děti a 7 místny picaso.. máme tak 700k bez daně. Tmy se mu nezdá (musk...), líbí se mu ionic5.. picaso by zůstalo pro rodinne výlety, ale daily chce elekro.. co myslíte? Tmy 7 seater je drahe bohužel...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Čísla tu logiku maj, dokonce většinou i napříč značkama. Atto 3 je větší než Atto 2 a menší než Seal 5, akorát teda se může stát, že Seal 5 je sedan a Seal 6 kombík od téhož a oba jsou DM-i, zatímco SUV na podobný technice je Seal U DM-i, zatímco Seal bez čísla je ekvivalent Tesly Model 3, Sealion 7 je ekvivalent TMY, Dolphin Surf je evropská verze Seagullu, tedy auto velikosti cca Twinga, zatímco Dolphin G je hybrid velikosti Fabie a Sealion 5 je hybrid o třídu menší než Seal U.

Prase aby se v tom vyznalo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    myslim ze nejako postupne by to mali tak ciselne zoradovat podla velkosti/segmentu resp. o tom aspon hovoril ten marketak z byd v tom rozhovore, lebo predtym tam mali poviem napr. atto 2 ale vyssia trieda toho modelu sa volala uplne inak :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ano, ale já si nespletl označení hybridu, ale velikost auta. Mluvil jsem o Atto 2, který existuje i jako BEV i jako DM-i a z tý DM-i verze má drivetrain Dolphin G.

Mimochodem, tohle bude taky jeden z problémů čínských značek na evropským trhu. V těch jejich označeních aby se prase vyznalo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DM-i su tie ich superhybridy, inak je vsetko bez oznacenia BEV
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN: Sorry, mea culpa, myslel jsem Atto 2 DM-i, měl jsem to na test a v tom jejich číslovacím bordelu si nepamatuju, který je který.

Jinak k porovnání – od 840 (ale dostaneš slev) je Astra, což je o třídu větší auto. Kuga, větší o dvě třídy, je jako PHEV od 770.

Přímá konkurence není, protože evropské automobilky vědí, že na hatchback velikosti Fabie, kterej se musí prodávat za cenu Octavie, protože je PHEV, není trh.

Prodeje asi budou, ale budou mizerný, i přes typický podvádění čínských automobilek (na tiskovce k launchi říkali, že už těch věcí prodali 17 – těch 17, co stálo venku, protože to jsou dealerský dema a tudíž je zastoupení "prodalo").
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    BOBASH: asi nechápu jak může mít stejný drivetrain když Atto 3 je BEV.

Každopádně cenová parita s ICE je ještě před námi, to je problém obecně, takže za mě srovnání s Fabií nedává smysl. Porovnej to s nějakým jiným hatchbackem PHEV. A mam pocit že moc není s čím, je to úplná rarita. Jako jsem zvědavý na prodeje.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN: Tak jsem dneska chvíli jezdil tím Dolphinem G. No. Drivetrain stejnej jako Atto 3, takže ve městě super, na dálnici to bude na prd. Design evropštější, UX pořád čínský, kvalita zpracování a materiálů super, pokud by to bylo levný čínský auto. Ale ono to není levný ani vzdáleně.

Má to za ty prachy hodně výbavy a je to hybrid, ale upřímně nacházím jen málo důvodů, proč si radši nekoupit tu Fabii.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Samozřejmě existuje povinnost po nějakou dobu, tuším 10 nebo 15 let, ty díly dodávat. Ale jedna věc je dodávat teoreticky (tedy umíme to prodat, akorát to může být drahé a trvat) a druhá tak, aby to bylo "uživatelsky příjemné". A třetí věc je, co se stane po té zákonné hranici.

Jsou značky, na který koupíš všechno po třiceti letech a jsou značky, kde je to probélm po dvanácti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jak ma tie algoritmy spehuju aj skrz nyx, tak mi yt vyhodil podcast od vaculika s druhym vaculikom z ceskeho zastupenia BYD, kde sa bavia o cinskych elektromobiloch, kupodivu tam nepreberaju iba marketing ale aj napr. ako im funguju hybridy, tak som sa zas nieco nove dozvedel

🚘 Vaculík začal pracovat pro Číňany. Jak se mu pod nimi daří?
    https://www.youtube.com/watch?v=7-eQxAd6-YI
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: na toto by sa ale aspon v EU mohli zacat vztahovat nejake "right to repair" podmienky, podobne ako to ma byt teraz nasadene napr. pre elektroniku

dTest: EU zavádí právo na opravu výrobků - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-12146/eu-zavadi-pravo-na-opravu-vyrobku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam