• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Viděl. Namotivovalo mě to domluvit si test tý věci, ale už jen z toho videa tuším, že s Muldixem úplně souhlasit nebudu.

On teď prochází přesně stejnou situací jako já, když jsem si poprvé sednul do BYD Seal a byl jsem fascinovanej, že to překvapivě není úplnej čínskej krám.

Jenomže pak s tím jezdíš trochu víc, zamýšlíš se nad tím, jestli by sis to fakt koupil, nebo by sis za o pár set tisíc víc koupil BMW iX3 se stejnýma parametrama a o galaxii lepší ergonomií, a jestli by sis risknul absenci servisu a bůhvíjakou ztrátu hodnoty, a to čínský auto už ti zase tak hustý nepřijde.

Jinak to auto není zas tak čistej list papíru, jak Muldix tvrdí, už z toho videa je vidět, že tam je spousta věcí velmi podobnejch s Lynk&Co 08, kterým jsem jezdil v létě. A i v tom slyším ozvěnu svejch dojmů z toho Lynku. Ono je to moc hezky vyrobený, vlastně to příjemně, tak nevtíravě a neotravně jezdí, ale za ten infotainment (kterej je stejnej nebo velmi podobnej) bys to rozkopal a zapálil, a hlavně ti to celý přijde jako že sis koupil telefon co má kolečka.

Čínský auta jsou překvapivě dobrý ve věcech, kde jsme to nečekali (zpracování, materiály, někdy i jízdní vlastnosti) a překvapivě blbý ve věcech, kde jsme to taky nečekali. Třeba infotainmenty, který jsou strašně rychlý, ale blbě vymyšlený.

Tisíckrát radši budu mít v autě infotainment a palubku z Renaultu 5 E-tech za 600 tisíc než z třikrát dražšího Zeekru, protože do toho Zeekru někdo dal drahý displeje a rychlý procesory, ale u toho Renaultu si někdo dal práci (a čas, proto nebyl hotovej za 18 měsíců), aby se zamyslel nad tím, jak to má fungovat tak, aby ti to v řízení pomáhalo a ne tě od něj odvádělo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: To s tím souvisí. Na víceméně všech čínských autech, kterýma jsem jezdil, je vidět, že je mnohem víc zajímá ta technologická část než ta řekněme ergonomická. Což souvisí právě s tím, jestli stavíš auto kolem řízení nebo kolem zábavy.

V Evropě by nikoho nenapadlo dát na volant fyzický tlačítko na otáčení displeje na vejšku/na šířku, což třeba BYD dělá a nikdo jsme nepochopili, k čemu je to dobrý (že by to třeba na výšku bylo na ježdění a na šířku na koukání na filmy – k čemuž by ale fakt nebylo potřeba tlačítko na volantu).

V Evropě by taky nikoho nenapadlo dát ovládání střešního okna jako slider do třetí úrovně menu, což dělá Lynk&Co. Moment, kdy na tebe auto řve, že nekoukáš na silnici, protože začalo pršet a ty čumíš do displeje a hledáš, kde se zavře střešní okno, je fakt k popukání.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Takže to stojí stejně jako BMW iX3, má to podobný parametry, akorát to má trochu výbavy navíc.

Jako jsem zvědavej na test, zjistím, jestli už ho u nás oficiálně prodávaj a půjčujou, ale vzhledem k tomu, že v ostatních Geely (tedy ve Volvech a Lynk&Co) jsem jezdil, tak bych byl ochoten se vsadit, že to bude uživatelsky naprosto příšerný.

Ono totiž není těžký udělat infotainment, kterej je rychlej a barevnej, těžký je udělat ovládání auta, který je intuitivní.

A ještě jsem neviděl čínskou značku, která by v tomhle nebyla naprosto tragická.

Někdy je dokonce jejich fascinace vlastní technikou právě ten důvod, proč to pak nefunguje. Viz BYD Seal, který jsem měl teď půjčený. Na první pohled krásný displeje, je to rychlý, barevný, vypadá to mnohem víc hi-tech než evropský auta, protože na infotainmentu máš dokonce tapetu moře, displej před řidičem je barevňoučkej, za virtuálním autíčkem co ukazuje co vidí asistenty máš roztomilý kopečky, je to asi v tisíci odstínech šedý a modrý, krásně to vypadá...

... ale všechny důležitý informace ti to napíše Arialem pětkou v tmavě šedý barvě na světle šedým pozadí.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Btw. Nový BYD ATTO 3 ma 800V architekturu a větší baterku 74kWh .. tohle bude zajímavý souboj. BYD postupne prehodí komplet portfolio na 800V = např seal bude 800V tipuji jeste tenhle rok s blade 2.0 lfp. Treba zamakaj i na spotřebě a odpružení.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: Potřebujou to kupovat hned teď? Za půl milionu bude ještě letos snad v létě novej Renault Twingo, kterej bude téměř s jistotou velmi výrazně příjemnější než Dolphin Surf. Nejezdil jsem teda (zatím) Dolphinem a Attem, ale všema většíma BYD jo a i ty mě neuvěřitelně serou ovládáním, důchodce budou imho srát víc. Naopak Renaulty jsou pro člověka zvyklýho na normální auta strašně příjemný.

Kdyby mohli mírně navýšit rozpočet, tak je tu pak ještě Renault 5 E-tech:
    Renault R5 Evolution 120 urban range | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/renault/r5/208517378

Ale Twingo už by mělo za chvíli jít objednat taky, a to se má vejít do 500.

O něco později budou malý elektrický VW, tedy ID.Polo, Cupra Rakval a Škoda Epiq. Všechno opět téměř s jistotou mnohem příjemnější auta než ten Číňan. Ale taky ceny od 600. Ceny od 500 se dají čekat u ID.every1, ale to přijde až příští rok.

A cítím povinnost zmínit i to, že existuje tady ta věc, nicméně tam už, s výjimkou vnitřního prostoru, úplně nevím, jestli bych to doporučil oproti tomu BYD. Protože jakkoliv mě zatím Číňani nepřesvědčili, že dokáží překonat evropský automobilky, tak Stellantisu se to netýká. Stellantis by dokázala překonat i banda křováků, stavějících auta v rámci cargo kultu. Mám tenhle týden doma Opel Frontera, což je vlastně prodloužená verze tohohle, a zase mi to připomnělo, že NENÍ PRAVDA, že už se nedělají špatná auta.

Citroën C3 ELEKTRO PLUS 113k Baterie 44 k | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/citroen/c3/208229921
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    LELI: nasi chtej maly auto do mesta, easy parkovani a tak. proste nakupni tasku. mama ted jezdi volvem s60 a sotva se s tim trefi do garaze. Je ji pres 70 let. Chce male auto :)

Byli jsme mrknout na BYD a i BMW i3. Ta i3 je uvnitr opoznani hezci auto. Je to fakt znat. Pusobi to hodne kvalitne a bytelne a krasny bily interier. 3 roky stare auto vyjde cenove stejne jako novy BYD. Jsem zvedavej jak se rozhodnou. Ja bych sel radeji do i3. A ty zadny dvere jsou cool :)
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Ahoj,
    otec chce pořídit malý elektromobil na cesty po Praze. Z me Tesly je nadšený a naistaloval jsem jim do garáže Tesla wall charger, takže k přechodu na elektro našim už nic nebrání. Chtej neco fakt malého. Vybral jsem jim ojeté BMW i3 (i na doporučení zde). Kolem 500k včetně daně lze koupit cca 3 roky starou i3 s nájezdem do 20k km.
    Nyní ale otec přišel s tím, že se mu moc líbí BYD Dolfin Surf. Za stejné peníze nové auto. Dnes se pojedeme kouknout do showroomu v Průhonicích.
    Máte s tímto autem někdo zkušenost? Na co si dát pozor, co se u dealera poptat?

Dík moc.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Oprava, čínských bylo víc, zapomněl jsem na Lynkáče. Takže spíš třeba 7 nebo 8 modelů (dva Lynky, tři BYD, dvě MG, jako spolujezdec jsem ještě jel nějakou Omodou nebo co to bylo za střep).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ty opravdu velký cla jsou pokud vím na BEV, já mluvím o Seal 6, což je PHEV. A i tak je to hovadsky drahý a navíc čím víc s tím jezdím, tím víc zjišťuju, že je to špatný. Jednak nedoladěná ergonomie a UX, sekundárně takový ty věci jako klasický ovládací prvky a reakce na ně (přechod mezi elektrikou a spalovákem a s tím spojená reakce na brzdy a tak).

Čistě elektrický BYD jsou zase příšerný spotřebou. Jakože fakt tragický – Sealion 7 má asi o 15 kWh větší baterku než Enyaq a v reálným světě skoro o 100 km menší dojezd.

Pointa je, že ty úžasně dokonalý čínský auta za pár peněz, který zničí náš automobilový průmysl, zatím neexistujou. Čínský auta jsou buďto docela dobrý, ale stejně drahý jako Evropský, nebo levnější, ale o to horší. Žádnej zázrak s cenama se tam zatím nekoná ani u těch, co nejsou zatížený brutálníma clama.

Teda možná s výjimkou Xiaomi SU7 a XU7, ale ty se zatím zdají být naprosto příšerně odfláknutý i na Čínu.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: To není černobílé. Externí dodavatelé ti můžou krátkodobě snížit náklady díky konkurenci mezi nimi. Jakmile se ale trh konsoliduje a zůstane pár klíčových hráčů, začne se tahle závislost obracet proti tobě. U vlastního stacku je to dražší na startu, ale dlouhodobě máš víc kontroly nad roadmapou, náklady i tempem inovací. BYD v podstatě jede podobný model vertikální integrace jako Tesla, jen má navíc pod kontrolou větší část řetězce včetně surovin.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: Máš částečně pravdu v tom, že koncového zákazníka ve finále nezajímá, proč to stojí milion, ale co za ten milion dostane. Když jsou v krámu dvě auta za stejnou cenu, je logické je porovnávat.
    Moje pointa ale nebyla obhajovat BYD, spíš upozornit na to, že to cenové srovnání není přirozené. Seal není v Evropě v cenové hladině Superbu proto, že by technologicky mířil do stejné třídy, ale proto, že je jeho cena politicky posunutá nahoru.
    Takže jo, z pohledu kupujícího dává smysl ptát se, které auto za milion je lepší. Z pohledu trhu je ale fér říct, že ten milion u čínských aut není reálná tržní cena, ale výsledek ochrany evropského trhu.
    Druhá věc je, že Čína nás neporáží jen dotacemi nebo levnou prací. BYD má obrovskou výhodu ve vertikální integraci, vyrábí si klíčové věci od čipů po baterky sám, zatímco evropské značky jsou závislé na drahých subdodavatelích.
    A jen tak mimochodem, v Číně už evropský mainstream prakticky netáhne a drží se tam hlavně luxus. To je docela dobrý náhled na to, kam se tenhle souboj může časem posunout i u nás.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Kompaktní to fakt není, je to zvenku velký skoro jako Superb, ale zevnitř spíš jako Golf.

A ano, základnímu Superbu odpovídá až top verze, ale ono i těch 940 v základu je "skoro jako Superb", protože na Superb dostaneš slevu a na BYD pokud vím ne.

Jinak jo, velká nádrž je fajn (zvlášť když to dostaneš na test s plnou), zpracování vevnitř je fakt hezký, zvlášť s bílým interiérem to vypadá super.

Ale jinak je to ve spoustě ohledů pořád blbý. Je to velký zvenku a malý zevnitř, což je dost fail (předminulej tejden jsem měl Octavii, tohle je podobně velký v kabině a má to menší kufr), nejezdí to moc dobře, žere to tak nějak přijatelně, ale žádný zázrak, nejezdí to moc příjemně.

Plus samozřejmě po čínsku tak neuvěřitelně prudící asistenti, že bych si to nekoupil už jen kvůli tomu – protože to má zase vypínání lane assistu a sledování značek někde za třetím rohem v infotainmentu, a oboje (plus sledování pozornosti) je nastavený tak, že má člověk chuť tu věc zapálit.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: já v tom seděl jen krátce a líbil se mi, jak je kompaktní a má pěkné zpracování. Základ je o trochu levnější než Superb se 110 kW mild hybridem, zatímco ten Seal má 156 kW. PHEV Superb je o 200 tisíc dražší. Ta velká nádrž je docela příjemný bonus, ne?
    BYD Seal 6 Touring DM-i driving REVIEW - the 1.500 km range estate for (or against) the Germans!
    https://www.youtube.com/watch?v=mx7QS-1iyiQ
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ad asijská auta – teď mám na test BYD Seal 6 DM-i nebo jak se to jmenuje (PHEV kombík asi jak Octavia). Nejdřív jsem si říkal, že jakožto levná alternativa k Octavii nebo Golfu v hybridu je to vlastně docela dobrý.

Pak jsem zjistil, že to stojí skoro jako Superb.

Je to teda naložený výbavou, ale opět mě fascinuje, jak Číňani, kterých se všichni obávají kvůli jejich top palubním systémům a elektronice, jsou schopní udělat auto za milion, kterýmu trvá zapnout couvací kameru po startu delší dobu, než mě trvá vycouvat z příjezdovky, otočit se a vyjet, takže kamera se stane dostupnou ve chvíli, kdy už jí nepotřebuju.

Plus je to samozřejmě zvenku velký skoro jako Passat a zevnitř jako Golf, a úžasného dojezdu 1300 km na jedno nabití + natankování, kterým se všude chlubí, to dosahuje díky tomu, že to má...

...velkou nádrž na benzín.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Chinese online reports indicate that BYD’s second-generation megawatt flash charging system could support up to 1,500 kW and 1,500 A. This represents a 1.5-times increase over the first-generation system introduced in 2025.

Technical specifications cited in forums and news posts indicate a maximum DC voltage of 1,000 V and an input capacity of 2,100 kW to support grid management.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Jsou tu silnice, kdy na AP blbý, protože mají z TomTom 70, ne 90. Zbytek dobrý. Dřív jsem podvědomě hlídal stíny od topolů, později se to dost zlepšilo a AP mě z 90% odvezl do Vídně, Brno atd. Dálnici máme jen do Prahy (a díky za ní). BC mi nevadilo, ale jak píšeš, pro nás to neni kde zapnout.

Jezdím na AP většinu tras. Bavím se u toho s dětmi, nebo učím němčinu, nebo telefonuji a přijíždím výrazně odpocatejsi. A jsem vděčný, když si to všimne auta co mě nevidí a najíždí do mě při změně pruhu. Proste hlídají 2, ne já sám.

Chtěl bych si vyzkoušet BYD a NIO, půjčit se to dá, ale nemám na to vhodnou příležitost a čas. Možná jestli něco sežene kolega, až na jaře přijedu do AT.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ALESH: Chceš to nový? Kolik na to máš peněz?

Mě osobně nejvíc sedí ovládání elektrických VW/Škodovek (těch ještě víc), ale chápu, že pokud chceš něco "jinýho" není to ono. Ale mimochodem VW už taky docela zvládá přidávat věci přes OTA a zanedlouho by třeba měli přidat digitální klíčky (nevím jak moc ke starým autům) co budeš mít normálně jako kartu v Apple Wallet (nebo Android ekvivalentu). A celkově mi jejich infotainmenty přijdou nejintuitivnější, plus nemusím úplně všechno hledat v displeji a mám furt nějaký tlačítka a tak. Je důvod, proč je Elroq nejprodávanější.
    Plus si můžeš koupit ID.7, když nechceš SUV. Nebo si počkat na ID.Polo/Epiq/Raval, když chceš utratit málo peněz.
    Alternativně si můžeš koupit Enyaq od Fordu (Capri), trochu líp to jezdí, ale má to horší infotainment.

Co vůbec nikdo nezmínil jsou Renaulty. Mají překvapivě skvělej infotainment postavenej na Googlu a jsou překvapivě skvěle ergonomický. Bohužel jejich jediný větší elektrický auto je Scénic, což je kříženec mezi malým SUV a MPV a kombíkem a je to předokolka s bídnýma 200 koněma. Ale jezdí to příjemně, je to hrozně praktický a za dobrý peníze.

Ioniq 5 a 6 jsou super a mají 800V nabíjení, ale taky mají podivný infotainmenty, to nabíjení často není tak rychlý, jak by člověk čekal (několikrát se mi stalo, že mi ve stejný roční době reálně nabíjel rychleji Enyaq) a jsou takový trochu "nedotažený".

EV6 asi dtto, ty menší jsem ještě neřídil.

Jestli máš o něco víc peněz, tak fakt skvělej je Mercedes CLA EQ. Včetně věcí jako že to běží na pár velkejch počítačích a OS jako Tesla (tedy ne milion řídících jednotek), bude to celý možný updatovat s novýma funkcema minimálně do konce modelovýho cyklu (takže by to třeba mělo dostat Level 3 autonomii), má to AI hlasovýho asistenta, se kterým si docela pokecáš (to teda Škodovka taky, ale tam není tak chytrej), málo to žere, hodně to dojede. Plus to bude dobře držet cenu.

O něco vejš cenově bude nová C-klasse a hlavně nová i3 (což nebude nástupce starý i3, ale normálně elektrická trojková řada). Podle prvních testů iX3 to je asi nejlepší kus elektrický techniky na trhu. Ale i u i3 se nejspíš bavíme tak o 1,5-1,6 v základu.

Z Číňanů jsem pořádně jezdil:
    Všema BYD. Překvapivě dobře vyrobený, byť je otázka, jak to bude držet v průběhu let. Velmi slušně to jezdí. Nejslabší stránka je tragický UX a ergonomie, kde radši vymýšleli kraviny jako otáčecí displej tlačítkem na volantu, než rozumný rozložení věcí na tom displeji. A umí to taky dělat srandy jako že stojí u Hlaváku, jedeš na Jiřák a navigace tě posílá někam na Ječnou, protože si myslí, že Jiřák je tam (true story).
    Ale hlavně – žere to jako kráva. Naprosto to smazává výhodu obří baterky, reálně to má menší dojezd než Enyaq.

MG jsou krámy. Naposledy jsem jezdil nějaký S5 nebo jak se to jmenovalo, takovej pokus o čínskýho Elroqa, blbě to jezdilo, infotainment k vzteku a hnusně udělaný. Dost jak si představuješ čínský auto. Dokonce i Cyberster dokázali udělat tak, že jezdí nahovno, plus u něj teda dokázali ergonomii/UX zprasit ještě víc.

Nio je fajn, ale stojí skoro jako Audi. A taky docela žere.

Když jsme u Audi, tak Q4 e-tron nevím proč kupovat, je to dražší Enyaq bez zásadní výhody. Q6 e-tron je skvělá, ale drahá. A6 e-tron je věc, která by pro člověka, co nechce kombík, mohla bejt super, ale je drahá.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: CN má nejméně posledních 5 let limity na toxické látky v interiéru srovnatelné s EU, ale teda typicky vyšší tresty za průšvihy. Co se horka týká, pokud se model prodává i v UAE, bude to OK. Pro export do EU nejméně to lepší z CN splňuje REACH (nejen deklaruje). Testy viz např. green NCAP.

Green NCAP assessment of the BYD SEAL U Design electric FWD automatic, 2024
    https://www.greenncap.com/assessments/byd-seal-u-2024-0208/

(Mmch, pravidelně jíš příchutě dovezené z CN, používané i v brand names EU potravinách, opět stejný příběh. Ale jasně, tím neříkám, že není třeba být obezřetný.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALESH: Xpeng, NIO, BYD...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    FEDAJKIN: on ríkal že je pozvalo BYD a děkoval jim :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam