• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Reagoval jsem na tohleW_NOICE78:, což jsem ti vyvracel, protože je to blbost – Powerpass funguje všude, kartičky, čipy a appky s ním řešit nemusíš, protože nabiješ víceméně všude.

A těch 12,50 Kč za Ionity (což je v dvou nejdražších tarifech) odpovídá Superchargeru pro cizí značku v peak cenách, přičemž Ionity má větší pokrytí. Hlavně ale s Powerpassem nabiješ fakt skoro kdekoliv, zažil jsem snad jednou, že něco neměl pokrytý, a to je asi čtyři roky zpátky a byla to nějaká obskurní rakouská minisíť.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ne, ani mimo tranzitní trasy to nemá smysl. Powerpass (Elli) má pokrytou i většinu poměrně obskurních sítí, který provozujou někde nějaký 50 kW u obchoďákv Polsku nebo tak něco. Nevím, kde se vzala představa, že to funguje jen na velkejch nabíječkách.

Mají údajně přes MILION nabíjecích míst.

A Ionity s nejvyšším tarifem Powerpassu stojí 12,50 Kč/kWh...
    KY_109
    KY_109 --- ---
    NIKDAS: ano, myslim CZ dalnicni znamku a ano, vim, ze s EL...... znackou je to jednoduchy a neresim. Nicmene moje znacka je ZH...... takze sem zacal studovat ten zakon, kterak to auto registrovat. A prave ta komplexnost ty registrace me presvedcila o tom, to vzdat :)

W_NOICE78: Feer ohledne ty ceny, s nabijenim na Ionity ta cesta stala asi jako kdyz sem jezdil v nafte, coz me taky prekvapilo. Zatimco doma z wallboxu je to oproti nafte asi o 60% levnejsi.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KY_109: Ty kartičky, chipy a apky se řeší, když jedeš někam mimo tranzitní trasy nebo chceš ušetřit. Jinak není důvod jezdit na Ionity, když existují levnější a spolehlivější alternativy.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    KY_109: tech 300kc myslis jako cz dalnicni znamku?
    S ni je to docela jednoduchy: kdyz mas spz s EL, neresis nic. Kdyz nemas, musis dane auto registrovat, ale neplatis nic.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Jo, a MySkoda appka je teda skvela - ta Trip history se vsema metrikama, Charging history vcetne nabijeci krivky a ceny kdyz to neni doma, cool!
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Po 3 letech nejdriv s Q4 a ted s Enyaqem, vzdy nabijeny jen doma a vylety do 200km, me konecne donutily ceny letenek jet z Zurichu do Prahy autem. A ono to fakt funguje skvele :)

- Je to 85x Sportline, takze 4x4 a 210kW. Spotreba na tech 1400km prumer 18.7kWh/100km, co mi pri prumerny rychlosti 98kmh prijde slusny. Jel sem podle predpisu, v DE kdyz nebyl limit tak asi 135kmh.
    - Napric DE i CZ na dalnici dostatek rychlych DC nabijecek, zadny cekani.
    - Nechapu ty reci o kartickach, chipech a appkach, jedina Skoda Powerpass karticka funguje vsude skvele. Na Ionity diky Plug & Charge i bez karty. Faktury emailem do 15min, strhne se z karty, nemuze byt jednodussi.

Negativni prekvapeni byly vlastne jen 2:
    - Po chvili procitani a snahy si vylozit si CZ zakon o poplatcich za CZ dalnice sem to radsi vzdal a zaplatil 300czk, jak za nejhorsi naftovy coudil :)
    - V celkem velkym, 4* hotelu Diplomat je jediny wallbox od PRE. Nejdriv ho blokovalo spalovaci auto ale recepce netusi koho je. Pak odjelo ale PRE neakceptuje Powerpass. Nasledne po platbe kartou, uspesne blokaci castky se nabijeni stejne nespustilo. Hotline PRE ho sice restartovalo, ale stale neslo. Tak sem nakonec spokojene nabil na Ionity v Beroune :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    je teda zvláštní že porovnávají specificky Q2 a ne celé pololetí, ale co už
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Slate. Iterace prototypu, Design Verification 2. Obavy mam, ale palce tomu drzim.

Meet DV2 — Slate's Next Step Toward Your Driveway
    https://www.youtube.com/watch?v=J_ziiFZ262A
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: V2L: AC, z auta je velka powebanka se zasuvkou.
    V2G: obousmerna DC + smartmeter + sync + smlouva.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: a jakym zpusobem by se to melo pripojovat k siti, kdyby to povoleny bylo?

Afaik v2g wallboxy jsou legalni v UK a tam z auta jde DC a maji wallbox, co to strida do gridu (a umi se prifazovat k tomu gridu). Kdezto v2l vytvari vlastni "sit", neprifazuje se to.

Tim nevyvracim, ze to je o sw update - ale imho nejde o sw update pro v2l, ale spis moznost "otocit" DC nabijeni do kompatibilniho wallboxu s inverterem, ktery to posle domu nebo do site.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CERMI_FOX: Nevím jak to mají technicky, ale většina aut s V2L, který jsem měl půjčený nebo jsem to u nich nějak řešil, má technicky i V2H/V2G, jen to není aktivovaný z legislativních důvodů. Typicky třeba Renaulty nebo Škodovky.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: no pockej, mozna melu blbost, ale u v2l ti z auta leze primo 230 1f zasuvka,ne? Coz je dobre na nejakou nouzovku nebo kempovani, ale barak (v2g) je 3f (*) - takze bud je treba vyvezt DC a rozstridat si to invertorem ve wallboxu nebo to rozstridat primo v aute (coz asi bude ta mene efektivni varianta).

* Vim, ze existuji 1f privod, ale prakticky jsem to videl jen v bytech a tam zas bude problem fyzicky natahnout kabel z ulice do bytu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: GLC, který stojí v nejsilnější verzi GLC 400 (490 koní, cca odpovídá TMYP) právě těch 1,8M s 94 kWh baterkou. Ale, pravda, neumí být sedmimístný, to umí GLB, které neumí mít takový výkon, ale zase stojí v nejsilnější verzi coby sedmimístný asi 1,5M.

A pokud nepotřebuješ připlácet za cingrlátka, je základ úplně dostačující. Navíc až opadne přetlak poptávky, budou slevy.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Který Mercedes myslíš? Hypoteticky, šestímístná Y L Performance 100 kWh by stála cca 1,7–1,8 mil. Kč. Současná Y L 86 kWh by u nás vyšla cca na 1,32 mil. Kč a Y L 100 kWh Premium AWD tak na 1,45 mil. Kč.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Však ten Mercedes stojí stejně jako by stala hypotetická Y L Performance 100 kWh.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    este ze ta teslacka navigacia vie vyhladavat aj ostatne nabijacky, som dnes v telci isiel nabijat podla cezackej apky futurego, ale pri hoteli boli obe miesta obsadene a dozadu na pumpu sa mi nechcelo ist lebo sme chceli ist aj na namestie sa prejst, nastastie zena tam natukala nabijacky a naslo mi to hned o 200m dalej ejoin nabijacku, sice iba AC ale stejne sme sa boli najest a prejst po meste, takze som nabil za 7/kwh, tak som este usetril :P
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Právě že já bych si za nic nepřiplácel. Nepotřebuju luxus ani status. Zatím mi stačí to, co mám, a časem ty moje požadavky můžou být úplně běžný standard.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak včera jsem vrátil XPeng G9 a story podobná jako s P7+. Na první pohled ten interiér vypadá líp, protože je hnědej, ale v detailech je udělanej NEUVĚŘITELNĚ blbě – nebo jako byl by ok, kdyby byl v konkurentovi Dacie Bigster, v konkurentovi GLC je to komicky špatný. Nejen na omak hnusný a často tvrdý plasty, ale věci smontovaný tak blbě, že je jasný, že musej časem upadnout, po ani ne 20kkm odrbaný čalounění kufru, ze kterýho lezou chlupy a tak.

Furt to má nejlepší asistent parkování na světě, některý věci kolem infotainmentu jsou fajn.

Lane Assist je životu nebezpečnej, když detekuje vyjetí z pruhu, tak ztuhne cca v nastaveným směru (pryč ze silnice) a musíš ho přervat.

Žere to na dálnici tak 22-25, reálnej dojezd tudíž odpovídá rozdílu ve WLTP oproti GLC – tedy tak o 100 km.

Podvozek a řízení škoda mluvit. Kromě toho, že se to kymácí jak bárka, tak to taky neumí filtrovat ostrý nerovnosti.

Je to celý nedodělaný, nedomyšlený, je na tom vidět, že měl někdo seznam, co musí "splnit" a měl na to absurdně krátkej čas. Žádnej zázračně rychlej vývoj u čínskejch automobilek neexistuje, vyvíjejí to rychle proto, že to nedodělaj.

V Evropě by tohle nebyl ani prototyp.

(a to jsem mezitím mluvil s týpkem, kterej pracuje ve firmě, co tyhle věci vyrábí, víc než potvrdil můj odhad, jak to asi vypadá)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To chápu, ale myslel jsem, že smysl nudný konfekce je, že si člověk za ty cingrlátka nemusí připlácet, ne že si připlatí za to, aby je neměl a ještě aby dostal hůř udělaný auto :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Jenže já jsem na nudnou konfekci, auta pro světský mě moc neberou. 😉
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Vynikající, tak nejenže je od Číňanů problém dostat díly, ale očividně ani neplatěj vlastním dealerům. Ještě pár takových zpráv a úplně v barvách vidím, jak se jim budou evropský zákazníci šikovat před showroomama...

... aby se jim leda tak vysmáli.

Požadovaná stránka je dočasně nedostupná.
    https://www.e15.cz/byznys/cesky-a-evropsky-autoprumysl/otresna-platebni-moralka-zneuzivaji-nas-stezuji-si-nemecti-prodejci-dvou-cinskych-znacek-1435011?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam