• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: DOCKINEZ: Co se tech levnejsich aut tyka, tak osobne spis verim ze to proste nebude "vase auto", ale takovy ty samoriditelny taxiky, tzn naopak tezky high-tech.

Ale nechci si hrat na automotive analytika, just my 5c.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Existuje. Slate jsme tu už i párkrát řešili. Zaměřením teda malý pickup, v CZ bych se nebál napsat "Multikára".

Video od Jey Leno:

The $25K EV Truck You Can Repair Yourself: Meet The Slate Truck | Jay Leno’s Garage
    https://www.youtube.com/watch?v=L6_9_HHLOSY
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Právě. Že se lidi nějak chovají k telefonům a počítačům neznamená, že se stejně budou chovat k autům, i když automobilky získaly pocit, že jo, a že lidi nejvíc ze všeho chtějí šestnáct displejů o úhlopříčce metr.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: mají svoje WhatsApp a Facebook skupiny na družení, cestování, koníčky, angličtinu a tak dále. S Aligátorem se tam těžko přihlásíte

To ano, ale jak to souvisí s BEV, resp. proč by v tomhle mělo hypotetické „jednoduché aligátoří BEV“ představovat nějaké omezení? Že mám chytrý telefon přece neznamená, že se do WA nebo FB skupin chci koukat nebo dokonce přispívat přes infotainment auta. A za jízdy už vůbec ne.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jo takhle. No tu má ta Škodovka taky. Tam dostaneš klíček, kterej funguje jako normální klíček, NFC fyzickou kartu, a digitální kartu.

U toho Volva, na který se kámoš vztekal, dostaneš fyzickej NFC čip, kterej ale nemá tlačítka na odemykání/zamykání a nefunguje to s ním na odejítí od auta ani pohlazení plošky na klice pro zamknutí (hádám, že se musí přiložit k čidlu NFC, což mě napadlo až teď), ale nedostaneš normální klíček. A pokud nechceš používat peněženku v telefonu, jsi nahranej.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: iPhone na kolech je vždycky blbě, to tvrdí i týpek, co vytvořil iPhone a když měl udělat auto, tak ho udělal s tlačítkama.

Infotainment tam samozřejmě musí bejt a musí tě umět dovýst k nabíječce. To nic moc neříká o tom, jestli přes něj má být ovládaná klimatizace nebo otvírání kastlíku u spolujezdce.

Poslední dobou se ukazuje, že zlatá střední cesta je, aby základní věci šly ovládat "tradičně" (tlačítka na klimu a hlasitost) a moderní featury byly vítaná nadstavba, ale ne nutnost.

Třeba u toho Volva, co jsem zmiňoval, je problém, že čip, co je místo klíčku, prostě nefunguje jako klíček bez karty v telefonu nelze to auto plnohodnotně používat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: mluvím o fyzické NFC kartě, která se ti nikdy nevybije, z principu věci
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Však taky tu kartu můžeš mít úplně stejně u Škodovky, akorát tam jí máš v peněžence Apple a dá se líp předávat než oprávnění k appce u Tesly.

Já mluvil spíš obecně o tom, že lidi třeba 45+ jsou často o dost konzervativnější, než by se čekalo.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: To rikaji vsichni, ze chteji auto a ne iPhone na kolech. A jsou automobilky, napr. Konzern, ktere se tim z vlastni pohodlnosti interne zaklinaji, ze delaji auta pro takove lidi a placaji se po zadech, jak jim to vyborne jde.

To mozna jeste plati u spalovaku ale ne u elektromobilu. Tam naopak na kvalite infotainmentu a software auta zavisi jeho pouzitelnost.

Protoze kdyz s tim autem trochu dele ziji, absolvuji treba povinnou cestu do Chorvatska a zjisti realne nedostatky a bugy infotaimnentu, ktere je vice ci mene budou stvat. A pak take zjisti, ze se nic nedeje, a ze opravy ani updaty nebudou, ze na ne automobilka kasle. A v tu chvili si uvedomi, ze vlastnosti iPhone na kolech v pripade elektrickeho auta opravdu potrebuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    1) O ŘÍZENÍ auta opravdu přestárlými lidmi se s dovolením bavit nebudeme - není to bezpečné pro ně ani pro okolí. Zato o SAMOŘÍZENÍ auta pro tyto lidi se pobavím moc rád. Jenže pak už to "hloupé" auto opravdu nebude. A mechanický klíč, který se dá někde ztratit, si škrtáme rovnou.

2) Starší lidé: co vidím kolem sebe - zejména u lidí s kupní silou na pořízení (alespoň ojetého) EV - mají svoje WhatsApp a Facebook skupiny na družení, cestování, koníčky, angličtinu a tak dále. S Aligátorem se tam těžko přihlásíte. Výjimky existují, oběma směry. A pokud by někde byla smutná výjimka a chtěla to změnit, existuje spousta klubů a univerzit třetího věku. Využijte je - zvýší se jim kvalita života a mimo jiné si tam najdou nové přátele.

3) Tzn člověk libovolného věku:

* Mít klíč jen v mobilu bych se také bál, takže mám - jako většina majitelů Tesly - záložní kartu v peněžence. A kromě ní jdou spárovat hodinky, tablet, libovolná NFC karta, klidně i robopes Aibo…

* Jsem v garáži a chci do Tesly - nemusím utíkat do domu pro klíče.

* Stojím před domem a chci otevřít vrata od garáže - v Tesla appce poprosím Teslu, ať si laskavě otevře garáž, ve které sama stojí.

* Když si dítě na resortu vzpomene, že chce cokoliv z Tesly, ta se mu sama otevře, protože pozná jeho mobil v kapse. Nemusí běhat za mnou pro klíčky.

* Když cokoliv z toho ztratím, prostě to odhlásím a nemusím se bát, že to někdo zneužije. Karta není žádná cennost ani problematická věc, kterou bych musel nutně najít - stačí totiž libovolná NFC karta, nemusí mít logo Tesly.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Tak já si ten Powerpass pořizoval u Škodovky jen proto, že jsem ho poprvé zkoušel na škodovce a chvíli jsem mohl mít škodováckej tarif na VIN novinářskýho auta, ale jinak to jde taky bez něj (a hádám za +- stejný podmínky jako jinde v Elli).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Samozřejmě to je o mindsetu. Já jen poukazuju na to, že zdejší představa, jak všichni nadšeně vytáhnou appky a budou řešit, který auto má rychlejší infotainment, je založená na tom, že zdejší auditko má daleko ke standardnímu vzorku populace.

Já jsem tu za totálního skeptika, v běžný populaci jsem vnímanej jako extrémně pro-elektromobilní a docela dost technologickej nerd.

A v horizontu 5-10 let budou muset automobilky začít prodávat elektrický auta lidem, který jsou na thle škále totální ludditi.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: hlavně: Nemusíš si pořizovat Powerpass, ale přímo kartu Eli u providera - a pak to není závislé na automobilce. Pořizovali jsme si to k Tesle.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: S Powerpassem je pokrytí blízké kompletnímu, dost velké na to, aby člověk prostě z nabíječky, kde to nefunguje, jel na jinou.

Je to o dost lepší než u konkurenčních značek (zažil jsem, že jsem svoji Powerpass kartu používal místo karty od automobilky, která neměla pokrytí).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Koupil jsem 3 roky starý Enyaq RS. Na obrázku uvidíte, kolik času strávil v připojení s mobilním telefonem - minimum. Osobně to nechápu, už jen možnost si vyhřát / ochladit auto vzdáleně je pro mě důležitá, ale lidi na to mají jiný názor.

JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: vidíš, my bez klíčku jezdíme 3 roky dvěma autama po celé Evropě a jsme v pohodě. Je to mindset, nic víc
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: Ta situace se za poslední roky výrazně zlepšila, ale pořád to není úplně růžové. Kartou už zaplatíš na většině stojanů, jenže za výrazně vyšší cenu. S Powerpassem zase nemusíš mít kompletní pokrytí, takže bez appky, čipu, mobilu a internetu se zatím úplně neobejdeš. Aby to bylo stejně jednoduché jako tankování paliva, je zatím spíš iluze.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Hele já bych třeba nikdy nejel dál než někam, kde mě v případě potřeby může někdo dovýzt klíček (tedy po městě a okolí) bez fyzickýho klíčku. Představa, že když ztratím telefon nebo se mi vybije, tak se tam nedostanu, je děsivá – vím, že s NFC by to mělo jít i tak, ale furt ho můžu ztratit, můžou mě okrást etc.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak já běžně nakupuju bez košíku, protože si myslím, že jdu pro tři věci, a pak jich koupím patnáct a nějakou držím i uchem :)

AVATAREK: Aby se mi to samo otvíralo jen proto, že někde stojím, je přesně věc, kvůli který mám tendenci to celý vypnout.
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78: No a to je imho obrovský důvod proč spousta lidí elektromobil nechce.
    A teda, ta cim dal větší závislost na poměrně krehkym zařízení imho není bez rizik.
    Přijde mi logické chtít mít možnost "natankovat" bez telefonu.
    BOBASH: Nohou to nejde, ale stačí stát 2 vteřiny za autem a otevře se. Na dálku to jen řeknu Siri a ta kufr otevře 🤷🏻‍♂️
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: Hele, já jim rozumím. Živí mě celý život IT, nějak se průběžně udržuju ve svém oboru na špici, ale holt už ve 40+ tak nějak už tuším, co v autě potřebuju, a bez čeho se obejdu.

Takže třeba spárování iPhonu s autem jsem nikdy neprovedl. Rozumím tomu, proč to někdo dělá, a kdybych místo IT dělal třeba obchoďáka, tak bych ho měl propojený taky. Ale když za jízdy zásadně nevolám (a ani nechci), média nekonzumuju žádná a navigace mi stačí ta v autě, tak objektivně neexistuje důvod si telefon propojovat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOCKINEZ: smeruje to tam, ale u tych existujucich stanic predpokladam, ze to nebude tak rychle

BOBASH: ziadnu apku neotvaram, auto sa odomkne tak ako u toho klicku v kapse automaticky, ked som blizko, otvaranie kufru nohou som nikdy nepotreboval, ked mam vacsi nakup tak mam sebou vacsinou vozik a pri mensom nakupe mam vzdy volnu ruku aby som stlacil to tlacitko na otvorenie kufru nad spztkou, vyzera ze nie vsetci pouzivame auta rovnako
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam