• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    MISO
    MISO --- ---
    Jedna zaujimavost z Rakuska:

Dialnica A12 (Inntalautobahn) ma v useku z Kufsteinu do Innsbrucku znizenu rychlost zo 130 na 100 km/h a to kvoli snizeniu emisii z ICE. Takto spomalene dialnice v AT maju vyznacenu prikazanu rychlost 100 a doplnkovu znacku IG-L. EVs a vodikove auta mozu nadalej 130. Takze som to vyskusal, 2x si ma vyfotili a prisli domov 2 pokuty á 60 €, jedna z Kundl, jedna z Kematen, v oboch pripadoch bola namerana rychlost 118 km/h po odcitani tolerancie.

Na obe pokuty som prislusnemu dopravnemu odboru napisal e-mailom, ze pokutovane auto je ciste EV a je oznacene CZ znackou urcenou pre EV. Z oboch prisla odpoved e-mailom, ze rizeni bude zastaveno.

Viac info:
    https://www.bmk.gv.at/themen/klima_umwelt/luft/recht/e_autos.html - vcetne zoznamu IG-L usekov
    Umwelt-Tempolimit in Österreich: Ausnahme für Elektroautos
    https://www.adac.de/verkehr/recht/verkehrsvorschriften-ausland/umwelt-tempolimit-oesterreich/
    KURE
    KURE --- ---
    ELIJEN: ono je to stejně dělaný na to že to kliká prodejce v salonu.
    a jak řikam, oproti ice je to celkem příčetny a i "chudobka" je relativně dobře vybavena. až teda na tepelný čerpadlo.
    KURE
    KURE --- ---
    ELIJEN: přijde mi že elektricky skoda & vw maj velmi zjednodušeny nabidky na par modulu.
    u ice to je komplikovanější.
    a obecně japonci a korejci maji jen asi 5 druhu vybav a konec.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    mozna uz to tu bylo
    Nový report evclinic.eu - zabývají se opravami BEV a hybridů včetně baterií..
    Analýza a vyvracení mýtů: EV nejsou dražší, dražší jsou fosilní vozy a hybridy!
    • Kolik stojí nová baterie? Kolik stojí nový motor nebo převodovka? Krátce a jasně – nekompetentní novináři a mainstreamová média vás roky dezinformují. Přitom tohle měla být jejich práce.
    • Excel dokument (odkaz níže) obsahuje ceny jednotlivých částí pohonných systémů, katalogová čísla, obrázky dílů z katalogů a další parametry. Ceny se mohou lišit podle zemí. Chybějící údaje jsou doplněny z katalogů z USA.
    Po měsících sběru dat z katalogů autorizovaných servisů jsme zjistili, jaké značky přežijí přechod na specializované servisy. Vše se odvíjí od 3 parametrů: Jednoduchost, servisovatelnost a dostupné ceny.
    Klíčové body:
    1. Hlavní problémy EV:
    • Největší slabinou nejsou baterie (kromě hybridů), ale:
    1. Elektromotory
    2. OBC (Onboard Charger)
    3. Tepelná čerpadla
    4. Baterie až na 4. místě
    • Kvalitní systém right-to-repair (právo na opravu) je zásadní.
    2. Ceny:
    • Hybridy mají nejdražší baterie na kWh – průměrně o 40 % dražší než EV.
    • Hybridní pohony jsou celkově nejdražší, následují fosilní vozy, zatímco EV jsou nejlevnější (průměrné ceny).
    3. Nejhorší značky pro opravy:
    • Xpeng, MG, BYD, Stellantis, Honda, Nissan, Volvo, Rivian, Lucid, Mazda, Hyundai, Kia
    • Kia blokuje přístup k systému “Kia Connect” pro HR a SLO majitele.
    • MG a BYD nemají aktivní RMI (právo na opravu).
    4. Neudržitelná vozidla:
    • Dacia Spring – vysoké ceny dílů vedou k totálním škodám i při malých opravách.
    • Lucid a Rivian nemají systém podpory, což z těchto vozů činí rizikovou investici.
    5. Tesla je král:
    • Nejlevnější baterie a elektromotory.
    • Nejlepší RMI systém, přístupný i běžným osobám zdarma.
    • Finančně nejdostupnější pohonný systém.
    6. Japonské značky a Toyota:
    • Pro hybridy nejlepší volba: Toyota a Lexus.
    • Pro EV: Tesla, BMW, Mercedes, Hyundai, Polestar, Volvo.
    Shrnutí: Největší ekonomičnost EV systémů spočívá v nižších provozních nákladech a cenách dílů. Hybridy jsou nejdražší, a pokud chcete jednoduchou a udržitelnou volbu, Tesla nebo Toyota vedou.
    Kompletní data v tabulce:

EV vs ICE vs HEV by EV CLINIC - Tabulky Google
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/10_jF89qI2njlzqcPw4BNmeW-F2AzMc9yR5PPxvmIdnU/edit?usp=sharing

Mythbusting EV, ICE and Hybrid powertrain price Comparison – EV Clinic
    https://evclinic.eu/2025/01/19/ultimate-ev-ice-and-hybrid-comparison/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ale vidím i světlý stránky: než koupit nový ICE, kde ty buzerace jsou taky, ale navíc mají zhovadilosti typu Start-stop, to už fakt radši zatnout zuby, koupit BEV a modlit se za nějakej custom fw, kterej ten tempomat přidá.

Ale ruku na srdce: nebylo by lepší, kdybych zuby vůbec zatínat nemusel?

DIM_: Ano, přesně tak. Řídím já, takže o případnou překážku se starám já. A naprosto respektuju, že to máš jinak.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    HANZS: Pokles AutoEsa lze pozorovat delší dobu, prodával jsem ICE před 4 lety, nabídli cenu o 20k níž než AAA, ale koupit to chtěli. Před dvěma lety jsem prodával další auto a to už mi řekli, že veškeré auta nad 200k jedině do komise, AAA auto chtělo vykoupit ihned.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Jak vidím rovný štíhlý stín na silnici, držím plyn. Ne že by se mi to dělo nějak casto, navíc furt ty samá a předvídatelná místa.

Přijde mi to jako s ICE autem, též se člověk s tím musí naučit. Tim to neobhajuju, ale žít s tímhle v poho umím.

Vadí mi spíš, že to nemá 360 cam.
    ABS
    ABS --- ---
    https://gizmodo.com/tesla-sales-in-europe-plummet-amidst-elons-stupid-meddling-2000558496 osobně mám pocit že se že politice dává moc velký vliv. Prostě konkurence je větší a mimo úzkou skupinu new technology early adopters výběr funguje jinak. Obyčejní zákazníci ocení servis a spolehlivost VW či Toyota,i když ta pověst je založena na ICE.
    Být tedy hrozba že můžete jít k soudu kvůli odchodu flotily od značky může někoho odradit. Opět toto ale není politika jako spíš specifický marketing.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    What’s cheaper to maintain? Battery, motor, or transmission replacement costs?

The most expensive batteries per kWh are found in hybrids, of any type. On average, the total kWh cost for hybrids is 40% higher than that of EV battery systems.
    The most expensive complete drivetrain systems, on average, are hybrids, followed by ICE vehicles, while EV systems are the cheapest. (This refers to the average cost!)
    The worst parts procurement systems, right-to-repair access, and support (backend/frontend) are from: Xpeng, MG, BYD, Stellantis, Honda, Nissan, Volvo, Rivian, Lucid, Mazda, Hyundai, Kia.

MG and BYD have not yet activated their RMI systems.

Lucid and Rivian have no RMI systems at all.

Hyundai does not issue invoices, leaving accounting departments with nothing to process.

Kia has not yet approved RMI accounts and discriminates against Croatian and Slovenian owners by blocking access to Kia Connect.

Warranties you cannot rely on if you purchase vehicles from: Stellantis, Mercedes, Kia, Hyundai.

Cheapest components:

Tesla has the lowest kWh cost.

VW has the cheapest OBC.

Tesla has the cheapest electric motors.

Tesla also has the best right-to-repair (RMI) system.

Tesla and BMW offer the best powertrain value and cheapest powertrain parts.

Porsche has the most expensive parts globally.

Best RMI systems (critical for sustainability and cost-effectiveness): Tesla, BMW, Mercedes, VAG, Ford, Toyota.
    Worst systems: Stellantis, Kia, Hyundai, Xpeng, MG, BYD.
    The most expensive systems (unsustainable for servicing): BMW, Xpeng, BYD—this significantly increases the total cost of vehicle ownership and reduces ROI.
    Lucid, Rivian, and others have no support systems, meaning these vehicles should be avoided as they could become unusable and not servicable at any moment.

Chinese brands have proven completely unprepared for European expansion and lack scalable systems for corporate and aftermarket needs. Some EU representatives of these brands are already considering withdrawal due to non-functional EPC catalogs and even worse support.

Mythbusting EV, ICE and Hybrid powertrain price Comparison – EV Clinic
    https://evclinic.eu/2025/01/19/ultimate-ev-ice-and-hybrid-comparison/
    data sheet
    EV vs ICE vs HEV by EV CLINIC - Tabulky Google
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/10_jF89qI2njlzqcPw4BNmeW-F2AzMc9yR5PPxvmIdnU/edit
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MESTREY_: Primárně to, že většina zařízení a palubních systémů je pořád totožná jako u ICE modelů a tam je často ta 12V baterka jediný zdroj.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: Líbí se mi jeho vysvětlení proč není víc BEV kabrio.
    Protože petrolheadi nekoupí BEV (ok, asi), ale hlavně protože ono už ani není moc ICE kabrio. Dřív šlo "skoro" každý auto koupit v kabrio verzi, ale dnes už je to extrémně okrajový produkt, který některý automobilky ani nedělaj.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SCHWA: Ze zkusenosti muzu rict, ze driv nebo pozdeji prejdes na neustaly max regen (=>one pedal driving) a jen si vycvičíš pravou nohu, jak moc poustet plyn.
    A cim driv si zvyknes, tim lip.

Ja na zacatku to mel nastaveny na mildest a max sem tam zkousel. Jakmile jsem presel na max, tak jsem si uvedomil, jaky jsem byl vul. (S nadsazkou je to podobny, jako když clovek prozře a přejde z ICE na BEV :D )
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Skladovka Renault Master E-Tech za 1,3m vč. DPH, což mi nepřijde až tak strašný (pravda, nevím kolik se pohybujou podobný ICE dodávky).
    Každopádně u specs se dá lecos vylepšit:
    baterie 87kWh
    Nabíjení AC22kW / DC 130kW
    Výkon 105kW / 140k / 300Nm
    WLTP 460km

V prvé řadě mi absolutně není jasný, proč výkon jen 140 koní. To se museli snažit, aby ten elektromotor měl tak málo, ne? - nebo to dělaj proto, aby jim ve wltp vyšlo vyšší číslo? - Fakt nevím, blíž jsem to nezkoumal, tak se ptám, ale nedávno jsem kupoval siemens troubu, kdy starší model měl horší energy rating, protože k novějšímu přestali v balení dodávat výsuvy, takže se rychleji zahřeje. Jako bonus je dražší a každej si ty vysuvy stejně dokoupí.

130kw DC mi taky přijde docela málo, ale nějaká tragedie to není. Co naopak cením, je 22kw AC nabíječka, to si myslím, že je hrozná škoda, že to nemá téměř žádnej osobák. Přitom z marketingovýho hlediska, lidem říct, že DOMA nabijou z 0% a 100% za 4h je přece naprostá výhra, ne? (Jasně, prakticky stejně každej nabíjí přes noc, ale to marketingové hledisko mi přijde nevyužitý).
    V realu bych těch 22kw spíš viděl jako ušetření pro lidi, co nemaj doma kde nabíjet, ale těm je zase složitý vysvětlit, že za dvě hoďky v obchoďáku nabijou 50% a bude je to stát o 30% míň oproti DC.

Autoset Centrum - Master Van E-Tech L3H2 3,5t E-Tech EV87 140k long range
    https://renault.autoset.cz/nove-vozy/skladove-vozy/detail/master-van-e-tech-l3h2-35t-e-tech-ev87-140k-long-range
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GOR: jasne, EV na emisich asi projde vzdycky :) (udajne teda i ICE, kdyz se vi komu dat darecek k narozeninam, ale to je uplne jina story...)
    Osobne a subjektivne u EV vidim radove vetsi pokrok, hlavne v bateriich a efektivite, coz urcite bude lidi spis motivovat si koupit novy model.
    Ruku na srdce, 20let stary i uplne novy ICE doveze lidi i naklad stejne rychle, stejne daleko, stejne bezpecne a s podobnou spotrebou. Ale u EV s dojezdem 200 nebo 700km je sakra rozdil. Na druhou stranu pravdepodobne se to za par/desitek let stabilizuje a krom mestskych minivozitek bude mit vsechno dojezd "dost velky kamkoliv".
    GOR
    GOR --- ---
    CERMI_FOX: Jako jo, ale neprezentuj tu ICE jako nejakou homogenni skupinu. To bolave misto je kus od kusu - neco zdechne ma shnilost, neco na slozitej draho opravitelnej motor, neco na poddimenzovanou elektroinstalaci.

U EV to bude IMO velmi podobny, akorat ubude variability v pruserech, velmi velmi zanedbatelne procento EV zdechne na drahy DPF a neprojiti emisema ;-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    COMODOR_FALKON: jenže nová baterie stojí přes 7k$ v US, takže tady to bude skrze všechny daně aspoň 9k€. To je daleko od 50k Kč.
    Jenže u auta nestárne jen baterie, ale hnije kastle, čerpadýlka, motorky, kabely, mechanické části jako kola, ....
    Nejsem bazarník, ale laicky mi přijde, že stará ICE většinou dojdou na shnilou kastli a postupné odcházení všeho mechanického dřív než umře ICE motor.
    A za cenu nové baterie si může koupit třeba o 5let, možná i o víc, mladší model s potenciálně méně mechanickými částmi ve špatném stavu, co brzy selžou a budou potřebovat další opravu.

LAUNCHER: podle wiki a rychlého googlu (ten nazev slyším poprvý), jde o limitku, na kterou lidi čekají roky (2nd gen od 2017 a furt ji nedodali) tam to určitě bude jiné než u běžné dostupné komodity :) . Lidl tenisky se taky prodávaly / prodávají jako sběratelský artikl za násobné ceny oproti prodejní :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: Tesla Roadster 1 je tu s nami jiz 17 let a drzi se lepe nez libovolne me zname ICE.

Zivotnost baterii nejmene takhle:

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: ICE se bezne pouzivaji pres 20let a to auto dela to same a stejne rychle jako nejnovejsi. Jen v Cesku je prumerny stari asi 16let.
    Ze tak dlouho vydrzi EV vcetne baterky si nemysli ani nejvetsi optimista a kupovat novou baterku do 20 let stareho auta asi taky nema smysl
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: LAUNCHER: Nicméně bude do budoucna zajímavé sledovat, jak se výrobci EV poperou s delší životností EV proti ICE a tudíž možná pomalejšího cyklu obnovy voz parků...?

Teď teda spekuluji, chování kupců může být klidne jinak... No každopádně jsem na tenhle aspekt zvědavý.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Známý si koupil ICE Mercedes E-Class a následně byl vypoklonkován z projektu.

Jiný známý má doma Porsche 911 a do práce jezdí z těchto důvodu pouze a jen v Octavii 2 a o té 911 ví minimum lidí.

Pana souseda neznám, ale je otázkou, jestli:
    1) Bylo problém EV, nebo prostě že máte 2 nová auta, nehledě na jejich pohon.
    2) Jestli není problém ještě úplně jinde, třeba nemoc v rodině, takže mu obecně moc do řeči není.

Motoristé: Nejsem si jistý, jestli je obecně u Motoristů problém s EV. Jednoho fanouška znám, z mé Tesly má radost, protože prostě další auto, čemuž fandí nehledě na pohon. Vadí mu dotace, restrikce atp. Plést se můžu, do hlavy mu nevidím a CZ partaje moc nesleduji, stačí mi pravidelné zklamání z té jedné, co volím od mých 18 let do teď.

Když se k tomu vyjádří nějaký Motorista podporovatel, bude to lepší, klidně posta, jestli se stydite.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam