• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    tohle je proste úlet
    I Didn't Believe BYD's Flash Charging Claims So I Went To China To Verify - This Is World Changing
    https://www.youtube.com/watch?v=ajim7KF30jE
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Beijing Auto Show 2026 - The FULL Walkthrough Part 1 (NIO, XPeng, Chery, BYD, IONIQ and more)
    https://www.youtube.com/watch?v=qs_ihHX_uOY
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tady je pěkné shrnutí CATL day

CATL Super Technology Day 2026 (better than BYD?)
    https://youtube.com/watch?v=lGpJGYkzdXI&pp=ugUHEgVlbi1VUw==
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak jsem si teď přivezl domů na test Leapmotor B10.

Jako...

Znáte takový ty předsudky o čínskejch autech, který se nenaplnily a třeba BYD jsou mnohem lepší, než se čekalo?

Tak si vezměte všechny předsudky, co máte o Stellantisu.

Vynásobte je předsudkama, co máte o čínskejch autech.

A pak si představte něco ještě tak o půlku horšího.

Něco, co by bylo alespoň vzdáleně podobně špatný, jsem mezi autama seriózně určenejma pro masovej prodej (nepočítám Kaipany a podobně) zažil naposledy u prvních Daewoo-Chevroletů, ale ty pořád nebyly zdaleka takhle blbý.

Test bude až to vrátím, ale zatím se to jeví, že je na tom úplně blbě úplně všechno, snad kromě toho, že to relativně nežere a má to slušnou baterku. Ale auto, který se musí na rovný dálnici aktivně řídit, aby se udrželo v pruhu, už jsem nezažil HODNĚ dlouho.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    !!!!
    First BYD Flash Charging In Europe! 10-97% In 9 Minutes – Charging Curve, Site Tour & Expansion Plan
    https://youtube.com/watch?v=TeEdKAYTqxU
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Just one month after BYD unveiled its second-generation blade battery and megawatt flash charging technology—claiming the world’s fastest mass-production charging speed—Geely‘s Lynk & Co brand has announced even faster charging performance with its 900V Energee Golden Brick Battery.

According to official test data released today, the Lynk & Co 10 achieved faster charging speeds: charging from 10% to 70% SOC in 4 minutes 22 seconds, from 10% to 80% SOC in 5 minutes 32 seconds, and from 10% to 97% in 8 minutes 42 seconds – faster than BYD’s megawatt flash charging results of 5 minutes (10% -70%) and 9 minutes (10% – 97%), respectively.

The peak charging power during the test reached 1100kW, and even after the battery reached 80% SOC, it still maintained over 500kW.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: Já taky nemluvil o Tesle, ale o Hyundai nebo BYD a pár dalších značkách, který mají ovládání třeba právě těch sedaček tak, že klepneš na ikonku sedačky a ono ti vyskočí celý okno se sedačkama, který překryje celej infotainment.

Ad EQE/EQS – já taky neradil nový, ale jetý. 2-3 roky starý EQE s nájezdem do 50 tisíc kilometrů stojí stejně jako nová trojka v základu. EQS je jen o málo dražší.

A levný je to proto, že je to šeredný, ne proto, že je to špatný.

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=448934399&dam=false&fr=2024:&isSearchRequest=true&ms=17200;352;;&od=up&ref=srp&refId=9060c86a-eecb-648e-9d71-a4edd3dca233&s=Car&sb=p&searchId=9060c86a-eecb-648e-9d71-a4edd3dca233&vc=Car
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: To, co popisuješ, má i blbá Škodovka. A co budou mít Mobile Device Key, tak už to bude propojený i právě s tím odemykáním telefonem, který bude fungovat normálně na stejnou vzdálenost jako klíč.

Nicméně furt je u těch profilů problém u používání auta dvěma lidma, z nichž oba mají klíč a profil. Auta obvykle nepoznají, kdo z nich řídí, což je trochu problém, když máš 180 cm a žena má 164 cm :)

Ad couvání – bydlel jsem už na dvou místech (včetně současného), kde moje cesta začínala vycouváváním z parkoviště. Auta, který nemají zapnutelný výhřevy při couvání (typicky Hyundaie a BYD) byly problém, protože než začneš couvat, tak nestihne naběhnout infotainment, při couvání a následným manévrování to nezapneš, a trvá třeba o minutu-dvě delší dobu, než to začne hřát. Což je v mrazu fakt otrava.

EQS nebylo worth the money ty tři miliony, co stálo nový, nebo ten milion, co stojí dva roky starý?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jo a do speciálního kruhu pekla patří UX designéři, kteří udělají věci, které by mohly být na jedno tlačítko nebo ikonku, a udělají na ně VYSKAKOVACÍ OKNO PŘES CELEJ 13" DISPLEJ.

Tímto zdravím zejména Hyundai/Kia a BYD, kde když se spolujezdec rozhodne změnit si nastavení vyhřívaný sedačky, tak mi PŘEKRYJE NAVIGACI. GRRRRRRRR.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jinak za mě, co MUSÍ mít fyzický ovladač a byl bych velmi pro to, aby bylo nelegální prodávat auto, které to tak nemá:

- VŠECHNY ZÁKLADNÍ FUNKCE SVĚTĚL. V poslední době jsem narazil na několik aut (BYD a Volvo), kde se mlhovka zapíná v infotainmentu a ještě to není hned po ruce. V situaci, kdy jedu v noci po dálnici a padne mlha, je to fakt problém a auto, který na tu mlhovku nemá tlačítko/kroutítko by mělo podle mě okamžitě přijít o homologaci.

- Tempomat/semiautonomní řízení (na volantu)

---

- Základní funkce stěračů, ovládání oken, zrcátek, věcí, co se otvírají v autě a na autě (kufr, kapota, schránka před spoluezdcem). Tohle není bezpečnostně kritický, ale je strašná otrava to někde hledat.

- Základní funkce ventilace a topení (teplota, AC on/off, větrák).

- Hlasitost. Ideálně na dvou místech (volant a středová konzole), minimálně na jednom z nich kolečkem nebo válečkem, nikoliv tlačítka.

---

Co je velmi nice to have, ale může to být na displeji, pokud je to udělaný dobře:

- Vypínání povinných asistentů (varování překročení rychlosti, Lane Assist) ideálně tak jako to má Renalt/Dacia na jedno tlačítko, sekundárně třeba jako škodovka (tlačítko a menu kolečkem), ale je v pohodě, když je na to ikonka v infotainmentu dosažitelná maximálně jedním swipem, ideálně trvale.

- Vyhřívání/ventilace sedaček. Může být ikonka, ale MUSÍ BÝT TRVALE. Zejména MUSÍ BÝT VIDITELNÁ, KDYŽ COUVÁŠ. Překvapivá spousta aut to tak nemá.

- Parkovací kamery. Ideálně aktivace jedním dobře identifikovatelným tlačítkem.

... a ještě jsem určitě na něco zapomněl.

Reálně v autě stačí mít těch tlačítek a koleček pár a pak dobrý UX. Ale to UX musí myslet na to, že se používá za jízdy a není čas se na něj koukat, takže třeba už teslácký přístup s tím, že jsou všude spousty textu, je potenciálně problematický.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEDROBEAR: Tesla Model Y Standard stojí rovný milion. Pokud jsi OSVČ, je teď navíc s 0% úrokem. Má víc úložného prostoru než Enyaq, hlavně díky frunku.

Když už Enyaq, tak ten aktuální facelift, který se teď začíná prodávat.

Pokud se ti líbí BYD, klidně ho vezmi, při jízdě převážně po městě nebude vyšší spotřeba takový problém.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEDROBEAR: Sealion má problém, že fakt strašně žere, ten dojezd je tragickej i v reálu, nejen na papíře. A je dost malej proti třeba Enyaqu, BYD má pozoruhodnou schopnost dělat auta zvenku o třídu větší než zevnitř.

Zkus jestli ti bude stačit velikostně Enyaq, ten mi přijde, že je cca jako Superb, možná o něco málo menší. A nemá dotykovej volant, má kolečka, který fungujou super. Jestli ti jde o funglovku, tak chvíli počkej, než naběhne výroba s novým HW a věcma jako bezklíčový otevírání telefonem, frunk a mnohem lepší infotainment.

Pokud bys chtěl fakt mega kufr, tak si počkej ještě chvíli a kup si Peaq. Kufr tuším ještě není oficiální, ale asi můžu říct, že je poměrně hodně velkej :)
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    Jdu si pro radu - aktualne mam superba - korab se velkym kufrem a hledam neco podobne prostornyho v ciste elektro provedeni.

Nasel jsem Tesla model Y Juniper, ale mam trochu problem s Elonem a Tesly se mi nelibi vzhledove.
    Soused je distributor BYD a zaujal me Seallion 7, kterej jsem si mel moznost projet a je to frčák v awd + bezpecnostni normy, a dostanu na nej dobrou cenu, ale mensi kufr, mensi dojezd.

Nejakej jinej tip nebo doporuceni?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Na to jsem fakt zvědav:
    BYD plans to deploy its 1,500 kW Flash Charging 2.0 network in Europe within the next few weeks. Initial stations will support vehicles equipped with compatible Blade Batteries.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CAL: Jako když to dítě je jedno, tak to asi hodíš kdyžtak na sedačku. V tom případě mi dává Inster dost smysl, jediná další podobně mrňavá věc je Spring, což je naprosto neuvěřitelně příšerná.... ošklivý, nepěkná věc.

Pak jsou podobně mrňavý BYD Dolphin Surf, což asi nebude úplně strašný, a DongFeng Box, což je strašný zcela určitě. Navíc odmítám doporučovat lidem Číňany, i když jsou zrovna dobrý.

Možná by stálo za to, počkat na Twingo. I když Insterem se asi nic nezkazí.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    W_NOICE78: řešilo se BMW i3 a BYD Dolfin a VW ID3. Ja byl pro BMW, fakt se mi libi. Ale otci se to auto uplne nezdalo, je to pro starsiho cloveka trochu atypicke auto - napr. ty zadni dvere, ktere se oteviraji ven.
    Mama zase resila, ze nechce na stara kolena ridit takove pubertalni BMW. Furt mluvila o tom, ze chce Golfa. BYD vypadal fajn, ale nakonec jsme se jeli kouknout i na par let stare ID3 a bylo rozhodnuto. To auto vypadalo jako kdyby akorat sjelo z vyrobni linky a melo najeto jen neco pres 20k km. I cena byla velice prizniva.
    Nakoec jsem vypozoroval, ze se kupuje auto, kterym budou jezdit oba rodice. Ze to proste nebude pouze nakupni taška pro mamu na jizdy ve ctvrti, proto davalo smysl koupit trosku vetsi auto. Se vsadim, ze tim budou v lete jezdit i na chalupu a na otcovo Volvo XC40 se bude v garazi uz jen prasit. Samozrejme v tom hraje roli i fakt ze to Volvo zere pres 10l na 100. Otec rozhodne nema hluboko do kapsi, ale tohle nejak zacal resit :)) U me Tesly byl hned nadsenej, ze se tim nemusi jezdit k pumpe a zacal uvazovat, ze poridi EV.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SCHWA: Tohle je přesně důvod, proč jsem si VW nebo Škodu nakonec nekoupil jako primární auto.
    Ale pro use case tvých rodičů je to ideální volba.

Co nakonec rozhodlo, že nekoupili BYD a vzali ID.3?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TBH jsem mesic v JV Asii a v mestech jako Singapur, Kuala nebo Jakarta si nekdy cilene vybiram pres aplikaci taxiky:
    - EV
    - auto vyssi tridy

Nevim co jo je za znacky, nekdy BYD, ale rada jinych, nevyznam se v tom. A vevnitr to vypada imho cim dal lepe a ty auta hezky dynamicky jezdej.
    Rozhodne lepsi feeling nez v X Tesle, ktery to velkosti konkuruje.
    Z venku jsou ty auta obvykle hnusny, ale to muzu rict i o nekterych "zapadnich.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    The second-generation Blade Battery can charge from 10% to 70% in just 5 minutes, and from 10% to 97% in 9 minutes. Impressively, even in sub-zero conditions, the system maintains remarkable efficiency: a 20%-97% charge takes 12 minutes at -20°C, and the same 12 minutes at -30°C, just three minutes longer than at ambient temperatures for the 20%-97% range. Furthermore, when using standard charging piles, the second-generation Blade Battery charges 30%-50% faster than conventional EV batteries.

Beyond speed, the second-generation Blade Battery boasts several significant improvements over its predecessor. It achieves 5% higher energy density, promises a longer lifespan, and adheres to even stricter safety standards. Demonstrating its capabilities, the Denza Z9GT, equipped with the new battery, achieves a range of 1036 km on a single charge.

To support this new technology, BYD is rolling out a new generation of Flash Charging stations. These stations feature an innovative T-shaped design, making the charging gun more accessible and convenient. The charging gun itself is more compact and includes dedicated waterproof protection.

Mimicking traditional gas stations, these new Flash Charging stations will implement an idle fee for vehicles that overstay their charging time. Each charging gun delivers a maximum output of 1500 kW and operates at 1000V high voltage, ensuring rapid charging even in extreme cold.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam