• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIGHTHUNTER: Pokud prijedes na V3 s dlouhymi kabely, tak se postavis vzdy tak, abys zabral jen jeden stojan. Treba s Enyaqem jedu popredu misto couvani s Teslou. A V3 je uz vetsina, takze problem je jen v lidech.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    JYRKA: viděl jsem několikrát, že pak někdo zabírá místo jiným Teslám tím, že má jako ta ID.7 nebo BYD konektor na druhé straně... Tesla pak hlásí volné konektory, ale volné stání k němu neni...
    (ale já nejsem žádnej ultra-Teslista, jen s koncernem po světě si radši zaplatím paušál u Ionity, když to dává cenově i počtem nabíječek smysl - a i pochopím, že třeba nedává a udělal bych to stejně ;-))

JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: V aplikaci Tesla si vyberes nabijeni jineho Ev, pres geolokaci to najde spravny supercharger a pak jen vyberes podle cisla stojanu. Platim si pausal, abych platil stejne jako Tesly.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: ako funguje nabijanie non-Tesla auta na Tesla nabijacke? musis to v appke nejako manualne potvrdzovat? lebo predpokladam, ze to nevie automaticky komunikovat s nabijackou alebo je to rovnake?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MESTREY_: Vyhradne na Tesla nabijeckach, jel jsem podle ABRP.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN: Jo. Lidi nevěří elektromobilům, dokud o nich jen čtou. Jakmile se baví s někým, kdo je má nebo s nima jezdí, případně je to nechá zkusit, začínají dost rychle chápat.

A každej majitel elektromobilu to ukáže sousedům, švagrům, kolegům v práci atd. a rozšiřuje řady těch, co to chtějí.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    GOR: Jo, ale mimo fakt úplný socky už ani v tom roce auta bez ABS skoro neexistovaly, na konci dekády už téměř neexistovaly auta bez ESP. Já začal testovat auta někdy v roce 2008 a nepamatuju si, že bych měl v ruce novinářský auto bez ESP.

Stejně tak si nepamatuju, že bych někdy jel autem novějším než cca půlka 90s, který by nemělo ABS. A to jsem těch aut řídil HODNĚ.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    STETKINS: Přesně. Můj tip je ze v jednu chvíli ta adopce překročí nějakou kritickou hranici a pak to bude děsně rychlý.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    JYRKA: Loni v lete jsem byl take na Pagu RSem. Kde jsi cestou nabijel? Planovals nebo jel podle skodovacke navi?
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    JYRKA: Nebal bych se, nabijel jsem doma vyhradne ze 7A/230v. Je to pomale ale ok.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FINSON: Pokud ti stačí ten gril a tak, tak je to za pár šupů (baterie za 20, panely a elektronika k ním za deset, invertor za pět až deset). To mám třeba teď já, protože to potřebuju úplně mobilní.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: Jak pise DZODZO: , nebal bych se nabijet se snizenym vykonem.
    Nevim co by to muselo byt za rozvody, aby neutahly nabijeni pod 8A.
    Pokud ma pani domaci varnou konvici/mikrovlnku/troubu/klimatizaci, tak narazove taha vetsi zatez...

Takze je jen otazka, jestli mas nabijecku/auto s moznosti snizeni vykonu.

Ono se to nezda, ale 6A nabije za 10h nejakejch 13kwh, takze na denni popojizdeni to staci.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: ja doma nabijam cez predlzovacku na 7A a cajk to je ako keby som mal zaply nejaky stary vysavac
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Az pojedete do Chorvatska na ostrovy, zjistete si situaci.
    Pani domaci sice tvrdila, ze muzeme dobijet u baraku, jenomze si to predstavovala tak, ze vyhodime prodluzku z okna. Kdyz jsem videl elektrorozvody, tak jsem si neco takoveho netroufnul udelat.
    Na celem ostrove Pag jsou dve 50 kW nabijecky a mraky aut. Takze realia dle obrazku.

GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Povinny to mely nodely uvedeny na trh 2003, en-bloc to platilo 2007.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    GOR: Dobře, povinný bylo od 2003. Takže tři roky po skončení devadesátek to mohla nemít nějaká úplná socka.
    GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Hele, brzdi a tema 90s. ABS nemela vetsina Fabii se zakladnima motorama jako 1.4 OHV a 1.2 HTP, dokud to nezaclo bejt povinny.

STETKINS: Neinstaluju sice nabijecky, ale sleduju totez. Pomerne siroka skupina ted rika: Jdu do BEV, hned jak ojety zlevnej pod xxx tis. Kč. A to vcetne tech, co se 3 roky z5 BEV smali, ze je to slepa cesta.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Posun v uvažování ohledně elektrických aut je v poslední době obrovský. Ještě před dvěma lety jsem jsem pro kámoše byl ten blbec co si chce koupit to auto, který nám tlačí evropská unie a my je přeci nechceme. Zákazníci, když jsme se jich ptali jestli chtějí nabíječku, tak že ne, protože o koupi bev neuvažují. Pak jsem si to auto koupil a už ho mají 3 sousedé, další ho plánuje a zákazníci nám volají abychom ji nainstalovali nabíječky. Kámoše pěkně sere, že musel dělat rozvody, dalšího, že mu odešla dvojhmota a že další auto teda už asi bude elektrický.
    Pro člověka, který může doma nabíjet, tak už ice dává smysl, jen když je to obchodní cestující, nebo třeba soused, který jezdí na dovolenou 14x za rok, nebo třeba jen na Rujánu na víkend na kajt a pálí to tam 180 a chce tam být co nejdřív...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Tohle TOMBRIDER: je pro LAUNCHER: dost zásadní poznámka.

Tyhle "auta" jsou ve skutečnosti motorky, takže to NEMÁ nejenom ESP a další asistenty, ale nemá to ani ABS.

Což je na jednu stranu super, protože se potomek fakt naučí řídit na úrovni, kterou ho moderní auta nenaučí (auta bez ABS se naposledy daly běžně koupit někdy tak na začátku 90s), na druhou stranu Microlino nebo Ami na sněhu nebo mokrých/namrzlých kostkách bude úplně jiná legrace než Tesla.

Já jsem s Microlinem jezdil skoro dva tejdny, bylo to v létě a zažil jsem akorát trochu mokra a ježdění po prašný cestě, ale to auto je pro silnější nátury – já jsem vyrůstal na autech z 50.-80. let, dodnes mám doma dvě auta bez ESP, mám naježděno se sporťákama, na okruhu atd., z hlediska kontroly auta jsem lepší než třeba 99,5% běžných řidičů.

A tohle mě pořád mírně znervóznělo.

To jen tak pro představu. Bude to z hlediska jízdních vlastností a bezpečnosti asi jako kdybys mu dal Polski Fiat 126p, jen na elektriku :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TOMBRIDER: Jj, bohužel.

Ohledně appky - žádná není, je to holátko. "Audio" je Bluetooth repracek ke kterému se sparujes mobil, navigace je Tvůj mobil atd.

Já to budu chtít jen jako auto pro 15leté, kolem komína. I tak s tím bude spousta problémů. Ale s kterým autíčkem pro 15yo není, že jo. A má to u nás ještě 4 roky čas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam