FEDAJKIN:
Ad čínský auta v Číně – na tohle používám analogii s americkým a evropským automobilovým trhem. Americký auta měly v 50. letech tempomaty a klimatizace, v 80. letech dotykový displeje a elektrick sedačky s pamětí, a byly levnější, větší a výkonnější než evropský.
V Evropě se nedaly prodat, protože byly moc velký, žravý a mizerně udělaný.
Evropský auta se zase nedaly prodat v Americe (s výjimkou luxusních značek), protože byly moc drahý.
Ad tvůj přehled značek – ty, co mají úspěch, mají společnou jednu věc. MG, Jaecoo, Omoda i levnější BYD jsou auta, který jsou obvykle spalovací nebo hybridní, technicky docela jednoduchý a tak levný, že jsou levnější alternativou low-cost evropských značek.
To jsem taky od začátku říkal, že tady bude mít úspěch. Jako konkurenci Dacie Bigster můžeš prodávat Jaecoo 7, protože většina zákazníků na téhle úrovni nepozná, jak příšerný je to krám, ale pozná, že to vypadá jako Range Rover.
K tvým bodům níže:
- modelové roky: To taky v každým svým hodnocení čínskýho autoprůmyslu říkám, že jsem v "hledání dobrého čínského auta" zatím nejezdil s Xiaomi SU7/XU7 a top Xpengama. Jenomže tohle může souviset s tím, že to SU7/XU7 bude po dovezení na EU trh drahý jako BMW a oni tuší, že to nebude fungovat.
Kromě toho má Xiaomi podle všeho i na domácím trhu příšerný problémy s kvalitou, byla známá historie jak testovacímu kusu odešly brzdy na okruhu, protože byly maličký a blbě udělaný etc.
- high end modely: viz výše. Čínský auto za cenu Dacie tady prodáš. Čínský auto za cenu Škodovky má šanci. Čínskýmu autu za cenu BMW/Mercedesu se tady lidi vysmějou.
- ADAS: ano.
- Továrny: Souhlas, přidám to, že podle všeho už výroba v Číně není nijak levná, snažil jsem se to rešeršovat, jde to blbě, ale podle všeho je Číňan, který umí dělat auta, už cenově někde mezi Rumunem a Čechem. Továrna BYD v Maďarsku určitě nebude mít zásadně vyšší náklady než v Šanghaji.
- Lokalizace: Neumí to ani přeložit tak, aby tomu bylo rozumět. A to neumí ani BYD, natož ti menší, ti se na to většinou rovnou vykašlou.