• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    LAUNCHER: No já garáž nemám a parkuju u bytovky. Splodiny při cestě do a ze školy dýchá dítě pořád stejně, protože jezdí MHD. Auto nemáme na denní ježdění a snažíme se ho nestartovat zbytečně.
    Abychom si rozumněli, já bych tím BEV jezdil hrozně rád a hned, ale 😉 1M+ za nový dát nemůžu a ojetiny jsou pořád dost drahý a viz dále odpověď IKSIK: Pro mě to právě funguje parádně, protože navzdory všemu fandovství pro mě hraje roli, jestli po koupi nového auta zbude na zaplacení synkova sportovního soustředění, kam ho tím autem povezu. Dokud mám na výběr, tak ta vyšší investice se mi prostě musí v nějakém rozumném čase vrátit.
    Když na FB ve skupině o BEV nějaký fanda píše, jak jeho elektrický mercedes za dva míče jezdí za 50 haléřů na km, tak se prostě jenom směju, protože ty dva míče na to, abych mohl následně jezdit čistě a skoro zadarmo, prostě nemám. Nemám. Musel bych prodat byt, čímž bych sobě a celé své rodině naprosto disproporčně snížil kvalitu života i šance do budoucna.
    DZODZO: Je to investice do ekologie a vlastního pohodlí, není potřeba brát to čistě jenom finančně. Ale jak píšu, ty finanční náklady musí být nějak aspoň zhruba přimeřené možnostem majitele.
    W_NOICE78: Proto jsem hned na začátku psal, že o BEV uvažuju jako o nástupci nafťáka, až ten doslouží. Další ICE bych pravděpodobně pořídil pořád levněji (IKSIK, použitelný jetý spalovák pořád seženu pod 250k, jeté BEV ne), ale nešť, to počítám jako tu investici do ekologie, zdraví a lepší budoucnosti.

Btw. Paradoxně mě až tak netrápí nabíjení - sice vidím, že je s tím oser, ale už teď vím, že si na to zvyknu. Protože naftu z různých důvodů beru taky jenom na dvou, maximálně třech benzinkách a nejsou to ty nejbližší ani nejlevnější.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    EV nedává smysl proti starému autu za pár desítek tisíc, které už je dávno zaplacený. Dává smysl ve chvíli, kdy stejně řešíš náhradu za novější auto.
    Největší náklad je samotné auto a jeho ztráta hodnoty, ne energie, a je jedno, jestli je to BEV nebo ICE.
    Aktuálně vychází TCO u elektra i spalováku dost podobně, často už i líp pro elektro.
    KURE
    KURE --- ---
    R_U_SIRIOUS: ty mi nerozumíš. ja nevolam po zákazu, chan bůh!
    Ja se těšim na dobu kdy nastartovat ice bude společenský ekvivalent plivnutí na zem. Někdo to bude dělat ale všichni budou chápat že to neni cool a že se to do slušný společnosti nehodí.

no to j mi jasný, že tenhle postoj bude důsledek rozšíření EV nikoliv příčina.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    FINSON:
    LAUNCHER: Podle mě tyhle kalkulace nefungujou. Možná až budou ty BEV ojetiny se zachovalou baterkou cenově srovnatelné se zachovalýma ICE ojetinama, tak se ucho utrhne.
    Ale dokud budou lidi srovnávat Oktávku v TDI, co žere 5l/100km a stojí 100kč s novým BEV, který má třeba i nulové náklady na km a stojí 1M, tak ty kalkulátory postrádaj smysl.
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: já se fakt těšim na okamžik, kdy smrdět a dělat kravál s ICE bude společenské faux-paix.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FINSON: Hlavní důvod koupě EV u mě byly právě ty děti. S autem parkuji v garáži a nelíbilo se mi, že dýchaly splodiny při odjezdu a příjezdu.

Krásnou kalkulaci, jako Ty, na to nemám. Ale asi mi dáš za pravdu, že to tahle bude lepší jak pro ně, tak třeba pro Tebe, když kolem jedoucího auta jedeš na kole.

Na lidi s ICE se ale nezlobím, souhlasím s Tvojí kalkulací, že to levné není - ne každý tu možnost zatím má. Ale myslím, že kdo tu možnost má, tak tím udělá drobný dobrý skutek na cestě ze lepší kulturou života pro nás všechny ✌️
    MISO
    MISO --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ak ti pri presadani z Volva nebude vadit neexistujuci UX (skoro vsetko musis sledovat a ovladat na centralnom displeji), mizerne dielenske spracovanie, cheap kozenka v interieri a tragicky komfort podvozku, tak ber Teslu, viz pozitiva nize.

Ako byvaly majitel ICE Hyundai nemozem na tu znacku povedat ani slovo, minimum poruch, servisy v poriadku. V jeho prospech bude hrat interier i podvozok spracovany v beznom europskom standarde a rychlejsie nabijanie (velke pozitivum na dlhych cestach).

Z mojich nevelkych EV skusenosti by som este vyzdvihol Skodu Enyaq, komfortne, velke, prijemne auto. Vzhladom na tvoje preferencie by som ti mozno este doporucil pockat si na mierne jazdene Volvo ES90.

Len poznamka na okraj: vyvoj v EV svete je rychly a nikto nevie, co bude za 10 rokov. To auto jazdit sice za 10 rokov bude, ale trh uz bude urcite inde, co sa tyka dojazdu, rychlosti a dostupnosti nabijania, servisnych postupov a politiky atd atp.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: To, že ne každý ICE auto se uchladí, ještě neznamená, že nemůžou existovat takový, který se uchladí.

Jinak speciálně Nordchleife je pekelnej test pro cokoliv, je to dlouhý, s vysokýma rychlostma, ostrým brzděním atd. – nicméně zase se tam jezdí hodně rychle v průměru, takže se aspoň motor chladí dobře. Na chlazení motoru jsou nejhorší pomalý okruhy, nejhůř třeba Sosnová.

Na Ringu spíš shoří brzdy.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: i3 (nová 3 series) už jezdí, viděl jsem to naživo na ulici (byť zamaskovaný), představit to mají příští týden, jak už jsi zjistil.

Jinak Neue Klasse bude i spalovací/hybridní, bude to vypadat cca stejně, jen to bude jinak dlouhý vpředu kvůli motoru a ICE trojka bude na technice stávající trojky.

Pětka Neue Klasse přímo nebude, současná 5er/i5 je moc nová na úplně novou generaci, stejně jako sedmička, ale v obou případech přijdou velký facelifty ve stylu NK.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nie uplne elektromobily, ale dalo mi to taky nejaky obrazok toho preco vyrobcovia aut zacali ako prve tlacit elektricke SUV a nie male auta, z ich pohladu je to urcite hlavne kvoli cene a marzi, ale vedlajsi efekt bude, ze to z ciest rychlejsie odstrani ICE SUV, ktore maju mizernu spotrebu oproti malym autam

How Your Parents Ruined Driving
    https://www.youtube.com/watch?v=JPm4de6-eTg
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    LAUNCHER: Header, SFW, ICE, jestli ty pravidla maj lidi dodržovat, tak jim musí v první řadě rozumět. Jinak z toho děláš sektu pro zasvěcené.
    Co v toto případě, prosím, znamená ICE?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak to je zrovna případ, kdy HEV dává i z hlediska servisu a životnosti nejspíš větší smysl než čistý ICE, podobně jako je tomu u full-hybrid Toyot se systémem HSD (Hybrid Synergy Drive).

Ta oblíbená poučka "hybrid spojuje nejhorší z obou světů" se týká věcí jako Superb iV nebo BMW 330e, kde máš kompletní ICE pohonné ústrojí a k tomu tam máš elektrický.

Tady máš jednodušší spalovací motor (kupříkladu nemá turbo, protože místo něj má na dorovnání točivého momentu v nízkých otáčkách ten hybrid), celý je to propojený přes jednu převodovku, která je ve většině případů jednodušší než dvouspojka typická u spalováků atd.

Hybridní Toyoty, se kterýma jsou nejdelší zkušenosti (ale třeba i hybridní Fordy, který mají něco podobnýho) jsou jedny ze servisně nejméně náročných a nejtrvanlivějších aut na trhu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Já nevydržím koukat na 48 minut Vaculíka, ale u toho hybridu záleží hrozně na tom, který to je.

G155 je klasicky full hybrid víceméně jako u Toyoty jen nemá CVT, takže je to možná jednodušší a určitě spolehlivější než moderní čistý ICE - nemá to turbo, má to poměrně jednoduchou převodovku a tak.

G150 je nový hybrid s 1.2 turbo tříválcem, dvouspojkovou převodovkou a LPG. Tam bych s tebou souhlasil.

G155 je ale nejspíš ideální volba právě pro toho kdo nechce řešit problémy.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DZODZO: hele on on bigstru básní na sítích už dlouho. Nedávno se tam snažil lidi přesvědčit o tom, že totálně vyrezlý zadní kotouče u téměř novýho auta jsou normál, protože je to suprovej hybrid, což je samozřejmě blbost.

Jinak hybridy teď hodně táhnou a to včetně PHEV. Třeba VW kvůli tomu dává fakt velký slevy na silnější ICE, protože poptávka u nás se výrazně vychýlila oproti očekáváním. Na bigstra jsem se byl ptát a tam slevy moc nejedou, takže člověk není zas tak daleko od tiguana/tyrona po slevě a tam je vnitřek i požitek z jízdy úplně jinde ale zase tam člověk nemá tu prej úplně normální korozi kotoučů :-D
    ADAM
    ADAM --- ---
    DIM_: - rozjezdy - jsou totozne. Myslím, že moje auto vůbec nemá jedničku. rozjíždí se výhradně na elektro, i když je baterka na 0.
    - tišší jízda. To ani ne. Jednak když se zapne ICE, tak to téměř nepoznám. Spíš to vidím před sebou na přístroji, než bych to slyšel. Druhak většinu jízd obstarám na baterku a ICE se zapíná leda někde na dálnici.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Dovolím si zase jeden noob dotaz ze své strany: Kdo máte jaké zkušenosti s 12V elektrikou v BEV? Speciálně v nějakém starším. Degraduje a blbne to podobně jako u ICE? Chápu, že s tím nejde úplně srovnat 18 let starý diesel, ale ten mám právě minimálně na dva týdny odstavený v servise, protože tomu přestaly svítit couvačky. Elektrikář se po telefonu ptal, jestli to má tažné, a když slyšel, že ano, tak řekl, že bude docela problém. WTF. Couvačky nesvítí a má to nějakou spojitost s elektrikou pro vozík?
    Pak je mi celkem k hovnu, že naftový motor v tom autě zvládne milion kilometrů, když to nemůže jezdit kvůli takovýmhle věcem. Už jsem na tom řešil elektriku přede dvěma roky, někde se prodřela a shnila izolace kvůli konstrukční chybě...
    Naftové auto mimo provoz kvůli elektroinstalaci, oh the irony.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: GLC jsem myslel, že je nejaka stará technologie, ne? (Stará myslím ve smyslu telefonů okolo roku 2015, kdy loňskej model byl out).
    Volvo jsem zase myslel, že je postavenej na společny platformě pro ICE a BEV.

Jinak chtěl jsem si srovnat velikost iX3 a TMY na carsized.com a bohužel tam mají jen starej model, co mě ale strašně zaujalo je, že ačkoliv je iX3 trochu větší, než TMY, Tesla má o 20-40% větší cargo space (dle metriky) a to má zkosený zadek.

To fakt nevím, co tam BMW vyvádělo v tom interiéru, ale doufám, že se u novyho modelu poučili.

Třeba I-Pace jsem viděl rozebranej a teda kdyby si inženýři dali trochu záležet, tak tam taky takovejch 20% najdou...
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Díval jsem se do konfigurátoru mercedesu a příjemně mě překvapilo, že základní BEV CLA stojí jen asi o 70k víc, než základní ICE CLA.

Mmch ja myslel, ze to CLAcko je na samostatne platforme vyhradne pro BEV, takze me docela prekvapilo, ze ho nabizeji i ve spalovaku
    MISO
    MISO --- ---
    NIKDAS: jj, ale nejak to za tych 1700 EUR ozeliem :)) Co ma nasralo, ze mi to neponukli sami od seba, ale ze som si o to musel povedat sam. Nastastie vidam, hlavne u CEZu, taky jav, ze osadzuju 22 kW DC nabijacky, to mi pride ako dobra vec, vacsina aut i tak nema 22 kW AC.

STETKINS: predovsetkym je tam tych 47 000 za Porsche Approved zaruku, 6 000 za Porsche Connect a drahsie pneu a poistka, ktore to zhadzuju do minusu. Ale pozor, to porovnanie je proti ICE nizsej strednej triedy (Hyundai i30). Porovnavat to s Panamerou, tak tam som na stvrtine spotreby a tretine ceny za garancku (garancka u ICE Porsche je za 50 000 Kc po kazdych 30000 km / 2 roky, u GT3/GT4 modelov je interval polovicny). Inak nabijam vacsinou doma, ale nevediem si statistiku a auto to nereportuje, takze neviem.

DZODZO: vid moja minula odpoved: [MISO @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]

AXTHEB: what? ved pisem, ze mam all risk poistku za 32 rocne. U hundaja bola za 15. Takze spis rozdiel 1,2K/mes a nie 12, nie?

Ad oprava nabijacky, to sa teda Porsche Ostrava fakt nevyznamenalo. Po prijati auta na servis mi typek za 3 dni vola, ze uz to maju, ze zhoreli iba nejake ventilatory, ze si mozem dorazit po auto, ze mi to da medzitym nabit. Za 15 minut mi prisla do mobilu notifikacia "Charging error". Za 5 minut mi vola typek, ze teda neni opravene, ze pokracuju dalej. Za dalsie 3-4 pracovne dni (tzn. 1,5 tyzdna) to teda mali (vymena 22 -> 11, viz pismenka nizsie), dal to nabit na ich AC (plna nadrz zdarma, diky), fungovalo, siel som si to vyzdvihnut a siel som rovno otestovat DC nabijanie. Samozrejme, ze kurva nefungovalo. Takze som im to tam vratil a typek vravi, ze oni to musia ist otestovat na Ionity, lebo im to inak vyrobca neuzna. OK, jak je libo. Tam to nefungovalo tiez, takze sa pustili do prace. Koncom tyzdna im volam, ze jak su na tom a typek mi vravi, ze uz to skoro maju, ale maju tam 2 dni zdrzanie, lebo mekanik mal vedla seba na dielni 2 Taycany a vymenu DC nabijacky vykonal na tom druhom, takze to teraz musi vyndat a vlozit do spravneho. Celkovo som s tym zajebal asi 3 tyzdne. Ubohost.
    BOBASH: Díky, nevěděl jsem že je o tolik větší než normální. ICE escalade je tu v okolí víc a nepřišli mi nijak velký.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam