• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    LAUNCHER: Bohužel vlastní zkušenost nemám. V Amsterdamu se mi líbilo jak snad v každé ulici jich bylo aspoň pár. Vejde se to opravdu tam kam se nacpe skútr. Otec co se má omezenou hybnost trápí po vesnici diesela a chtěl jsem mu vnutit něco co na těch pár km denně kde se diesel ani neohřeje bude ideální. Ale v zimě se to bude umět vytopit buď přes app nebo aspoň přes programovatelné hodiny. Jelikož hlavně v zimě se bojí pádu na chodníku a právě v zimě dostává ten diesel strašnýho čouda.
    Takže tohle mi přišlo ideál, než jsem se o to začal zajímat víc. A zjistil, že v zimě v mrazech se to sotva odmlží takže lidi jezdí v mrazu s při otevřeným okýnkem aby se to tolik nemlžilo, a ten fén co sotva fouká ještě k tomu sežere půlku baterie takže to ujede 30km. Neumí se to před vytopit. Nemá to abs ani žádné jiné asistenty takže na kluzku jsou to sáňky. V létě přesně jak píšeš je v tom ultimátní vedro přes prosklenou střechu a neumí se to vychladit jinak než tou škvírou z půlky okna...
    Sumasumárum, pro naše potřeby a klima naprosto nepoužitelná hračka. V mírném klima někde u moře to musí být fajn, ale tam bych z toho asi odmontoval dveře ať to aspoň luftuje..

A já koukám po levném bmw i3 s malou baterkou..
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Kde udělali soudruzi chybu, když za to u nás chtěli víc než dvojnásobek? U Tesly nebo BMW je rozdíl mezi Čínou a Evropou zhruba 40–50 %, ale u XPengu jsme přes 100 %.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Tak jsem si dneska vyzvednul XPeng G9 Performance+. No. Vypadá to cool a umí to pár cool věcí, třeba to má nejlepšího parkovacího asistenta v mě známým vesmíru.

Taky to stojí stejně jako BMW iX3 v základu, má to baterku jako GLC v top verzi, ale dojezd v reálu spíš jako Enyaq, nebo možná iX3 v úplným základu...

A vypadá to na první pohled cool a obrovský, ale pak zjistíš, že je to reálně velký opět jako to iX3/GLC, akorát je to vyrobený stylem Potěmkinova vesnice a v reálu je to příšerně lacinej shit.

Jo a Lane Assist má skvělou vlastnost, že začne vyjíždět z pruhu, drží cestu rovně ven a pípá na mě, abych ho zachránil.

Jako je to jedno z těch nejlepších čínských aut, co jsem měl v ruce, ale představa, že za to dám 1,8 milionu z peněz, který jsem si vydělal, mi přijde naprosto absurdní.
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: ten samej kanal ma video z iX3 bez nabijeni z Rieky do Berouna.
    Z Chorvatska do Česka bez nabíjení. Zvládne to BMW iX3?
    https://youtu.be/7UX9Q6CCt_4?si=gBtzkdo9E7xTIbl-
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: V té grafice není o čínských vs. evropských značkách vůbec nic, mluví se tam o podílu aut, které jsou v daných zemích/regionech vyrobené. To jsou dvě poměrně zásadně různé věci.

Třeba BMW X5 (které, pravda, aktuálně nemůže být elektrické) je podle tady toho americké auto, Volvo ES90 je čínské auto a BYD Dolphin G je maďarské auto. A XPeng P7+ je rakouské...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN: Strašně mi vadí interiér, ale to může být tím, že mám kus se šedivým. V černý by to asi bylo míň hrozný, ale takhle je to fakt ošklivý. A ty materiály jsou prostě hnusný na omak, připomíná to spíš Leapmotor než třeba BYD nebo Lynk&Co, který ty interiéry mají udělaný docela hezky. U auta za 1,3M už mi tohle trochu vadí.

Tradičně naprosto nesnesitelný asistenti, konkrétně Lane Assist, kterej jsem nepřišel na to, jak vypnout. Cením zase, že Overspeed Warning ti nabídne vypnutí jakmile poprvé zacinká. A docela rozumně udělanej je head-up (byť se na něm možná ukazuje zbytečně moc věcí, ale to asi půjde omezit) a displej v palubce.

Klimatizace mi taky stejně jako klukům z fDrive přišla taková nedomrlá, nevím jestli fouká málo, nebo blbě, nebo co.

UX tradičně čínský. Třeba to, že když vyskočím z CarPlay, musím zpátky přes asi tři kroky, je vyloženě k nasrání.

Proti GLC (nejbližší srovnání časově, dál to srovnání moc nefunguje) mi to přišlo dost hlučný od kol.

Jezdí to taky tak, že to sice vyloženě neurazí, ale není tam takovej ten evropskej pocit doladěnosti do detailu.

Velký plus je velká LFP baterka a na Číňana velmi působivá spotřeba na dálnici, i když dneska už to tak působivě nevypadalo a Pardubice-Hradec a zpátky mi to jelo za asi 22. Uvidíme ještě zítra dálnici. Na fDrivu jim vyšlo 20-21 ve 130 km/h, já tím v úterý jel po dálnici hodně v zácpách a měl jsem spotřebu ovlivněnou cestou na dálnici a z ní, takže bych reálně věřil spíš těm 20 – což je vlastně docela blbý, když za 21 jezdí tlustý GLC.

Plus teda auto velikosti S-klasse, který má sice obří místo na zadních sedačkách, ale jinak je pocitově velký uvnitř spíš jako trojkový BMW nebo Octavia, taky není úplně výhra. Zase očividně klasická čínská orientace na lidi vzadu.

Jako taxík by mi to celý dávalo perfektní smysl, mět si to za ty peníze koupit domů, tak si dojdu koupit skladovku nebo předváděčku něčeho německýho.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Tak GLC je zatím můj favorit z nových středních SUV. Panoramic View a sportovnější charakter iX3 jsou skvělý, design zvenku taky, ale GLC je uvnitř o dost příjemnější, má BTW naprosto super hlasovýho asistenta (třeba na povel "zavolej tátovi" se zeptá, jak se táta jmenuje, spojí si to a příště už si to pamatuje), hrozně hezky to jezdí, a nežere to. Teď Pardubice - Herálec u Havl. Brodu a zpět za průměr 16,4 kWh/100 km, takže real world dojezd skoro 600.

Jako nevymlouval bych nikomu koupi BMW, zvlášť když mi přijde, že s ohledem na výbavu vychází mírně levnějc, ale mírně bych preferoval Mercedes.

A radši bych si teda koupil zadokolkový GLC bez výbavy než jakoukoliv Čínu nebo Teslu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Fable 5:

K té Tesle: Autor si plete dvě různé věci — dostupnost dílů a ekonomiku karosářských oprav. Dostupnost dílů je paradoxně to, co Tesla dělá nejlíp: díly na běžnou údržbu si objednáš přes appku, přijede mobilní servis, DIY návody jsou veřejně publikované a údržbu můžeš provést sám nebo přes nezávislý servis (Tesla) , kompletní servisní a opravárenské manuály jsou volně na service.tesla.com. Roční údržba Modelu 3/Y vychází na 350–600 dolarů, tedy hluboko pod srovnatelným BMW nebo Mercedesem (Thevantagegroupauto) . A hlavně k té spekulaci „až Tesla přestane dodávat díly": právě to se teď testuje naostro, protože Tesla končí výrobu Modelů S a X, a explicitně potvrdila pokračující dodávky OEM dílů a servisní podporu pro stávající majitele, se softwarovou podporou typicky 8–10+ let (BASENOR) . Dvanáct let staré Modely S dnes normálně jezdí a existuje na ně nezávislý i použito-dílový ekosystém — kdyby platila teze „postupné inovace zabijí aftermarket", tahle auta by stála.
    Logika je navíc obrácená: aftermarket nevzniká tam, kde výrobce spolupracuje, ale tam, kde je objem. Model Y byl nejprodávanější auto světa, Model 3 se prodal v milionech na dlouhodobě stabilní platformě — to je pro vrakoviště a třetí strany palivo, ne překážka. Running changes komplikují katalogizaci, ale nezruší ekonomiku dílů pro miliony vozů na silnici. Kde má Tesla skutečnou slabinu, je něco jiného, než autor napsal: kolizní opravy — lepený a nýtovaný hliník, zákaz aftermarket dílů u strukturálních oprav, drahé totálky. To je legitimní výtka, jen to není „za 10 let neseženeš díly".

K Číně: Autor hází „čínskou značku" do jednoho pytle, jako by šlo o firmy, co se objevily předloni. Chery exportuje od roku 2001, dřív než kterýkoli jiný čínský výrobce, a je největším čínským exportérem osobních vozů nepřetržitě od roku 2003 (Wikipedia) — přes 20 let po sobě, s globální servisní a dílovou sítí ve více než 80 zemích (Auto-from-china) . To není experiment, to je čtvrtstoletí exportní historie včetně trhů jako Rusko a Jižní Amerika, kde auta jezdí v drsnějších podmínkách a déle než u nás. Geely vzniklo 1986 a v roce 2010 koupilo Volvo Cars — v Evropě operuje primárně přes Volvo, Polestar, Smart a Zeekr, s vývojovými centry v Göteborgu, Coventry a Frankfurtu (ACL) ; kdo se bojí o díly na Geely produkt, kupuje de facto do infrastruktury Volva. A MG/SAIC je nejprodávanější čínská značka v Evropě s autorizovanými servisy napříč EHP a Švýcarskem (Chinese EV Europe) a vyzrálým dodavatelským řetězcem, díky kterému jsou náhradní díly široce dostupné (YDchinauto) . Riziko „značka odejde a ty zůstaneš s autem bez dílů" reálně existuje — ale u malých hráčů a startupů, ne u firem s 25–40 lety historie a milionovými exportními objemy. Autor kritizuje segment podle jeho nejslabších členů.
    LELI
    LELI --- ---
    DJFRACTAL: V jakym vesmiru ti vyjde ojetej egolf jako nejlepši elektroauto, pokud teda neni zasadni faktor kupni cena max dve kila? :-)

Obecne:

okolo 200k:

co sezenes nejmin jetyho a nejzajimavejsiho, kategorie kde stylem vede fiat 500 a najezdem ecitigo nebo 40 kWh zoe

okolo 300k:

tady vede 50 kWh zoe, nebo bmw i3, pokud se ti to libi a nevadi ti atypicky gumy

okolo 400k:

tady uz se zacinaji objevovat tesly, ktery objektivne nemaj moc smysluplnou konkurenci, Mozna nejaky kia niro, ...

Okolo 600k:

zase tesly, obcas muzou bejt zajimavy renaulty za tuhle cenu

800k+:

tady uz to mas siroky, novy i jety, etc. - Vic zalezi co od toho chces.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    RSZ: Jo, je to baterie odpovídající BMW i3 94Ah. Motor i technologie stejná s i3. Mam teď za tři měsíce dlouhodobou spotřebu 12,1.
    Na delší cesty mame i3 120Ah, ale hledal jsem druhé hlavně do města a denní cestování 25 km do práce a 25 km zpět.

A styl toho vozí me teda bavi mnohem více než i3.
    MISO
    MISO --- ---
    Sup a je tu BMW iX5

https://x.com/BMW/status/2071972419732902146 -- oficialne oznamenie
    https://x.com/SawyerMerritt/status/2071983608319877189 -- spusta udajov a fotiek
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    ELIJEN: hmm, tak ten kocarek zrovna chapu. To je opruz. Ja poridil Teslu, kdyz dceri byli skoro 3 a s kocarkem akorat koncila. Daval jsem ho tam celkem tak 3x a byl to oser. Klukovi bylo 6, takze tam pohoda. Nakonec jsem si na ten kufr zvykl, zjistil jsem, ze je o dost vetsi nez v byvalem BMW 3 series kombi. Mas tam tu obri diru v podlaze kam se toho vejde hromada. A pak frunk kam das skoro celej nakup na vikend. Za me je to nakonec hodne prakticke auto. Kocarek ti ale fakt vymlouvat nebudu.
    Vadi mi jen delitelne sedacky 60-40. Nekolikrat jsem uvazoval, ze bych si tu diru uprostred nechal vyriznout :)) V zime jezdim rad na bezky a vzdy kvuli tomu musim vyndavat jednu detskou sedacku. Pripadne musim dat bezky cele dovnitr do auta.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Protože mnohem víc lidí chce SUV, tak se dělají první. Navíc kombíky jsou jen pro Evropu, jinde to víceméně neexistuje nebo je to okrajová záležitost.

I tak kromě těch, co zmínil W_NOICE78: přijde BMW i3 Touring (letos) a za asi dva roky elektrická "Octavia" a určitě ještě něco.

Ale reálně prostě spoustu kombíků nahrazujou SUV, protože jsou praktičtější. Na druhou stranu by zákazníky mohlo k nižším autům tlačit to, že jsou aerodynamičtější.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ELIJEN: Máš ID.7 Tourer, CLA Shooting Brake a BMW i5 Touring. Já měl před TMY Passata kombi a už bych kombi znovu nechtěl.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Mimochodem, ad dojezdy a výbava u BMW.

Když jsem psal článek o iX3 (tady: https://www.wired.cz/clanky/bmw-ix3-elektricka-budoucnost-stavi-na-minulosti-a-prijizdi-z-mnichova ), tak jsem se podíval na dojezd testovanýho auta.

Auto s M-paketem Pro (180 tisíc) a 22" kolama (63 tisíc) a pár dalšíma věcma nemá dojezd 805 km WLTP, ale 736.

Pokud chcete reálně nejlepší iX3, tak musíte UŠETŘIT peníze tím, že si neobjednáte sportovně vypadající blbosti.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    fdrive, vim ze to neni elektrek = nikdo to tu nečte ale i tak:

BMW i3 sice dorazí až na podzim, už nyní je ale možné si první kusy objednat. Premiéru v české nabídce oslavila zatím jediná verze, a sice ta nejsilnější z civilních i3 50 xDrive s výkonem 469 k, pohonem všech kol a zrychlením z klidu na 100 km/h za 4,7 s. Ta stojí v základní výbavě 1 589 900 Kč a nabízí kromě jiného i bezdrátové nabíjení mobilů, on-line navigaci, digitální klíč, frunk o objemu 31 litrů, DAB, dvouzónovou automatickou klimatizaci, 19" kola, DC nabíjení 400 kW s funkcí V2H a V2G, AC nabíjení 11 kW a vyhřívaná přední sedadla.

Kdo si chce užít dobře vybavené First Edition, ten si musí připravit minimálně 1 840 800 Kč, za něž dostane navíc M Sportovní paket, svítící masku, elektrické víko kufru, tmavá zadní okna, nabíjení AC 22 kW s funkcí V2L, vyhřívaný volant, multifunkční přední sedadla, třízónovou klimatizaci, head-up displej a soundsystém Harman Kardon.

BMW i3 má první českou cenu. Je velice rozumná | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/bmw-i3-ma-prvni-ceskou-cenu-je-velice-rozumna-16891
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    bmw i3
    800V architektura
    WLTP - az 912km
    nabíjení 400kW
    469 PS 50 x drive
    zaklad za 65900 Eur
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: Jsem zvyklý z jiných konfigurátorů - že nějaký výchozí paket přidá hodně funkčních věcí - dostal jsem se tedy na 1 850 000,-
    Což není za BMW tak strašný, to je pravda.

Každoopádně už je to nad budgetem, který je cca 1.4M s DPH. U Škodovky vím, že dostanu cca 15% cenu dolu, díky firemní slmouvě, takže budu asi čekat na příští týden a představení PEAQu a případně řešit Enyaq, pokud PEAQ bude moc drahej.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Parkovani - Diky. Akorat koukam, ze jen do 6m od "ridice", protoze evropska legislativa. Ale funguje to BMW hezky, pry. Tomuhle fandim.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Jen ještě k tomu elektro ferrari...

Ferrari is using orders for its Luce electric car as a loyalty test for wealthy clients, signaling that support for the poorly received model may help preserve access to more desirable cars, people familiar with the matter said.

A BMW vydalo profit warning, marže letos propad k 1%, nedaří se v Číně. Akcie dvouciferný propad
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam