• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    IV0
    IV0 --- ---
    ALESH: BMW i4, Polestar 2. V obojím jsem jel a je to hodně dobrý, jenom to bylo v té době výrazně dražší na koupi i na servis.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    a to moc neresim, i kdyz u Porsche s BMW uz teda nabijet nebudu...
    Faktury BMW Charging pokryvajici vylety UK/FR/IT a UK/FR/DE/AT/CZ/PL/SK.

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    W_NOICE78: Tady je pokračování a zdá se že má baterka po nehodě poškozený penthouse.

🔋Měříme těsnost baterky na Tesle🔋

Měřit těsnost trakční baterie má velký smysl. Pokud je těsnost obalu porušena, může dovnitř vnikat vlhkost a následně může uvnitř docházet ke korozi, která bateriové články i jejich propoje nenávratně poškodí. Že to není jenom teorie jsme se už kdysi přesvědčili u jiných aut, přesto v rámci pravidelného servisu majitelé takový úkon neprovádí. Nakonec i kdyby chtěli, není moc kde.

My jsme si za 50 tisíc korun od Tesly sice nástroj na měření těsnosti nekupovali, ale pozvali jsme si Zdeňka Havrlíka, který dělá upgrady baterek na BMW i3. Ten má totiž origo nástroje od BMW za stovky tisíc... a zbytek vyřešil nákup pár hadiček a redukcí... a v testovacím kufru expertní mód s manuálním zadáním hodnot dle servisního manuálu Tesly. Nakonec baterka jako baterka 🤷

No a jak to dopadlo? No, netěsní (tedy přes horní část, která je pod sedačkami). Byť nejspíš to ještě není příčinou ničeho, bude to chtít vyřešit, aby z toho časem nebyl problém...
    https://x.com/diagon_swarm/status/2001019538813403521?s=20
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    Camisa nepochopil i3
    Project i Marked The Beginning of the End for BMW — i3 & i8 History — Revelations w/ Jason Cammisa
    https://youtu.be/nm6ZnZAxMWQ?si=8TyyXOfuNOUYYmdG
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: to bych čekal i větší baterku když do malejch BMW a Merglu už ted dávaj 108kw
    ABS
    ABS --- ---
    MISO: Ano je to tak, je obravske riziko si koupit auto z Ciny (bez ohledu na znacku, ani Tesla ci BMW dovezena nejsou a nebudou zcela bezpecna), a bohuzel dle vyvoje v posledni dobe i US asi :(

Nastesti zbyva solidni vyber EU, JP a SK
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Teď jsem narazil na velmi zvláštní info, moc tomu nevěřím, ale ověřit si to budu moct kdo ví kdy.
    U debaty ohledně domácího nabíjení chlap tvrdil, že veškeré auta, které mu prošly rukama uměly 1x32A.
    Na dotaz který to byly už neodpověděl, nicméně někdo jinej pod to napsal:
    "všechny Tesly, Kona, BMW i3".

BMW i3 myslím nemá 3f, tak to je jasný, Kona nevím, ale Tesla, že by měla 3x16 a k tomu 1x32? to mi přijde divny teda :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Držím BMW palce at se to prodává nejen v EU. Co nechapu je, proc kdyz si dali tu masivni praci s pano displayem pod oknem, tak do toho auta cpou jeste head up display. Výsledek je, že ti auto na třech ruznych obrazovkach riká ze máš odbočit doprava. Totalni overkill ktery to auto jen zbytečně zdražuje. Dalsi věc by mě zajimala a sice cena výmeny čelního skla když je tam ten pano vision. Sklo jako takove bude za bezne prachy ale ta vymena by mohla být docela oříšek si myslím, třeba se pletu.

all-new BMW iX3 driving REVIEW 2026 - now the best EV to buy?
    https://www.youtube.com/watch?v=P-H-GJaGiUg
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Škoda Enyaq poprvé na německé STK. Žebříček odhaluje elektrické potížisty - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/obe-tesly-spring-a-skoda-enyaq-novy-nemecky-zebricek-stk-zna/r~4965c8caca1511f0a1910cc47ab5f122/
    Proběhle TUV report ojetých BEV. Snažil jsem se najít ten žebříček kompletní, ale ten full report stojí asi 6 euro. BMW na krásném 23. místě :))
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ABS: Soudit kvartál Tesly podle října je jako hodnotit fotbal v 10. minutě. Auta jsou na lodích, ne u zákazníků.
    A ta poznámka, že 'masovka z toho nebude', je vtipná. Model Y je oficiálně nejprodávanější auto na světě (překonal i Corollu). Takže rada 'jít cestou BMW' nedává smysl, to by pro Teslu znamenalo dobrovolně vyklidit trh a prodávat 5x míň aut.
    K těm směnám, tvrdit 's jistotou', že se musí jet na tři, je dost odvážné dogma staré školy. Pokud jim to početně vychází na dvě (třeba kvůli drahé noční práci v Německu), tak proč by jeli na tři?"
    ABS
    ABS --- ---
    W_NOICE78: marketing pro retail investory
    Za October EU -48%, US -24%, China -36% Q4 nebude moc hezké, byť v EU Nov-Dec již bude proti nižšímu základu z '24. V US se vyčerpá během pár měsíců dopad zrušení podpory, jsem osobně čekal větší než je v číslech. Nějaké zamyšlení nad strategii, marketingem a produktem by udělat měli. Já bych to změnil na cestu BMW/Merc kvalita za vyšší marži, ale na to je již asi pozdě. Masovka z toho asi nebude, tak zbývá nějaká třetí cesta, nezbývá než jim popřát hodně štěstí. Trochu bych tušil, chtěli automobilový Apple, ale to nelze, moc drahé pro zásah mainstreamu.
    Ostatní regiony asi rostou ale jsou malé.

+Nikdy jsem automobilku neřídil, ale s jistotou lze říci má jet na 3 směny ne na 2.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: To se vzájemně nevylučuje. Za prvé je pořád lepší byznys těch 30%, co si kupujou kraviny. Za druhý, i ty skladovky u tradičních automobilek bývají často narvaný kravinama.

Když jsme se bavili o tom CLA, tak tady máš skladovku (teda dokonce předváděčku, která bývá levnější) za 1,6:
    Mercedes-Benz CLA 250+ EQ | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/mercedes-benz/cla/209213133

Tady máš skladovku za dvě mega:
    Mercedes-Benz CLA EQ 350 4M AMG | NOVÉ ELEKTRO | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/mercedes-benz/cla/208575974

ELIJEN: Ani nemusíš chtít dát 3-5 mega, stačí, že chceš auto, který je v základu za 1,2M, naklikat na dvojku, protože ho chceš s kravinama. Což u prémiovek jde easy.

A i Škodovka ti dokáže prodat o kousek větší zadní motor, malinko upravenej podvozek a designový změny za asi čtvrt míče, protože ti k tomu přidá znáčky RS.

BMW nebo Mercedes umí to samý s jinýma písmenkama a cenovkou o řád jinde.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: A ad co si kdo koupil – ono to funguje spíš naopak. Já tím, že si nepotřebuju kupovat nový auta za mega a můžu jako svoje vlastní auta provozovat starý plečky, který mám pro zábavu, nemám v debatě o nových autech "svýho koně".

Nepotřebuju si dokazovat, že já jsem si vybral správně, když jsem si koupil X nebo Y.

Takže mi nedělá problém přejít z pozice "Tesla je nejlepší elektormobil, nikdo jinej nemá nic, co by se jí mohlo rovnat", kterou jsem měl do roku 2020, plynule do "Tesla BYLA nejlepší, v něčem stále je, ale taky jí roste spousta konkurence" a i když třeba teď tvrdím, že CLA je absolutní špička elektromobility, je klidně možný, že za tři měsíce se projedu s BMW Neue Klasse a změním názor. Nebo přijde Tesla s nástupcem Modelu 3 a bude to zase nejlepší. Nebo konečně přijde to opravdu dobrý čínský auto a uznám to jemu.

Výhoda mojí práce je v tom, že jsem k novým autům naprosto cynickej, neosobní a nemám tam už žádný "trvalý favority". Roky jsem třeba říkal, že nikdo neumí naladit podvozek jako Ford, pak přišlo poslední Mondeo a neměl jsem problém říct, že je to krám.

Plus nemám potřebu lidem radit to, co si sám kupuju – naopak bych u většiny věcí, který si já chci koupit, řekl normálním lidem, ať si proboha takovou píčovinu nekupujou, protože já si kupuju auta pro radost a tudíž naprosto iracionálně.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Ad průšvih Mercedesu – ten se týká řady EQ, zejména modelů EQE a EQS. Ty se naprosto tragickým způsobem neprodávaly a jako ojetiny padaj na ceně jako šutr, protože je nikdo nechce.

Přitom to ale jsou dobrý auta, jen jsou strašně hnusný a nevypadaj jako Mercedes.

Nový CLA je první z nastupující řady Mercedesu, kde ty auta už zase vypadají jako Mercedesy a k tomu mají špičkovou EV techniku. A podle objednávek to zatím vypadá, že se to bude prodávat super.

DIM_: Za mě je CLA s těma třema displejema moc, stačily by mi menší, celej ten vnitřek je hrozně kýčovitej a ty hvězdičky všude jsou příšerný. Ale ergonomicky to funguje výborně, jezdí se v tom strašně příjemně a za ten rozdíl ceny (250 tisíc v základu proti ekvivalentní TM3LR, výbava něco přidá, sleva něco ubere, reálně tak tři kila tipuju) bych si určitě připlatil.

Nicméně spíš bych čekal na třídu C nebo na nový BMW i3 touring, ale těma jsem ještě nejel.

DIM_: Druhej je ukazatel výkonu. Ale jsou tam i jiný zobrazení než tradiční budíkový, můžeš to dát pryč a mít tam třeba navi.

LAUNCHER: TM3 na nějakým lepším podvozku klidně rychlejší být může, vo tom žádná. Ale v tom, jakou z toho ježdění budeš mít radost, bude pořád BMW nebo Porsche o dost lepší – a dneska si většina lidí nekupuje rychlý auta kvůli tomu, že někam dojedou rychlejc.

LAUNCHER: Viz výše, ale platformu víceméně použili na vývoj nový, respektive dvou nových. CLA stojí na MMA, která je ještě sdílená s ICE, od C/GLC vejš je to MB.EA, která je čistě elektrická. Ta by měla být ještě o kus lepší, ale to se mi do ruky dostane tak za čtvrt roku hádám.

LAUNCHER: V tomhle má třeba výhodu to CLA, díky dvoukvaltový převodovce se s ním dá rozumně jezdit do 160 a ještě to moc nežere, vycházelo mi to na nějakých 350-400 reálnýho dojezdu v tom tempu.

LAUNCHER: Dvě nabíječky už Škodovka začala tuším dávat taky, myslím od Elroqu :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jinak nepochopím jak to zamýšlel s tou baterkou, má sice placky a já crossover, ale já s tím jezdím po dálnici 130, on létal 200. To si myslím, že na tohle si měl alespoň jedno ICE BMW nechat, na to EV ještě tu baterii prostě nemají.

Ne že bych chtěl ta Mková BMW servisovat teda, podle toho co říkal...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Kamarád přešel z BMW M3 na Tesla, tvrdí že je s tím rychlejší na okresce i okruhu. Akorát nadává na baterii a přehodil brzdy na aftermarket.

Ostatně:

INSANE SPEED! Modified Tesla Model S Plaid Track Pack! // Nürburgring
    https://youtu.be/m4uJFpoR6Q0?si=iQ9KbZW982JDhUc1
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH:
    Mercedes/BMW… nejsou o málo dražší, jsou o dost dražší než Tesla. A ještě nezapomeň na dražší servis a náhradní díly.
    Kolikrát si během jízdy potřebuješ nastavovat zrcátka?
    Klimatizaci a ventilaci si nastavíš z volantu.
    V nedávném updatu máš Scroll Wheel Customization:
    Tesla Update 2023.12: A look at Steering Wheel Customization and Text Size Adjustments
    https://www.notateslaapp.com/software-updates/upcoming-features/id/1336/tesla-update-2023-12-a-look-at-steering-wheel-customization-and-text-size-adjustments
    Když to někdo z novinářů nesleduje, tak to neví.
    „Absence jakéhokoli zobrazení informací před řidičem“ – podívej se na Aliexpress, co si můžeš koupit do Tesly.
    Existuje S3XY Commander a další řešení…
    A ještě jsem nezmínil aplikaci a ovládání Tesly na dálku. To by koncern bral všema deseti, kdyby jim to fungovalo takhle dobře.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Tesla je lowcost a je to na ní všude vidět, ani ne tak zpracováním (na kvalitu si nelze moc stěžovat), ale tím, že tam prostě nejsou věci, který stojí peníze. A ergonomicky je Tesla pořád tragédie.

Naopak Mercedes (a samozřejmě BMW, Audi a podobně, třeba i Renault) jsou nedostižný (zejména pro Teslu, ale i pro Číňany) v tom, jak příjemně se to používá.

Tesla má aspoň přehledný a logický infotainment, problém je jen v tom, že ho člověka nutí používat i na věci, na který by se fakt používat neměl. Číňani se snaží kombinovat infotainment a HW ovládací prvky, ale nemají vůbec zkušenost s tím, jak to udělat, aby to bylo příjemný pro člověka, ať už je to UX v infotainmentu nebo ergonomie toho zbytku.

A pak tu jsou věci jako že tomu Mercedesu řekneš "mám hlad, chci do Mekáče" a on to pochopí a dá ti ho do navigace.

Z týhle trojice jsem nejezdil s IM5, ale jezdil jsem jinýma MG a všechny do jednoho byly naprosto příšerný. Naopak CLA je za mě v tuhle chvíli špička ve svojí kategorii a nejspíš jí zůstane do příchodu BMW i3 nebo možná Audi A4 e-tron.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Nepřestane, protože ani u ICE není žádný důvod, aby byly tak hlučný jak jsou, a to včetně sériových aut (který tím pádem nemůžeš postihovat za to, že jsou moc hlučný, protože jsou naprosto legální).

Zhruba někdy od přelomu století, kdy začaly bejt auta fakt tichý, protože už to šlo zařídit, se začaly u sportovních verzí objevovat volitelně hlučnější výfuky, typicky přepínací nějakým ventilem, někdy i nafejkovaný částečně reprákem. A ty samozřejmě přidávaly na síle, protože každej chce, aby jeho auto znělo tak, jak si představuje, že zní závoďák.

Zároveň se "sportovní verze" staly defaultní volbou dražšího auta, takže zatímco před 20-30 lety jsi V8 s hlučným výfukem slyšel jednou za tejden a vlastně i neautaři mohlo přijít zajímavý slyšet vytočený Ferrari, dneska ti v Praze projede za noc pod oknem deset BMW M3 a osum Mercedesů 63 AMG.

"Výfuk" na elektrický auto, kterej je hlučnější než ty normální, už je taky vymyšlenej. Takže pochybuju, že to přestane.

Já mimochodem mám zvuk osmiválců (a některých šestiválců) fakt rád a rád si ho užiju, ideálně někde na okresce. Ale když mi usínalo dítě v Praze na Bělehradský a za tu dobu projel kolem třetí kokot v AMG nebo v Corvette, tak jsem měl chuť tam tomu příštímu natáhnout zastavovací pás.
    MISO
    MISO --- ---
    BMW iX3 vs 1000 km challenge

1,000 km challenge: Can the BMW iX3 complete it on a single charge? ⚡🏁
    https://www.youtube.com/watch?v=u0WZ1ZBQp2E
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam