• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: vidíš, my bez klíčku jezdíme 3 roky dvěma autama po celé Evropě a jsme v pohodě. Je to mindset, nic víc
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Hele já bych třeba nikdy nejel dál než někam, kde mě v případě potřeby může někdo dovýzt klíček (tedy po městě a okolí) bez fyzickýho klíčku. Představa, že když ztratím telefon nebo se mi vybije, tak se tam nedostanu, je děsivá – vím, že s NFC by to mělo jít i tak, ale furt ho můžu ztratit, můžou mě okrást etc.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak já běžně nakupuju bez košíku, protože si myslím, že jdu pro tři věci, a pak jich koupím patnáct a nějakou držím i uchem :)

AVATAREK: Aby se mi to samo otvíralo jen proto, že někde stojím, je přesně věc, kvůli který mám tendenci to celý vypnout.
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78: No a to je imho obrovský důvod proč spousta lidí elektromobil nechce.
    A teda, ta cim dal větší závislost na poměrně krehkym zařízení imho není bez rizik.
    Přijde mi logické chtít mít možnost "natankovat" bez telefonu.
    BOBASH: Nohou to nejde, ale stačí stát 2 vteřiny za autem a otevře se. Na dálku to jen řeknu Siri a ta kufr otevře 🤷🏻‍♂️
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: Hele, já jim rozumím. Živí mě celý život IT, nějak se průběžně udržuju ve svém oboru na špici, ale holt už ve 40+ tak nějak už tuším, co v autě potřebuju, a bez čeho se obejdu.

Takže třeba spárování iPhonu s autem jsem nikdy neprovedl. Rozumím tomu, proč to někdo dělá, a kdybych místo IT dělal třeba obchoďáka, tak bych ho měl propojený taky. Ale když za jízdy zásadně nevolám (a ani nechci), média nekonzumuju žádná a navigace mi stačí ta v autě, tak objektivně neexistuje důvod si telefon propojovat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOCKINEZ: smeruje to tam, ale u tych existujucich stanic predpokladam, ze to nebude tak rychle

BOBASH: ziadnu apku neotvaram, auto sa odomkne tak ako u toho klicku v kapse automaticky, ked som blizko, otvaranie kufru nohou som nikdy nepotreboval, ked mam vacsi nakup tak mam sebou vacsinou vozik a pri mensom nakupe mam vzdy volnu ruku aby som stlacil to tlacitko na otvorenie kufru nad spztkou, vyzera ze nie vsetci pouzivame auta rovnako
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Proč? Tihle lidi chtějí platbu kartou (ideálně platební, v nouzi něčím jako Škoda Powerpass) nebo nejlíp Plug&Charge.

Dokud budou potřeba appky na placení za nabíjení, tak budou jezdit na naftu.

DZODZO: S normálním autě máš v kapse klíček a nepřikládáš nic nikam. Samozřejmě třeba v nový Škodovce máš stejně tak v kapse telefon a nejspíš i většina boomerů se nakonec naučí přidat si kartu na otevírání, ale otevírat appku ti nebudou.

Já třeba u Tesly vyloženě nesnáším to, že jí chybí otevírání kufru nohou a na dálku to jde jen appkou, což je ultra nepraktický (cestou z krámu s nákupem nemáš volnou ruku na telefon).
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: Proč by mělo být nabíjení jakkoliv složitý? Proč by nemělo stačit přijet, zapojit kábl, nabít, mávnout kartou a jet pryč?

Chápeš - žádný skrytý fligny, žádný tarify, žádný žetonky a účty, žádný měsíční vyúčtování.

Pokud výše uvedené někdo potřebuje nebo dokonce chce, tak proč ne. Ale pro nás normální BFU ať je to jednoduchý a pohodlný jak tankování na pumpě.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Tvoje logika ztroskotá hned v momentě, kdy s tím Aligátorem přijede k nabíječce nabít auto.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vsak v tesle mozes tiez pouzivat tu karticku a prikladat to pokazde ku sloupku, ale to ma omrzelo velmi skoro, ked je niekto tvrdohlavy a nechce si ulahcit zivot, tak nech sa vzteka s nejakymi cipmi a klickami, historicky evoluciu vzdy prezili ti co sa prisposobili :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Do skupiny "stárnoucí bílý muž, který má rád auta a mohlo by mu dávat smysl koupit si elektromobil".

Podle mě přijde čas, kdy bude hitem "automobilový Alligator". Věc, co bude sice elektromobil, ale bude mít jen minimální výbavu (displej na carplay, displej na budíky), co nejvíc věcí na tlačítka a kroutítka a ideálně žádný složitý funkce.

A primárně jsem chtěl poukázat na to, že tohle auditko není ani vzdáleně reprezentativní vzorek společnosti a zatímco tady je "má to dobrou appku" naprosto esenciální kritérium hodnocení vozu, ve světě tam venku jsou lidi, co si koupí auto za milion a půl a tu appku si nikdy nenainstalujou nebo ji použijou jednou (a totéž platí o spoustě dalších hi-tech věcí – znám třeba dost lidí, co nikdy v životě nezkusili automatický parkování, i když ho mají).

Průměrnej kupec novýho auta je tuším něco jako chlap ve věku 55 let...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LAUNCHER: hm toto by ma zaujimalo ako sa dopracovali k tomu cislu z rekuperacie, take info v teslamate nemam, mozno to ma nejaka ina aplikacia? u mna je to tak 80% AC / 20% DC ale v tom su aj 50kW nabijacky, tak neviem ci to klasifikovat ako "rychlonabijeni" :)

Profil nabíjení majitele: 63 % AC (pomalé doma), 13 % DC (rychlonabíjení) a 23 % rekuperace [26:27]. Zapnutá funkce Battery Care (nabíjení na 80 %) [26:47].
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MISO: Myslim ze tady oblibeny "dezinformator" a podle definice urcite i "Nerd" ☺️☺️

---

Video od Světa motorů / Auto.cz (Martin Vaculík) podrobně testuje a v diagnostickém centru Škoda Auto prověřuje Škoda Enyaq iV Founders Edition (r. v. 2021) s nájezdem téměř 240 000 km.

URL videa: http://www.youtube.com/watch?v=y1Kvw2D-fOc
    Key Takeaways a stav vozidla
    1. Baterie a degradační test (SOH)

Reálný dojezd: Majitel udává, že dojezd je i po 240 tisících km stále v rozmezí 300–350 km [02:01].

Dlouhý diagnostický test kapacity v Mladé Boleslavi:

Využitelná kapacita: Ze původních 77 kWh zbývá 67,6 kWh [28:19].

Zdraví baterie (SOH): 87,8 % (ztráta pouhých ~12,2 % kapacity) [28:26].

Balanc článků: Napěťový rozdíl mezi články byl v rozmezí 8–15 mV, což svědčí o perfektní kondici [23:40], [26:00].

Profil nabíjení majitele: 63 % AC (pomalé doma), 13 % DC (rychlonabíjení) a 23 % rekuperace [26:27]. Zapnutá funkce Battery Care (nabíjení na 80 %) [26:47].

Odhadovaná životnost: Technici Škoda Auto predikují, že baterie při tomto zacházení bez problémů překročí 400 000 km s kapacitou stále nad 80 % [28:54].

2. Podvozek, mechanika a brzdy

Původní brzdy: Vůz má po 240 000 km stále původní brzdové kotouče i destičky [10:24], [20:09]. Přední destičky mají stále ~40 % hmoty, kotouče mají tloušťku 29,1 mm (limit pro výměnu je 28,5 mm) [20:35]. Odhadovaná celková životnost jedněch brzd je kolem 350 000 km [21:09].

Podvozek: Tuhý a stabilní bez vůlí, bez adaptérových tlumičů DCC [04:41], [21:26]. Jedinou běžnou údržbou byla výměna tyček stabilizátoru (provedeno svépomocí) [05:05].

3. Závady a chronické slabiny Enyaqu

Software: Po 3 aktualizacích (poslední již proběhla přes OTA přímo ve voze) jsou počiáteční softwarové zamrzávání a chyby minulostí [14:48].

Projektory v zrcátkách: Z důvodu zatékání došlo k jejich selhání (Škoda Auto má již od té doby modifikovaný, odolnější díl) [03:34], [18:10].

Víčko nabíjecího portu: Mechanismus zamykání zatuhával/zatékal (rovněž nahrazeno přepracovaným dílem) [03:52], [18:40].

Litá kola: Specifický problém verze Founders Edition – velká zátěž vedla k prasknutí dvou předních ráfků a úniku tlaku [07:50].

4. Reduktor a olejová náplň

Reduktor EQ310 má stálý převod 12,97:1 s náplní cca 0,8 l oleje SAE 75 [34:07], [35:22].

Analýza vypuštěného oleje v SGS ukázala, že olej sice ještě mazal, ale ztratil část viskozity a obsahoval vyšší množství otěrových částic železa [37:29]. Martin Vaculík proto doporučuje preventivní výměnu oleje v reduktoru u ojetějších vozů [37:55].
    MISO
    MISO --- ---
    Tym padom asi postujem dezinfo s hlavnym dezinformatorom Martinom Vaculikom, LOL

Extrémně ojetá Škoda Enyaq v testu Martina Vaculíka: Baterie vydrží přes 400 tisíc km!
    https://www.youtube.com/watch?v=y1Kvw2D-fOc
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Ačkoliv v zásadě souhlasím s tím příměrem, pokud by šlo o trvalé použití, ověřování článků z pochybných dezinformačních médií jako auto.cz nebo (L)živě.cz je přesně to, k čemu jsou AI nástroje vhodné.

(Což čas skutečně šetří, protože není potřeba hledat články a vyřazovat duplikáty, stačí ověřit zda AI správně vyhodnotila zdrojové články.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Nebudu zkouset pekari v duchodovem vysvetlit, ze je s 2 Teslama (udajne) nerd. Psali na interwebs 😅 Nebo to mozna radsi brat tak, ze je to "nerd" sveho remesla.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Ten tvůj kámoš patří do jaké skupiny? Z toho, co píšeš, nerd určitě nebude, ale normální asi taky ne.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak ad to vnímání normálních zákazníků vs. nerdů, co si kupujou Tesly a čínské věci. Dneska jsme se s tím XPengem potkávali s kámošem, který má zrovna Volvo ES90 taky na test někam jinam.

Byl totálně vzteklej z toho, že mu to nejde odemykat a hlavně zamykat, protože ten čip, co v tom je, nefunguje jak má. Primární postup otevírání toho auta je samozřejmě karta v Android Wallet, případně appka. Jenomže on a) odmítá mít v telefonu appku auta b) nemá v telefonu žádnou kartu (platí fyzickou kartou nebo cash) c) neumí do telefonu načíst QR kód (nebo to snad neumí ani jeho telefon) a celou tu věc by prostě zahodil (i kdyby to Volvo nemělo třeba objektivně naprosto nesnesitelný asistenty).

A to mu není 60 nebo 70, je o rok starší než já (43, já 42).

Tolik k představám o tom, jak většinový motorista bude milovat Tesly a XPengy :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Clo? Jako kdyby to stálo 1,2 milionu a ne 1,8 milionu, tak je ta kvalita zpracování téměř akceptovatelná.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Kde udělali soudruzi chybu, když za to u nás chtěli víc než dvojnásobek? U Tesly nebo BMW je rozdíl mezi Čínou a Evropou zhruba 40–50 %, ale u XPengu jsme přes 100 %.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam