• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To bezesporu. Ale přinejmenším u nás se nedá realisticky fungovat jen na nich, ta síť je hrozně řídká a na SC jsem také poprvé v životě viděl frontu. Možná na dlouhých cestách po dálnici to nevadí, ale při běžném nabíjení při ježdění třeba v rámci regionu je SC nepoužitelná věc.

Takže s Teslou to je ve výsledku složitější, protože potřebuješ řešit jak SC, tak nějakou kartu třetí strany.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Tak co se týče nabíjení, Tesla Superchargery patří mezi to nejjednodušší a nejlepší, co je na trhu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Na všech ne, vždycky se najde nějaká obskurní síť, kde nenabiješ, ale síť "větších" provozovatelů už je tak hustá, že s něčím jako je Powerpass nabiješ třeba na 95% nabíječkách v Evropě.

A o těch ostatních ani nevíš, protože tě tam auto nepošle.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: Pokud ta karta platí po celý evropě a na všech nabíječkách a nenechá mě trčet uprostřed ničeho, tak asi cajk.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Normální uživatel si objedná jednu kartu od automobilky a appky řešit nemusí.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To ne, ale je to výrazně menší skok než do Tesly nebo Číňana, kde se všechno ovládá úplně jinak.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mně na nutnosti instalovat x aplikací, řešit tarify, žetony atd. atd. nepřijde vůbec nic nerdovskýho, ani hi-tech. To je prostě daň za dřevní dobu, podobně jako jsme před 20 lety museli tahat ke každýmu mobilu jeho nabíječku, protože Nokii nešlo nabít nabíječkou pro Siemens nebo Alcatel. To byla taky pakárna a ne nerdovina. A naštěstí si to časem sedlo a dneska stačí nabíječka jedna.

Tak doufám, že i v tomhle EU zatlačí a dočkáme se standardizace.

(Nerdovina je koupit si novej macbook pro s M5 a provozovat na něm obskurní distribuci Linuxu, ne ztrácet čas řešením, zda vůbec nabiju nebo zda potřebuju spešl appku či tarif.)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: I když to auto má tlačítka a jednoduché ovládání, automaticky to neznamená, že s EV můžeš fungovat s mindsetem ze spalováku.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Tak ten bude narážet primárně na to, že na delší cesty mu nebude stačit dojezd, takže si prostě auto za cenu Fabie nekoupí.

Pokud si nechá Fabii a přikoupí k tomu Epiq na kratší cesty, tak asi v pohodě, u toho novýho infotainmentu to není o moc horší než u toho Mercedesu, nabíječky co jsou kompatibilní to najde, plug&charge to umí...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Tak prémiovější značky to budou umět rychleji, já se bavím o běžném zákazníkovi, co dneska jezdí ve Fabii.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jinak teda pojízdnýmu aligátoru je aktuálně nejvíc podobná Toyota bZ4X, co jsem vracel teď v pondělí, ta má furt tlačítka úplně na všechno a infotainment se dá skoro ignorovat.

Docela bych tipoval, že nějaká levnější elektrická Toyota bude přesně to, o čem mluvím. Něco jako je dneska pro Luddity ideální řešení Corolla hybrid.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Hele třeba současný Mercedesy (CLA/GLB/GLC) jsou IMHO v pohodě i pro typickýho uživatele Mercedesu. Když máš kartu od Mercedesu, tak tě to zavede automaticky jen na volný nabíječky podporující kartu od Mercedesu, umí to už vybírat rychlý nabíječky a netahat tě to při dlouhý cestě na 50 kW (což auta dřív dělávaly) a navíc tu má takovej dojezd, že tu nabíječku potřebuješ poměrně zřídka.

Jezdil jsem v nedávný době oběma z těch nových a klidně bych si koupil kterejkoliv z nich i bez domácího nabíjení normálně místo benzínovýho Mercedesu.

A to přitom všechny ty hi-tech nerdský věci umí taky, akorát je to udělaný tak, aby to byl primárně Mercedes, na kterej jsi zvyklej ze svýho minulýho dieselovýho Mercedesu, a k tomu uměl nějaký věci, který můžeš a nemusíš používat.

I když furt by to chtělo víc tlačítek :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: Já tomu rozumím, no. Mě třeba ani nenapadne v autě jíst nebo pít, protože vyžaduju nějakou kulturu a na jídlo a pití si i cestou na dovolenou prostě zastavíme, ale chápu, že s takovým přístupem jsem v naprostý menšině.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Tam taky. Holt lidí, co se potřebujou ohmatávat (a procent času, kdy se potřebujou ohmatávat) vs. toho, kdy potřebuješ někam dát telefon a nabít ho, dát si někam pití a svačinu, dát někam klíče atd., je holt dost málo :)

Na ohmatávání na výletech si holt musíš koupit starou ameriku nebo Citroen Cactus.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: To není jen otázka sporťáků, šak když se podívám do nových „rodinných“ SUV, tak se do středový přepážky vejdou dva drinky vedle sebe, ale na intimitu se zjevně nemyslelo :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Jako nejvíc analogový Aligátor na kolech mi přijde Ferrari Luce. Ale i tak jsou EV, jak říkáš, pořád pro nerdy, protože s tím nabíjením, zvlášť když nemáš vlastní nabíječku, pořád musíš používat technologii a trochu tomu rozumět. Není to zatím tak jako u spalováku, že ti začne svítit hladové oko a prostě se rozhodneš najít nabíječku, ale musíš si před nabíjením udělat určitou přípravu. Možná to tak v budoucnu bude, ale teď ještě ne.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Tak to ve sporťácích/gétéčkách vpředu nejde nikdy, široký, vysoký středový tunely na to moc stavěný nejsou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOCKINEZ: zatial som nevidel fotku zboku, tak mozno to nie je uplne cele vyplnene a bude sa popod to prestrcit ta ruka na stehno, lebo v reklamnych materialoch pisu: These vehicles are crafted for forward-thinking drivers who value elegance, silent performance, and state-of-the-art convenience.

convenience je v preklade pohodlie, takze urcite myslia na to, aby si mohol v maximalnom pohodli smatrat rukami na vedlajsie sedadlo :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tyhle vysoký a široký předěly mezi sedadlama jsou hroznej nešvar. Skoro jako kdyby to navrhoval někdo, kdo nemá manželku, kterou potřebuje na světlech při čekání na zelenou hladit po stehně. :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Netváří se to jako rodinný auto, tváří se to jako luxusní gétéčko. Což může zahrnovat, že tím vzadu jezděj děti nebo další dospělí, ale asi se úplně primárně nepočítá s tím, že to bude jediný auto v rodině (má to BTW snad 350 litrů kufr nebo kolik).

Ten, kdo chce praktičnost, si koupí jedno z těch dvou SUV, co přijdou potom (resp. SUV tuším budou 03 a 04, 02 bude to kupé).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: no aspon predel by nemusel byt uplne pozdlz celeho auta, ked sa to tvari ako nejake rodinne auto pre 4 osoby, aby mohli decka vystupovat smerom na chodnik z oboch sedadiel a nemuseli do vozovky, lebo nebudu preliezat tu priehradku :)

alebo by to teda mohlo byt kupe ked sa to tvari ako sportove auto
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam