• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LAUNCHER: Ta krasa je relativni :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER:

Chinese Luxury Electric SUV | Hongqi E-HS9
    https://youtu.be/4eI-oHSSy6g?is=Rvh93xsb2ckIAXiK
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Hongqi E-HS9, obrovský a krásný 👍

DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: pritom take SUV je na dialnici s europskymi kamionmi mozno este horsia volba nez nizsi sedan

Why you are so much more likely to survive this collision in the USA than in Europe.
    https://www.youtube.com/watch?v=K_fAt_00Awg
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ale ne kvůli tomu interiéru, kterej je stejnej jako u zbytku Porsche. Holt lidi víc kupujou SUV, a Porsche podělalo sadu věcí, v čele s neprodloužením výroby spalovacího Macanu, respektive s tím, že nezačali včas vyvíjet jeho další generaci.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Jeden z nejlepších interiérů na trhu, ale zároveň podle Bildu adept číslo jedna na zaříznutí. 🙂
    Bild přinesl seznam modelů VW, které mají skončit. Týká se to i Škody - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-doprava-bild-skoda-fabia-by-kvuli-skrtum-ve-vw-mohla-skoncit-310920
    VOLKSWAGEN SE ŘÍTÍ KE KRACHU a stáhne i Škodovku, říká novinář z Německa
    https://www.youtube.com/watch?v=TLA_rp_c2-Y
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kontroverzní hatchback A2 se vrací, Audi ukazuje první snímky - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-kontroverzni-hatchback-a2-se-vraci-audi-ukazuje-prvni-snimky-40591058
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Já taky netrávím v autě většinu času, ale možná jsem náročnější – nebo náročnější v jiným směru.

Mě u Tesly vadí nejen absence zobrazení přede mnou a tlačítek (a ne, aftermarket bastly nepočítám), ale i třeba ten operační systém, kterej vy tak vychvalujete. Tesla to má totiž celý hrozně postavený na textu a na fungování jako s menu v počítači nebo tabletu.

Ono to sice vypadá na pohled víc sofistikovaný než primitivní a jednoduše barevný piktogramy normálních automobilek, ale jsou dobrý důvody, proč jít cestou piktogramů nebo třeba toho, aby na displeji nebylo nesmyslně moc věcí zároveň.

Ale jak říkám, chápu, proč Tesla nebo čínský auta může někomu vyhovovat. Nicméně mám zároveň pocit, že většina z těch lidí už Teslu má :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: nevadi mi to, ale nie som motoristicky novinar, takze v aute netravim vacsinu dna, pre moje pouzitie plne dostacuje
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    To je jako Nokia vs Siemens, před 25 lety :)))
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    P.S.:
    Nemám představu, že vás teslisty přesvědčím, stejně jako to nejde naopak.

Mám podezření, že se automobilový trh rozdělí na "tradiční" (Evropa, Korea, Japonsko, USA) a "nové" (Tesla + Čína) automobilky a zákazníci se mezi ně budou dělit podle preferencí. Teslista bude mnohem spíš nadšený z XPengu nebo BYD, které jen těžko přesvědčí majitele Volkswagenu nebo Mercedesu – ale ten Volkswagen nebo Mercedes zase nepřesvědčí Teslistu za ně připlatit.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: BTW speciálně ten Taycan má jeden z nejlepších (jednotky nejlepších) interiérů, co se dneska dají najít. Zároveň to je stylový a odkazuje to na starý Porsche, zároveň je to skvěle ergonomický (samostatnej displej na ovládání věcí, kterej je dole u ruky, další displej na mapy a podobně v místě tradiční navigace, ale pořád možnost dát třeba navigaci do jednoho "budíku") a celý to auto za mě přesně ilustruje ten rozdíl mezi tím, když někdo fakt navrhoval auto pro řidiče a tím, když někdo navrhoval auto, který má jednou bejt autonomní, a pak mu došlo, že ještě nebude a tak udělal nějakej hotfix aby se dalo ovládat.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Na to už jsem mu reagoval přímo tam – displeje v Porsche téměř určitě ztlumit jdou, jdou ztlumit v každým německým a specificky VAG autě, co jsem viděl.

Dtto "nevypínatelné lampičky".

Spíš nadává na povrchnost testů a pak se nepodívá, kde se to vypíná.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Třeba já bych si kvůli tomu Teslu nekoupil, pokud by nebyla jediná možnost (tedy pokud bych nehledal auto s velkým dojezdem kolem 400 km). Má to naprosto příšernou ergonomii, chybí tomu zobrazení před řidičem, všechno je na displeji, všechno je sice rychlý a přehledný, ale je to navržený logikou odpovídající telefonům a počítačům a ne autům.

Fakt to z duše nenávidím.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: To vadí i při klidný jízdě, pokud třeba chceš používat plachtění, ale zároveň nemuset brzdit jen mechanickejma brzdama, když na to přijde.

ELIJEN: Od kdy přesně?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    W_NOICE78: Display (a software) v Tesle mi přijde jako jedna z nejlepších věcí, co to auto má. Ani jsem nevěděl, že to někdo hejtí.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Debata o tom, jak má Tesla špatně displej, už tu taky párkrát proběhla.

🔋Porsche, oboustranný "kulturní šok" a zase ty displeje🔋 Na úvod musím říct, že mě zaráží po letech naprostého míjení najednou během jednoho měsíce sedím a řídím hned druhé Porsche a opět je to kousek, který pravověrní majitelé 911 brali jako kacířský počin. Po 944S jsem teď nafasoval na čas Taycan, a to rovnou ve verzi GTS (téměř 600 koní), což jestli dobře chápu, bylo v době uvedení takto skoro za 4 milióny korun.
    Každopádně jde o to, že jsme to s Vojtou dostali na diagnostiku od kamaráda Vaška, který "za trest" teď jezdí náhradním autem - mou Teslou Model 3 Performance (a moc ji nešetří, když dlouhodobý průměr od zápůjčky má 26 kWh/100km). No a musím říct, že to je evidentně pro oba velký kulturní šok 😅 V takové malé soukromé skupině si pak s radostí vyměňujeme rady, technické informace a hlavně, co nás na těch autech vytáčí.
    Hodně váhám, jestli se pustit do upřímné recenze i veřejně, nebo se to prostě nechá tak, že o těchto autech se píše zásadně jen povrchně a zbytečně se do ničeho nezabrušuje. To si ještě musím rozmyslet (on by to teda nebyl přímo hate, aby si někdo nemyslel - to auto zas není blbé). U Vaška je jasné, že ho s Vojtou pak přijedeme natočit na náš Youtube, protože jeho postřehy na Teslu by se měly určitě zvěčnit.
    Nicméně nedávno jsem tu psal o displejích. Když jde o displeje, Tesla je vnímána jako symbol trendu velkých obrazovek, které nahrazují klasické "budíky". Já se hrozně bál, když jsem začal jezdit Teslou, že to bude v noci peklo. Nakonec se ukázalo, že to byla jedna z věcí, kde jsem se mýlil - ten jeden displej v noci zobrazuje poměrně jednoduchou grafiku na černém pozadí, má vysoký kontrast, aby ta černá opravdu vypadala černě a hlavně - jde ztlumit neuvěřitelně hodně. Tolik vám to moc jiných aut nedovolí (ani vzdáleně). Zajímavé je, že nastavení jasu lze klidně provést z volantu, a když se snažíte snižovat jas pod nejnižší hodnotu, ještě nabídne možnost redukce modré, ať to celé svítí ještě méně. Z moderních aut se tak Tesla pro mě stala jedním z nejoblíbenějších aut na dlouhé jízdy v noci.
    No a teď sedím v Taycanu a je tu těch obrazovek teda požehnaně. Co je ovšem nejhorší, jejich jas lze sice trochu korigovat proti výchozí hodnotě (nahoru i dolů, pouze jednotlivě pro každý zvlášť), ale možnost celkové změny jasu interiéru zde není. Do toho ještě docela umí hodně svítit SOS tlačítko a vzadu nevypínatelné lampičky.
    Řada lidi v diskuzích nadavá na ty "tablety", které nejsou pořádně integrované do palubní desky u moderních aut. Já v tomto tak přísný nejsem, byť vzhledově je to rozhodně mnohem hezčí integrované. Na druhou stranu chápu, proč to ty automobilky dělají - on je ten tablet pak klidně blíž k uživateli (snazší ovládání) a více v zorném poli (výš). Tady v Taycanu je to designově nádherné a integrované, ale když chci v Car Play ťuknout na něco v pravém horním rohu, tak tam skoro nedosáhnu, a to mám dlouhé ruce a ještě mám sedačku hodně vpředu. Nejvíc mi ale vadí, že to je tak nízko, že musím hodně sklopit zrak, kdykoli se tam chci kouknout. Z hlediska bezpečnosti je ten vysoko umístěný "tablet" objektivně lepší řešení.
    Až se budete divit, proč to automobilky dělají, tohle jsou pravděpodobně ty důvody 🤷
    Jiří Zima - 🔋Porsche, oboustranný "kulturní šok" a zase ty...
    https://www.facebook.com/share/p/19L1dE2hA6/
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Brake blending maji Tesly uz dele jak 4 roky
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pre predstavu letna spotreba na nejakom kratsom vylete

DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: to vadi mozno tak nejakym zavodnikom, ja jazdim celkom plynule, takze brzdu pouzivam minimalne, obcas musim prepnut z chill na standard, aby som trochu obrusil hrdzu na kotucoch

RSZ: na dlhsie trasy si zapinam tempomat, nezazivam moc situacii, kedy by som potreboval aby auto prirodzene pokracovalo dalej, ale ja som tak jazdil aj s fosilom, ze som casto brzdil motorom, takze toto je pre mna len vylepseny level komfortu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam