• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tesla poslala do Austinu uz 45 cybercabů. Myslíte ze budou mit sw s groq? Tj. ze si budeš moct za jizdy pokecat s AI, rict destinaci , de- tour, nastavit si teplotu, výhřevy etc? Docela se to nabízí že?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Zajímavé tema do diskuse. Auto které melo lehkou nehodu automobilka odmítá opravit v zaruce protože nehoda .
    Porsche Macan 2025 Repair Went Wrong… And I Lost £4,000
    https://youtube.com/shorts/N_rG7EgCt_g?si=1cVv7yr8TWDev62h
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Kia’s “Battery Protection” Is an Absolute Joke
    https://youtube.com/shorts/F1Ip-AiWRQU?si=0Uf1zd7vynJ5FdO7

Ochrana baterie u Kia ev 6
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    HARDCABB: promin, ja ani nekoukal. napadlo me to spis v teoreticke rovine - jako fajn reseni tveho problemu. Ja kupoval TM3 Highland pred rokem a pul. Sel koupit pres 2nd hand Teslu trochu levneji, ale nenasel jsem konfiguraci, kterou jsem chtel a ten rozdil byl fakt maly, protoze Highland byl venku jen asi pul roku. Casto kupuji veci z druhe ruky (kolo, pocitac a tak), ale tady jsem sel nakonec taky do noveo auta :))
    TMY standart docela vidam jezdit, urcite to neni spatne auto. Ale je klidne mozne ze je to furt to stejne auto v mem bydlisti.
    Ten display vzadu bych nejradsi nejak vymontoval. Neustale se dohadovat s detma jestli se neco pusti, pripadne co (skoro nikdy neni vzadu shoda), a jestli i se zvukem - to je fakt totalni opruz.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    SCHWA: nemusim kupovat novou, ale kdyz jsem se naposled dival, tak nektery ojety Junipery staly klidne vic, nez kolik staly novy (!!!). holt kurevsky velka poptavka a dlouhy cekaci doby. ale pokud koukam blbe a dokazes mi hodit link, rad mrknu! nemyslim to kysele, fakt nevim kam koukat.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    HARDCABB: Musis kupovat novou? Koukals na cca rok stare Y? Treba v ramci Tesla 2nd hand programu? Tam uz by ses mohl dostat na podobnou cenu
    ABS
    ABS --- ---
    Aktuální zkušenost: dosud jsme asi 6 let měli kombinaci EV- hybrid od Toyota.
    Nyní již hybrid měním za Elektro. V čem se hybridu (minimálně od Toyota) nic nevyrovná je tempo amortizace. Za 4 roky pokles ceny o 26.5% je prostě super, vychází CAGR okolo -8%, pro EV čekám tak CAGR -14% resp -45% hodnoty za 4 roky. Uvidíme ale pokrok je rychlý.
    LELI
    LELI --- ---
    HARDCABB: myslim ze je to uplne v pohode volba
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    HARDCABB: vybral jsi dobře budeš spokojen neruš to!
    ADAM
    ADAM --- ---
    HARDCABB: Za stejnou či nižší cenu, se mi líbí ID.cross. Zrovna včera jsem koukal na recenzi autogefuhl, kde říká, že pro vysoké lidi je z menších aut best. Kufr to má opět dost velkej (na to, že to je malý auto). Obecně všude na to dost chvály.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    HARDCABB: Jediný co nevyřešíš jsou světla a HEPA filtr. Standardní sedačky se dají vyměnit za ventilovaný retrofit a frunk můžeš taky předělat na prémiovou verzi. Za těch 200k navíc tam máš ale víc věcí, lepší podvozek, audio a větší baterku. Akorát Premium RWD už nemá LG pack, ale Tesla 4680 pack.
    Tesla Model Y Premium LR RWD: How the 4680 Battery Pulls Range and Charging Speed Down — TeslAnt
    https://teslant.com/en/news/tesla-model-y-premium-lr-rwd-4680-charging-curve-2026-05
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    mate nekdo realny dlouhodoby zkusenosti s Teslou Y RWD/Standard, tj. osekanou socka verzi Junipera? mam ji po dvou testovacich jizdach objednanou, ale s tim jak to silene trva zacinam premejslet, jestli to jeste neprehodnotit.

jsou tam veci, ktery me mrzi:
    - absence LED Matrix (HW tam je, ale SW ne, je ve hvezdach jestli to Tesla nekdy softwarove unlockne)
    - absence ventilovanych sedacek
    - absence HEPA filtru
    - ovladani sedacek jen pomoci displeje + nemoznost nastaveni vysky (!!) sedadla spolujezdce
    - frunk, kterej neni zcela vodotesnej a vypada jak otevrena Skoda 120

ale naopak spousta plusu:
    - ~63kW LFP baterka s luxusnim dojezdem, jednim z nej na trhu, na to ze jde o 1.9t tezkou kravu
    - 0% (!!) urok
    - levnejsi pojistka, mam to za 29k rocne v plny palbe
    - vyhrivany sedacky i volant
    - absence panoramy
    - textilni sedacky
    - absence LED displeje vzadu
    - volny misto ve stredovy konzoli na tasku/kabelku
    - ma to samozrejme plnohodnotnej Tesla drivetrain a SW, plna podpora FSD na HW4

a veci, ktery me osobne vubec netankujou:
    - tristnich 7s z nuly na sto, ale zase usetrim na gumach
    - absence ambient LED v interieru
    - jinej cumak a prdel vcetne svetel
    - pasivni tlumice, ktery jsou sice horsi nez ty dynamicky na Juniperu, ale furt o parnik dal nez ty z predchozi generace
    - absence cup holderu vzadu
    - "jen" 7 repraku a zadnej sub
    - jednovrstvy skla
    - z tovarny to prijede na 18" plechacich s prisernejma poklicema

v US je to osekany jeste o dost vic a je to fakt max na Bolt, ale EU spec je podle me docela dustojnej

stoji to v zakladu neco malicko nad 1m, nejblizsi vyssi verze zacina na 1.23m, coz uz za novy auto dat nechci

koukal jsem na spoustu recenzi, ktery jsou v drtive vetsine pozitivni. pochopil jsem ze pro nekoho, kdo by sel do socka verze z predchozi Tesly nebo jinyho premiovyho EV je to docela ocividnej downgrade, ale pokud je to neci prvni EV (tj muj pripad), je to uplne v pohode.

muj use case je domaci 9.9kWp FVE, auto parkuje 99% casu doma u baraku kde mam wallbox a 95% cest toho auta jsou denni pojizdky a vylety do 300km, tj. na jedno nabiti.

denne potkavam spoustu Juniperu a socka verzi jsem potkal doslova jen jednou, takze to ve mne hloda a premejslim jak je mozny, ze to auto nikdo nekupuje!

dik za jakejkoliv feedback a pripadnej navrh alternativ ve stejny cenovy relaci. Model 3 nepripada v uvahu, pac mam 2 metry a chci plnohodnotnej kufr.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PEPAZZ: Umi jen snizit na polovinu. Appka taky.

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JYRKA: infotaiment ampery nastavit neumí?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Další Číňan na holení

Tvrdé k. o. pro Škodovku i další konkurenty? Cena čínského SUV překvapila úplně každého – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/tvrde-ko-pro-skodovku-cinsky-rival-epiqu-konkurenci-deklasuje-cenou-ale-co-ta-spotreba/r~aaa29ec9ff1de8eea92b0b87cd39d74b/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    to zamrzi ked fosily blokuju nabijacky, ale snad boli v okoli aj ine, ja som na toto zatial nenarazil

Řidič nenašel místo k nabíjení, v záchvatu zuřivosti začal demolovat okolní auta - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-ridic-nenasel-misto-k-nabijeni-v-zachvatu-zurivosti-zacal-demolovat-okolni-auta-40594705
    EXX
    EXX --- ---
    KURE: ja mam SC01 takze neplatim vubec nic na SC nabijeckach, a jinam nejezdim
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    tak a už si můžeme naprogramovat vlastní aplikaci na ovládání škodovek - škodovka zveřejnila API: https://public.api.connect.skoda-auto.cz/docs

Co je na tom na první pohled zajímavé, umožní řídit nabíjení včetně nastavení ampérů - takže nepotřebujete chytrý wallbox a klidně dobíjíte z přetoků a baterie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam