• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: to vadi mozno tak nejakym zavodnikom, ja jazdim celkom plynule, takze brzdu pouzivam minimalne, obcas musim prepnut z chill na standard, aby som trochu obrusil hrdzu na kotucoch

RSZ: na dlhsie trasy si zapinam tempomat, nezazivam moc situacii, kedy by som potreboval aby auto prirodzene pokracovalo dalej, ale ja som tak jazdil aj s fosilom, ze som casto brzdil motorom, takze toto je pre mna len vylepseny level komfortu
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Za prvé, já si nechci kupovat auto, který si musím doma dodělat. Za druhý, viz JYRKA:, Tesla na brzdový pedál vždycky brzdí mechanickýma brzdama, zatímco všechny normální automobilky začnou nejdřív rekuperovat a potom teprve použijou mechanický brzdy (důvod je pravděpodobně to, že Tesla neumí naladit ten přechod).

Takže to není o tom, že by tradiční automobilky neuměly udělat OPD, je to o tom, že Tesla neumí udělat auto, který může plachtit a přitom bude při brzdění rekuperovat.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: Az na to, ze Tesla neumi rekuperovat pri zmacknuti brzdy, coz ostatni automobilky umi. Takze u Tesly je one pedal nutnost, u ostatnich volba.
    RSZ
    RSZ --- ---
    DZODZO: chci si dát nohu bokem a chci aby auto pokračovalo (přirozeně, ne s tempomatem) v jízdě, na delších trasách celkem často
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tak si kupis sexy button a nastavis si rekuperaciu na 0, aj ked teda neviem, kto by to dobrovolne pouzival, podla mna je one-pedal najlepsi vynalez pre takych lenivcov ako ja co sa im ani nechce prehadzovat noha z plynoveho pedalu na brzdovy pokial nemusia
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Týpek ale celou dobu píše jen o situaci, kdy tam to tlačítko je a auto VYŽADUJE jeho použití.

Naopak řešení Volkswagenu, kdy tam to tlačítko je, MŮŽEŠ ho použít ve specifických případech (chci, aby mi to zůstalo hrát/svítit/klimatizovat když z toho auta vylezu) je nejlepší možný.

W_NOICE78: U VW je to stejný jako s one-pedal driving. Tesla ti nedá možnost, VW ti (dneska už) tu možnost dá – můžeš mít cokoliv od one-pedal po plachtění. Můžeš v životě nesáhnout na tlačítko start, nebo ho můžeš použít, když chceš aby se auto chovalo jinak, než velí jeho přirozená logika.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    “Having that start button in some ways is still kind of a security blanket,” he said. “For the uninitiated, not having a way to manually turn the car on and off feels weird.”

mne to z toho uninitiated na initiated trvalo mozno 2-3 starty nez som to zacal brat ako samozrejmost... maju tam zbytocne tlacitko navyse, isto im to zbytocne predrazuje cele auto :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Tlačítko tam být musí, aby to náhodou nepřipomínalo Teslu.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Zákazník jen neví ze to chce ;))))
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Je tam catl ternary NMC , tsk si dohledej jaky ma průběh nabíjení...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KURE: 5c znamena peak 400kw cca
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: když píšou 5c charging, to je max, nebo pruměr, jako že se baterka nabije z 0 -100 za 12minut? Nevíte někdo?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MG 07 s ,800V , 320ps, a 5c charging nevypada vůbec zle

JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jak jsem tady nadával na autopilot Tesly, tak teď musím ocenit jeho promyšlenost.
    Jel jsem z práce přes tunel Blanka a nebylo mi dobře. V tunelu se stala nehoda, takže jsme zastavili. Řekl jsem si, že si jen na chvilku oddechnu, zavřel jsem oči a opřel si hlavu. Probudilo mě to, jak se auto s trhnutím rozjelo, protože jsem nechal zapnutý autopilot. Kdyby se auto rozjíždělo pomalu a pozvolna, teď spím někde u Berlína. Takže good job, Elon, konečně jsem pochopil, jak jsi to myslel, když jsi začal prodávat nevyladěný tempomat.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Částečně jo. Někde ani není technicky možný přivést víc než 50 kW, ale chápu, proč toho nevyužít, když na to byly dotace.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jo, příčetný poskytovatelé to tak mají. Dát padesátky někam na benzínku může napadnout víceméně jen ČEZ. A možná ty ostatní velký český, ale ty už myslím, že se znormárnili.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: no takto to ma podla webky omv emotion aspon na slovensku, pri dialnicach maju 300-400kW a u obchodakov destination chargery 50kW, aj ked teda pomalsiu nez 150kW som asi nevidel
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Přece dava smysl, že když tam lidi 30 let jezdili tankovat benzin, tak tam budou jezdit tankovat elektřinu.

A protože BEV by si koupil jen bezmozek, tak si tam tu hodinu ještě rádi postojí...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Lidi, kteří u nás řeší stavění nabíječek, jsou stejný typ lidí jako prodejci nových aut tradičních značek.

Vzor "starý skeptický bílý muž se zkušenostmi", který to dělá jen s minimálním úsilím nutným k tomu, aby "splnil", protože "ví, že to je blbost a stejně se vrátíme k benzínu".

Nad tím, že 50kW nabíječka na dálnici nedává smysl, stejně jako někde na benzínce, nebo že by se obecně nabíječky mimo nejrychlejších (a ty vlastně taky) měly umísťovat "k něčemu" a ne jen tak do prostoru, nad tím se samozřejmě ani nezamyslí. Prostě to flákne někam, kde to bude jednoduchý, a má splněno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam