• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Primárně je tam proto, aby vytvářela pocit útulnosti a obklopení autem, takový to že sedíš jako ve sporťáku.

Praktický důvody bych nečekal, díváš se na auto, který má kapotu jak na V12 a nemá ani frunk.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: myslis ze v tom jagu je ta stredova konzola takto naschval, aby sa po tom posuval ten mobil s ovladanim v tej kolajnicke v strede? inak nerozumiem vyznamu toho zabrateho priestoru, ale mozno je tam miesto dole a toto su iba loketky, neviem
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: To už záleží na use case každého soudruha. Pro rodinný auto si nedokážu představit, že není moje a pokaždý musím krom náročný disciplíny nahánění a usazování dětí ještě instalovat sedačky, psí klec apod. A před odevzdáním „taxíku“ to zas všechno demontovat a uklízet do sklepa.

Po jedné takové zkušenosti by asi tatínek udělal manažerské rozhodnutí, že odteď už radši budeme chodit na procházku :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Microlino je jinde, ale taky cenou...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jetý Microlino je výrazně víc cool a přišlo mi to i líp udělaný, ale s Ami ani jeho klonama jsem ještě nejezdil.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH:

Citroën AMI 2022, odpočet DPH, od 15ti let | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/citroen/ami/210892911

Z te Pribrami by to mozna i dojel po svych, po stare silnici, pri vhodne teplote a vetru v zadech :-))
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Do čtyř let určitě nebudou robotaxíky v Písku. Vidím v tvojí budoucnosti Microlino :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Za 4 roky budu muset bud prikoupit EV auticko pro 15lete (tzn 45km/h max), nebo doufat, ze tu bude robotaxik. Jsem na okraji 30k Pisku. Nejspis se to nestihne, ale kdybych mohl, tak dam decku radsi kredit na ten robotaxik - protoze bezpecnost bude uplne jinde.

YMMV.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Kdyby pro vas Cybercab doted nebyl dost cyber, tak nove i s integrovanym Starlinkem ☺️

Tesla adds Starlink to Cybercab first as Model Y may be next - Notebookcheck News
    https://www.notebookcheck.net/Tesla-adds-Starlink-to-Cybercab-first-as-Model-Y-may-be-next.1366450.0.html

Reddit
    https://www.reddit.com/r/RealTesla/comments/1vlg56i/tesla_shows_first_cybercab_with_builtin_starlink/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Mmch Waymo ma pry ted v US problem, ze jak jsou tam ty zabrany proti importu levnych cinskych EV pro beznou populaci, tak chce pry legislativa (a to dokonce bipartisan) slapnout i do tehle feeltovych EV dovozu.

Chapu ze jsem posledni kdo na planete veri na "one world" (no dobre, s vyjimku RU, dokud se RU laskave nezacne chovat jako lidi), ale i tak je mi to lito.

https://www.pcmag.com/news/bill-would-ban-chinese-connected-cars-in-the-us-from-sale-and-on-the-streets

https://www.forbes.com/sites/alanohnsman/2026/08/02/americans-cant-buy-chinese-evs-waymo-is-importing-thousands/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Tady je mých pár centů, že tyhle věci budou fungovat jako robotaxi v centrech velkých měst, kde lidi už dneska moc nemají auta a když, tak na ježdění mimo to město.

Ale lidi na okrajích velkých měst, v malých městech a na venkově budou pořád kupovat levný auta a budou se spíš bránit autonomnímu řízení, dokud to půjde (už jen kvůli ceně).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: DOCKINEZ: Co se tech levnejsich aut tyka, tak osobne spis verim ze to proste nebude "vase auto", ale takovy ty samoriditelny taxiky, tzn naopak tezky high-tech.

Ale nechci si hrat na automotive analytika, just my 5c.

BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: V tom souhlasím, zakládat novou značku je riskantní byznys.

Svoji představu "Aligatoru na kolech" bych tudíž čekal v první fázi spíš od někoho jako je Dacia, případně naopak od nějaký drahý automobilky u ještě dražšího modelu. Ostatně Jaguar se teď tímhle směrem dost vydal (ne, není to koncept, tohle je sériová podoba):

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: I v US jsou to zatim jen sny, nez realita. Navzdory hype a deklaracim se stale jeste neprodava.

Jsou tam proste nejaky predstavy o tom kolik by to melo stat, ale to se bez masivni seriove vyroby neda udelat. A pri tomhle zamereni to zas tezko bude na masivni seriovou vyrobu.

Ja jim nic zleho nepreji, ale jsem dost skeptik.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jo, Slate je vlastně přesně ten Aligator, o kterým mluvím. Akorát se to v Evropě zatím nebude prodávat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Existuje. Slate jsme tu už i párkrát řešili. Zaměřením teda malý pickup, v CZ bych se nebál napsat "Multikára".

Video od Jey Leno:

The $25K EV Truck You Can Repair Yourself: Meet The Slate Truck | Jay Leno’s Garage
    https://www.youtube.com/watch?v=L6_9_HHLOSY
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BTW zrovna na mě vyskočil komentář od o půl generace mladšího britského kolegy, jehož dojem z Mercedesu CLA docela sdílím. V podstatě už bych si ty věci dneska kupoval v základní výbavě a ještě bych byl možná radši, kdyby tam část věcí nebyla. Ale zase bych je vyměnil za pár tlačítek.

https://www.topgear.com/long-term-car-reviews/mercedes-benz/cla/cla-250-200kw-amg-line-premium-85kwh-4dr-auto/report-1?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Právě. Že se lidi nějak chovají k telefonům a počítačům neznamená, že se stejně budou chovat k autům, i když automobilky získaly pocit, že jo, a že lidi nejvíc ze všeho chtějí šestnáct displejů o úhlopříčce metr.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: mají svoje WhatsApp a Facebook skupiny na družení, cestování, koníčky, angličtinu a tak dále. S Aligátorem se tam těžko přihlásíte

To ano, ale jak to souvisí s BEV, resp. proč by v tomhle mělo hypotetické „jednoduché aligátoří BEV“ představovat nějaké omezení? Že mám chytrý telefon přece neznamená, že se do WA nebo FB skupin chci koukat nebo dokonce přispívat přes infotainment auta. A za jízdy už vůbec ne.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jo takhle. No tu má ta Škodovka taky. Tam dostaneš klíček, kterej funguje jako normální klíček, NFC fyzickou kartu, a digitální kartu.

U toho Volva, na který se kámoš vztekal, dostaneš fyzickej NFC čip, kterej ale nemá tlačítka na odemykání/zamykání a nefunguje to s ním na odejítí od auta ani pohlazení plošky na klice pro zamknutí (hádám, že se musí přiložit k čidlu NFC, což mě napadlo až teď), ale nedostaneš normální klíček. A pokud nechceš používat peněženku v telefonu, jsi nahranej.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: iPhone na kolech je vždycky blbě, to tvrdí i týpek, co vytvořil iPhone a když měl udělat auto, tak ho udělal s tlačítkama.

Infotainment tam samozřejmě musí bejt a musí tě umět dovýst k nabíječce. To nic moc neříká o tom, jestli přes něj má být ovládaná klimatizace nebo otvírání kastlíku u spolujezdce.

Poslední dobou se ukazuje, že zlatá střední cesta je, aby základní věci šly ovládat "tradičně" (tlačítka na klimu a hlasitost) a moderní featury byly vítaná nadstavba, ale ne nutnost.

Třeba u toho Volva, co jsem zmiňoval, je problém, že čip, co je místo klíčku, prostě nefunguje jako klíček bez karty v telefonu nelze to auto plnohodnotně používat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam