• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LAUNCHER: mne to kupi chlebodarce a nic ine ne EV chlebodarce nekupuje.
    ja teda by som ten leasing platit nechcela, ale ked davaju, tak ber :)
    mne sa to BMW zufalo esteticky nepaci, GLC tiez nie. najviac sa mi zo zoznamu paci Mercedes CLA 4matic ale ten je uplne mimo toho, co robim po vikendoch, vobec by som to auto nevyuzila, po meste skoro nejazdim, mam to teda pracovne na cesty do Nemecka, ale tie sa deju raz za kvartal. ale mas pravdu, testovacia jazda rozhodne no :).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Ano, zejména v případě GLC / iX3 / EX60 budou rozdíly ponejvíc individuální, mě ve většině věcí víc sedí GLC než iX a na základě ES90 hádám, že EX60 pro mě bude poslední, ale dokážu si představit přesně opačný pořadí kvůli jiným preferencím.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MART1NKA: Svez se v tom a kup si to, z čeho budeš mít širší úsměv. Jsem moc rád, že se na Nyxu ty EV množí 👍
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To jsem NIKDY nenapsal. Já jsem napsal, že Tesla má hrozný UX. Což má, zobrazovat kritický údaje jako je rychlost nebo navigace na displeji mimo zorný pole je prostě UX fail, a to, že je UX totální fail je vidět i na tom, kolik majitelů si dodělává vlastní ovládací prvky (Commander, SEXY). To se u žádný jiný značky neděje – ne že se to děje ve slabší míře, neděje se to vůbec.

Druhý aspekt je zastaralost, která s tím nesouvisí. Nejnovější model Tesly, dostupný na evropském trhu, je 6 let starý, s jedním faceliftem, který nepřinesl nic zásadního. Má pořád 400V technologii, pomalé nabíjení a už za špičkou na trhu zaostává dojezdem.

Když přišla TM3 na trh, tak to byl jediný použitelný elektromobil pod milion a půl (což byla tehdy cena slušného BMW) a tudíž defaultní volba pro spoustu lidí, protože jiné automobilky neuměly udělat za tyhle peníze auto, které se dá normálně používat – neměly dojezd, neměly nabíjení, neměly nic.

Za těch 9 let ale tradiční automobilky udělaly povětšinou gigantický pokrok a jejich produkty jsou minimálně na podobné úrovni jako Tesla (VW, Renault), nebo na výrazně lepší (BMW, Mercedes).

Proto se taky TM3 cenově posunula z prémiového produktu konkurujícího cenově BMW na úroveň největšího low-costu, protože musí konkurovat cenou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: ono ked sa mrknem na Enyaq a u 85x (ktory ma stale trochu nizsi dojazd nez p10) si nahadzem celu vybavu P10 Plus, tak ten cenovy rozdiel velky neni.
    mala som predstavu, ze nan nedosiahnem, ale vyzera, ze jo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    W_NOICE78: tak zrovna na mna ten jeho popis sedi, beriem to ako prepravny prostriedok, nepotrebujem tam mat zrovna saltrpaku potiahnutu hadiou kozkou alebo masazne fotele, ale myslim ze takych ludi je vacsina a ta mensina co potrebuje tie skutocne auta budu autickari, ktori si potrebuju naklikat do Porsche alebo BMW kazdy drobny detail, aby mali auto presne podla seba, ale to uz je rozdiel medzi masovym vozidlom a premiovym vozidlom, kazde ma svojho zakaznika
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: BOBASH:
    Tu debatu čtou i lidi, kteří Teslu neznají, a podle toho, jak o ní píšeš, to vypadá, jako by to byl jeden z nejhorších produktů na trhu.
    To, že pro tebe je samozřejmost, že má Tesla třeba dobrej poměr cena/výkon, neznamená, že to vědí všichni ostatní. Takže ne, tenhle přístup mi normální nepřijde. A hlavně tys netvrdil jen, že ti nevyhovuje UX. Psal jsi o zastaralých krámech, že BMW a Mercedes Teslu drtí ve všech parametrech, a ještě jsi vysvětloval, jací lidi si Teslu kupují. Teď jsi to stáhl na ‚nelíbí se mi její UX‘, s čímž se vůbec nemusím hádat.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BOBASH: Tak zrovna to ovládání hlasitosti máš snad vždycky na volantu, i to posouvání skladeb - navíc zrovna to posouvání skladeb se do infotainmentu (vulgo na nefyz. tlačítko) přesunulo dávno jako jedno z prvních (obecně používání rádia) - pro tuhle fičuru budou muset lidi do tak minimálně 15 let starýho auta.

A teda navíc v dnešní době spotify/youtube music... nakonec stejně na tu dotykovku budeš muset jít žejo.

Jenom aby bylo jasno, fakt nejsem fanda Tesly, ale hrozně často pouslouchám lidi jak se jim stýská po mechanickejch tlačítkách a nakonec to většinou skončí:
    - na AC/Topení, tam souhlasím, tam mě to vždycky štve
    - na věcech který fyz. tlačítko maj na volantu
    - ne věcech který potřebuješ nastavit jednou za uherskej rok
    - vypnínání/zapínání asistentů, jasný, tam je to opruz, echt protože je automobilky dovolí často vypínat pouze na tu danou jízdu a při dalším nastartování znovu naskočí, ale to je další věc kterou si můžeš vypnout před jízdou a pak už to neřešíš

Takže nakonec to je většinou o tom, že to jsou lidi, který nastoupí, nastartujou, vyjedou do provozu a pak si začnou nandavat pás, štelovat sedačku a zrcátka, štelovat rádio, připojovat mobil, vypínat asistenty, zapínat AC, nastavovat volant, jíst fastfood (a u toho přidělávat děti do sedačky), česat se, smažit jídlo, číst noviny a čistit si zuby :)

Ale to je opět prostě a jenom "špatné užívání".
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: https://youtu.be/YLMB28G-CXM?si=qiqSUAUW6nQmK3LJ
    som koukala vcera na toto :) ono totiz vypada, ze sa mi p10 vlezie do budgetu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Ještě ne, ale ani nevyvrátila. Volvo jsou lemry a pořád ještě neměli ani dynamickou prezentaci, natož aby měli novinářský auta. Takže hypotéza čeká na ověření, než navalej káru :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: potvrdila sa tvoja hypoteza, ze to bude horsie ako ix3 a glc?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: BTW, já nereaguju ani tak na to, že VÁM TO VYHOVUJE. Kdybyste říkali jen tohle, tak řeknu ok, máte jinej přístup, pro někoho to může bejt ok.

Já reaguju na to, když tvrdíte, že přístup Tesly k UX je LEPŠÍ NEŽ U TRADIČNÍCH AUTOMOBILEK.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ano, je to normální přístup, protože tady reaguju na to, co píšou jiní. V debatě s fanatickýma Teslistama logicky dojde na věci, kde se neshodneme. Povídat si o tom, že má Tesla super poměr ceny a výkonu nepovede k žádný debatě, protože se na tom shodneme.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAMIRA: Třeba hlasitost je potřeba dost často. Posun skladem já osobně moc nepoužívám, ale z reakcí lidí vím, že pro spoustu z nich je absence fyzickýho tlačítka zrovna na tohle otravná.

Nastavení basů a vejšek snad nikdo nechce na fyzickým ovladači, tam jsou všichni v pohodě, že to je v třetí úrovni menu :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BUCKOWSKI: Embargo končí o půlnoci z neděle na pondělí, moje video, článek i všechny výstupy všech ostatních tudíž budou hned potom. Ta akce byla spojená, Peaqem jsme někteří jezdili dokonce dřív (jak to na koho vyšlo :)).
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: V nějaké videu si zmiňoval embargo na Peaq - kdy že to má být. Já už se těšim jak malej, tak hltám aspoň videa, když jsem to live ještě ani neviděl....

Překvapilo mě, že verze bez panoramy nemá "dle videí, která jsem viděl" žádný držák na brýle na stropě u řidiče, běžně se tam dával....
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BOBASH: No já se totiž snažím přijít na to co z toho fakt REÁLNĚ potřebuješ ZA JÍZDY nějak štelovat a jediný co mě napadá (a co většinou není na volantu), je klima/topení - tam naprosto chápu fyz. tlačítka.

Ale teda jinak, at se snažim jak se snažim, mě nic nenapadá, buď to má ovládání na volantu a nebo je to v situaci, kdy by bylo fakt dobrý se zamyslet nad tím, zda je v tu chvíli dotyčný řidič nebo DJ.

Pokud někdo potřebuje každý 3 vteřiny přepnout song a hodinu v kuse ladit basy tak to je IMHO problém jeho a ne výrobců aut.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: to ale nenastavujem pokazde, napr. hudba sa po sparovani s telefonom automaticky prehrava cez bluetooth a navigaciu ti to tam da na vyber podla toho kam obyvkle jazdis v dany cas z daneho miesta, takze napr. v pracovne dni rano ma to nasmeruje ku skole a v sobotu rano je tam na vyber tesco hypermarket, ale nie su to veci ktore by som hladal niekde v menu, je to dostupne na 1-2 dotyky, obvykle iba sadnem a idem, rovnako ako v aute bez displeja
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: A tohle ti přijde jako normální přístup? Že v recenzi Teslu pochválíš, ale tady schválně vytahuješ hlavně negativa, protože je tu ‚skvadra Teslistů‘? Netvrdím, že Tesla je ve všem nejlepší, ale protože to auto znám a vím, co tu píšeš za nesmysly, tak se ozvu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAMIRA: To tady řešil Dzodzo, viz to na co jsem odpovídal, že si před odjezdem ponastavuje navigaci a rádio a klimatizaci a takový věci, tak to nemusí dělat za jízdy.

Většina lidí chce mít možnost rozumně upravovat nastavení klimy za jízdy, měnit případně za jízdy věci jako co jim hraje z audia (minimálně přeskakovat písničky/ladit stanice, plus hlasitost), obsluhovat navigaci, nastavovat další běžný věci, co jdou v autě nastavit a může být potřeba je měnit cestou. Třeba ten jízdní režim, kterej bývá v autech od toho, že třeba na dálnici a na okresce člověku vyhovuje jinej. Nebo věci jako roletka/zatmavení střechy, vyhřívání/větrání/masáž sedaček.

Nebo třeba zapínání parkovacích kamer, to má taky spousta aut z dobrýho důvodu na tlačítko.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BOBASH: Já se omlouvám, ale může mi někdo prozradit o jakých nastaveních "pořed odjezdem" se bavíte?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Trochu asi jo. Rozhodně neznám moc lidí, kteří by si před odjezdem nerdovsky sedli do auta a nastavovali to jako v letadle.

Samozřejmě v tomhle auditku je to jinak, viz ROXTYDY_A_BIBOB:, kromě mě tu jsou řekl bych většina lidí IT nerdi, kteří mají specifický přístup. Nyx už sám o sobě je filtr (extrémní množství tohohle typu lidí) a lidi z autových auditek sem moc nechodí.

Ale i u lidí, kterým jsou auta jedno přesně tímhle způsobem, slýchám strašně často nadávání na moderní auta a jejich displeje všude a stesky po tom, že chtějí věci na tlačítka. A to stačí mnohem méně extrémní UX v moderním evropském autě.

Podotýkám, že se vcelku logicky bavím o autech s víc lidma, protože každej tejden jezdím něčím jiným, typicky s tím někam přijedu, lidi se na to ptají, nebo lidi zjistí, co dělám, a začnou se mě vyptávat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam