• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Tady je mých pár centů, že tyhle věci budou fungovat jako robotaxi v centrech velkých měst, kde lidi už dneska moc nemají auta a když, tak na ježdění mimo to město.

Ale lidi na okrajích velkých měst, v malých městech a na venkově budou pořád kupovat levný auta a budou se spíš bránit autonomnímu řízení, dokud to půjde (už jen kvůli ceně).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: DOCKINEZ: Co se tech levnejsich aut tyka, tak osobne spis verim ze to proste nebude "vase auto", ale takovy ty samoriditelny taxiky, tzn naopak tezky high-tech.

Ale nechci si hrat na automotive analytika, just my 5c.

BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: V tom souhlasím, zakládat novou značku je riskantní byznys.

Svoji představu "Aligatoru na kolech" bych tudíž čekal v první fázi spíš od někoho jako je Dacia, případně naopak od nějaký drahý automobilky u ještě dražšího modelu. Ostatně Jaguar se teď tímhle směrem dost vydal (ne, není to koncept, tohle je sériová podoba):

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: I v US jsou to zatim jen sny, nez realita. Navzdory hype a deklaracim se stale jeste neprodava.

Jsou tam proste nejaky predstavy o tom kolik by to melo stat, ale to se bez masivni seriove vyroby neda udelat. A pri tomhle zamereni to zas tezko bude na masivni seriovou vyrobu.

Ja jim nic zleho nepreji, ale jsem dost skeptik.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jo, Slate je vlastně přesně ten Aligator, o kterým mluvím. Akorát se to v Evropě zatím nebude prodávat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Existuje. Slate jsme tu už i párkrát řešili. Zaměřením teda malý pickup, v CZ bych se nebál napsat "Multikára".

Video od Jey Leno:

The $25K EV Truck You Can Repair Yourself: Meet The Slate Truck | Jay Leno’s Garage
    https://www.youtube.com/watch?v=L6_9_HHLOSY
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BTW zrovna na mě vyskočil komentář od o půl generace mladšího britského kolegy, jehož dojem z Mercedesu CLA docela sdílím. V podstatě už bych si ty věci dneska kupoval v základní výbavě a ještě bych byl možná radši, kdyby tam část věcí nebyla. Ale zase bych je vyměnil za pár tlačítek.

https://www.topgear.com/long-term-car-reviews/mercedes-benz/cla/cla-250-200kw-amg-line-premium-85kwh-4dr-auto/report-1?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Právě. Že se lidi nějak chovají k telefonům a počítačům neznamená, že se stejně budou chovat k autům, i když automobilky získaly pocit, že jo, a že lidi nejvíc ze všeho chtějí šestnáct displejů o úhlopříčce metr.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: mají svoje WhatsApp a Facebook skupiny na družení, cestování, koníčky, angličtinu a tak dále. S Aligátorem se tam těžko přihlásíte

To ano, ale jak to souvisí s BEV, resp. proč by v tomhle mělo hypotetické „jednoduché aligátoří BEV“ představovat nějaké omezení? Že mám chytrý telefon přece neznamená, že se do WA nebo FB skupin chci koukat nebo dokonce přispívat přes infotainment auta. A za jízdy už vůbec ne.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jo takhle. No tu má ta Škodovka taky. Tam dostaneš klíček, kterej funguje jako normální klíček, NFC fyzickou kartu, a digitální kartu.

U toho Volva, na který se kámoš vztekal, dostaneš fyzickej NFC čip, kterej ale nemá tlačítka na odemykání/zamykání a nefunguje to s ním na odejítí od auta ani pohlazení plošky na klice pro zamknutí (hádám, že se musí přiložit k čidlu NFC, což mě napadlo až teď), ale nedostaneš normální klíček. A pokud nechceš používat peněženku v telefonu, jsi nahranej.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: iPhone na kolech je vždycky blbě, to tvrdí i týpek, co vytvořil iPhone a když měl udělat auto, tak ho udělal s tlačítkama.

Infotainment tam samozřejmě musí bejt a musí tě umět dovýst k nabíječce. To nic moc neříká o tom, jestli přes něj má být ovládaná klimatizace nebo otvírání kastlíku u spolujezdce.

Poslední dobou se ukazuje, že zlatá střední cesta je, aby základní věci šly ovládat "tradičně" (tlačítka na klimu a hlasitost) a moderní featury byly vítaná nadstavba, ale ne nutnost.

Třeba u toho Volva, co jsem zmiňoval, je problém, že čip, co je místo klíčku, prostě nefunguje jako klíček bez karty v telefonu nelze to auto plnohodnotně používat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: mluvím o fyzické NFC kartě, která se ti nikdy nevybije, z principu věci
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Však taky tu kartu můžeš mít úplně stejně u Škodovky, akorát tam jí máš v peněžence Apple a dá se líp předávat než oprávnění k appce u Tesly.

Já mluvil spíš obecně o tom, že lidi třeba 45+ jsou často o dost konzervativnější, než by se čekalo.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: To rikaji vsichni, ze chteji auto a ne iPhone na kolech. A jsou automobilky, napr. Konzern, ktere se tim z vlastni pohodlnosti interne zaklinaji, ze delaji auta pro takove lidi a placaji se po zadech, jak jim to vyborne jde.

To mozna jeste plati u spalovaku ale ne u elektromobilu. Tam naopak na kvalite infotainmentu a software auta zavisi jeho pouzitelnost.

Protoze kdyz s tim autem trochu dele ziji, absolvuji treba povinnou cestu do Chorvatska a zjisti realne nedostatky a bugy infotaimnentu, ktere je vice ci mene budou stvat. A pak take zjisti, ze se nic nedeje, a ze opravy ani updaty nebudou, ze na ne automobilka kasle. A v tu chvili si uvedomi, ze vlastnosti iPhone na kolech v pripade elektrickeho auta opravdu potrebuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    1) O ŘÍZENÍ auta opravdu přestárlými lidmi se s dovolením bavit nebudeme - není to bezpečné pro ně ani pro okolí. Zato o SAMOŘÍZENÍ auta pro tyto lidi se pobavím moc rád. Jenže pak už to "hloupé" auto opravdu nebude. A mechanický klíč, který se dá někde ztratit, si škrtáme rovnou.

2) Starší lidé: co vidím kolem sebe - zejména u lidí s kupní silou na pořízení (alespoň ojetého) EV - mají svoje WhatsApp a Facebook skupiny na družení, cestování, koníčky, angličtinu a tak dále. S Aligátorem se tam těžko přihlásíte. Výjimky existují, oběma směry. A pokud by někde byla smutná výjimka a chtěla to změnit, existuje spousta klubů a univerzit třetího věku. Využijte je - zvýší se jim kvalita života a mimo jiné si tam najdou nové přátele.

3) Tzn člověk libovolného věku:

* Mít klíč jen v mobilu bych se také bál, takže mám - jako většina majitelů Tesly - záložní kartu v peněžence. A kromě ní jdou spárovat hodinky, tablet, libovolná NFC karta, klidně i robopes Aibo…

* Jsem v garáži a chci do Tesly - nemusím utíkat do domu pro klíče.

* Stojím před domem a chci otevřít vrata od garáže - v Tesla appce poprosím Teslu, ať si laskavě otevře garáž, ve které sama stojí.

* Když si dítě na resortu vzpomene, že chce cokoliv z Tesly, ta se mu sama otevře, protože pozná jeho mobil v kapse. Nemusí běhat za mnou pro klíčky.

* Když cokoliv z toho ztratím, prostě to odhlásím a nemusím se bát, že to někdo zneužije. Karta není žádná cennost ani problematická věc, kterou bych musel nutně najít - stačí totiž libovolná NFC karta, nemusí mít logo Tesly.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Tak já si ten Powerpass pořizoval u Škodovky jen proto, že jsem ho poprvé zkoušel na škodovce a chvíli jsem mohl mít škodováckej tarif na VIN novinářskýho auta, ale jinak to jde taky bez něj (a hádám za +- stejný podmínky jako jinde v Elli).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Samozřejmě to je o mindsetu. Já jen poukazuju na to, že zdejší představa, jak všichni nadšeně vytáhnou appky a budou řešit, který auto má rychlejší infotainment, je založená na tom, že zdejší auditko má daleko ke standardnímu vzorku populace.

Já jsem tu za totálního skeptika, v běžný populaci jsem vnímanej jako extrémně pro-elektromobilní a docela dost technologickej nerd.

A v horizontu 5-10 let budou muset automobilky začít prodávat elektrický auta lidem, který jsou na thle škále totální ludditi.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: hlavně: Nemusíš si pořizovat Powerpass, ale přímo kartu Eli u providera - a pak to není závislé na automobilce. Pořizovali jsme si to k Tesle.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: S Powerpassem je pokrytí blízké kompletnímu, dost velké na to, aby člověk prostě z nabíječky, kde to nefunguje, jel na jinou.

Je to o dost lepší než u konkurenčních značek (zažil jsem, že jsem svoji Powerpass kartu používal místo karty od automobilky, která neměla pokrytí).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Koupil jsem 3 roky starý Enyaq RS. Na obrázku uvidíte, kolik času strávil v připojení s mobilním telefonem - minimum. Osobně to nechápu, už jen možnost si vyhřát / ochladit auto vzdáleně je pro mě důležitá, ale lidi na to mají jiný názor.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam