• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Posun v uvažování ohledně elektrických aut je v poslední době obrovský. Ještě před dvěma lety jsem jsem pro kámoše byl ten blbec co si chce koupit to auto, který nám tlačí evropská unie a my je přeci nechceme. Zákazníci, když jsme se jich ptali jestli chtějí nabíječku, tak že ne, protože o koupi bev neuvažují. Pak jsem si to auto koupil a už ho mají 3 sousedé, další ho plánuje a zákazníci nám volají abychom ji nainstalovali nabíječky. Kámoše pěkně sere, že musel dělat rozvody, dalšího, že mu odešla dvojhmota a že další auto teda už asi bude elektrický.
    Pro člověka, který může doma nabíjet, tak už ice dává smysl, jen když je to obchodní cestující, nebo třeba soused, který jezdí na dovolenou 14x za rok, nebo třeba jen na Rujánu na víkend na kajt a pálí to tam 180 a chce tam být co nejdřív...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    China’s 10-million-population Hainan province to become first to ban ICE vehicle sales by 2030
    https://carnewschina.com/2026/07/13/chinas-10-million-population-hainan-province-to-become-first-to-ban-ice-vehicle-sales-by-2030/

inspirational : )
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    BOBASH: asi nechápu jak může mít stejný drivetrain když Atto 3 je BEV.

Každopádně cenová parita s ICE je ještě před námi, to je problém obecně, takže za mě srovnání s Fabií nedává smysl. Porovnej to s nějakým jiným hatchbackem PHEV. A mam pocit že moc není s čím, je to úplná rarita. Jako jsem zvědavý na prodeje.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    BOBASH: Average age mas u ICE 8.2 let, coz je teda min jak Německo nebo Rakousko který má 9.3, ale je třeba vzít v úvahu že Cinaci jezdí jak prasata a povinne ručení je tam takové dost kreativní.

New Energy Vehicle Owners: Changing Cars Frequently with Average Vehicle Age Just 1.8 Years?
    https://eu.36kr.com/en/p/3882021052313602
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Pripominam rule #7 na header, diky za pochopeni.

(Vtipek: Ty v tomto svem prispevku dokonce sam prislibis, ze toto s nim nebudes diskutovat, ale hned v dalsi vete se znovu rozohnis a prislibu se nedrzis, ty ICE lumpe! ☺️)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    N_I: tyhle katastroficky scenare jde ale v plne mire aplikovat i na dnesni ICE auticka 😁 vsecho mozny mas dnes na CANu, zpravickama se to tam jen hemzi, jak u ICE ohlidas, ze ti tam nejaky zaskodnik neposila, co nechces? 😄 A pri skutecny katastrofe beztak ani nenatankujes, ono kdyz nejde treba ani proud, tak i benzinka je ti k hovnu... a samozrejme, ty budes prvni, koho vlada v krizi obetuje, viz ted Rusko 😄 Nepredpokladam, ze mas na dvorku vlastni cisternu, zeano. Do tehlech katastrofickejch scenaru budes naopak s BEV vysmatej, pokud k tomu mas i solary na strese baraku 😉
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    PEPAZZ: Jaký rozdíl je mezi top ICE dodávkou (s automatem) a top elektro dodávkou? Popisujes výbavu auta, která nemá souvislost s typem pohonu (možná ta akcelerace)..
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    funny sotry: po 7 mesicich jsem jel v ICE obytce/dodavce a to je děsnej šok :)

smrdí to, nejede to, nebrzdí to motorem, musim to startovat, musim zavirat okna jinak se nezavřou, musím to zamykat, nemá to jedinýho assistenta, pořád musím řadit. Jako tohle byla slušná cesta do pravěku :)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Jinak co je úplně opomíjeno je RoW. I kdyby VW a spol nějak uhájili Čínu zuby nehty (ID. ÉRA 9x se neprodává zle), tak když se podíváte na EV sales v zemích globálního jihu, je to všechno Cina - Thajsko, Filipíny, Malajsie, Izrael, latinská Amerika, jižní Afrika, Austrálie (!), …

Podobně jako Číňani zažívají rozčarování v Evropě ze to je fakt těžký trh, tak západní značky brzo čeká reality check s tím slavným plánem že v rozvojových zemích budou dál dojit spalovaky co to půjde i po zákazu ICE v EU. Ona tam ta elektrifikace jde překvapivě rychle (Čína tlačí) a naše značky tam prakticky nemají konkurence schopnou nabídku.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Jseš velkej kluk, jestli si to chceš koupit, bez do toho.

U těch velkých hráčů tu nevidím vysloveně špatné volby. Má to nějak rozhozený SWOT, který ti může a nemusí vyhovovat. Do hlavy Ti na interwebz nikdo nevidi. Pujcit si to, probrat s manželkou, v klidu koupit nebo hledat dál.

Nepřijde mi to jako úžasný deal, zároveň to nevnímám jako auto u kterého bych nechápal jak si to někdo může koupit.

Každopádně přeji hodně štěstí Tobě / a nám všem co nejvíce ICE - za méně smogu v centrech měst.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Z ICE koutku, ale taky se to týká Ferrari designu - včera jsem viděl prvně na silnici to jejich SUV puro sanque a hned za tím jela Mazda cx něco v hodně časté bordeaux barvě. No nebejt toho odlišného řevu motoru, tak rozdíl minimální.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TOFI: Fair enough, nevedel jsem, ze PT Cruiser byl designem polarizujici, zjevne byl. Jde to mimo me (ostatne jako dneska vsechny ICE). Diky za info.
    ABS
    ABS --- ---
    FAEKAL: s EV s mensi baterii se da fungovat bez problemu, leta jsem mel Ioniq 28kWh. Lze vse skoro.
    Je to psychicky tezke/tezsi pro nekoho, kdo puvodne jezdil ICE, objektivne to nese spoustu omezeni. At jiz jizda k mori nebo o vikendu na chatu.

Clovek, ktery by 5+ let jezdil jenom EV, by asi nechapal k cemu jsou vyhody spalovaciho motoru: Proc se mam trmacet autem do Chorvatska, kdy mohu letadlem do vice destinaci. Proc vozit neco na chalupu, kdyz mi vse doruci online kdy chci?

Je v tom hodne zvyku a kultury, a tyto maji extremni setrvacnost ve spolecnosti.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHEVALIER: To ne, ty dva elektromotory nemají dostatečný výkon, jen asi 130kw. ICE tomu umí pomoct. Navíc se benzín hodí, třeba dnes se pohybuju v místech, kde je nabíječe opravdu málo. Ono obecně bych řekl, že čím hezčí a odlehlejsi oblast, tím míň nabíječek. Jsem vlastně rád, že jsem nakonec do toho Buzze nešel. Hybrid zatím asi lepší.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Ve skutečnosti označený jsou, na schématu normálně uvedeno jako: zátka šroubová a je jich tam samozřejmě víc. Úplně stejný modus operandi jako na drtivé většině VW převodovek (i pro ICE) za poslední víc než půlstoletí. Takže lepší by asi bylo sednout ke schématu a pak teprve vyrábět kauzu na twitteru a nebejt nakonec za balkanskýho vola.

Olej se tam dává stejný, jako do nejběžnějšího novýho DSG automatu (interval 120tkm), jen ho bude násobně méně. Cena za litr je nepěkných 45,7 euro bez daně, což je na horní hranci cen originálních VW olejů, ale kdo o jejich skříních trochu něco ví, tak to překousne. Kdo neví nic a nenajde ani ty zátky, tak to je amatér :-)

Jo a samozřejmě je to jiný olej, než ten co mají na fotce v tom tvém "opravném" odkazu, takže dvojitej fail :-D
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    RSZ: To bych chtěl vidět, podle čeho to PBŘ bylo zpracované, protože ČSN 730804 I.2.3.1. rozlišuje dvě kategorie vozidla:
    a) benzín, nafta, elektro (+jejich kombinace)
    b) plyn (+kombinace)

Takže z hlediska norem je BEV postavené na roveň ICE, a pokud zakážeš jedno, musíš zakázat i druhé...
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    DZODZO: V UK busej jen ICE auta
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Ta malá elektromobilita v mnoha Afrických zemích má větší šanci než ICE. Například v Maroku se strašně rozmohly malé elektrické koloběžky a motorky. Protože dovést ICE je většinou zatíženo velmi vysokým clem. A co se týče výroby EE, ta je tam často mnohem zelenější než u nás. Většinou vodní, větrné a solární elektrárny. Protože postavit konvenční elektrárnu není tak jednoduché.
    KURE
    KURE --- ---
    MISO: To je divnej rant. Subjektivni nazor na vzhled je..subjektivni. auto žere zejmena podle toho jak se s tim jede. Tvuj syn je neprekvapive ozvena tvych nazoru a pocit z toho jak to jede celkem zalezi na tom s cim to srovnavas.

A jestli jsi zvykly na ev, tak zadny normalni ice ti tu dynamiku neda no :)
    MISO
    MISO --- ---
    Ahojte, mam tu jeden anti-ICE rant: dostal na 2 dni pozicane Audi Q5 Sportback 2.0 TDI S-Line, kedze Porsche Ostrava ma trvale zhorsenu organizaciu prace. Cenikovka cca 1,8-2M CZK a kladiem si otazku, kto toto kupuje?? Zvonku hnusne (nemam rad SUV), interier z prdele, interierove madlo dveri u ridice rozvrzane jak svina po 95 000 km, kastlik u spolujazdca z tvrdeho plastu, sedadla makke jak Fatboy, dekory z prdele (syn sa do toho posadil a vravi "je, to vyzera jak nas Rapid"), infotainment nic moc, 4-valec vibruje a moc nejede napriek tomu, ze ma 150 kW; zere to 7+ l/100 km. Toto ma byt vlhky sen ceskych mamin a polky tatikov? Wow. Uz som si fakt odvykol asi :)

No nic, zajtra som dohodnuty na testovaciu jizdu na elektrickom Porsche Cayenne Turbo s 1150 HP, tak aspon jedno SUV budem mat rad :) Dam report
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam