Je to prakticky presne 1 rok co mame Audi Q4 e-tron 40, tedy verze s vetsi baterii (82/77kWh) a slabsi motor (150kW/200HP) a jenom RWD. Tak sem si rikal, ze hodim nejaky statistiky, kdyby nekdo uvazoval...
Za ten 1 rok ujelo 15300km s prumernou spotrebou 18kWh/100km. V zime to prumeruje okolo 21kWh/100, v lete asi 16kWh.
Najezd je zcela linearni, takze tech 18kWh je velmi reprezentativni prumer. 4 rocni obdobi, 2x tydne do prace (cca 110km jedna zpatecni cesta) je asi 11kkm a zbytek 4kkm nejaky vylety okolo (opet mix leto, zima). Z tech 110km cesty do prace je cca pulka dalnice (cca 120km/h) a zbytek normalni silnice a nejaky vesnice. Velka cast se jede plynule na adaptivni tempomat. V zime (okolo nuly) po dalnici, ze 100% k 10% baterie bylo realny maximum dojezdu asi 350km.
Souhrn:
Zatim velka spokojenost, jezdi to asi 3x levneji nez naftovy S212 (E250 4Matic), co si zatim nechavame na vylety 500-1000km. 3x levneji ale v podminkach kdy se to auto nabiji pouze doma v garazi z wallboxu, nikdy nebylo venku na rychlejsi, drazsi nabijecce. Nicmene Ecko zacinam prodavat a vemu k tomu asi druhy, mozna mensi EV na jezdeni do 100km okolo mesta. Co mi chybi oproti Ecku je samozrejme objem kufru. A misty je znat, ze Audi proste Mercedes neni a i proti 10 let starymu Ecku pusobi 2024 e-tron misty trosku levne, plastove.
Proc e-etron:
Fakt nemam rad SUVs (dejte mi rodinne kombi!!!), ani nijak nezboznuju VW koncern, ale nakonec to tak dopadlo. Z osobnich duvodu odmitam Teslu (ten vocas), nechtel jsem nic z Ciny (geopolitika), nic z Francie (well...). MB zbytecne drahy, nerodinny tou dobou. Takze nakonec zbylo na vyber mezi VW (Audi, Skoda, VW) nebo KIA a Hyundai. Korejce bych preferoval, jak kvuli vzhledu tak technice ale kvuli rodine (2 maly deti) sem musel dost prioritizovat kufr a defacto zbylo Q4, ENYAQ a ID.4. Sli jsme puvodne pro ENYAQ, ale proti Audi byla Skoda zbytecne draha, se stejnou vybavou etc. Resp. typek v Audi, zrejme s vidinou bonusu tesne pred Vanoci vyskladal slevu asi 30% a bylo rozhodnuto. Je to leasing na 2 roky, tak za rok uvidime. Tise doufam, ze SUV pujde pryc a nahradi ho nejaky kombi, kdyz uz se konecne zacinaji prodavat.
Kdyby nekoho zajimalo vic detailu, klidne piste...