• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Koupil jsem 3 roky starý Enyaq RS. Na obrázku uvidíte, kolik času strávil v připojení s mobilním telefonem - minimum. Osobně to nechápu, už jen možnost si vyhřát / ochladit auto vzdáleně je pro mě důležitá, ale lidi na to mají jiný názor.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MISO: Myslim ze tady oblibeny "dezinformator" a podle definice urcite i "Nerd" ☺️☺️

---

Video od Světa motorů / Auto.cz (Martin Vaculík) podrobně testuje a v diagnostickém centru Škoda Auto prověřuje Škoda Enyaq iV Founders Edition (r. v. 2021) s nájezdem téměř 240 000 km.

URL videa: http://www.youtube.com/watch?v=y1Kvw2D-fOc
    Key Takeaways a stav vozidla
    1. Baterie a degradační test (SOH)

Reálný dojezd: Majitel udává, že dojezd je i po 240 tisících km stále v rozmezí 300–350 km [02:01].

Dlouhý diagnostický test kapacity v Mladé Boleslavi:

Využitelná kapacita: Ze původních 77 kWh zbývá 67,6 kWh [28:19].

Zdraví baterie (SOH): 87,8 % (ztráta pouhých ~12,2 % kapacity) [28:26].

Balanc článků: Napěťový rozdíl mezi články byl v rozmezí 8–15 mV, což svědčí o perfektní kondici [23:40], [26:00].

Profil nabíjení majitele: 63 % AC (pomalé doma), 13 % DC (rychlonabíjení) a 23 % rekuperace [26:27]. Zapnutá funkce Battery Care (nabíjení na 80 %) [26:47].

Odhadovaná životnost: Technici Škoda Auto predikují, že baterie při tomto zacházení bez problémů překročí 400 000 km s kapacitou stále nad 80 % [28:54].

2. Podvozek, mechanika a brzdy

Původní brzdy: Vůz má po 240 000 km stále původní brzdové kotouče i destičky [10:24], [20:09]. Přední destičky mají stále ~40 % hmoty, kotouče mají tloušťku 29,1 mm (limit pro výměnu je 28,5 mm) [20:35]. Odhadovaná celková životnost jedněch brzd je kolem 350 000 km [21:09].

Podvozek: Tuhý a stabilní bez vůlí, bez adaptérových tlumičů DCC [04:41], [21:26]. Jedinou běžnou údržbou byla výměna tyček stabilizátoru (provedeno svépomocí) [05:05].

3. Závady a chronické slabiny Enyaqu

Software: Po 3 aktualizacích (poslední již proběhla přes OTA přímo ve voze) jsou počiáteční softwarové zamrzávání a chyby minulostí [14:48].

Projektory v zrcátkách: Z důvodu zatékání došlo k jejich selhání (Škoda Auto má již od té doby modifikovaný, odolnější díl) [03:34], [18:10].

Víčko nabíjecího portu: Mechanismus zamykání zatuhával/zatékal (rovněž nahrazeno přepracovaným dílem) [03:52], [18:40].

Litá kola: Specifický problém verze Founders Edition – velká zátěž vedla k prasknutí dvou předních ráfků a úniku tlaku [07:50].

4. Reduktor a olejová náplň

Reduktor EQ310 má stálý převod 12,97:1 s náplní cca 0,8 l oleje SAE 75 [34:07], [35:22].

Analýza vypuštěného oleje v SGS ukázala, že olej sice ještě mazal, ale ztratil část viskozity a obsahoval vyšší množství otěrových částic železa [37:29]. Martin Vaculík proto doporučuje preventivní výměnu oleje v reduktoru u ojetějších vozů [37:55].
    MISO
    MISO --- ---
    Tym padom asi postujem dezinfo s hlavnym dezinformatorom Martinom Vaculikom, LOL

Extrémně ojetá Škoda Enyaq v testu Martina Vaculíka: Baterie vydrží přes 400 tisíc km!
    https://www.youtube.com/watch?v=y1Kvw2D-fOc
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Tak jsem si dneska vyzvednul XPeng G9 Performance+. No. Vypadá to cool a umí to pár cool věcí, třeba to má nejlepšího parkovacího asistenta v mě známým vesmíru.

Taky to stojí stejně jako BMW iX3 v základu, má to baterku jako GLC v top verzi, ale dojezd v reálu spíš jako Enyaq, nebo možná iX3 v úplným základu...

A vypadá to na první pohled cool a obrovský, ale pak zjistíš, že je to reálně velký opět jako to iX3/GLC, akorát je to vyrobený stylem Potěmkinova vesnice a v reálu je to příšerně lacinej shit.

Jo a Lane Assist má skvělou vlastnost, že začne vyjíždět z pruhu, drží cestu rovně ven a pípá na mě, abych ho zachránil.

Jako je to jedno z těch nejlepších čínských aut, co jsem měl v ruce, ale představa, že za to dám 1,8 milionu z peněz, který jsem si vydělal, mi přijde naprosto absurdní.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ADAM: Já už jsem to párkrát absolvoval. Příjemný to není, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. A to vozím čtyři kola na tažném. Enyaq to má stejně.
    MISO
    MISO --- ---
    JYRKA: Som rad, ze to pises, Enyaq je totiz velmi prijemne auto na bezne pouzivanie!
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Docela zajimava reportaz

Extrémně ojetá Škoda Enyaq v testu Martina Vaculíka: Baterie vydrží přes 400 tisíc km! | Auto.cz
    https://www.auto.cz/extremne-ojeta-skoda-enyaq-v-testu-martina-vaculika-baterie-vydrzi-pres-400-tisic-km-161849
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Enyaq celkom poruchove auto aspon podla dotazniku spotrebitelov.

Například Škoda je hodnocena jako celkově relativně vysoce spolehlivá značka. Ve spodní části žebříčku konkrétních verzí však můžeme najít dieselovou dvoulitrovou Octavii (2020–) a také elektro Enyaq (2020–), u nějž pětina respondentů řešila obtíže s elektro zařízeními nesouvisejícími s motorem, 12 % s nabíjecím systémem a 10 % s trakční baterií. Oba modely obdržely pouze 64 bodů. Většina produkce z mladoboleslavské továrny nicméně dopadla o mnoho lépe. Nejspolehlivějšími verzemi jsou podle respondentů benzínové jednolitrové Fabie (jak z generace 2014–2021, tak té od roku 2021) a Kamiq (2019–).

dTest: Spolehlivost automobilů 2026 - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-12071/spolehlivost-automobilu-2026
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    ELIJEN: Enyaq má už slušný kufr. Srovnal bych s oktávkou, jen je to vysoký kuli baterce, tak z toho je SUV.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BUCKOWSKI: Rozdíly mezi RWD a AWD u Škody neznám, ale u Tesly jsem kvůli ceně a dojezdu vzal RWD a za dva roky provozu jsem zatím neměl potřebu mít Dual Motor.

Spíš bych řešil něco jiného. Enyaq je na platformě MEB, kterou už několik let průběžně ladí. Peaq je první model v nové generaci MEB+, takže bych počítal s tím, že pozdější verze budou ještě víc odladěné.

Co se pohonu týče, bude asi záležet na hmotnosti auta a způsobu používání. Já bych ale risknul Peaq RWD s větší baterkou než Enyaq RS AWD. 🤷🏻‍♂️
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BUCKOWSKI: Jo, jezdil jsem víceméně všema. U 85 už je výkon stejnej předo- a zadokolka, takže tahle výhoda odpadá. Rejd už někdo zmínil. Trakce bude problém jestli fakt hodně často jezdíš třeba na hory a hrabeš se v hlubokým sněhu a tak. RWD EV je na tom o dost líp než FWD EV, co do trakce do kopců, protože poháněná náprava je při jízdě do kopce "pod" největší zátěží.

A Peaq je fakt o hodně větší vevnitř vzadu (vpředu moc ne, protože je to basically stejný auto jako Enyaq) a i ten interiér je o dost příjemnější. Rozhodně bych preferoval Peaq 90 proti Enyaqu 85x, pokud bych teda nutně nepotřeboval jezdit do těch kopců a nebyl mi jedno prostor.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    HELVETE: Diky...

Řeším právě kuli rozpočtu, jestli Enyaq 85x (RS) nebo Peaq 90.
    Primární varianta je Peaq 90x, ale obávám se, že tam narazím cenově.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    někdo srovnání enyaq 4x4 vs zadokolka?
    Je tam velký zásadní rozdíl?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Já jsem zvědav na spotřebu Peaq vs Ioniq 9 neno EV9. Peaq by teoreticky mohl žrát spis jako Enyaq, což by mohlo částečně vyrovnat těch 400 V.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Enyaq nema P, musel bych rucne aktivovat parkovaci brzdu (tlacitko) a tohle vyjde na stejno (taky tlacitko) jen v dosahu ruky na volantu a nahmatam bez koukani. Ano, otevreni dveri aktivuje parkovaci brzdu ale to uz te zamestnava vic veci naraz, protoze vystupujes (oteviras dvere, odpasavas se, koukas do silnice jestli te neco nesmete atd.).
    U Tesly to diky one pedal driving funguje lepe, tam sundas nohu z pedalu a stojis.
    Auto Hold taky funguje ale u Enyaqu mi vadilo, ze rozjeti nebylo plynule a auto vzdy poskocilo. Ale nekomu jinemu to treba nevadi ci si nevsima.
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    mame toho kratkyho buzze v praci ted kratce a prekvapilo me, jak je kompaktni.. koleguv enyaq je jen o par cm kratsi
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: Jsem zvyklý z jiných konfigurátorů - že nějaký výchozí paket přidá hodně funkčních věcí - dostal jsem se tedy na 1 850 000,-
    Což není za BMW tak strašný, to je pravda.

Každoopádně už je to nad budgetem, který je cca 1.4M s DPH. U Škodovky vím, že dostanu cca 15% cenu dolu, díky firemní slmouvě, takže budu asi čekat na příští týden a představení PEAQu a případně řešit Enyaq, pokud PEAQ bude moc drahej.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    FEDAJKIN:
    BOBASH: ano mesto az dalnice spotreba. Ciste EV

BOBASH: UX je uz ponekolikaty updatnuty, wallpapery nejsou barevnoucky, ale nastavitelny. + to ma HUD, takze vidim vse co potrebuju hned pred sebou. Voice commands na vse, brzo i v cestine.
    - rozpadnuti, vsechno ma nejakou zivotnost, nemuzu soudit uvidime casem, kazdopadne zaruka a ochota za to rucit dlouho je vic nez konkurence
    - spotreba o 10-20% vyssi nez Enyaq je kompenzovanej diky vetsi baterce v BYD a je to vyrazne zivejsi auto. A nejezdim jako čuně, svizneji ale nemam potrebu testovat akceleraci, to auto jede samo a neuvedomujes si to ani.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEDROBEAR: Dlouhodobej průměr 22 kWh/100 km je fakt strašně moc, pokud nejezdíš jako čuně. Enyaq bude mít třeba 18, což se poměrně zásadně projeví na dojezdu.

Ergonomie – všechny BYD mají naprosto příšerný UX, kdy na displeje cpou wallpapery a barevný kraviny, ale pak na tom nejsou vidět věci. Vypadá to hrozně cool, protože je to barevňoučký a ve velkým rozlišení, zatímco evropský automobilky mají málobarevný kontrastní displeje – ale na těch jsou dobře vidět věci. Ale Tesla taky spoustě lidí přijde ok.

Rozpadnutí se – tipuju, že za 8 let :) Nebo dřív a rozpadnou se věci, co nepůjdou na záruku. Zkoumali jsme interiér s kámošem, kterej se materiálama do interiérů zabejval i profesionálně a i když je to VÝRAZNĚ lepší než Seal, tak to furt vypadá jako věc stavěná na záruku a ne na furt.

Pro představu, třeba interiéry v autech VW Group se testujou na tuším 300 nebo 400 tisíc km.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: To bych viděl jako dost rozumný odhad.

BUCKOWSKI: Tak on to taky je delší Enyaq.

BUCKOWSKI: O příplatcích u iX3 jsem teď dost mluvil v posledním videu https://www.facebook.com/reel/921878470925394

Lidi jsou hrozně zaseklý v mýtu, že německý prémiovky nemají nic v základu a musíš si připlácet, aby to fungovalo. Ten novinářskej kus měl výbavu za půl milionu – ale technologie z toho byly za asi 80 tisíc (výhřev volantu, inovation paket, dálkový ovládání parkování), k tomu tažný za 30, panoramatický okno za 40, zatmavený okna za 15 a zbytek už ryze design – kola za 60, lak za 30, M Paket za 180.

Můžeš si objednat reálně lepší iX3 za 1,9M. Většina lidí si objedná tu horší za 2+M, protože chtějí za každou cenu 22" kola, na kterých to hůř jezdí, a M-paket, kterej nepřináší vůbec nic (a tuším zhorší dojezd aerodynamikou, ty kola ho zhorší určitě).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam