• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: Což můžeš, ale taky nemusíš. Stačí zařadit P a můžeš jít. Teoreticky se zaplým autoholdem není potřeba ani dávat to P, ono si ho to tam dá samo.

Akorát odcházet od auta, který jsi jen zabrzdil a nedal jsi ani ručku, je pro většinu lidí dost nepřirozený :)
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Ja ho tim vypinal pokazde. Jsem na to zvyklej, tak jsem byl rad, ze tam bylo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: To by museli vyrobit jiný tlačítko :))
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Ke všemu níže napsanému bych si ještě dovolil technickou poznamku:

V celém tom autě není žádný "engine". Tzn, electric motor není engine.

(Na DE koncern se nezlobím, to fyzické tlačítko i to "ztraceno v překladu" k tomu asi patří, jen mi to přijde vtipný.)

Engine - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Engine
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tohle ne, já to myslel obecně.

A tu Škodovku tou brzdou "nastartuješ" taky, to tlačítko je tam jenom kvůli situacím, kdy chceš "přebít" logiku auta kdy se rozhodne být vypnutý/zapnutý.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: toto nema s bezpecnostou nic spolocne, je to cisto iba vec funkcnosti, pokial vies auto zapnut z telefonu, tak nepotrebujes extra tlacitko v aute, start tu zastupuje seslapnutie brzdoveho pedalu co je este vacsie a fyzickejsie tlacitko :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jenomže auto není smartphone a automobilky se spíš k tlačítkům vracejí, protože koncept "všechno na displeji" je sice dobrý low-cost řešení a dobře funguje ve fantazijním světě, kde se auta říděj samy a není potřeba dělit pozornost mezi displej a řízení, ale jinak je to nepříjemný až nebezpečný.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ostatni vyrobcovia k tomu casom dojdu, na smartphonoch bolo zo zaciatku tiez viac tlacidiel nez sa zistilo, ze sa to da pouzivat aj bez nich
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA: A funguje vse, co je potreba- vcetne hudby se zhasnutym motorem
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: To tlacitko treba u Tesly nepotrebujes.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To tlačítko je užitečný v případech, kdy chceš, aby bylo auto zapnutý/vypnutý jinak než mu velí jeho vlastní logika. Třeba aby svítilo/hrálo/klimatizovalo když v něm nesedíš, nebo tak něco.

A když takovou potřebu nemáš, tak to tlačítko používat nemusíš.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PETER_PAN: je to zvýšení spotřeby kvůli venkovní teplotě - zřejmě ohřev/chlazení baterky, protože klimatizace je jinde.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Potkal jsem za jediný den hned dvě Ford Capri. Nejsem cílovka, ale jinak vypadají naživo o dost líp než na fotkách.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JYRKA: Co je to ta "Venkovni tepl. vzduchu" ? Vubec mi nedochazi co je to za spotrebu.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    LOPIK: Právě, že to by zase vyžadovalo nějakou evidenci a nebyla možnost odpočtu DPH.
    Ale mám dost času, než případně PEAQ dorazí, abych to nějak vyřešil. Do spalováku prostě nechci. Byť tam v pohodě firma platí komplet naftu včetně soukromých km (pokud teda zrovna někdo nevezme auto na dovolenou do Norska)

Rád bych to vyřešil už z principu a prokopal cestu dalším zájemcům o EV, a když jsem to počítal, tak i kdybych nabíjel jen doma, tak s mými nájedzy by to bylo měsíčně do 2000 (nafta cca 5000)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    BUCKOWSKI: A ty jin to fakturovat nemuzeš?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BUCKOWSKI: Zkus hledat MyBox nebo podobné služby: https://mybox.eco/nabijeni-pro-firmy#uctovani-nakladu. Jen jsou to pro firmu náklady navíc za tu službu, ale to ti asi může být jedno.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    W_NOICE78: právě, že nechtějí žádné podklady, chtějí fakturu od poskytovatele nabíječky
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BUCKOWSKI: Řešil bych to odděleně.

Veřejné nabíjení můžeš mít přes firemní RFID čipy od poskytovatelů nabíjení pro služební cesty a vlastní čipy pro soukromé. To je v podstatě stejné jako tankovací karta – firma dostane fakturu přímo od poskytovatele.

Domácí nabíjení je pak samostatná otázka. Tam může fungovat podružné měření, chytrý kabel nebo wallbox s měřením. Spíš než konkrétní technologii bych si ověřil, jaký podklad by firma byla ochotná uznat – report kWh, PDF z aplikace, odečet elektroměru apod.

Pak už je jen otázka, která varianta bude nejjednodušší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam