• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Mimochodem, ad dojezdy a výbava u BMW.

Když jsem psal článek o iX3 (tady: https://www.wired.cz/clanky/bmw-ix3-elektricka-budoucnost-stavi-na-minulosti-a-prijizdi-z-mnichova ), tak jsem se podíval na dojezd testovanýho auta.

Auto s M-paketem Pro (180 tisíc) a 22" kolama (63 tisíc) a pár dalšíma věcma nemá dojezd 805 km WLTP, ale 736.

Pokud chcete reálně nejlepší iX3, tak musíte UŠETŘIT peníze tím, že si neobjednáte sportovně vypadající blbosti.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    fdrive, vim ze to neni elektrek = nikdo to tu nečte ale i tak:

BMW i3 sice dorazí až na podzim, už nyní je ale možné si první kusy objednat. Premiéru v české nabídce oslavila zatím jediná verze, a sice ta nejsilnější z civilních i3 50 xDrive s výkonem 469 k, pohonem všech kol a zrychlením z klidu na 100 km/h za 4,7 s. Ta stojí v základní výbavě 1 589 900 Kč a nabízí kromě jiného i bezdrátové nabíjení mobilů, on-line navigaci, digitální klíč, frunk o objemu 31 litrů, DAB, dvouzónovou automatickou klimatizaci, 19" kola, DC nabíjení 400 kW s funkcí V2H a V2G, AC nabíjení 11 kW a vyhřívaná přední sedadla.

Kdo si chce užít dobře vybavené First Edition, ten si musí připravit minimálně 1 840 800 Kč, za něž dostane navíc M Sportovní paket, svítící masku, elektrické víko kufru, tmavá zadní okna, nabíjení AC 22 kW s funkcí V2L, vyhřívaný volant, multifunkční přední sedadla, třízónovou klimatizaci, head-up displej a soundsystém Harman Kardon.

BMW i3 má první českou cenu. Je velice rozumná | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/bmw-i3-ma-prvni-ceskou-cenu-je-velice-rozumna-16891
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    bmw i3
    800V architektura
    WLTP - az 912km
    nabíjení 400kW
    469 PS 50 x drive
    zaklad za 65900 Eur
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: Jsem zvyklý z jiných konfigurátorů - že nějaký výchozí paket přidá hodně funkčních věcí - dostal jsem se tedy na 1 850 000,-
    Což není za BMW tak strašný, to je pravda.

Každoopádně už je to nad budgetem, který je cca 1.4M s DPH. U Škodovky vím, že dostanu cca 15% cenu dolu, díky firemní slmouvě, takže budu asi čekat na příští týden a představení PEAQu a případně řešit Enyaq, pokud PEAQ bude moc drahej.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Parkovani - Diky. Akorat koukam, ze jen do 6m od "ridice", protoze evropska legislativa. Ale funguje to BMW hezky, pry. Tomuhle fandim.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Jen ještě k tomu elektro ferrari...

Ferrari is using orders for its Luce electric car as a loyalty test for wealthy clients, signaling that support for the poorly received model may help preserve access to more desirable cars, people familiar with the matter said.

A BMW vydalo profit warning, marže letos propad k 1%, nedaří se v Číně. Akcie dvouciferný propad
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    KURE: Tak na kolika začíná je jedna věc... To bude odhadem tak 1.5

S tím BMW se dostanu přes 2M během dvou kliknutí v konfiguraci.
    KURE
    KURE --- ---
    BUCKOWSKI: Bmw s 108 baterkou zacina na 1.7 Kolik si muze říct škodovka ?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Tak to Machmotors, který na to auto jako jediní u nás mají ceník (nebo jsem jedinej našel) prodávají asi nějakou starou verzi.

Xpeng P7 v MACH MOTORS s.r.o., autorizovaný dealer a servis Xpeng. Objevte vůz Xpeng P7.
    https://xpeng.machmotors.cz/p7

Jo, už to vidím. Oni mají P7. To, o čem mluvíš ty, je P7 Plus.

http://edge.sitecorecloud.io/hedinitaban27a1-hedin8837-prod5c4b-4604/media/project/hedin/distribution-cars/xpengczsite/downloads/p7pluscennik.pdf

Ten už jenom strašně žere, na to, jak je placatej. A jsem docela zvědavej, jestli v tom je nějaký místo, nebo to zase bude čínská klasika, že je to sice velký jako 7er BMW, ale místa je v tom jak ve trojce.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN: Všema BYD co jsem jezdil jsem jezdil víceméně v okamžiku uvedení na českej trh, naposledy jsem měl BYD Atto 3, který jsem si odvážel z oficiálního uvedení na trh, tedy jel jsem v něm domů asi hodinu poté, co z toho sundali ten hadr.

Pokud jsou jejich dva roky starý auta už za zenitem, tak je to problém viz LELI:. Když si koupím Mercedes CLA, tak mám zaručený, že to automobilka po celej modelovej cyklus, což je cca 8 let, bude brát jako aktuální auto a vyvíjet na to updaty, bude se tomu zlepšovat infotainment a AI, navigace a hlavně autonomie, a za těch 8 let si to někdo koupí (ad resale value viz reakce na Leliho).

Dtto BMW iX3.

Evropskej zákazník počítá s tím, že to auto za 5 let musí prodat, případně s tím, že tím bude jezdit 10+ let. A jestli je něco o rok modernější ho vlastně moc nezajímá, protože to je zajímavý jen první z mnoha let co to bude vlastnit.
    LELI
    LELI --- ---
    Evropsky automobilky dobre vedi, proc maj nejakej produktovej cyklus a proc nesypou jednu novinku za druhou kazdej rok jak je maj vyvinuty - rika se tomu uchovani hodnoty, resale value. To, ze si dneska koupim teslu znamena, ze za par let ji muzu rozumne prodat a koupit si zase neco jinyho a tu cenu za km jezdeni mam zdaleka nizsi, nez kdyz si koupim novyho (idealne levnejsiho nez teslu) cinana, kteryho pak muzu za par let nekomu maximalne venovat nebo vymenit za flasku rumu. To, ze tu chteji prodavat cinany za 80 nebo vic procent funkcnich zavedenejch reseni mi moc nedava smysl, na koho se cili a proc by si to mel nekdo koupit. Auto neni jen ten produkt, ale i ten ekosystem okolo. Tesly vypadaj porad stejne - proto se porad daj slusne prodat i stary tesly (plus je to slusne fungujici produkt i po nekolika letech).

Kupovat ted novy elektroauto, tak by to asi vyhral model Y 7 seater - auto tak nejak na vsechno a bez starosti, provereny casem. Nema to nejhezci look ani zadnou individualizaci, ale je to takova smart choice na obycejny kazdodenni jezdeni a k tomu Supercharger network, long time reliability a serviceability a drzeni ceny. Proc si priplacet dvakrat tolik za korejce, coz je asi jediny dalsi sedmimisto elektricky? Nebo priplacet za skodovku? Elektromobilne horsi auto bez ekosystemu? Umim si predstavit priplatit za Mercedes, akorat ty elektricky drzej hodnotu tak skvele, asi jako plave na hladine kamen, kterej hodis do rybnika. Vetsinou si chces koupit novy elektro na nejaky mnozsvi let a vymenit ho pak za nejakou lepsi evoluci. Na to chce vetsina lidi nejakej slusnej resale, jinak muzes jezdit radsi taxikem a usetris. Elektromobil, kterej si chces koupit a nechat dlouhodobe zatim taky vychazi nejlip servisni otevrenosti a cenama dilu ta tesla... Jel sem nejakejma novejma cinanama (nechapu, kdo za to da ty penize), jel sem enyaqama (chapu, ze nekdo si to koupi, prestoze tesla je lepsi, protoze chce vic obycenjny auto a zapadnout v davu, hezky to je, ale za me je to horsi elektromobil za vic penez), jel jsem EQS (za 5m uplnej joke, misto toho si za ty penize muzes koupit treba tu teslu a k tomu maly letadlo a jeste ti zbyde na dvoje rolexky), jezdil jsem i bmw i4m (kdyz to nalozis vybavou tak je to za cenu pomalu dvou tesel a mas horsi elektromobil - auto co vic zere, min dojede a nema zdaleka tak chytry nabijecky na cesty, jedina realna vyhoda je ze to muze bejt vevnitr hnedy).

Elon je klidne kokot, ale TMY je nova jednickova oktavka - za malo penez vzhledem k trhu je to spolehlivy, nenarocny na provoz a udrzbu, kvalitne udelany, trvanlivy a penize co za to das muzes i dostat z vetsi casti zpatky, kdyz to budes chtit/potrebovat. Je s tim zdaleka nejmensi oser na dlouhy cesty po evrope (600km+) z aktualne prodavanejch elektromobilu. Neni to nejaka srdcovka, emoce, italskej charakter, etc, ale je to asi nejlepsi auto na jezdeni z bodu A do bodu B a vozeni obrovsky tuny kramu, co se ted da koupit.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Mimochodem, ad ty "zastaralý modely". Když jsem testoval Sealion 7, tak to bylo ani ne rok starý auto i v Číně, žádná výběhová věc. A pořád je to krám. Sice hezky udělanej, docela hezky jezdí, ale tragicky žere, má příšernou ergonomii a na něco, co stojí víc, než Enyaq a blíží se to spíš odpovídajícímu BMW, to prostě není dost dobrý.

BYD Sealion 7 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/BYD_Sealion_7
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN:

Ad čínský auta v Číně – na tohle používám analogii s americkým a evropským automobilovým trhem. Americký auta měly v 50. letech tempomaty a klimatizace, v 80. letech dotykový displeje a elektrick sedačky s pamětí, a byly levnější, větší a výkonnější než evropský.

V Evropě se nedaly prodat, protože byly moc velký, žravý a mizerně udělaný.
    Evropský auta se zase nedaly prodat v Americe (s výjimkou luxusních značek), protože byly moc drahý.

Ad tvůj přehled značek – ty, co mají úspěch, mají společnou jednu věc. MG, Jaecoo, Omoda i levnější BYD jsou auta, který jsou obvykle spalovací nebo hybridní, technicky docela jednoduchý a tak levný, že jsou levnější alternativou low-cost evropských značek.

To jsem taky od začátku říkal, že tady bude mít úspěch. Jako konkurenci Dacie Bigster můžeš prodávat Jaecoo 7, protože většina zákazníků na téhle úrovni nepozná, jak příšerný je to krám, ale pozná, že to vypadá jako Range Rover.

K tvým bodům níže:

- modelové roky: To taky v každým svým hodnocení čínskýho autoprůmyslu říkám, že jsem v "hledání dobrého čínského auta" zatím nejezdil s Xiaomi SU7/XU7 a top Xpengama. Jenomže tohle může souviset s tím, že to SU7/XU7 bude po dovezení na EU trh drahý jako BMW a oni tuší, že to nebude fungovat.

Kromě toho má Xiaomi podle všeho i na domácím trhu příšerný problémy s kvalitou, byla známá historie jak testovacímu kusu odešly brzdy na okruhu, protože byly maličký a blbě udělaný etc.

- high end modely: viz výše. Čínský auto za cenu Dacie tady prodáš. Čínský auto za cenu Škodovky má šanci. Čínskýmu autu za cenu BMW/Mercedesu se tady lidi vysmějou.

- ADAS: ano.

- Továrny: Souhlas, přidám to, že podle všeho už výroba v Číně není nijak levná, snažil jsem se to rešeršovat, jde to blbě, ale podle všeho je Číňan, který umí dělat auta, už cenově někde mezi Rumunem a Čechem. Továrna BYD v Maďarsku určitě nebude mít zásadně vyšší náklady než v Šanghaji.

- Lokalizace: Neumí to ani přeložit tak, aby tomu bylo rozumět. A to neumí ani BYD, natož ti menší, ti se na to většinou rovnou vykašlou.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    STETKINS: A u tohohle je taky dobrý poznamenat, že nový auta kupujou většinou ti boomeři (resp. reálně Gen X a starší mileniálové, ale to jsou boomeři nové doby).

Ti mladí, na technologie zaměření zákazníci, co by si v představách čínských manažerů měli kupovat jejich auta, si kupujou jízdní kola nebo ojetý VW a BMW, podle toho kde žijou.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    JYRKA:
    FEDAJKIN:
    Jako jo, hezky napsaný, ale tuhle úžasnou novinku, která ještě nikomu nedošla vidím už cca 4 roky pořád dokola.
    Neříkám, že tradiční automobilky nemají problém, VW určitě nadělal kolosální průsery, ale co tady úplně nevidím je ta dominance čínských automobilek, resp. je jasné, že tady hned neprorazí, ale mají ta o tolik lepší auta? A mohl bych je vidět? :-D
    Pořád slyším, jak jsou čínani o světelné roky před evropou hlavně v technice, ale když sem něco přivezou, tak to žere jak sviňa, ergonomie nic moc, ale jde tam bez trhání koukat na youtube a má to větší display.
    Já vím, jsem boomer, ale zatím zůstanu u VW/BMW...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: S FSD Supervised za jízdy s volantem nekroutíš, dokud tě systém nevyzve, abys převzal řízení. To si pleteš se starým Autopilotem nebo Autosteerem. Možná kdybys zkusil tu ride-along jízdu, byl bys víc v obraze.

A k tomu, že se ostatní nesnaží dělat všechno. V čem je rozdíl, když Symbiotic Drive City Assistant v iX3 jezdí ve videu na 11. minutě hands-off po městě, oproti FSD Supervised?

Autobahnassistent im BMW iX3 im Test | Symbiotic Braking | City Assistent |Beeindruckendes Lenken
    https://youtu.be/uaaB3mv1mqU?si=hL53n9pQ34ZvU33q
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: A právě v tom je ta pointa. Tvrzení, že BMW nebo Mercedes by uměly to samé co FSD a jen jsou natolik zodpovědné, že by to mezi lidi nepustily, prezentuješ jako fakta, přestože jsou to jen tvoje domněnky. 😃

Přitom na těchhle domněnkách stojí prakticky všechny tvoje závěry o tom, proč je iX3 výrazně lepší, proč je FSD scam a proč jsou ostatní výrobci dál než Tesla.

Kdybys místo teorií o tom, co by BMW nebo Mercedes uměly, popsal, v čem je iX3 reálně lepší než FSD, bylo by to asi zajímavější. 😃
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: No neustále obhajuješ představu, že FSD je nějaká špičková věc napřed před konkurencí, ať už to jsou tradiční značky nebo Waymo.

Není. FSD vypadá hustší jen díky menším ohledům na bezpečnost, který Tesla bere. BMW nebo Mercedes by uměly to samý, kdyby jim přišlo jako dobrej nápad něco tak nedodělanýho pouštět mezi lidi.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Až na to, že ten “FSD scam” se teď snaží zavést prakticky všichni výrobci, včetně BMW, které je podle tebe ve všem lepší. 😃
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Máš nějakou zkušenost s aktuální evropskou verzí FSD Supervised nebo jsi byl alespoň na některé z ride-along jízd?

Když píšeš, že iX3 je výrazně lepší a umí to samé co FSD, srovnáváš ji se základním Autopilotem, s dnešním evropským FSD balíčkem, nebo s FSD Supervised, které se teď schvaluje?

Kterou konkrétní funkci FSD podle tebe iX3 zvládá stejně dobře?

Ve kterém evropském městě jsi viděl iX3 jezdit od adresy k adrese bez zásahu řidiče?

Pokud vím, tak BMW zatím nic srovnatelného s FSD Supervised v Evropě nespustilo, takže moc nerozumím, z čeho to srovnání vychází.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam