• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Však taky tu kartu můžeš mít úplně stejně u Škodovky, akorát tam jí máš v peněžence Apple a dá se líp předávat než oprávnění k appce u Tesly.

Já mluvil spíš obecně o tom, že lidi třeba 45+ jsou často o dost konzervativnější, než by se čekalo.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: To rikaji vsichni, ze chteji auto a ne iPhone na kolech. A jsou automobilky, napr. Konzern, ktere se tim z vlastni pohodlnosti interne zaklinaji, ze delaji auta pro takove lidi a placaji se po zadech, jak jim to vyborne jde.

To mozna jeste plati u spalovaku ale ne u elektromobilu. Tam naopak na kvalite infotainmentu a software auta zavisi jeho pouzitelnost.

Protoze kdyz s tim autem trochu dele ziji, absolvuji treba povinnou cestu do Chorvatska a zjisti realne nedostatky a bugy infotaimnentu, ktere je vice ci mene budou stvat. A pak take zjisti, ze se nic nedeje, a ze opravy ani updaty nebudou, ze na ne automobilka kasle. A v tu chvili si uvedomi, ze vlastnosti iPhone na kolech v pripade elektrickeho auta opravdu potrebuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    1) O ŘÍZENÍ auta opravdu přestárlými lidmi se s dovolením bavit nebudeme - není to bezpečné pro ně ani pro okolí. Zato o SAMOŘÍZENÍ auta pro tyto lidi se pobavím moc rád. Jenže pak už to "hloupé" auto opravdu nebude. A mechanický klíč, který se dá někde ztratit, si škrtáme rovnou.

2) Starší lidé: co vidím kolem sebe - zejména u lidí s kupní silou na pořízení (alespoň ojetého) EV - mají svoje WhatsApp a Facebook skupiny na družení, cestování, koníčky, angličtinu a tak dále. S Aligátorem se tam těžko přihlásíte. Výjimky existují, oběma směry. A pokud by někde byla smutná výjimka a chtěla to změnit, existuje spousta klubů a univerzit třetího věku. Využijte je - zvýší se jim kvalita života a mimo jiné si tam najdou nové přátele.

3) Tzn člověk libovolného věku:

* Mít klíč jen v mobilu bych se také bál, takže mám - jako většina majitelů Tesly - záložní kartu v peněžence. A kromě ní jdou spárovat hodinky, tablet, libovolná NFC karta, klidně i robopes Aibo…

* Jsem v garáži a chci do Tesly - nemusím utíkat do domu pro klíče.

* Stojím před domem a chci otevřít vrata od garáže - v Tesla appce poprosím Teslu, ať si laskavě otevře garáž, ve které sama stojí.

* Když si dítě na resortu vzpomene, že chce cokoliv z Tesly, ta se mu sama otevře, protože pozná jeho mobil v kapse. Nemusí běhat za mnou pro klíčky.

* Když cokoliv z toho ztratím, prostě to odhlásím a nemusím se bát, že to někdo zneužije. Karta není žádná cennost ani problematická věc, kterou bych musel nutně najít - stačí totiž libovolná NFC karta, nemusí mít logo Tesly.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Tak já si ten Powerpass pořizoval u Škodovky jen proto, že jsem ho poprvé zkoušel na škodovce a chvíli jsem mohl mít škodováckej tarif na VIN novinářskýho auta, ale jinak to jde taky bez něj (a hádám za +- stejný podmínky jako jinde v Elli).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Samozřejmě to je o mindsetu. Já jen poukazuju na to, že zdejší představa, jak všichni nadšeně vytáhnou appky a budou řešit, který auto má rychlejší infotainment, je založená na tom, že zdejší auditko má daleko ke standardnímu vzorku populace.

Já jsem tu za totálního skeptika, v běžný populaci jsem vnímanej jako extrémně pro-elektromobilní a docela dost technologickej nerd.

A v horizontu 5-10 let budou muset automobilky začít prodávat elektrický auta lidem, který jsou na thle škále totální ludditi.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: hlavně: Nemusíš si pořizovat Powerpass, ale přímo kartu Eli u providera - a pak to není závislé na automobilce. Pořizovali jsme si to k Tesle.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: S Powerpassem je pokrytí blízké kompletnímu, dost velké na to, aby člověk prostě z nabíječky, kde to nefunguje, jel na jinou.

Je to o dost lepší než u konkurenčních značek (zažil jsem, že jsem svoji Powerpass kartu používal místo karty od automobilky, která neměla pokrytí).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Koupil jsem 3 roky starý Enyaq RS. Na obrázku uvidíte, kolik času strávil v připojení s mobilním telefonem - minimum. Osobně to nechápu, už jen možnost si vyhřát / ochladit auto vzdáleně je pro mě důležitá, ale lidi na to mají jiný názor.

JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: vidíš, my bez klíčku jezdíme 3 roky dvěma autama po celé Evropě a jsme v pohodě. Je to mindset, nic víc
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: Ta situace se za poslední roky výrazně zlepšila, ale pořád to není úplně růžové. Kartou už zaplatíš na většině stojanů, jenže za výrazně vyšší cenu. S Powerpassem zase nemusíš mít kompletní pokrytí, takže bez appky, čipu, mobilu a internetu se zatím úplně neobejdeš. Aby to bylo stejně jednoduché jako tankování paliva, je zatím spíš iluze.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Hele já bych třeba nikdy nejel dál než někam, kde mě v případě potřeby může někdo dovýzt klíček (tedy po městě a okolí) bez fyzickýho klíčku. Představa, že když ztratím telefon nebo se mi vybije, tak se tam nedostanu, je děsivá – vím, že s NFC by to mělo jít i tak, ale furt ho můžu ztratit, můžou mě okrást etc.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak já běžně nakupuju bez košíku, protože si myslím, že jdu pro tři věci, a pak jich koupím patnáct a nějakou držím i uchem :)

AVATAREK: Aby se mi to samo otvíralo jen proto, že někde stojím, je přesně věc, kvůli který mám tendenci to celý vypnout.
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78: No a to je imho obrovský důvod proč spousta lidí elektromobil nechce.
    A teda, ta cim dal větší závislost na poměrně krehkym zařízení imho není bez rizik.
    Přijde mi logické chtít mít možnost "natankovat" bez telefonu.
    BOBASH: Nohou to nejde, ale stačí stát 2 vteřiny za autem a otevře se. Na dálku to jen řeknu Siri a ta kufr otevře 🤷🏻‍♂️
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: Hele, já jim rozumím. Živí mě celý život IT, nějak se průběžně udržuju ve svém oboru na špici, ale holt už ve 40+ tak nějak už tuším, co v autě potřebuju, a bez čeho se obejdu.

Takže třeba spárování iPhonu s autem jsem nikdy neprovedl. Rozumím tomu, proč to někdo dělá, a kdybych místo IT dělal třeba obchoďáka, tak bych ho měl propojený taky. Ale když za jízdy zásadně nevolám (a ani nechci), média nekonzumuju žádná a navigace mi stačí ta v autě, tak objektivně neexistuje důvod si telefon propojovat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOCKINEZ: smeruje to tam, ale u tych existujucich stanic predpokladam, ze to nebude tak rychle

BOBASH: ziadnu apku neotvaram, auto sa odomkne tak ako u toho klicku v kapse automaticky, ked som blizko, otvaranie kufru nohou som nikdy nepotreboval, ked mam vacsi nakup tak mam sebou vacsinou vozik a pri mensom nakupe mam vzdy volnu ruku aby som stlacil to tlacitko na otvorenie kufru nad spztkou, vyzera ze nie vsetci pouzivame auta rovnako
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Proč? Tihle lidi chtějí platbu kartou (ideálně platební, v nouzi něčím jako Škoda Powerpass) nebo nejlíp Plug&Charge.

Dokud budou potřeba appky na placení za nabíjení, tak budou jezdit na naftu.

DZODZO: S normálním autě máš v kapse klíček a nepřikládáš nic nikam. Samozřejmě třeba v nový Škodovce máš stejně tak v kapse telefon a nejspíš i většina boomerů se nakonec naučí přidat si kartu na otevírání, ale otevírat appku ti nebudou.

Já třeba u Tesly vyloženě nesnáším to, že jí chybí otevírání kufru nohou a na dálku to jde jen appkou, což je ultra nepraktický (cestou z krámu s nákupem nemáš volnou ruku na telefon).
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: Proč by mělo být nabíjení jakkoliv složitý? Proč by nemělo stačit přijet, zapojit kábl, nabít, mávnout kartou a jet pryč?

Chápeš - žádný skrytý fligny, žádný tarify, žádný žetonky a účty, žádný měsíční vyúčtování.

Pokud výše uvedené někdo potřebuje nebo dokonce chce, tak proč ne. Ale pro nás normální BFU ať je to jednoduchý a pohodlný jak tankování na pumpě.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Tvoje logika ztroskotá hned v momentě, kdy s tím Aligátorem přijede k nabíječce nabít auto.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vsak v tesle mozes tiez pouzivat tu karticku a prikladat to pokazde ku sloupku, ale to ma omrzelo velmi skoro, ked je niekto tvrdohlavy a nechce si ulahcit zivot, tak nech sa vzteka s nejakymi cipmi a klickami, historicky evoluciu vzdy prezili ti co sa prisposobili :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam